B5X63A vervorming (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.12.2015, 10:38 (3273 dagen geleden) @ onbekend

Mijn vragen zijn oprecht bedoeld om meer grip op de materie te krijgen.

is natuurlijk geen enkel probleem, dit soort redeneringen wordt op het internet veelvuldig gebruikt waardoor de meerderheid van de lezers in verwarring raakt.

De inwendige weerstand van de EL86 is toch door de wijze van aansluiten een stuk lager dan wanneer de EL86 als pentode zou staan geschakeld?

[image]

De inwendige weerstand van een eindbuis moet je niet verwarren met de optimale aanpassingsweerstand van de gehele versterker. De inwendige weerstand van een EL84 is 38 Kohm, terwijl de optimale aanpassingsweerstand van een versterker met een enkele EL84 rond de 5,2 Kohm ligt. Dat is dus niet hetzelfde, het eerste is een eigenschap van de buis, het tweede is een eigenschap van de schakeling.

De optimale aanpassingsweerstand is bij een audioversterker gelijk aan de wisselstroomweerstand van de luidspreker, eventueel getransformeerd via een uitgangstransformator. Bij een enkelvoudige pentodeversterker is deze weerstand vrijwel gelijk aan de voedingsspanning gedeeld door de anodestroom van de buis. Bij een seriebalans versterker is deze een faktor 4 lager, dat is omdat de voedingsspanning bij een seriebalans versterker per eindbuis de helft is, terwijl de anodestroom het dubbele is t.o.v. een normale balansversterker. Dit verklaart de aanzienlijk lagere optimale aanpassingsweerstand van de seriebalansversterker. Met triodes heeft dit niets te maken. Er bestaan nog veel meer ernstige misvattingen over triodes op het internet, maar dat voert hier te ver.

dat er dan twee definities zijn van het "als triode geschakeld" zijn van een pentode.

Een pentode die "als een triode is geschakeld" bestaat wel, maar is geen triode. Het blijft gewoon een pentode. Omdat zo'n schakeling is uitgebreid met een bepaalde vorm van tegenkoppeling lijkt het alsof zo'n pentode werkt als een triode, maar dit is in werkelijkheid natuurlijk niet het geval. Er is dus maar 1 definitie, en "als triode geschakeld" moet je altijd relativeren omdat de schakeling er alleen maar voor zorgt dat het lijkt alsof er sprake is van een triode. De buis blijft op zich werken zoals een pentode nu eenmaal werkt. De Belg René Magritte zei al "Ceci n'est pas une pipe" nadat hij een pijp had geschilderd. Hij sloeg de spijker op z'n kop.

Bij de Philips seriebalans schakeling wordt meestal een flinke tegenkoppeling gebruikt, maar nooit over de afzonderlijke eindbuizen. Wel over beide eindbuizen tegelijkertijd, en/of over beide eindbuizen plus de voorversterker zoals bij deze B5X63A.

Een eenvoudige maar doeltreffende uitleg van de werking van de verschillende Philips balansversterkers vind je hier http://www.grammofoon.com/HiQGN/Fotos/players38.htm

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum