National NC-100XA detector en limiter (Techniek Radio/TV)
Allereerst een ieder de beste wensen voor 2016.
Het jaar begint al weer met een lastige (voor mij) vraag, hoe werkt de detector en vooral de limiter van de NC-100XA. Ik begrijp van de limiter niet veel. Werkt de kathode - signaalrooster als diode?? Zie bijgaande afbeelding.
mvgr. Jan Poortman
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA detector en limiter
door John Hupse † , Schoonhoven, 02.01.2016, 21:39 (3251 dagen geleden) @ poonj
Jan, dit is de late produktie van deze communicatieontvanger (1939-1940).
De schakeling van de kathodevolger (je hebt deze trap "tweede detector" genoemd, maar het gaat om een schakeling die ervoor zorgt dat de laatste m.f. spoel niet wordt belast) is sterk tegengekoppeld (spanningstegenkoppeling), waardoor de versterking vrijwel 1 is. De ingangsweerstand is echter zeer hoog waardoor de op deze trap volgende diodedetector veel meer signaal aangeleverd krijgt dan mogelijk zou zijn zonder deze buffertrap.
De "begrenzer" is een normale detectorschakeling, waarbij het signaal niet meer wordt doorgelaten wanneer de diode spert. Het spanningsniveau waarop dit gebeurt is instelbaar m.b.v de potmeter die je hebt gemerkt met de tekst "limiter". Op het moment dat de diode gaat sperren wordt het signaal dus "weggeknipt", zoals gebruikelijk bij een AM-detector. De tweede triode wordt alleen gebruikt als een diode, de anode is met de nul verbonden en doet dus niet meer mee.
Deze diode vormt de tweede detector, de eerste detector zou je tegenwoordig de "mengtrap" noemen. Met de potmeter stel je het spanningsniveau in waarop de tweede detector aanspreekt, hiermee kunnen zwakkere signalen zoals ruis worden tegengehouden.
National NC-100XA detector en limiter
door poonj , Goor, 02.01.2016, 23:00 (3251 dagen geleden) @ John Hupse †
John, bedankt voor deze heldere toelichting. Dat de eerste trap, hier 2nd detector genoemd, een simpele kathodevolger is met een hoge ingangsimpedantie, had ik wel verwacht. De benaming "2nd detector" voor deze buishelft is dan wat verwarrend. Dat de tweede buishelft als diode functioneert is mij wel duidelijk, alleen had ik niet in de gaten hoe dat met die negatieve spanningsinstelling werkt.
Ik denk dat het met die lage belasting van de laatste MF-trafo eigenlijk wel een mooie methode gebruikt is om de kring niet te veel te dempen.
Ik ga de schakeling nog eens apart opbouwen om de eigenschappen te kunnen bekijken en te meten.
Volgende probleem is de AVC-schakeling ( die ook van geen meter werkt), maar die moet ik eerst even op papier zetten.
mvgr. Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA detector en limiter
door poonj , Goor, 03.01.2016, 19:49 (3250 dagen geleden) @ John Hupse †
John, waarom zou die kathodevolger niet in meer ontvangers gebruikt zijn? Misschien uit kostengronden. Bij oudere professionele communicatie-ontvangers heb ik het ook nog nooit gezien. Verder heb ik er al verschillende, oudere boeken op nageslagen, ik kan echter nergens iets van deze configuratie ontdekken.
Heb jij enig idee?
groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA detector en limiter
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.01.2016, 20:52 (3250 dagen geleden) @ poonj
waarom zou die kathodevolger niet in meer ontvangers gebruikt zijn? Misschien uit kostengronden.
Op het gebied van AM-detectoren is heel veel uitgeprobeerd. Vanaf de uitvinding van de triode tot in de jaren '30 was de standaardschakeling de roosterdetector. Ook voor de meer professionele apparatuur. Met de komst van de superheterodyne werd de diodedetector de standaard, dat was vooral omdat je hiermee eenvoudig een AVR-schakeling kon maken. Deze National zit tussen deze twee tijdperken in, en toen probeerde men ook wel een paar alternatieven uit.
Uiteindelijk won de goedkoopste oplossing, namelijk een diodedetector die via een compromis (gevoeligheid versus selectiviteit) direct met de laatste m.f. spoel wordt verbonden en waaruit tevens het AVR signaal wordt betrokken. Dit leidt meestal wel tot een bevredigende ontvangst, zowel bij omroep- als bij communicatieontvangers.
Eind jaren '40 werd nog wel geprobeerd om de diodedetector te vervangen door de kathodedetector, b.v. door Amroh met het "Meteoor" ontwerp en wat later met de MK53. Maar het was toen al zo druk op de midden- en lange golf dat dit geen succes werd. De ambitie van WW-weergave op de middengolf was ondertussen praktisch niet meer te realiseren, en men richtte zich vervolgens al snel op FM-radio. Wanneer je de beschrijvingen van de genoemde Amroh ontwerpen doorleest zie je al snel waarom een betere detector in feite niet meer nodig was.
National NC-100XA detector en limiter
door poonj , Goor, 03.01.2016, 21:52 (3250 dagen geleden) @ John Hupse †
Een ieder hartelijk bedankt voor het meedenken en medeleven.
Ik ga met wat andere componenten een ontvanger bouwen met de National NC-100XA detectie.
Ben erg benieuwd naar de eigenschappen. Ik ga hem zo construeren dat ik ook zo naar eenvoudige diode-detectie om kan schakelen om alles te kunnen vergelijken.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA detector en limiter
door MartijnR , Groningen, 03.01.2016, 22:27 (3250 dagen geleden) @ John Hupse †
Heet zoïets niet een 'infinite impedance detector'? (Google geeft flink wat artikelen over dit onderwerp)
Naast de al genoemde lage belasting, was er ook het voordeel van de geringe vervorming t.o.v. een diodedetector.
National NC-100XA detector en limiter
door poonj , Goor, 04.01.2016, 07:21 (3250 dagen geleden) @ MartijnR
Goedenmorgen Martijn,
Dit is precies wat ik zocht. Alleen zoeken als je de juiste zoekterm niet weet is lastig.
Het is dus ook wat John heeft uitgelegd. De kreet "infinite impedance detector" had ik nog nooit gehoord. Ik zal ook eens kijken wat er in de oude ARRL-boeken over wordt geschreven. Hebben we hier ook een Nederlandse uitdrukking voor?? "oneindige impedantie detector" dekt niet de gehele lading.
groet, Jan
ps. Bij jullie tot de enkels in de sneeuw??
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA detector en limiter
door John Hupse † , Schoonhoven, 04.01.2016, 11:21 (3250 dagen geleden) @ poonj
infinite impedance detector
hiermee wordt in landen waar men Engels spreekt een kathodedetector bedoeld.
Een kathodedetector is vrijwel gelijk aan de wat meer bekende anodedetector, alleen wordt het uitgangssignaal in z'n geheel teruggekoppeld naar de ingang. Het gevolg hiervan is dat de vervorming van een dergelijke detector zeer gering is, ook wanneer je deze vergelijkt met de vervorming van b.v. een diodedetector. Een ander gevolg is dat de versterking van de schakeling altijd minder is dan 1.
Andere detectors die worden gebruikt in communicatieontvangers zijn de produktdetector (voor SSB, CW en RTTY) en de "direct conversion" schakeling. Met dit laatste wordt de klassieke homodyne detector bedoeld, waarbij detectie plaatsvindt door het ontvangen signaal te mengen met de basisfrequentie van de zender. Deze laatste schakeling is wat lastiger te realiseren met buizen, maar daarentegen zeer goed te realiseren m.b.v. een geïntegreerde schakeling (IC). Vandaar dat na 1980 de homodyne detector in grote aantallen is geproduceerd.
National NC-100XA detector en limiter
door poonj , Goor, 04.01.2016, 11:47 (3250 dagen geleden) @ John Hupse †
Bedankt John, met behulp van de Engelse kreet heb ik heel wat info gevonden op internet, maar ook in "The radio amateurs handbook" van 1950, blz. 90. Op de voorgaande bladzijden staat ook uitgebreid de anode-detector beschreven. Ik heb me daar eigenlijk nog nooit in verdiept.
De Amroh MK53 heb ik gebouwd zonder mij af te vragen wat voor soort detector gebruikt werd, maar dat is er ook een.
Ik ga nu aan de slag om met de onderdelen van de namaak NEPTUNUS '51 een ontvanger te maken met kathode-detectie.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA detector en limiter
door MartijnR , Groningen, 04.01.2016, 12:39 (3250 dagen geleden) @ poonj
Dag Jan,
De onbetwiste Nederlandse goeroe op dit gebied, F.A.S. Sterrenburg spreekt in zijn boek ook over infinite impedance detector. Ik denk dus niet dat er een Nederlands woord voor is.
Waarschijnlijk ook omdat deze schakeling weinig bekend was en dan nog alleen in kringen van radioamateurs en professionals. Dat is toch een beetje een internationaal wereldje en die kunnen wel goed overweg met de Engelse term.
National NC-100XA detector en limiter
door John Hupse † , Schoonhoven, 04.01.2016, 13:53 (3250 dagen geleden) @ MartijnR
Bewerkt door John Hupse †, 04.01.2016, 14:16
spreekt in zijn boek ook over infinite impedance detector. Ik denk dus niet dat er een Nederlands woord voor is.
In de wetenschappelijke wereld, en onder radio-zendamateurs, gebruikt men heel vaak Engelse woorden. De reden hiervoor is dat men in die kringen veel communiceert in een internationale setting (om ook maar even een Engels woord te gebruiken).
Dat betekent nog niet dat er geen Nederlands woord voor is, ik heb er een rode pijl bij gezet:
National NC-100XA detector en limiter
door MartijnR , Groningen, 04.01.2016, 15:33 (3250 dagen geleden) @ John Hupse †
Dat betekent nog niet dat er geen Nederlands woord voor is, ik heb .....
Inderdaad, ik kwam er na mijn eerdere bericht ook achter. Erg gangbaar is het niet, bij zoeken met Google vond ik maar 3 verwijzingen waarvan een foutief.
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 03.01.2016, 11:07 (3251 dagen geleden) @ poonj
Deze ontvanger blijft problemen geven. In de stand MVC kan ik prima de versterking van de RF- en de MF-trappen regelen, maar in de stand AVC komt er geen signaal meer.
Ik zou op punt A van de schakeling, bij geen antennesignaal, een spanning van ca. 0 Volt moeten hebben en bij meer signaal een negatievere waarde. Ik meet echter steeds ca. -40 Volt op punt A.
Ik heb de schakelaar op MVC gezet en de verbinding naar de anode losgekoppeld, dus wel signaal op het stuurrooster, maar nog steeds - 40 V op de anode. Ik begrijp er niets meer van.
mvgr, Jan Poortman
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Hans van der Marel , Hilversum, 03.01.2016, 11:55 (3251 dagen geleden) @ poonj
Welke spanning staat er op de kathode ?
Met de anode los zou dat 6,7 V moeten zijn.
Welke spanning staat er op de roosteraansluiting ?
Als de 50pf maar iets lekt dan wordt de buis uitgestuurd.
Deze moet dus -6,7 volt t.o.v. de kathode zijn.
Ben je zeker van de 500k weerstanden ?
In de NC-100A en NC-100SA zijn dat 5 Megaohm weerstanden.
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 03.01.2016, 15:09 (3251 dagen geleden) @ Hans van der Marel
Hallo Hans,
Bedankt voor je hulp. De kathodespanning is inderdaad ongeveer 6 Volt, dus -6 negatief op het rooster.
Ja, die weerstanden van 5 M. Ik kan het niet goed lezen in het schema, maar op de componentenlijst van de NC-100XA is geen weerstand van 5 M te vinden, alleen .5 M. Ik heb ze gemeten en ze zijn goed. De koppel-C van 50 pF lekt niet. Alles ziet er correct uit en toch werkt het niet goed. Vandaar mijn wanhoopskreet.
groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door gerard , Zeist, 03.01.2016, 15:35 (3251 dagen geleden) @ poonj
Hoe loopt de gelijkstroom door die regeltriode? Zoals ik het zie, kan die alleen weg via de gestuurde trappen. De spanning die er dan komt op punt A is erg afhankelijk van de DC weerstand in de roosterkringen daar. Moet er niet een weerstand zijn tussen A en massa?
National NC-100XA AVC-circuit
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.01.2016, 15:54 (3251 dagen geleden) @ poonj
Ik heb de schakelaar op MVC gezet en de verbinding naar de anode losgekoppeld, dus wel signaal op het stuurrooster, maar nog steeds - 40 V op de anode. Ik begrijp er niets meer van.
Wanneer de schakelaar in de stand "AVC" staat krijgt de 6F8 buis geen anodespanning meer, en zal de anode dus nooit in de buurt van de nul volt kunnen komen. Wanneer je de verbinding tussen de schakelaar en de anode verbreekt gebeurt precies hetzelfde.
Er moet dus een weerstand aanwezig zijn tussen de anode en de nul. Deze weerstand staat inderdaad op het fabrieksschema, en heeft een waarde van 500 Kohm:
(ik heb voor de A-versie ook niets beters dan het vage schema afkomstig van Bama).
Je kunt ook kijken in de NC100 documentatie (NVHR), daar staat deze weerstand ook op: R12 - 500 Kohm.
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 03.01.2016, 19:42 (3250 dagen geleden) @ John Hupse †
Heren, dat klopt helemaal. Bij het natekenen is me de weerstand naar de nul ontglipt.
Die is 500k tussen anode en nul. (Te snel willen tekenen......)
Het schema van John is inderdaad het origineel. Bij uitgeschakelde AVC, MVC dus, ligt de anode met 250k aan de nul. Maar dan doet hij toch niets.
groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Mans Veldman , Leidschendam, 04.01.2016, 08:11 (3250 dagen geleden) @ poonj
...Bij uitgeschakelde AVC, MVC dus, ligt de anode met 250k aan de nul. Maar dan doet hij toch niets.
De kathode ligt via 350 Ohm aan -55V. Tussen 0 en kathode staat ong. 48V
--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 04.01.2016, 11:06 (3250 dagen geleden) @ Mans Veldman
Inderdaad Mans, maar bij deze negatieve voeding moet je het wat anders bekijken.
De negatieve roosterspanning van de buis, opgebouwd over de kathodeweerstand is wel ca 6 Volt.
Het is wat lastig denken met deze negatieve voedings-spanning.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 04.01.2016, 11:23 (3250 dagen geleden) @ poonj
Voor alle duidelijkheid het gecorrigeerde schema van het AVC-circuit.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Maurice , Dordrecht, 04.01.2016, 17:01 (3250 dagen geleden) @ poonj
Als je op punt A meet en die MVC schakelaar is dicht welke dan aan Chassis ligt.
Zul je op Punt A toch echt 0V tov chassis moeten meten.
Meet dan ook eens Ohms A<->Chassis?
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 04.01.2016, 19:33 (3249 dagen geleden) @ Maurice
Hallo Maurice,
Ik had de 500 k weerstand tussen anode en de MVC/AVC-schakelaar losgekoppeld om te zien wat de buis in de MVC-stand doet wanneer er een MF-signaal op het stuurrooster komt.
Maar ik ga het nog weer eens nameten. Wordt echter as. weekend, ik heb de werkbank nu vol staan met wat anders, ik had de hoop al een beetje opgegeven.
Ik houd je op de hoogte, al vast bedankt. Ik ga de schakeling nog eens apart opbouwen en er aan meten.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Maurice , Dordrecht, 04.01.2016, 22:56 (3249 dagen geleden) @ poonj
Bewerkt door Maurice, 04.01.2016, 23:53
Ik kleur altijd graag omdat ik het anders niet direct zie,
zeker in wat rommelige schema's.
even mee denkend.
Je ziet dat chassis (aarde) door de Limiter weerstand op het potentiaal gezet
wordt tov de 0V -hoogspanning.
Rond die 6F8G (AVC) buis zie je dat kathode R's ook weer eerst aan ware 0V
hangen. De Anode via R//C aan chassis.
Ware 0V hangt ook via 3 serie Weerstanden aan chassis, waarvan 1e weerstand vanaf ware 0V hangt aan Kathode 6F8G (AVC).
Volgens mij de waarden 300,1500 en 1000 Ohm voor die 3.
Daaraan parallel staat dan eigenlijk ook die Limiter-potmeter.
Welke dan gezamenlijk je negatief-potentiaal verzorgen.
Door spanningen over deze R's te meten weet je de stromen.
Het negatief potentiaal wordt bepaald door de stroom door
de Limiter-potmeter // R1+2+3 kathode 6F8G.
Tenzij 6F8G ook een kathodestroom gaat lopen, dan gaat in mijn beleving
het negatief potentiaal wijzigen.
Dan wel extra door die enkele R-kathode // R2+R3+Rlimit naar de 0V.
Immers de stromen lopen vanaf Rood (B+)-via Geel(chassis)- naar Groen (0V).
Tussen Geel en Groen staat het Negatief potentiaal.
Blijft natuurlijk dat op dat Punt A van jouw , net voor schakelaar MVC je natuurlijk
0V moet meten TOV chassis. Mogelijk dat schakelaar niet meer met chassis is doorverbonden of door corrosie weerstand naar chassis heeft, bv doordat met schroefverbinding deze naar chassis is verbonden.
Ik zeg ziet er zo uit dan:
STromen er in. Hoewel afhankelijk van grootte en invloed.
Erg lastig lezen die waarden;
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 05.01.2016, 08:12 (3249 dagen geleden) @ Maurice
Hallo Maurice,
Je hebt er wel nachtwerk van gemaakt, heel erg bedankt.
Ik ga de hele zaak nog eens overdenken en nabouwen om het gedrag wat beter te bekijken. Het is lastig om in de ontvanger te meten en te sleutelen.
Wat ook misschien een oorzaak kan zijn van het niet werken is de negatieve spanning. In het originele schema is een balanseindtrap gebruikt, terwijl in mijn ontvanger die vervangen is door een enkelvoudige 6V6 eindbuis. De negatieve spanning is afhankelijk van het totale stroomverbruik van de hele schakeling. Het zou best wel eens kunnen zijn dat door de vervanging de gehele zaak wat uit het evenwicht is geraakt.
Het is inderdaad lastig met deze negatieve voeding de werking van de buis te bekijken, je bent anders gewend.
Ik ga zo aan de slag met het proefmodel.
groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 05.01.2016, 11:24 (3249 dagen geleden) @ Maurice
De nabouw van het AVC-circuit is afgerond en bemeten. Het werkt als een tierelier. De grootte van de negatieve spanning heeft alleen invloed bij zeer grote ingangssignalen. Als de negatieve spanning te laag is, kunnen de MF-buizen niet ver genoeg terug geregeld worden. Bij ca. 1 Volt Ûin was de AVC-spanning ca. -29 Volt, toen ik de 55 V terug draaide kon die spanning niet bereikt worden en stagneerde het regelgedrag.
De blauwe waarden zijn zonder MF-signaal en de rode met MF-signaal.
Deze nagebouwde AVC-regeling werkt dus, de vraag is nu waarom het niet werkt in de NC-100XA.
as. Weekend gaat hij weer op de operatietafel. Met de opgedane tips van jullie en de opgedane ervaring met het proefmodel moet dat lukken.
U wordt op de hoogte gehouden.
Zo ziet de schakeling er als proefmodel uit in een andere ontvanger. Het is net een patient op de operatietafel met al die slangen er aan.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Mans Veldman , Leidschendam, 04.01.2016, 19:33 (3249 dagen geleden) @ poonj
Bewerkt door Mans Veldman, 04.01.2016, 19:39
...Bij uitgeschakelde AVC, MVC dus, ligt de anode met 250k aan de nul. Maar dan doet hij toch niets.
Jan,
Het klopt dat NRS ong. 6V is. Jouw opmerking "Anode aan nul, maar dan doet hij toch niets" is niet juist.
Bij gesloten schakelaar ligt anode via 250K aan massa. De kathode staat echter op een potentiaal van -48V t.o.v. massa. Vanuit de kathode gezien staat de "nul" (massa) staat op een potentiaal van +48V.
Over de buis valt dus een spanning waarbij de anode positief is t.o.v. kathode, hij zal dus werken. Echter bij een NRS van 6V een een Ua van ong. 48V zal de Ia erg klein zijn (als er teveel spanning over de 250K valt dan blijft er niets over voor de buis).
Maar, het kan wel met zo'n lage Anodespanning. In het ARN-6 radio kompas worden gewone* buizen gebruikt op een anodespanning van 28V en dat gaat prima. Voordeel van uA anodestroom is dat de buisjes het eeuwige leven hebben (afgezien van gloeidraad slijtage)
*met gewone buizen bedoel ik buizen ontworpen voor een Ua van 250V
--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 04.01.2016, 19:39 (3249 dagen geleden) @ Mans Veldman
Mans, ik bedoelde dat de buis in de MVC stand niets doet of wel niets hoeft te doen.
Hij zit inderdaad nog steeds in het circuit. Het heeft ook met heel kleine stroompjes te maken, 0,1 mA door 500 k en je bent al 50 Volt kwijt.
Maar ik ga de schakeling nabouwen en haal een MF-signaal uit een andere ontvanger om te bekijken wat er nu precies allemaal gebeurt.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Sieme , Niekerk, 05.01.2016, 02:54 (3249 dagen geleden) @ poonj
Jan , je bent er bijna.
Bij afwezigheid van mf.-signaal staat de avc buis dicht;
Anode en dus de avc lijn aan massa via parallelcombinatie van 500k en 0,1 microF.
Kathode aan bovenkant 350 Ohm = -48V
Rooster via 500k aan onderkant 350 Ohm = -55V geeft 7V n.r.s bij 48V anodespanning dus potdicht.
Pas bij pl/minus -2,5 V gaat ie open dus bij een roosterwisselspanning met toppen van 7 - 2,5 = 4,5 ofwel 9 V t/t.
Dan wordt dus de C die tussen anode en aarde zit pulsgewijs geladen waardoor deze en dus ook de anode en dus ook de avc-lijn negatief gaan;resultaat hf/mf versterking wordt teruggeregeld.
Succes met de reparatie,
groeten,
Sieme
--
het experiment heeft altijd gelijk
National NC-100XA AVC-circuit
door poonj , Goor, 05.01.2016, 08:18 (3249 dagen geleden) @ Sieme
Dank Sieme,
Het vervelende is dat wanneer ik de schakelaar op AVC zet er geen MF-signaal op het rooster van de AVC-buis komt. Een soort kip / ei verhaal. Vandaar had ik de verbinding 500k weerstand en AVC-schakelaar had losgekoppeld en de schakelaar op MVC gezet om toch MF-signaal op de AVC-buis te krijgen. Dat lukte ook wel, maar er was geen reactie op de anode te merken. Het signaal was groot genoeg. Ga het nu met een nagebouwde schakeling proberen.
Wordt vervolgd...
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
National NC-100XA AVC-circuit
door Sieme , Niekerk, 05.01.2016, 08:49 (3249 dagen geleden) @ poonj
Bewerkt door Sieme, 05.01.2016, 09:06
Reagerend op de reactie richting Maurice;
Als ze met de ombouw naar 6v6 de oorspronkelijke opzet gevolgd hebben,
gaat de eindversterkerstroom niet door de weerstandscombinatie
waar de negatieve voeding van de mf/hf sectie wel doorheen gaat
maar rechtstreeks retour naar de middentap van de hoogspannigswikkeling op de voedingstrafo.
Als de kathodeweerstand wel aan het chassis ligt wordt de verhouding spanning boven en die onder chassisniveau wel erg scheefgetrokken .
--
het experiment heeft altijd gelijk
National NC-100XA detector en limiter
door poonj , Goor, 05.01.2016, 11:45 (3249 dagen geleden) @ poonj
Eenmaal bezig met de AVC-schakeling, heb ik de kathode-detector ook maar nagebouwd en er wat mee geëxperimenteerd.
Ik vond dat er toch nog wel veel HF-signaal op het LF-signaal stond. Daarom heb ik aan de kathode nog een HF-smoorspoel van 68 mH geplakt met daarachter nog weer een C van 100 pF naar aarde. Nu ziet het LF-signaal er bijzonder schoon uit.
Verder heb ik de indruk dat mijn Geloso middenfrequenten die in de proefontvanger zitten een hekel hebben aan te weinig belasting. De Zi van de tweede uitgang is waarschijnlijk bedoeld voor een gewone diode-detector. Bij het afstemmen over een zender tjoept het signaal iets. De kwaliteit, bij exacte afstemming is echter uitstekend en bij grootsignaal beter dan bij de diode-detector.
Dus weer wat geleerd. Hieronder het schema. Nu begrijp ik ook waarom in de Amroh afstemmer MK53 ook zo'n netwerkje is toegepast.
Iedereen bedankt voor alle adviezen en hulp.
mvgr. Jan Poortman
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
NC-100XA weer up to date.
door poonj , Goor, 07.01.2016, 19:50 (3246 dagen geleden) @ poonj
Dank aan alle mensen die mij geadviseerd hebben. De ontvanger doet het weer. Ik weet alleen niet waarom het AVC-circuit nu wel werkt. Ik heb wel ongeveer alle soldeerverbindingen los gemaakt om componenten te wijzigen, maar uiteindelijk werkte alles met de oude spullen.
Daar staat hij te glimmen van genot en werkt weer perfect!!!
groet, Jan Poortman
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
NC-100XA weer up to date.
door pa0wfo , Oostvoorne, 07.01.2016, 20:07 (3246 dagen geleden) @ poonj
Blijft geheimzinnig Jan , moet haast wel een slechte verbinding geweest ziijn . Heb ook eens zoiets gehad in een GRC9 in het AVC circuit
zat een weerstand wel in het lipje van een buisvoet maar was tijdens de fabricage niet doorgesoldeerd .
Veel plezier van je NC100 het is een mooie aanvulling van je collectie .
Groeten , William
NC-100XA weer up to date.
door poonj , Goor, 07.01.2016, 20:27 (3246 dagen geleden) @ pa0wfo
Hallo William,
Bedankt, ik vraag me alleen af waarom ik dat niet heb kunnen meten. Ik ga er maar niet verder over denken. Ik heb er een boel van geleerd en ook toegepast in een andere zelfbouw-ontvanger.
groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)
NC-100XA weer up to date.
door Maurice , Dordrecht, 07.01.2016, 20:38 (3246 dagen geleden) @ poonj
Jan,
Tja misschien toch een zwakke soldering, zal niet de eerste keer zijn dergelijke fouten.
Door temperatuur en dus krimp en uitzetting kan zeer mogelijk soldeerverbindingen
verzwakken.
Enfin, opgelost.
Toestel ziet er ook goed uit.
Veel plezier er mee
NC-100XA weer up to date.
door poonj , Goor, 07.01.2016, 20:46 (3246 dagen geleden) @ Maurice
Ja Maurice, er zaten wel meer rare fouten in, maar deze was het hardnekkigst.
Groet, Jan
--
mvgr. Jan Poortman (PA3ESY)