Ombouw AVO buizentester MK4 (Techniek Overig)

door Loek @, Exloo, 17.12.2015, 19:04 (3265 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 17.12.2015, 19:28

Hallo forum lezers.

Hierbij het verslag over het bouwen van een (elektronische) draaispoelmeter. Het is al weer zeker een jaar geleden toen ik op dit idee kwam om een draaispoel meter volledig na te bouwen met een Led display. Deze Led displays zijn zeer goedkoop (7 Euro). Op dat moment had ik nog geen meetapparaat met een defecte draaispoelmeter. Het doel was om een meter na te maken die gebruikt werd in de AVO buizentesters CT160 of MK4. Je hoorde in mijn omgeving steeds meer klachten over defecte meters en het leek me een uitdaging om dit als project op te pakken.

Er zijn wel leveranciers die elektronische draaispoelmeters verkopen, maar deze hebben over het algemeen een zeer grove schaal en zijn niet aan te passen met een eigen type schaal.

Het display wat toegepast is heeft een slot voor een SD card.

[image]
[image]


Via een scan van de originele meterschaal is dit plaatje op de SD card gezet. Als microprocessor wordt een Arduino Mega gebruikt. Er wordt geen gebruik gemaakt van Arduino (C software) de reden van deze keuze is dus alleen de hardware. Alles wat je nodig heb zit op een Arduino print zoals voeding, kristal, connectoren, zelfs een voeding voor de LED van 3,3 V. Dus je hoeft zelf niets te maken. Op onderstaande foto zie je de processor met al aangesloten een meeloopschakelaar.

[image]


Het eindresultaat tot zover is dus een meterschaal van de AVO MK4 op het display.

Nu moet er een wijzer gemaakt worden. Er is voor het aansturen van dit type display veel software beschikbaar ook in de programmeer taal Basic. Dus een lijn (lees wijzer) schrijven was geen probleem. Maar de wijzer moest natuurlijk ook verplaatst kunnen worden. En dan moet de data (lees deel meterschaal) die onder de wijzer stond wel weer terug geschreven worden naar het display. Dus eigenlijk moest je voor dat je een wijzer schreef eerst bewaren wat er stond. En dat was nog nergens , in mijn “Basic wereld” uitgevoerd.

Na vele uren/dagen was dit eindelijk gelukt. Nu kwam de uitdaging om de wijzer over het display te kunnen laten bewegen via een zuivere cirkelvormige beweging. Dit lijkt eenvoudig maar er komt veel rekenwerk aan te pas. Gelukkig heb ik een oud collega, die erg goed is met goniometrische formules, die mij hiermee heeft geholpen. Om een indruk te krijgen zie je op onderstaande foto een fragment van de code die de wijzer aanstuurt.

[image]
[image]


Dus nu was er een wijzer die over een schaal kon bewegen, maar dit was nog geen draaispoel meter.
Inmiddels kwam er op mijn pad een AVO MK4 tester die in zeer slechte staat was en waar van ook de draaispoelmeter defect was.

Dit werd dan ook het einddoel, de nagemaakte meter zou daar in komen. De AVO MK4 heeft een draaispoelmeter met een weerstand van 3250 Ohm en een gevoeligheid van 33uA.

Om de elektronische wijzer aan te sturen wordt gebruik gemaakt van een 10 bits Analoog naar digitaal converter die in de microprocessor zit. Je kan met de MP instellen bij welke ingangsspanning de volledige 10 bits geteld zijn. Gekozen is voor 2,5 Volt.

Dit betekent dat het gelijkstroom signaal dat bij volle schaal op de oorspronkelijke draaispoel meter staat ongeveer 25 keer versterkt moet worden. Deze versterking is uitgevoerd met een eenvoudige OpAmp. De ingang heeft via precisie weerstand de exacte impedantie van 3250 Ohm. Op onderstaande foto zie je het interface printje met daarop de OpAmp. Ook zie je wat niveau aanpassingen tussen de processor (5V) en het display (3,3V)


[image]

[image]

Op onderstaande foto zie je de processor gestapeld met interface en display Ook is de kunststof ophang beugel te zien:

[image]
[image]
[image]


Nu gaat het al aardig lijken op een draaispoel meter. De draaispoelmeter wordt
geijkt door de versterking van de OpAmp iets te veranderen. Voor het afregelen gebruik ik een constante stroom bron die je kan instellen op iedere gewenste waarden. In dit geval tussen 0,5 uA tot 33 uA. Het nul punt van de elektronische draaispoelmeter ligt vast en veranderd niet tijdens het ijken.


[image]

Eigenlijk is de draaispoel meter nu klaar en zou nu de taak van de oude kunnen overnemen.

Bij wat testen in de AVO MK4 bleek al snel dat er niet veel klopte van de aanwijzig.
Uitgaande dat dit niet meer aan de draaispoel meter kon liggen (juiste impedantie en gevoeligheid) dan moest dit wel aan de AVO MK4 liggen.

Bij het controleren van alle weerstanden ,voor zover je kon meten zonder los te halen, waren behoorlijk veel weerstanden verlopen (ver buiten de 1%). Na vervangen waren de meetresultaten goed. Hieronder zie je alle vervangen onderdelen.


[image]

Om de nieuwe elektronische draaispoel meter te kunnen monteren is uitsluitend gebruik gemaakt van bestaande mogelijkheden/bevestiginggaten. Ook zijn alle originele onderdelen bewaard ( je weet maar nooit) .

Op onderstaande foto zie je wat constructie werken.

[image]
[image]


De voeding van de microprocessor is een standaard 5 Volt gestabiliseerd type. Deze is in de kast gemonteerd en gaat ook aan bij inschakelen van de tester.


Ik had inmiddels zo veel lol gekregen in het hele project dat ik eigenlijk wel wat meer wilde doen met het display. Zeker ook omdat het display een
“toutch” scherm had.

De volgende mogelijkheden zijn nu extra ingebouwd:

1e
Aangeven welke schaal afgelezen moet worden (met een dot) zoals ohms, 10/25 mA , isolatie, ijking, gas meting
2e
De digitale waarde van de meting zodat je deze niet op de wijzerschaal hoeft af te lezen. Bijvoorbeeld de tussenliggende isolatie waarden en de stroom die loopt door dioden of anode.

3e
De AVO heeft een aantal standen waarbij de ijking en metingen niet kloppen. Dit wordt nu in het display gemeld.

Om deze extra zaken mogelijk te maken moet je dus van de schakelaars “Meter Switch” , “Circuit selector “en “Leakage switch ” de standen kunnen uitlezen in de microprocessor. Dit is uitgevoerd met meeloopschakelaars. Deze schakelaars lopen dus op de as mee en kunnen worden uitgelezen door de MP.

[image]
[image]

Bij één schakelaar heb ik twee contacten gebruikt en de originele taak van deze contacten laten overnemen door een relais.

Dus ook al deze wijzigingen hebben niets veranderd aan de manier hoe de AVO MK4 meet. Nu was het zover om de gehele AVO MK4 te ijken en te controleren. Daarvoor is eerst een Excel- sheet gemaakt met 365 metingen met de daarbij behorende toleranties zoals is opgegeven door AVO. Voor de steilheids meting zijn wat extra metingen toegevoegd. Alles was volgens de specificaties.

Ook zijn de resultaten (bij metingen aan een buis) vergeleken met de AVO meetkoffer 160 . Er zijn wel kleine verschillen maar volgens mij hou je die altijd wel. Een mede hobbyist heeft een testbuis “gemaakt” met diverse testers. De resultaten daarvan kan ik pas meten na aanstaande zondag. Hierna volgen nog wat foto’s van het display helaas wat ik ook probeer de foto’s geven niet echt weer hoe het display er in werkelijkheid uit ziet.

Het uiteindelijke resultaat ziet er zo uit:

[image]


De bedoeling is dat deze tester in Februari 2016 op de technische dagen van de NVHR gedemonstreerd wordt.


Het eindresultaat is:

Bij inschakelen van de tester verschijnt op het display de standaard draaispoelmeter op het scherm.

Wil je de AVO MK4 in “advanced mode” dan raak je het scherm in het midden aan. Bij weer aanraken zal de tester weer in standaard worden weergegeven.

De volgende plaatjes worden in “advanced mode “ afhankelijk van schakelstanden zichtbaar:


[image]

[image]

[image]

[image]


[image]
[image]

[image]

Er is nog een mogelijkheid om de wijzer iets trager te maken in dat geval raak je het scherm rechts onder aan. De traagheid instelling blijft dan voor alle metingen van toepassing tot dat opnieuw het scherm wordt aangeraakt.


[image]

Ik ben erg tevreden over het resultaat en heb dan ook besloten om mijn AVO meetkoffer 160 te verkopen en deze tester te houden.

Voor alle duidelijkheid ik heb dit project voor mij zelf (de lol) gedaan en om er van te leren. Is er iemand die denkt dat zou ik ook graag willen hebben? Het schema is beschikbaar ook de code voor de MP. Je hoeft de “Advanced mode “ niet toe te passen dus uitsluitend de elektronische meter kan ook. Technisch stelt het niet zo veel voor je moet alleen de meter ijken met 33 uA stroom bron. En aansluiten op de draden waar de originele meter zat. Het geheel kost ongeveer 25 Euro.

Ik maak dus geen printen of totale meters. Ook koop/verkoop ik geen displays of processoren. Dat moet je allemaal zelf doen.
Mijn volgend project wordt, denk ik, het namaken van ogen, maar dan op ronden led-displays. Ook deze komen binnenkort goedkoop op de “China” markt (zitten nu in smart watch).

Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door BertC @, Bilzen, België, 17.12.2015, 19:44 (3265 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Knap werk! ik ben er jaloers op. petje af.

Groeten Bert

Ombouw AVO buizentester MK4

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 17.12.2015, 19:45 (3265 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Prachtig te lezen hoe je dit gemaakt hebt, complimenten hiervoor! Eindelijk een betaalbaar en aantrekkelijk alternatief om een defect wijzerinstrument te vervangen. Nu nog wachten op iemand die het geheel als "bouwkit" op de makt wil brengen (misschien Gyula Kiss wel, die heeft meer leuke bouwpakketten?)

Alles bij elkaar is het een mooi stuk werk, waar voor zover ik het kan inschatten, erg veel werk in zit. Hulde!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Ombouw AVO buizentester MK4

door aad @, Groenlo, 17.12.2015, 19:46 (3265 dagen geleden) @ Loek

Petje af Loek, klasse!

mvg Aad

Ombouw AVO buizentester MK4

door Jac Janssen @, Eindhoven, 17.12.2015, 19:53 (3265 dagen geleden) @ Loek

Erg indrukwekkend Loek!

Jac

Ombouw AVO buizentester MK4

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 17.12.2015, 20:22 (3265 dagen geleden) @ Loek

Dag Loek,

Wat een enorm leuk project! Gefeliciteerd, dit verdient navolging.

Ik heb alleen even zitten fronsen bij de meterspecs die jij hanteert. Volgens mijn gegevens bestaan er 2 verschillende metertjes:

1. Ri=3000 ohm, gevoeligheid 33uA, volle uitslag bij 99mV (ACWEECO)
2. Ri=3250 ohm, gevoeligheid 30uA, volle uitslag bij 97,25mV (AVO)

De eerste meter werd toegepast in o.a. de vroege uitvoering van de VCM Mk3 en CT160, de tweede in de latere uitvoeringen EN in de VCM Mk4. De door jou toegepaste combinatie van 3250 ohm bij 33 uA vraagt nu 107,25mV voor volle uitslag.

Als iemand dit nabouwt moet daarmee natuurlijk rekening gehouden worden, want die meters worden in de betreffende testers verschillend geshunt.

Maar nogmaals, verder niets dan lof!

--
M.v.g.
Ben

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 18.12.2015, 10:26 (3265 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Dag Loek,

Wat een enorm leuk project! Gefeliciteerd, dit verdient navolging.

Ik heb alleen even zitten fronsen bij de meterspecs die jij hanteert. Volgens mijn gegevens bestaan er 2 verschillende metertjes:

1. Ri=3000 ohm, gevoeligheid 33uA, volle uitslag bij 99mV (ACWEECO)
2. Ri=3250 ohm, gevoeligheid 30uA, volle uitslag bij 97,25mV (AVO)

De eerste meter werd toegepast in o.a. de vroege uitvoering van de VCM Mk3 en CT160, de tweede in de latere uitvoeringen EN in de VCM Mk4. De door jou toegepaste combinatie van 3250 ohm bij 33 uA vraagt nu 107,25mV voor volle uitslag.

Als iemand dit nabouwt moet daarmee natuurlijk rekening gehouden worden, want die meters worden in de betreffende testers verschillend geshunt.

Maar nogmaals, verder niets dan lof!

Hallo Ben,

Je hebt gelijk volle uitslag is bij deze meter 30uA. Ik heb het verkeerd opgeschreven. Dit komt omdat ik steeds de AVO specificaties gevolgd heb van 22,2 uA op het 1mA/V streepje van de schaal. Ik rekende eigenlijk niet met de 30uA. En natuurlijk moet je rekening houden als je een andere meterimpedantie of schaal gaat gebruiken. Je moet de weerstand bij de ingang van de OpAmp aanpassen en de versterkingsfactor ijken zodat de wijzer weer de juiste waarde aanwijst.

Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door Eduard @, 17.12.2015, 20:34 (3265 dagen geleden) @ Loek

dag Loek,

Fundamentalisten zullen het niks vinden maar ik doe mijn petje af voor deze oplossing. Met nieuwe technieken oude spullen weer bruikbaar maken dat doe ik zelf ook graag.

U schreef over het namaken van een afstemoog. Een voorbeeld daarvan is te bekijken in het radiomuseum in Olen. Met zo'n modern schermpje en het rondje omheen het oog maak je een beter afstemoog dan in de buizentijd bestond. Die namaak ogen zijn in Frankrijk te bestellen bij Alain Ducrocq. Naast het klassiek oog kan je indien gewenst daar een paar extra dingen bij programmeren. Je kan op de plek waar bij een klassiek oog het plaatje ter afscherming van de gloeidraad zit de ontvangstfrequentie tonen. Ook een extra spanning of stroom kan worden aangegeven.

Onder mijn kerstboom hoop ik op een pakje piepklein spul met grote rekenkracht. Ook dat wordt ingezet in knutselwerk rond oude radio.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 18.12.2015, 10:34 (3265 dagen geleden) @ Eduard

dag Loek,

Fundamentalisten zullen het niks vinden maar ik doe mijn petje af voor deze oplossing. Met nieuwe technieken oude spullen weer bruikbaar maken dat doe ik zelf ook graag.

U schreef over het namaken van een afstemoog. Een voorbeeld daarvan is te bekijken in het radiomuseum in Olen. Met zo'n modern schermpje en het rondje omheen het oog maak je een beter afstemoog dan in de buizentijd bestond. Die namaak ogen zijn in Frankrijk te bestellen bij Alain Ducrocq. Naast het klassiek oog kan je indien gewenst daar een paar extra dingen bij programmeren. Je kan op de plek waar bij een klassiek oog het plaatje ter afscherming van de gloeidraad zit de ontvangstfrequentie tonen. Ook een extra spanning of stroom kan worden aangegeven.

Onder mijn kerstboom hoop ik op een pakje piepklein spul met grote rekenkracht. Ook dat wordt ingezet in knutselwerk rond oude radio.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Hallo Eduard,

Ik weet dat er al ontwerpen zijn voor ogen. Maar de meeste gaan uit van vierkante displays. Dat wilde ik niet en er waren nog geen ronde Led displays. Dat is nu anders
door de komst van smart watch met ronde displays. Na een tijd , net zo als de displays die ik nu gebruik, verouderd de telefoon/horloge en komen de displays zeer goedkoop op de markt. Daar wacht ik op en dan probeer ik zelf een ontwerp te maken.
Eigenlijk ook weer om er van te leren. Voor dat ik aan dit project begon had ik nog nooit een TFT display zelf aangestuurd en een SD card laten uitlezen. ook een "toutch"screen actief krijgen had ik nog nooit uitgevoerd. Nu na 1500 code regels werkt alles je bent dus nooit te oud om iets bij te leren.

Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door Piet van Dort @, Arnhem, 18.12.2015, 10:46 (3265 dagen geleden) @ Loek

Beste Loek,

Ben van verbazing van de stoel gevallen en je staat op eenzame
hoogte nu. Geweldig gedaan en een diepe buiging voor je.

Groet

Piet

Ombouw AVO buizentester MK4

door Eduard @, 18.12.2015, 18:24 (3264 dagen geleden) @ Loek

dag Loek,

Dat klopt helemaal. De display die Alain gebruikt is rechthoekig. Ik had nooit geweten dat er ronde displays bestaan. Ooit heb ik eens uitgevlooid hoe displays die geen aansluitdraden hebben werken. Dat gebeurde met een rubber ring die enkel dwars maar niet in de langsrichting geleidt.

Veel succes,


Eduard

Ombouw AVO buizentester MK4

door Philip @, ,s-gravenhage, 17.12.2015, 20:58 (3265 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Philip, 17.12.2015, 21:13

Hallo Loek .

Ten eerste mijn complimenten werkelijk een project met door zettingsvermogen en het

behalen van het beoogde doel .

Dan geef je dit aan : Is er iemand die denkt dat zou ik ook graag willen hebben? Het schema is beschikbaar ook de code voor de MP. Je hoeft de “Advanced mode “ niet toe te passen dus uitsluitend de elektronische meter kan ook. Technisch stelt het niet zo veel voor je moet alleen de meter ijken met 33 uA stroom bron. En aansluiten op de draden waar de originele meter zat. Het geheel kost ongeveer 25 Euro.

Wat ik me het meest afvraagd is hoe je het gedaan hebt in totaal ook met die relais

voor het te meten leak wat je eigenlijk geheel aangepast hebt t.o.v . het oude of in

combinatie ?? Dat vind ik heel knap werkelijk.

Als je wil want je hebt mijn mailadres zou ik graag willen weten hoe je alles gedaan

heb en problemen hebt over wonnen ,maar vergeet niet dit verslag op het forum geeft

al veel aan.

Met vriendelijke groet Philip :OK:

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 18.12.2015, 10:53 (3265 dagen geleden) @ Philip
Bewerkt door Loek, 18.12.2015, 10:58

Hallo Loek .

Ten eerste mijn complimenten werkelijk een project met door zettingsvermogen en het

behalen van het beoogde doel .

Dan geef je dit aan : Is er iemand die denkt dat zou ik ook graag willen hebben? Het schema is beschikbaar ook de code voor de MP. Je hoeft de “Advanced mode “ niet toe te passen dus uitsluitend de elektronische meter kan ook. Technisch stelt het niet zo veel voor je moet alleen de meter ijken met 33 uA stroom bron. En aansluiten op de draden waar de originele meter zat. Het geheel kost ongeveer 25 Euro.

Wat ik me het meest afvraagd is hoe je het gedaan hebt in totaal ook met die relais

voor het te meten leak wat je eigenlijk geheel aangepast hebt t.o.v . het oude of in

combinatie ?? Dat vind ik heel knap werkelijk.

Als je wil want je hebt mijn mailadres zou ik graag willen weten hoe je alles gedaan

heb en problemen hebt over wonnen ,maar vergeet niet dit verslag op het forum geeft

al veel aan.

Met vriendelijke groet Philip :OK:

Hallo Philip,

Ik heb niets van het meetprincipe aangepast. Om de stand van de "meter switch" te kunnen bepalen heb ik een 12 standen meeloopschakelaar gemonteerd op dezelfde as met een sleutel/gleuf die over het stompje van de bestaande as schuift. De schakelaar kon nog gemonteerd worden op de draadstangen van de originele schakelaar. Het was wel even zoeken naar de speciale schroefdraad van de moertjes. Van de "leakage" schakelaar moest ik alleen de eerste twee standen herkennen. Hiervoor kon ik op de bestaande as een klem mechanisme van een oude knop plaatsen met daarop een stukje kunststof die een micro switch bediend.

Als laatste moest ik de 5 standen van de "circuit selector" kunnen herkennen. Hiervoor heb ik één deel van een schakelaar waarover in 3 standen de gloeistroom loopt los gehaald. Deze 5 standen sturen in de nieuwe situatie een relais aan wat exact doet zoals origineel werd geschakeld. Dit relais 3 contacten (3 A per stuk) en staan parallel. De contacten die het relais aansturen worden ook door de MP (via opto koppels) uitgelezen waardoor ook zijn deze standen bekend zijn. Ik had hier ook een meeloop schakelaar van kunnen maken, maar de draadstangen waren erg kort de as stak niet ver door en de plek was moeilijk bereikbaar.

Nogmaals al deze wijzigingen/aanpassingen zijn niet nodig als je alleen de meter wil vervangen.

Als je schema's wil stuur dan maar een mail. Ik ben nog bezig om het origineel van de AVO aan te passen dit is nog niet klaar.

Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door Philip @, ,s-gravenhage, 18.12.2015, 15:08 (3264 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek .

Ik heb je een mailtje gestuurd en verder nog mijn dank voor het geleverde resultaat.

Met vriendelijke groet Philip.:OK:

Ombouw AVO buizentester MK4

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 17.12.2015, 21:01 (3265 dagen geleden) @ Loek

Ik zeg een zeer geslaagd project.
Ziet er optisch ook uitstekend uit.

Mooie toepassing om verouderde niet meer verkrijgbare materialen toch een
functionerend apparaat te hebben.

En een een defect of slecht meettoestel heeft niemand wat.
Meetinstrumenten mogen wat mij betreft aangepast worden zodat deze bruikbaar zijn.
Is een toepassings ding immers.

Hiermee ook opgelost de altijd toch denk ik enige fout aanwijzingen van verouderde aanwijsinstrumenten.

Misschien nog aardig/leuk een filmpje maken van oplopen van je wijzer.

Ombouw AVO buizentester MK4

door VCM163 @, 17.12.2015, 22:10 (3265 dagen geleden) @ Loek

Just lovely!

I'd really like to build one of these to test and see how well it performs, please send me the information I need to build one myself!

All specifications that I have read, both in original AVO development documents stored at the IET in the UK and in the service manuals, have always had component lists and information that specify the meter in the AVO VCM Mk III, IV, CT160 & CT160A as being 30uA FSD and an internal resistance of 3250 Ohm (all of these documents have always had the calibration resistor at the same resistance which means that the meter has to be the same).

Similar looking meters but with a lower internal resistance and higher FSD currents, just like Ben Koehorst says, have been used in the AVO Transistor Testers and in the AVO Electronic Testmeter and some people have replaced the original meters with these meters without knowing the difference. You can adjust the meters from these other instruments to work in any of these AVO valve tester but you need to add some components to get it to work properly, series and shunt resistors to bring the meter to look like the original meter.

So as far as I know you will have to make sure that you calibrate the meter for 30uA FSD and have an internal resistance of 3250 Ohm, as long as you have the original values of the calibration resistors in your tester.

/Martin

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 18.12.2015, 11:05 (3265 dagen geleden) @ VCM163

Hallo Martin,

Wil je de informatie inclusief de "advanced mode" Of alleen voor het vervangen van de meter. In beide gevallen is het schema van de interface en OpAmp gelijk. De veranderingen zitten in het detecteren van schakelaar standen. En uiteraard is de code voor de processor anders. De code voor de processor is in bin formaat en moet geladen worden met een ISP programmer.


Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door VCM163 @, 18.12.2015, 11:33 (3265 dagen geleden) @ Loek

Hi,

I'd like to be able to build both types so please email me information on both.

Regards,

Martin

Ombouw AVO buizentester MK4

door Hans van Kampen @, Voorhout, 17.12.2015, 22:12 (3265 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Ben net laat thuis na middernacht en zag je schitterende bijdrage die ik morgen op mijn gemak ga bekijken/lezen.

Tot zondag,
Hans

Ombouw AVO buizentester MK4

door Johan Adams @, Chaam, 18.12.2015, 07:35 (3265 dagen geleden) @ Loek

gefeliciteerd met dit fantastische resultaat!
de aanhouder wint zie je wel, en een prima alternatief voor de meter
helemaal niks mis mee dat het een oplossing is met hedendaagse techniek
het gaat ten slotte om het zo nauwkeurig mogelijk meten van de buizen

nogmaals prachtig!

Ombouw AVO buizentester MK4

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 18.12.2015, 10:47 (3265 dagen geleden) @ Loek

Loek, ik ben sprakeloos.

Applaus voor jezelf.

--
groet Sander
[image]

Ombouw AVO buizentester MK4

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 18.12.2015, 10:52 (3265 dagen geleden) @ Loek

Heel knap bedacht en erg mooi uitgevoerd.
Ik kijk uit naar het afstemoog!

Leo

Ombouw AVO buizentester MK4

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 18.12.2015, 11:44 (3265 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,
Hoewel ik in het verleden wel eens defecte meters heb omgebouwd/gerepareerd door er een
binnenwerk uit een andere meter in te zetten (zowel compleet alsook alleen het bewikkelde raampje
met spiraal veertjes en magneet) vind ik dit toch wel een fantastische mogelijkheid.
:OK: :OK:
ruud exPA0ROJ

Ombouw AVO buizentester MK4

door Wil Pfeifer † @, Omgeving Sittard, 18.12.2015, 13:06 (3264 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Mag ik vragen waarom je géén gebruik hebt gemaakt van de Arduino (C) software?
Overigens heb ik je nog een mail gestuurd.

Mvg, Wil Pfeifer

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 18.12.2015, 13:39 (3264 dagen geleden) @ Wil Pfeifer †

Hallo Loek,

Mag ik vragen waarom je géén gebruik hebt gemaakt van de Arduino (C) software?
Overigens heb ik je nog een mail gestuurd.

Mvg, Wil Pfeifer


Hallo Wil,

Ik programeer het liefst in BASCOM (van firma MCS). De mogelijkheden zijn zeer groot.
Bijvoorbeeld heb ik in dit programma stukken geschreven in de assembler taal van de processor.

Ik heb weinig gewerkt met Arduino maar de paar dingen die ik heb uitgeprobeerd gaven bij mij een beeld van dat er zeer veel voor je gedacht is en dat het daardoor bijna niet mogelijk was om daar van af te wijken. Bij Bascom is dat anders je kan alle fuse bits makkelijk bekijken en veranderen. Ook bijvoorbeeld de bootloader die origineel zit op de Arduino. Die moet je bij het gebruik van hun C-compiler er op laten zitten. Kortom ik werk liever met een kale processor. Tot voor kort maakte ik alleen gebruik van MP in IC voeten maar dan moest je alles er nog omheen bouwen. Dat hoeft nu niet meer met deze Arduino Mega. Ik gebruik dus geen bootloader geen standaard USB programmer. Ook de gratis C-compiler is erg gebruikers onvriendelijk. Als je daar mee verder zou gaan dan moet je toch iets gaan kopen. En ik heb al een goede Bascom compiler (ook gekocht).

Er zijn natuurlijk ook wel nadelen van basic de belangrijkste zie bij het voorbeeld van de wijzer code. In het groen staat een stuk van de formule. Deze kan in C direct ingetikt worden op één regel. Bij basic moet je bijna per stap (haakjes) een nieuwe regel maken.

Met vriendelijke groet,

Loek

Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door Sietze Osinga @, Koekange, 18.12.2015, 17:29 (3264 dagen geleden) @ Loek

Goedenavond Loek.Het is bewonderenswaardig,hoe jij met deze materie omgaat en beheerst.Ook de mechanische oplossingen die je verzint en uitvoert zijn super.Ik hoop dat de buizentester naar behoren gaat werken en vele buizen mag testen.
Groeten,
Sietze.

Ombouw AVO buizentester MK4

door Wil Pfeifer † @, Omgeving Sittard, 19.12.2015, 13:03 (3264 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Heb je mijn mailtje van gisteren nog ontvangen?
Ik vraag dit niet uit ongeduld, maar omdat het met forummails nogal eens fout gaat.

Groeten, Wil

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 21.12.2015, 11:31 (3262 dagen geleden) @ Wil Pfeifer †

Hallo Wil,

Ik heb je mail ontvangen en zal t.z.t. als ik alle doc leesbaar heb "voor derden" opsturen.

Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door Wil Pfeifer † @, Omgeving Sittard, 21.12.2015, 15:22 (3261 dagen geleden) @ Loek

Begrepen Loek,
en alvast hartelijk dank!

Groeten, Wil

Ombouw AVO buizentester MK4

door Roland Huisman @, Zwolle, 19.12.2015, 15:33 (3263 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Roland Huisman, 19.12.2015, 15:42

Mooi gedaan Loek,

Het viel iemand anders dus ook al op dat het geen C code is :-)

In eerste instantie had ik ook wat moeite met die hapklare Arduino omgeving.
Ik was C++ gewent vanuit de AVR studio omgeving. Momenteel heb ik op
mijn werk een project waarbij de 3d beweging van handen van
parkinson patiënten wordt gemeten met versnellingsopnemers. Dit moet nu
gekoppeld worden aan EEG apparatuur en dat gaat ook via een Arduino.
(Men wil hersenactiviteit zien ten opzichte van de handbewegingen)
Als je dan eenmaal met die Arduino omgeving gewerkt hebt is het toch best aardig.

Heb je de foto van het display als bitmap ter formaat van het display
op de SD kaart staan? Dat lijkt mij het makkelijkste laden...

Groeten, Roland

Ombouw AVO buizentester MK4

door Loek @, Exloo, 21.12.2015, 11:36 (3262 dagen geleden) @ Roland Huisman

Hallo Roland


Eerst maak je foto in bitmap met exact 240 * 320. Deze converteer je met gratis programma "img2LCD" dan is er een speciale BIN bestand dat geschikt is voor LCD displays.

En je zal mij niet horen zeggen dat C slecht is. Het is natuurlijk ook zo dat je je prettig voelt met wat je gewend bent en in mijn geval is dat Basic. Je kan er echt alles mee.


Met vriendelijke groet,

Loek

Ombouw AVO buizentester MK4

door electronenbuizen ⌂ @, Hellevoetsluis, 21.12.2015, 17:11 (3261 dagen geleden) @ Loek

Misschien moet je er ook even op letten dat de schalen voor een MK4 en een ct160 niet hetzelfde zijn Dus je heb een andere afbeelding nodig voor een CT160

Ombouw AVO buizentester MK4

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 19.12.2015, 16:17 (3263 dagen geleden) @ Loek

Knap gedaan Loek! :OK:
Je liet een prototype al zien tijdens de reparatiedag op 30 augustus. Leuk te zien hoe je het hebt afgerond.
Een prachtig resultaat!

Ik vind het ook wel een geslaagde combinatie van het inzetten van nieuwe technieken bij oude, vintage, meetapparatuur. Op deze manier is een defect meetapparaat toch weer opnieuw bruikbaar geworden.

--
Groeten,

Piet.

[image]

vraag over AVO MK4 buizentester

door Loek @, Exloo, 24.12.2015, 18:11 (3258 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Loek, 24.12.2015, 18:20

Hallo forum lezers,

Ik was nog steeds bezig met het controleren van de gewijzigde AVO MK4 tester. Alle specificaties klopte. Maar dank zij een mede hobbyist had ik nu ook een test-buis die als standaard gebruikt kon worden.

De resultaten vielen wat tegen? Bijvoorbeeld om dezelfde anode stroom te krijgen moest ik 1 volt (van de 14) minder negatief geven. Is 1 volt nu veel ? ik vond van wel.

Wat me opviel was dat de gloeispanning maar net op de ondergrens zat. En uiteraard bij belasting ging dat nog iets naar beneden en kwam ik op 6,1 Volt uit. Nu weet ik wel dat bij nieuwe buizen wat minder erg is, maar toch.

Ik had de tester kunnen afregelen met de schakelaar voor het corrigeren van de netspanning in het midden. De netspanning zekering zat op 230 tot 240 Volt.

Nu kon de zekering wel naar 220 tot 230 volt en dan had ik meer gloeispanning. Maar omdat de overige twee transformatoren op een tap van de gloeispanning trafo zit, krijgen deze ook te veel. En bij de afregel procedure moet je op de anode/screen trafo op een bepaal punt afregelen met de netspanning correctie knop naar de waarde van 220 V. Dan gaat natuurlijk ook weer de gloeispanning trafo lager worden. Kortom ik kreeg geen correcte balans/instelling.

Maar door dat gedraai zag ik wel ineens iets gek wat volgens het schema niet kon.
Bij het draaien aan de netspanning correctie knop van links naar rechts zou je verwachten dan in de ijk stand de wijzer alleen maar per stap zou op lopen. Dit was bij mij niet het geval. Bij de vierde stap ging de wijzer een stuk terug en daarna bij de volgende stappen weer omhoog.

Dit moest nader worden onderzocht.

Op de volgende foto zie je links de gloeistroom trafo en rechts de "backoff/grid” trafo

[image]


Ik heb de kleuren van de draden die van de netspanning correctie schakelaar komen er bij gezet. De volgorde op de netspanning correctie schakelaar is zwart,bruin,rood,oranje,geel,groen,blauw, violet en grijs.

Maar op de trafo zitten oranje en rood verdraaid en dit lijkt er altijd ingezeten te hebben zo te zien aan de soldering. Dat verklaart bij stap 4 van de netspanning correctie knop de daling van de spanning. De vorige keer was er ook al zoiets gebeurt bij de primaire kant van de “anode/screen” trafo misschien was de monteur wel kleurenblind.

De aansluiting voor de "backoff/grid” trafo op de 5e tap van de trafo is volgens schema (groen gekleurd ). Deze draad zit dus samen met de groene op tap 5 van de trafo.


[image]

De screen / anode volt trafo zou volgens het schema op dezelfde aansluiting moeten zitten waarop ook de “backoff/grid”trafo is aangesloten (dus tap 5) . Echter deze is met een witte draad op de 3e tap van de trafo aangesloten waar ook de, verkeerde, oranje draad zit. Deze soldering lijkt me iets minder lang geleden gemaakt te zijn. Ook de draad is wat korter dus ik denk dat deze later van tap 5 losgehaald is.

Dit zou dan ook weer verklaren waarom er geen gunstige balans/waarde te vinden is tussen de gloeispanning en de overige spanningen immers beide trafo’s werken nu op verschillende primaire spanningen. En in het originele ontwerp was dit één spanning.

Samen gevat:
Oranje en rode draad verwisselt
Aansluiting van “screen/anode” trafo zit op tap 3 in plaats van tap 5.

Zou iemand van jullie dit nog willen nakijken in zijn tester?

Graag jullie reactie al vast bedankt met vriendelijke groet,

Loek

vraag over AVO MK4 buizentester

door electronenbuizen ⌂ @, Hellevoetsluis, 24.12.2015, 19:18 (3258 dagen geleden) @ Loek

Bij mij ziet het er zo uit. De draad die naar de kleine trafo gaat en die jij wit noemt is hier geel en gaat naar de vijfde aansluiting ( slecht te zien ) waar al een gele draad zit

[image]

vraag over AVO MK4 buizentester

door Loek @, Exloo, 25.12.2015, 11:01 (3258 dagen geleden) @ electronenbuizen

Hallo Wim,

Ik zie op jou foto inderdaad wat ik al verwacht had 3 draden op de 5 e tap zitten.

Ook zie ik de verwachte volgorde zwart,bruin,rood en oranje.


Bedankt voor de moeite ik ga de boel bij mij omzetten.

Met vriendelijke groet,

loek

vraag over AVO MK4 buizentester

door Philip @, ,s-gravenhage, 24.12.2015, 21:39 (3258 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek

Volgens de foto van Wim de Rotte

Samen gevat:

Oranje en rode draad verwisselt (wederom dus als ik het goed heb)

Aansluiting van “screen/anode” trafo zit op tap 3 in plaats van tap 5.

Dit lijkt me ook niet in orde en moeten er drie draden kleur geel als ik het goed zie op tap 5 gesoldeerd zijn.

Kijk op bijgevoegde foto van Wim .

Met groeten Philip.;-)

vraag over AVO MK4 buizentester

door Loek @, Exloo, 25.12.2015, 11:07 (3258 dagen geleden) @ Philip

Hallo Philip,

Ik verwachte eigenlijk ook wel dat dit fout zit bij mijn tester. Jammer alleen dat ik daar nu pas achter kom. Eigenlijk waren alle metingen die ik gedaan heb (meer dan 160) binnen de specificaties. Maar bij sommige , bijvoorbeeld de gloeispanning, weel zeer krap en dus bijna te laag. In de meetlijst/protocol, dat ik vooraf gemaakt had, zat "helaas" niet het controleren stap voor stap of alle netspanning stappen aanwezig waren. Anders was ik er wel eerder achter gekomen.

Met vriendelijke groet,

Loek

vraag over AVO MK4 buizentester

door Tudor @, Zwijndrecht, 24.12.2015, 23:27 (3258 dagen geleden) @ Loek

Op Tap 5 zit bij mijn "patiënt" 3x Geel.

[image]

vraag over AVO MK4 buizentester

door Loek @, Exloo, 25.12.2015, 11:10 (3258 dagen geleden) @ Tudor

Hallo Tudor,

Bedankt voor je foto en reactie nu weet ik het zeker bij mij zitten de twee draden rood en oranje verwisselt. En op tap 5 moeten drie draden zitten.


Met vriendelijke groet,

Loek

vraag over AVO MK4 buizentester

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 25.12.2015, 14:42 (3257 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek .... ik heb uit nieuwsgierigheid mijn tester eens opengeschroefd en daar blijkt ook een gele draad aan de derde tap te hangen:


[image]

Groeten .... Hugo Sneyers

vraag over AVO MK4 buizentester

door Philip @, ,s-gravenhage, 25.12.2015, 15:22 (3257 dagen geleden) @ Hugo Sneyers

Nou Hugo

Of dit juist is zal metingen uit moeten wijzen ,wie weet wat daar nog uitkomt.

Maar mogelijk heb jij de zelfde monteur gehad die ook de tester van Loek in elkaar

heeft gezet.

Nu zien we het wel voor de tweede keer ,AVO tester,s hadden toch veel vertrouwen.

Dan er zit een knop in het midden als je die rechtsom draait en je wijzer gaat

bij een begin van een meting dus gewoon de aan stand steeds meer naar rechts

moet het goed zijn en dat had Loek niet .

Met vriendelijke groet Philip.;-)

vraag over AVO MK4 buizentester

door Loek @, Exloo, 26.12.2015, 10:50 (3257 dagen geleden) @ Philip
Bewerkt door Loek, 26.12.2015, 10:58

Nou Hugo

Of dit juist is zal metingen uit moeten wijzen ,wie weet wat daar nog uitkomt.

Maar mogelijk heb jij de zelfde monteur gehad die ook de tester van Loek in elkaar

heeft gezet.

Nu zien we het wel voor de tweede keer ,AVO tester,s hadden toch veel vertrouwen.

Dan er zit een knop in het midden als je die rechtsom draait en je wijzer gaat

bij een begin van een meting dus gewoon de aan stand steeds meer naar rechts

moet het goed zijn en dat had Loek niet .

Met vriendelijke groet Philip.;-)


Hallo Philip,

Dat verschijnsel wat je noemt had te maken met het verdraaien van de rode en oranje draad. Bij de AVO MK4 van Hugo zijn deze twee draden niet verwisselt, wel zit de Anode/screen trafo op een andere tap dan de grid trafo.

Het andere verschijnsel heeft te maken met op welke tap je de andere twee transformatoren je aansluit. Het zou best kunnen zijn dat im bepaalde omstandigheden het misschien beter is om de anode/screen trafo op een andere tap te zetten dan de grid trafo.

Volgens AVO moet je op de dioden 5 aan de wisselspanning kant (en dat zit op de anode/screen trafo 220 Volt afregelen . Uiteraard met een netspanning op de stekker van 230 Volt. Deze 230 Volt zal bij alle andere metingen ook op 230 Volt gehouden moeten worden. De enige mogelijkheid om de 220 V te regelen is met de netspanning correctie knop. Stel de 220 Volt is ingesteld en je gaat de gloeispanning controleren en deze is veel te laag of te hoog. Wat dan te doen? De gloeispanning is alleen te regelen met de netspanning correctie knop of de zekering in 220 tot 230 of 230 tot 240.

Maar ook dan gaat de 220 volt weer omhoog of omlaag. Je moet dus steeds een balans kunnen vinden waarbij en de gloeispanning binnen de specificaties licht en de 220V ook af te regelen is. In dit hele verhaal hoor je me niet iets vertellen over de Grid trafo. Dit komt omdat binnen redelijke grenzen deze spanning altijd wordt bij geregeld met de instelling voor de roosterspanning.

Ik kan me dus voorstellen dat uitgaande van een middenstand van de netspanning correctie knop en dan een goede gloeispanning bij een 230 Volt op de stekker het nodig kan zijn om de screen/anode trafo op een aparte tap te zetten.

Ook heb ik vast gesteld dat de genoemde 220 V ijk instelling met de tolerantie van 2% wel erg krap is. Dit is dezelfde spanning waar dus uiteindelijk alle screen en anode spanningen mee zijn gekoppeld. Deze spanningen zijn gespecificeerd tussen (-2%-1V) en +6%.

Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een 220 V +4%. Alle anode en screen spanningen zitten dan ruim in de specificatie. De gloeispanning voldoet dan aan de specificatie en de correctie knop staat 1 stap voor midden. En uiteraard de roosterspanningen zijn ook goed (die ijk je zelf).

Het eindresultaat: Ik heb een 6L6 die door een mede hobbyist is gemeten op verschillende testers waar in ik zeer veel vertrouwen heb. Dus testers met gestabiliseerde voedingen etc. De buis was voor gebrand en was voor mij dus de standaard.

Volgens de specs zou deze buis bij 350V Anode en 250V screen en -14V rooster een anode stroom moeten trekken van 72 mA gemeten. De buis getest op de standaard apparatuur meet 71,89. De mA/V was 6,04.

Gemeten op mijn AVO is dit nu :
Bij -14,3 roosterspanning de Anode stroom van 72 mA. De mA/V meet ik 6,4.

Gezien de beperkingen van de AVOMK4 ten opzichte van de testers die ik net noemde lijkt mij dit een goed resultaat.

Ik ben wel benieuwd of er documentatie te vinden is over de tap aansluitingen van de screen/anode trafo. Bij mij zit nu alles origineel. Maar bij het afregelen ben ik wel uitgegaan van eerst een juiste gloeispanning gecombineerd met juiste anode/screen spanning. En de 220 Volt ijking is dus iets ondergeschikt en werd daardoor 4% hoger.
Dit is dus die balans die ik bedoel en het zou zo maar kunnen zijn dat je daarvoor soms de tap van de screen/anode moet verplaatsen om en de gloeispanning en de anode/screen spanning beide in een gunstig verhouding binnen de specs te krijgen. Ik ben benieuwd als je wat metingen gaat uitvoeren wat de waarden zijn.

Met vriendelijke groet,

Loek

vraag over AVO MK4 buizentester

door Philip @, ,s-gravenhage, 26.12.2015, 11:15 (3257 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Philip, 26.12.2015, 11:22

Hallo Loek

Als alle draden nu goed zitten is er volgens mijn geen probleem meer ?

Dan dit zijn de Metingen:

Volgens de specs zou deze buis bij 350V Anode en 250V screen en -14V rooster een anode stroom moeten trekken van 72 mA gemeten. De buis getest op de standaard apparatuur meet 71,89. De mA/V was 6,04.

Gemeten op mijn AVO is dit nu :
Bij -14,3 roosterspanning de Anode stroom van 72 mA. De mA/V meet ik 6,4.

Ik zie wat verschil in de roosterspanning -0,3 volt en de gemeten mA/V -nl 0,36 mA/V

Mogelijk een te verwaarlozen iets ,maar die aangesloten wisselspanning 220 of 230 volt altijd al een probleem of iets voor argumentatie.
Nu heb ik voor mijn AVO MK 4 een CPU staan die altijd 220 volt wissel levert
Hierop heb ik ook mijn tester gekalibreerd .

Er is eens een opmerking gemaakt om op een N V H R dag allemaal AVO MK 4 s mede te nemen en een vergelijk gaan maken maar dan moeten we alle ter plaatsen wel even onze
testers kalibreren op de daar aanwezige wisselspanning.

Verder keur jij goed wat je tester doet en wat hij aangeeft.

Ook de reverentiebuis is gemeten op mogelijk een AVO MK 4 maar ja hoe was hij
ingesteld en of gekalibreerd

Ook AVO MK 4 met al zijn wijzigingen door de jaren heen waar bijna niemand meer van af weet wordt hier op dit forum even vergeleken eigenlijk een ondoenlijk iets.

Ik zelf heb ook een AVO MK 4 met daarvoor een CPU voor aanpassing van de wisselspanning en hij meet de sterren van de hemel.

Jou tester Loek doet het n.m.i. gewoon ook prima en eens moet je te vreden zijn .

Verschil tussen testers houd je altijd .

Met vriendelijke groet Philip.;-) ;-)

vraag over AVO MK4 buizentester

door Loek @, Exloo, 26.12.2015, 12:39 (3257 dagen geleden) @ Philip

Ook de reverentiebuis is gemeten op mogelijk een AVO MK 4 maar ja hoe was hij

ingesteld en of gekalibreerd

Hallo Philip,

De referentie buis is zeker niet gemeten op een AVO MK4. Dan ben je verkeerd bezig je moet op zijn minst een apparaat nemen waarvan je weet dat deze beter aan de specificaties voldoet.

De buis is op verschillende type testers gemeten onder andere:

[image]

Dit soort testers maakt gebruik van gestabiliseerde voedingen voor alle aansluitingen zoals screen,anode, etc.

Met vriendelijke groet,

Loek

vraag over AVO MK4 buizentester

door Philip @, ,s-gravenhage, 26.12.2015, 19:05 (3256 dagen geleden) @ Loek

Beste Loek

Het gaat er niet om dat ik tevreden ben ,maar meer jij.

Verder ben ik benieuwd of die zeer mooie Roe tester ook leak meet .

Verder ben ik een man van de bestaande testers die een merk vertegenwoordigen .

Roe test hoe mooi hij ook lijkt is een eigen product en wie hem bouwt of in elkaar

zet is daar verantwoordelijk voor.

Er hoeft maar een draadje verkeerd te zitten je weet wat dat te weer geeft.

Met vriendelijke groet Philip.;-) ;-) ;-)

p.s. Dan loek als jij het goed vindt is het mij ook best.

vraag over AVO MK4 buizentester

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 27.12.2015, 12:39 (3256 dagen geleden) @ Loek

Gemeten op mijn AVO is dit nu :
Bij -14,3 roosterspanning de Anode stroom van 72 mA. De mA/V meet ik 6,4.

Gezien de beperkingen van de AVOMK4 ten opzichte van de testers die ik net noemde lijkt mij dit een goed resultaat.

Hallo Loek
Ik denk dat dit een heel goed resultaat is uitgaande van de service manual, chapter 3, final test procedure waarin vermeld:

[image]

Alle waarden zitten dus ruim binnen de specificatie's
Verder is 1 ding nog niet ter sprake gekomen in deze discussie en dat is de kwaliteit van de netspanning welke helaas tegenwoordig behoorlijk is vervuild, met name de 3e en hogere harmonische veroorzaakt door al die gelijkrichter-belastingen kunnen hier behoorlijk roet in het eten gooien lijkt me.
Mede daarom stelt AVO dat het instrument moet worden aangesloten op een geschikte 50 HZ spanning “of good wave form”.
Het zou interessant zijn om een dergelijke tester eens aan te sluiten op een schone bron en dan de nauwkeurigheid nog eens te bepalen.
NB, met een schone bron bedoel ik dan ook een echt schone bron zoals een zware versterker, gevolgd door een transformator en gestuurd door een laagfrequent generator.
Dus geen netspanning stabilisators, netfilters of UPS (invertertechnologie), uitgezonderd een roterende UPS maar die kom je maar zelden tegen.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

vraag over AVO MK4 buizentester

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 26.12.2015, 19:46 (3256 dagen geleden) @ Loek

Loek,

Ook ik heb even mijn MK4 voor je open gehaald.
SN: 5498

Aangezien bij jouw Rood/Oranje gedraaid zit kijk dan ook op de schakelaar,
als daar ook verwisseld is klopt het weer -toch.
-Jammer dat op mijn foto bij schakelaar die zwarte draad er voor zit,
nu ja volgorde zal wel doorlopen.

-2x Geel op tap 5.

[image]

[image]

[image]

vraag over AVO MK4 buizentester

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 26.12.2015, 20:25 (3256 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door Maurice, 26.12.2015, 20:40

Ik denk maar even mee, denk dat ik goed zit met mijn visie.

Stel (voor gemak) even Gloeistroom voeding op Tap 200V(omdat dan alle trafos
identieke spanning krijgen als correctie schakelaar op Stap 5 geel staat.

Als dan Correctie schakelaar op tap 5 (geel) staat hebben ook de beide
Back-Off en Anode trafo's 200V voor de kiezen.

Ga er vanuit hier dat 1 correctie tap 2V is per tap/stap.

Stel voeding wordt 202V, dan moet aantal windingen gloeitrafo naar beneden om aan secondair weer netjes op juiste gloeispanning te komen.
Corr.SW op Tap 6 (Groen).

Daar beide Tback en TAn nog steeds op tap 5 (geel) zitten komt nu spoel van
Tap 5 en 6 Gloeitrafo in serie te staan met Tback en Tan.
Deze spoel van Tgloei staat in tegen fase met spoelen Tback en Tan.
Dus wordt het
Tback//Tan = 202V-2V(Tgloei)= 200V weer.

Anders om als Voeding 198V wordt staat Corr.SW op Tap4 (Immers prim meer windingen om sec meer gloei te verkrijgen),
en dus spoel Tgloei Tap 5 en 4 in serie met Tback//Tan
en dus 198V+2V = 200V.

Nu zat jouw Tanode op tap 3 dat is dan 4V verder.
Is voeding keurig 200V (stap5-geel) dan krijgt Tanode 200V-4V is 196V.
Immers Tan staat achter de stap-ingang en dan is het -.

Is voeding 198V dan staat Corr.Sw op Tap 4, dan staat er nog
maar Tap4-3 in serie en dat is 2V -Tan is 198V-2V is 196V.

Tback krijgt dan 198V+2V = 200V.Omdat daar de fase klopt.

Is voeding 196V dan krijgt Tan ook 196V.

Conclusie: Bij metingen zou de Anode spanning telkens te laag zijn geweest.
[image]

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum