UGT of koppeltrafo? (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.01.2016, 17:21 (3243 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 09.01.2016, 17:28

Je moet weten wat je zoekt om onjuiste resultaten te kunnen verwerpen

het is helaas iets minder subtiel, je moet weten wat je zoekt om de juiste resultaten te kunnen vinden. Het zoekresultaat van Otto is hier het sprekende bewijs van.

Juist met dat sprekende bewijs in gedachten dacht ik aan verwerpen als eerste stap als je niet al toevallig direct het juiste resultaat voorgeschoteld krijgt. Immers als je lang niet alles weet, en dat ligt voor de hand als je iets zoekt, dan kun je vaak makkelijker zien welke resultaten uit een wat te uitgebreide zoektocht niet in het plaatje passen.

Pas als je meer te weten komt ben je beter in staat om zinnige zoektermen toe te voegen en zo te convergeren richting, of "in te zoomen op", de juiste uitkomst.

Het is natuurlijk best mogelijk dat het klikkerdeklik resultaat (Rik Stoet) een of andere familierelatie heeft met ir. H. Stoet, maar met de echte zoekvraag heeft het niet te maken.

In een zoekproces kan een onjuist of zijdelings gerelateerd zoekresultaat wel leiden tot het insluiten of uitsluiten van nieuwe zoektermen. Op de site van Rik Stoet zag ik dat die zaak nog niet zo heel lang bestaat en geen melding maakt van een rijke historie dus niet direct een voortzetting zal zijn (maar banden zijn op basis van die informatie nog niet uit te sluiten, daar zou een mailtje of telefoontje kunnen helpen).

Een praktische oplossing voor zoekvragen die zich richten op de wat minder actuele onderwerpen is om hiervoor steeds een gespecialiseerde zoekmachine te gebruiken. Dat spaart in elk geval een hoop gezoek en voorkomt onbedoelde foute conclusies.

De ellende van die gespecialiseerde zoekmachine, is dat hij nog niet bestaat. Als hij wel zou bestaan, had je een kans om ook dan op Rik Stoet te stuiten binnen de zoekresultaten.

Natuurlijk zul je bij zoeken binnen gespecialiseerde sites zoals onder andere die van de NVHR en radiomuseum.org een veel gerichter zoekresultaat bekomen dan met een algemene zoekmachine, maar je mist minstens zoveel informatie.

De conclusie is voor mij dat je in elk geval als onderdeel van een gedegen zoektocht ook gewoon handmatig naar één of meer gespecialiseerde sites zult moeten gaan om te zien of daar kennis aanwezig is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum