Di. 15 dec. Radio Café: John Hupse en de Koude Oorlog (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 09.12.2015, 18:40 (3083 dagen geleden)

Dinsdag de 15e december is het Radio Café weer open.
Locatie: "Dirk Prins" in de A.G. Verbeekstraat 35, 1501 RM te Zaandam.
Van 19:30 uur tot 22:00 uur, aanvang 20:00 uur.
De bijdrage in de zaalhuur is € 4,00 per persoon.

John Hupse houdt deze avond een bijzondere lezing over een familiegeheim uit de periode van de Koude Oorlog.

Uit de doeken zal worden gedaan hoe de heer J.M.F.A. van Dijk, de eigenaar van het Aetherkruiser radiomerk, van het Nederlands Radar Proefstation, en van nog wat ondernemingen, erin slaagde om een spionage opdracht van de Amerikaanse geheime dienst, de CIA te bemachtigen, om deze opdracht ook nog uit te voeren en om vervolgens miljoenen guldens van de Amerikanen te innen en naar Zwitserland te smokkelen.

Het verhaal begint al voor de oorlog en het betreft een oorspronkelijke uitvinding van de Rus Lev Sergejevitsj Termen (uitvinder van o.m. het elektronische Theremin orgel). Hij kreeg in 1939 de opdracht om een hypermodern afluisterapparaat te maken, draadloos, zonder microfoon en ondetecteerbaar.
De opdrachtgever was niemand minder dan Lavrenti Pavlovitsj Beria, de man die door Stalin ooit grappend is genoemd: "onze eigen Himm­ler".

In één van de geheime laboratoria van de Goelag, waar Russische wetenschappers onder dwang aan technologische projecten voor het moederland werkten, ontwikkelde Termen "The Thing". Het meest geavanceerde afluistersysteem van dat moment, dat precies deed, wat Beria wilde en dat zeven jaar in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur zou hangen.

Hier start John met zijn verhaal........


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum