Philips FM units met inductieve afstemming (Techniek Radio/TV)
Beste forumleden,
Bij de populaire Philips vierkante FM tuners met ECC85 en inducteve afstemming heb je uitvoeringen met verschillend schaaleinde.
Eerst lag het einde der FM band op 100 MHz. In de loop der jaren verhuisde dat in een paar stappen richting 108. Met zekerheid weet ik dat er zulke tuners bestonden met schaaleinde 100 of 104 MHz.
Latere modellen Philips radio's zoals de B7X44A gingen hoger dan 104 maar die hadden een rechthoekige tuner.
Bestonden er buiten de 100 en 104Mhz nog andere waarden voor het schaaleinde bij de vierkante inductief afgestemde doosjes?
Bedoeling is door grove meting van de resonantiefrequentie na te gaan voor welke waarde de tuner werd gebouwd. Is er een andere indicatie waarmee ik een hoopje tuners eenvoudig op frequentieband kan sorteren?
Vriendelijke groeten,
Eduard
Philips FM units met inductieve afstemming
door Hans PA0H , Apeldoorn, 30.11.2015, 08:31 (3285 dagen geleden) @ Eduard
De vierkante zijn er ook tot 108Mhz. in region1 liep de fm band toen al tot 108Mhz.
De 104 en 108 hebben het zelfde schema de 100 is een ander ding.
groeten, Hans PA0H
Philips FM units met inductieve afstemming
door Eduard , 30.11.2015, 09:30 (3285 dagen geleden) @ Hans PA0H
Bedankt Hans,
Ik heb inderdaad al gemerkt dat er kleine afwijkingen bestaan tussen de schema's. Niet direct het verband gelegd naar het uiteinde der band.
Begrijp ik het goed dat in vierkante uitvoering enkel de modellen 100, 104 en 108 MHz bestaan?
Kan je zonder instrumenten het verschil zien?
Ik vraag me af wat Philips deed om de band breder te maken. Die wordt ten slotte bepaald door de verhouding van de maximum tot de minimum zelfinductie. Bij de oscillator kan met een parallel spoeltje die verhouding op de berekende waarde worden getrimd maar die invloed is beperkt.
Om andere verhouding tussen de hoogste en de laagste zelfinductie te bekomen moet Philips op het kernmateriaal, de verplaatsingslengte van de kern of de wikkelingen hebben ingegrepen. Heb je enig idee hoe dat gebeurde? Is er zichtbaar vormverschil tussen 100, 104 en 108?
Vriendelijke groeten,
Eduard
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 30.11.2015, 09:40 (3285 dagen geleden) @ Eduard
Zonder de intentie dit topic te kapen (dan zal ik een nieuw starten):
Ik heb een FM tuner waar geen merk op staat waarin 2 buisjes met 7-pins miniatuursockets gezeten moeten hebben. Ik zoek al een poos naar een schema, welke buizen horen daar in en welk bereik heeft die.
Leo
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Snoeren , Dongen, 30.11.2015, 11:10 (3285 dagen geleden) @ Leo Bolier
Hallo Leo,
De unit komt uit een van de eerste toestellen met FM, er hoort een ec92 en een ef(iets in de 90) in. Deze units zijn nooit echt "los" geweest, ze horen op het chassis. Een type van de radio kan ik zo niet noemen, maar ik herken ze wel......
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Philips FM units met inductieve afstemming
door Otto Tuil , Drenthe, 30.11.2015, 11:11 (3285 dagen geleden) @ Leo Bolier
Zonder de intentie dit topic te kapen (dan zal ik een nieuw starten):
Ik heb een FM tuner waar geen merk op staat waarin 2 buisjes met 7-pins miniatuursockets gezeten moeten hebben. Ik zoek al een poos naar een schema, welke buizen horen daar in en welk bereik heeft die.
Misschien met 2x PC900. Kijk eens naar het schema van de 22RB564.
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 30.11.2015, 11:42 (3285 dagen geleden) @ Otto Tuil
Otto (en andere reageerders),
De NVHR schemateek kent hem wel maar heeft geen schema.
Op de site van het radiomuseum staat hij ook met vermoedelijk wel het schema alleen ben ik daar geen lid van.
Maar met wat verder googelen kwam ik op een Franstalige site met eveneens een enorme verzameling vrij te downloaden schema's. O.a via volgende link waar je eerst zoekt op fabrikant (Philips) en vervolgens model. Een ongelooflijke hoeveelheid fabrikanten.
http://www.doctsf.com/documents/index.php?num_serie=56
Jammer genoeg is het niet de 22rb564. Die blijkt al printed circuit boards te hebben en dat is bij mijn tuner niet het geval. Verder zoeken dus..
Philips FM units met inductieve afstemming
door Eduard , 30.11.2015, 11:12 (3285 dagen geleden) @ Leo Bolier
dag Leo,
Heb je een idee uit welke radio deze unit afkomstig is? Mogelijk vinden we langs die weg meer info. In de pré ECC85 periode had men wel tuners met 2 afzonderlijke buisjes. In het prille begin maakte men zelfs gebruik van meerrooster buizen. Omwille van de verdelingsruis heeft dat niet lang geduurd.
Als je geen idee hebt van het bandeinde dan kan je met de griddipper de afstemming van antenne en of oscillatorkring meten. Hou wel rekeing met een iets te hoge waarde owv de ontbrekende interne capaciteit van de buizen.
Onlangs heb ik voor hopeloze gevallen een vervangprintje voor het hele binnenwerk van een buizen tuner getekend. Niet echt origineel maar het werkt. Idem voor de MF versterker/FM detector.
Samen vormen die 2 printjes een volledig werkende radio uitgezonderd het LF deel.
Uiteraard gaat er niets boven het vakkundig repareren van de originele FM dingen. Helaas zijn lang niet altijd de nodige materialen en de vereiste kennis voorhanden. Zodra die printjes op punt staan verschijnen ze in het blad uitgegeven door het Olens radiomuseum. Vanaf dat moment kan ieder die het leuk vindt ervan profiteren zonder enige waarborg op succes in zijn of haar radio. Bij belangstelling wil ik op dit onderwerp ingaan binnen de lijnen van dit forum.
vriendelijke groeten,
Eduard
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Snoeren , Dongen, 30.11.2015, 11:21 (3285 dagen geleden) @ Eduard
Dag Eduard,
Ik kijk vanvond even voor je.
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 01.12.2015, 12:24 (3284 dagen geleden) @ Eduard
Eduard,
Als je de verdere discussie nog gevolgd hebt kun je zien dat het denkelijk een Duitse radio betreft uit circa 1952. Ik heb uren zitten grasduinen in de schematheek en de paar tuners met twee losse triodes die ik ben tegengekomen waren onveranderlijk Duits en met twee stuks EC92. Ik heb het schema deels uitgeplozen. De buisaansluitingen kloppen met die van een EC92 in grounded grid configuratie. Vermoedelijk zal hij ook niet verder lopen dan 100MHz.
Voor de FM ontvanger die ik nu aan het knutselen ben gebruik ik een A341812 uit een sloop van Philips met een ECC85(dat heeft de zoektocht in de schematheek me wel opgeleverd). Helaas moppert Acrobat dat ie het schema niet kan openen. De ontvanger werkt; ik heb een stuk of 5 zenders op een paar meter draad maar met erg vervormd geluid. Niet wat je van FM verwacht. Dat moet ik nu nog uitzoeken.
Ik hoop op de komende beurs een tuner op te duiken die wel tot 108 gaat.
Bedankt voor je moeite.
Met vr. gr. Leo
Philips FM units met inductieve afstemming
door Eduard , 01.12.2015, 15:17 (3284 dagen geleden) @ Leo Bolier
dag Leo,
Vervormd geluid met als oorzaak de tuner is een gekend verschijnsel.
In zo'n tuner zitten een hoop kleine condensatortjes. Samen met de buiscapaciteiten kan je die als twee capacitieve bruggen beschouwen. De ene brug moet bij de oscillatorfrequentie in evenwicht zijn, de andere op 10,7MHz. Dat tweede brugevenwicht kan je ook als een neutrodynatie beschouwen. Via die terugkoppeling wordt de demping op de uitgangs MF trafo weggewerkt. Is die terugkoppeling te sterk dan wordt de kring ontdempt en wordt de bandbreedte te smal. Op die manier worden de hogere zijbanden van de FM weggeknipt. Zonder hogere zijbanden gaat FM klinken zoals een radio waarbij de koppel C van de eindbuis lekt. (harmonische vervorming)
In de praktijk los je dat vaak op door in een testopstelling de waarde van C93 te vergroten.
Je kan dat eenvoudig proberen door een trimmer parallel aan C93 te zetten en die te regelen tot de zaak betert. Als dat lukt dan soldeer ik de parallelschakeling C93//trimmer los en meet de capaciteit. Vervolgens de dichtst bijgelegen waarde erin en klaar is Kees.
Ook ik kan een aantal tuners uit de nvhr schematheek niet bekijken. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik geen lid ben van de nvhr. Stuur me een mail als je de pdf van deze tuner wil hebben. Zover ik weet kunnen we enkel afbeeldingen aan het forum leveren en geen pdf files.
Veel succes bij de reparatie,
Eduard
Philips FM units met inductieve afstemming
door Ben , Waddinxveen, 30.11.2015, 12:12 (3285 dagen geleden) @ Leo Bolier
In een (sloop) Elnora 3055 zit onderstaande FM unit met 2x EC92 en ook geen schema te vinden. Mogelijk heb je hier iets aan. Succes, Ben
--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 30.11.2015, 12:54 (3285 dagen geleden) @ Ben
Ben,
Dat is hem (helaas) ook niet. Deze zat helemaal afgeschermd in een blikken doos.
De open zijde op de foto zat tegen het chassis. Hij kwam uit een onbekend reeds deels gesloopt chassis. Ik was me eigenlijk nog maar net weer met buizen gaan bezig houden en heb toen verzuimd om details als merk enz. te noteren.
Net rechts naast de bevestigingsbeugel aan de bovenzijde zie je nog een bladveer schuin omhoog steken.
Door deze aan te drukken werd de rechter spoelkern naar beneden geduwd en daarmee via de wipwap de linker omhoog.
Het leek me een prettig moduul om mee te experimenteren omdat hij lekker ruim opgezet is. Je kunt er makkelikj bijkomen om te meten.
Aan de hand van de bedrading zijn de buisaansluitingen wel te achterhalen denk ik; mogelijk geeft dat duidelijkheid over de buistypes. Ik heb nu EC92 en PC900 zien langs komen. Zoveel meer zullen er toch niet zijn.
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Snoeren , Dongen, 30.11.2015, 17:47 (3284 dagen geleden) @ Leo Bolier
Hallo Leo,
Het zou iets Duits kunnen zijn, Greatz, Telefunken, Blaupunkt, misschien zelfs Grundig, hoewel die lang met een afstemcondensator hebben gewerkt... Erres heeft ook dit soort permeabiliteitsafstemming (mooi scrable woord) gebruikt....
Geen idee, het is zeker geen Philips.
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 30.11.2015, 17:59 (3284 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Leo,
Duits zou goed kunnen; heel vaag meen ik me te herinneren dat ik wel wat Duitstalige beschrifting gezien heb. Ben begonnen met het schema deels uit te tekenen.
De gebruikte buisjes zijn in elk geval geen EC91 of PC900. EC92 zou goed kunnen op dit moment. Moet nog kijken naar de EC93 en hoger. Veel meer keus is er toch niet?
Maar ik neem nu aan dat het ontwerp wel oud is en dat maakt het denkelijk aannemelijk dat hij van 87.5 - 100 loopt. Dat is wel jammer. Ik zoek nog iets dat tot 108 gaat, of nog hoger als het kan.
Philips FM units met inductieve afstemming
door Eleen , Deurne (BE), 30.11.2015, 20:50 (3284 dagen geleden) @ Leo Bolier
Duits zou goed kunnen; heel vaag meen ik me te herinneren dat ik wel wat Duitstalige beschrifting gezien heb. Ben begonnen met het schema deels uit te tekenen.
De gebruikte buisjes zijn in elk geval geen EC91 of PC900. EC92 zou goed kunnen op dit moment. Moet nog kijken naar de EC93 en hoger. Veel meer keus is er toch niet?
De kans dat er wat anders dan 2 stuks EC92 op horen te zitten is zo goed als onbestaande.
EC91 is bij mijn weten nooit toegepast in FM afstemeenheden; EC93 dateert van eind jaren 50 en is meer toegespitst op toepassing als oscilator in de UHF band; EC900 of PC900 is nog recenter en ontworpen voor RF versterking in VHF breedband (TV) alhoewel er door Philips midden jaren 60 een FM afstemunit mee uitgerust is.
Eleen
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 30.11.2015, 19:32 (3284 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Op de schematheek door wat Duitse merken gebladerd.
Het lijkt dat er gezocht moet zoeken rond 1952/1953. Daar vind je er wat met twee EC92's. Daarvoor komen er penthodes in beeld; Daarna de ECC85.
Maar mijn specifieke type heb ik nog niet gezien.
Bedankt voor de moeite.
Gr, Leo
Philips FM units met inductieve afstemming
door ruudtx , 01.12.2015, 17:03 (3283 dagen geleden) @ Leo Bolier
De kans dat je FM tuners vindt met 2 EC 92's die tot 108 gaan is nihil.
Werden gewoon niet gemaakt, geen vraag naar in die tijd, er werdt niets boven 100 uitgezonden.
Overigens gaat het kennelijk niet om originaliteit of techniek van de oude radio, maar gewoon om het luisteren naar alle, vooral commerciele zenders.
Hier zit niets interesants boven 100 MHz. Alleen maar commerciele (slechte) muziekzenders als Q, Sky en 538. En een oninterssante lokalo.
BNR op 100.1 gaat prima op een tot 100 radio, de rest van de zenders zoals alle NPO zit onder de 100, net als de regionalen.
Philips FM units met inductieve afstemming
door verbeek , Zutphen, 02.12.2015, 07:01 (3283 dagen geleden) @ ruudtx
BNR op 100.1 gaat prima op een tot 100 radio, de rest van de zenders zoals alle NPO zit onder de 100, net als de regionalen.
Uitzonderingen bevestigen de regel: Radio 2 zendt uit in Markelo op 104,6MHz....
Gr. Paul
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Bolier , Goor, 02.12.2015, 09:23 (3283 dagen geleden) @ ruudtx
Ruud, dat is dan verkeerd overgekomen.
Ik ben niet serieus geïnteresseerd om naar die zenders te luisteren.
Toevallig woon ik wel onder de rook van de zender in Markelo maar dat is wat anders.
Ik luister voornamelijk naar Radio 5 op een gerestaureerde BX580.
Het gaat me vooral om de techniek, hoe zit dat in elkaar, wat is mogelijk om zelf te maken enz. Ik denk dat een zelfbouw tuner voor die band voor mij nog iets te hoog gegrepen is dus daarom wil ik eerst wat stoeien met kant en klare tuners.
Ik heb er drie, eentje met een ECC85 die nu min of meer aan de praat is; eentje met vermoedelijk 2 stuks EC92 waar ik dan eerst nog de buizen voor moet aanschaffen en een derde met een ECC85 die nog in een voor de sloop bedoelde plano-achtig type zit. Over die laatste twijfel ik nog: slopen of toch proberen te herstellen.
Maar alle drie gaan van 87.5 tot 100MHz.
De tuner met EC92's heeft het grote voordeel dat ie ruim opgezet is; je kunt er wat in meten zonder gelijk over sluiting te veroorzaken.
Met vr. groet, Leo
Philips FM units met inductieve afstemming
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 30.11.2015, 12:47 (3285 dagen geleden) @ Eduard
Begrijp ik het goed dat in vierkante uitvoering enkel de modellen 100, 104 en 108 MHz bestaan?
Kan je zonder instrumenten het verschil zien?
Over verschillen in spoelen en condensatoren moet ik je het antwoord schuldig blijven, maar als het stickertje met het codenummer (meestal beginnend met A3 of voor de late modellen met 3122) nog op de tuner zit kun je daar het verschil ongetwijfeld aan zien. Ik heb helaas nog niet voldoende nummers van tuners verzameld, maar jij ziet veel van die toestellen dus dan kun je ze noteren en terugzoeken.
Philips FM units met inductieve afstemming
door Leo Snoeren , Dongen, 30.11.2015, 11:17 (3285 dagen geleden) @ Eduard
Eduard,
Kijk eens bij de NVHR schematheek, alle tuners komen erin voor, met afregelgegevens.
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Philips FM units met inductieve afstemming
door Eduard , 02.12.2015, 11:36 (3283 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Eduard, 02.12.2015, 12:04
Beste forumleden,
Ieder bedankt voor de geleverde bijdrage.
Mijn vraag is intussen uitgeklaard.
De inhoud van de draad loopt weg van het oorspronkelijke onderwerp.
Wat mij betreft mag de draad worden gesloten.
Intussen werd me duidelijk dat voor de Philips vierkante tuners met ECC85 en permeabiliteitsafstemming er modellen met schaaleinde van 100, 104 en 108 MHz bestonden.
Ik had altijd het belang van het spoeltje parallel aan de oscillatorspoel overschat.
Met dat spoeltje kan met behoud van het schaalbegin het schaaleinde worden afgesteld.
Toch blijkt dat van een 100 MHz model zonder ingreep op de hoofdspoel geen 104 of 108 MHz kan worden gemaakt met behoud van het begin op 87,5.
Meten is weten en na wat cijferwerk blijkt dat het resultaat voor de hand ligt maar toch anders is dan ik had verwacht.
Vriendelijke groeten,
Eduard