Nederlands Bell Octrooi 17950 (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.11.2015, 11:27 (3308 dagen geleden) @ Gidi Verheijen
Bewerkt door John Hupse †, 05.11.2015, 12:05

het door Bell verkregen octrooirecht betreft de manier waarop de kathodes van indirect verhitte (radio)buizen zijn aangesloten op de gloeistroomvoeding.

Met het merk van de buizen, de buffercondensator of met de l.f. transformator heeft dit dus niet te maken.

Alleen wanneer de kathode via een condensator of via meerdere condensatoren (zie onderstaande tekening afkomstig van het Bell Octrooi 17950) is verbonden met de gloeidraad kan dit octrooi van toepassing zijn.

1. Heeft Waldorp inderdaad gebruik gemaakt van de inhoud van het Bell Octrooi 17950 ?

Verzamelaars van Waldorp toestellen met dit octrooiplaatje zouden dus even kunnen kijken op welke manier de kathode van de indirect verhitte buizen is verbonden met de gloeistroom. Daarmee kan deze vraag immers worden beantwoord

Tot en met 1930 had Waldorp nog de gewoonte om deze verbinding uit te voeren met behulp van 1 of twee draadweerstanden, deze Waldorp weerstanden zijn gewikkeld op een houten klosje. Of men in 1931 er werkelijk toe is overgegaan om deze weerstanden te vervangen door condensatoren weet ik niet, maar dit is vrij eenvoudig na te gaan wanneer je de beschikking hebt over een toestel met een dergelijk Bell octrooiplaatje.

In Philips en Erres toestellen uit die tijd wordt op deze plek steeds een weerstandkoppeling met 1 of 2 weerstanden toegepast, en geen condensatorkoppeling zoals in dit octrooischrift.

Het is in principe goed mogelijk dat Waldorp dit Bell-octrooi in de praktijk heeft toegepast, maar in de mij bekende schema's (afkomstig van Waldorp zelf en van Brans) wordt geen gebruik gemaakt van dit octrooi. Ik vermoed dus dat het meer een pro-forma maatregel is geweest en dat Philips hier niet echt slapeloze nachten van kreeg.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum