Blijvende brom telefunken 1261 (Techniek Radio/TV)

door BertC @, Bilzen, België, 25.12.2015, 11:41 (3260 dagen geleden)

Beste radio techneuten,

ik ben nu al even bezig aan een telefunken 1261 jubilate
schema: schematheek NVHR

door het vorige geknutsel te verwijderen en de voedingselkco's correct aan te sluiten volgens schema (2x50µF), (er zat een elco van 300µF in tegen het brommen, niet origineel) na het verwijderen van de 300µF bromde de radio vrij hevig. de 2 elco's van 50µF vervangen en correct geplaatst, ook in de + van de gelijkrichterbrug een weerstand van 100ohm geplaatst, hiervoor zat er een seleniumcel in. nu kloppen de spanningen en stromen gelijk aan de meetpunten t.h.v. de voedingselco op het schema. er blijft echter een kleine doch irritante brom aanwezig.
de spanning op de anode (5) van EL95 is ok maar op klem (6) van de EL95 is de spanning ongeveer 40 te hoog, idem op de rest van de meetpunten behalve op de voedingselco's daar is hij correct.

de rest van de condensatoren en weerstanden gecontroleerd op de eindbuis en deze zijn goed. wanneer ik de elco van de kathode losmaak is gebrom weg. elco al eens vervangen zonder resultaat.

heeft er iemand nog enige suggesties?

[image]

Groeten Bert

Blijvende brom telefunken 1261

door henkk @, Alkmaar, 25.12.2015, 13:52 (3260 dagen geleden) @ BertC

Wel grappig want als je goed kijk is punt 6 van de EL 95 rechtstreeks verbonden met
de voedingselco C34.
Bij de een staat 230 volt bij de ander 203 volt :-) ,een typefoutje dus.
Het zal wel 230 volt zijn,met een half versleten EL 95 zal het wel wat hoger zijn.

Henk

Blijvende brom telefunken 1261

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.12.2015, 13:54 (3260 dagen geleden) @ BertC

wanneer ik de elco van de kathode losmaak is gebrom weg

de brom is waarschijnlijk afkomstig uit de voeding. Een geringe lokale tegenkoppeling is al voldoende om de brom te doen stoppen.

Het meest voor de hand ligt dat deze brom is ontstaan na het verwijderen van de seleengelijkrichter. Zo'n gelijkrichter geeft onder deze condities een spanningsval van circa 35 volt.

De spanningsval van een moderne brugcel is echter maar 2 volt. Je moet dus een serieweerstand bijzetten van 33 : 0,058 = 560 ohm (afgerond). Het hierin vrijkomende vermogen is 33 x 0,058 = 2 Watt.

Nu zal je je misschien afvragen "wat heeft dit te maken met de brom"? De piekwaarde van de rimpelstroom is evenredig met de serieweerstand van de gelijkrichter. Dus hoe hoger de serieweerstand, hoe minder brom.

Een van de fouten die vaak worden gemaakt is dat men constateert dat de seleengelijkrichter warm aanvoelt (2 watt voelt aardig warm aan). De gevoelsmatige reflex is dan zoiets als "hmm, warme rotte eieren, Celeentreop, direct repleezen door modern milieuarme bromvriendelijke stuff, Celeencel in de geemies afvalbak". Klopt dus niet.

Er kunnen ook nog andere oorzaken zijn, maar het bovenstaande scenario ligt het meest voor de hand.

--
http://www.hupse.eu/radio

Blijvende brom telefunken 1261

door BertC @, Bilzen, België, 25.12.2015, 14:12 (3260 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

bedankt voor de info, ik ga de serieweerstand verhogen van 100ohm naar 560ohm en kijken wat het geeft. toen ik het toestel kreeg zat er al een klassieke gelijkrichter in met als afvlakking 400µF een beetje overkill naar mijn mening :-D

Bedankt

Groeten Bert

Blijvende brom telefunken 1261

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 25.12.2015, 16:36 (3260 dagen geleden) @ BertC
Bewerkt door Ouwe Schipper, 25.12.2015, 16:44

Na het losnemen van de kathode- elco is de brom weg......
Dat levert een flink stuk tegenkoppeling op.
Ik hoop dat je over een oscilloscope beschikt, om te kijken of 't spul niet oscilleert
Meer dan eens heb ik meegemaakt dat je een oscillerende eindtrap zachtjes hoorde brommen.
De ontwerpers hebben blijkbaar al gemerkt dat de schakeling die neiging vertoont,
volgens mij zitten C32 en C29 erin om dat tegen te gaan
Wat gebeurt er als je pen 1 van de EL95 aan aarde legt?
Verder, als de EL95 op z'n einde loopt klopt de anti- brom balans in de UGT niet meer.
Weerstand W29 van 1K2 is berekend op de Ri van de eindbuis, = 80 K.
Een verouderende buis krijgt een hogere Ri
Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Blijvende brom telefunken 1261

door BertC @, Bilzen, België, 26.12.2015, 07:55 (3259 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Hallo Nico,

bedankt voor je antwoord, gisterenavond tussen het kerstmenu door effe door de weerstand in de voeding verhoogd. in eerste instantie hoorde ik een gefluit in de luidspreker bij het afstemmen, verder niks meer meegedaan die avond. Deze morgen opnieuw opgestart en de radio speelt goed....

als ik klem 1 aan de massa leg dan word het stil, geluid volledig weg ook geen ruis of dergelijke. ik heb even de scope aan verschillende punten van de buis gelegd, voor mij lijkt alles normaal.

metingen bij goede ontvangst van een zender gedaan.
Anode:
[image]

Rooster:
[image]

Scherm:
[image]

Kathode:
[image]

Groeten Bert

Blijvende brom telefunken 1261

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.12.2015, 08:47 (3258 dagen geleden) @ BertC

Deze morgen opnieuw opgestart en de radio speelt goed....

de vraag waarom de brom nu is verdwenen vereist wellicht nog enige toelichting.

Door de oorspronkelijke schakeling te herstellen (serieweerstand ca. 560 ohm) heb je het toestel kunnen repareren. Deze nare fout met siliciumdiodes wordt tegenwoordig helaas veel gemaakt, dit komt door een gebrek aan kennis en allerlei foutieve informatie op forums. Wanneer men zich zou beperken tot het vervangen van defecte onderdelen dan zou je in de meeste gevallen de oorspronkelijke seleencel gewoon laten zitten. Men (veel reparateurs) heeft zelfs geen idee hoe een eenvoudige voeding met een afvlakfilter werkt, en interpreteert het warm worden van een seleencel als een defect.

In de "tips en trucs" sectie van dit forum lees ik hierover:

"Volgens mij kun je die seleen dingen meestal wel vervangen door Si dioden. Om het gedrag van de seleencel wat meer te benaderen kun je een weerstand van 10 Ohm *) in serie met de dioden zetten. Dit vermindert ook het ratelen." Die 10 ohm wordt later nog gecorrigeerd naar 100 ohm, maar ook dat is helaas onzin.

en "Bekend van die seleen gevallen is dat ze in de loop van de jaren steeds slechter worden. Let op als zo een seleen geval warm wordt, dan is het meestal snel afgelopen met het ding. Het stinkt vreselijk als hij de geest geeft."

en "Maar erg betrouwbaar zijn ze niet. De oude seleencellen geven veel verlies, omdat ze iets doorlaten in sperrichting en iets weerstand hebben in doorlaatrichting, wat allebei leidt tot enige warmteontwikkeling in de gelijkrichter. Die warmteontwikkeling doet het beestje weer geen goed, waardoor de verliezen uiteindelijk verder toenemen. Is de slijtage compleet dan wordt de cel zo heet dat hij seleendampen kan verspreiden en die zijn giftig."

en "alle plaatjes en papiertjes (kun je meteen zien hoe een seleencel eruitziet) eruit gooien en in het doosje een 1000V/1A siliciumdiode en een weerstand te solderen. Terugplaatsen, en er is niets meer van te zien en je kunt weer jaren veilig verder."

Dit staat er allemaal echt! Men praat elkaar na. Geen wonder dat je ook m.b.t. metaalgelijkrichters zoveel slechte reparaties tegenkomt. Het zou natuurlijk veel beter zijn om op deze plek wat goede voorlichting te geven over de werking van seleencellen in plaats van dit soort verdachtmakingen en onjuistheden te publiceren.

Zie voor een meer correcte uitleg van de werking van een seleencel http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=191611

Ook op andere websites wordt al gesuggereerd dat het beter is om meteen maar siliciumdiodes te monteren, waardoor mensen gaan denken dat dit het beste is. Een collectieve misvatting dus.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum