Afregelen Philips stereo decoder (Techniek Radio/TV)
door Mick , Rotterdam, 10.01.2016, 19:35 (3243 dagen geleden)
Mijn Erres RA657 speelt inmiddels weer goed, maar het stereo geluid moet volgens mij beter kunnen. Er zit een Philips unit in die ook gebruikt wordt in o.a. de B7X43A. Ik meet een mooie piloottoon op de collector van T1 (19 kHz, 2 Volt p-p) en ook op T2 (38 kHz, 13 Volt p-p), maar ik hoor geen duidelijke stereo weergave. In vergelijking met de mono-stand is het geluid wat zachter en zijn de hoge tonen wat minder.
Er schijnt een afregelvoorschift voor deze unit te bestaan; graag zou ik deze willen hebben.
Dank & groeten, Mick
Afregelen Philips stereo decoder
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 10.01.2016, 21:25 (3243 dagen geleden) @ Mick
Mick,
Vervang eens de kleine elcotjes, die zijn meestal verdroogt.
Vóór het afregelen moeten eerst alle componenten goed in orde zijn gebracht.
Cees.
--
CornelisBB
Afregelen Philips stereo decoder
door John Hupse † , Schoonhoven, 11.01.2016, 10:40 (3243 dagen geleden) @ Mick
Het afregelen van zo'n decoder gaat als volgt:
- regel alle 19 en 38 kHz kringen af op maximale opslingering. Belast hierbij de kringen zo min mogelijk. Maak v.w.b. het pilotsignaal gebruik van een goede stereocoder (b.v. Philips PM6455) of maak gebruik van het ontvangstsignaal van een sterk doorkomende FM-stereo omroepzender.
- laat de 67 kHz kring met rust
- regel de overspraak instelpotmeter af met behulp van een goede stereocoder. Dit gaat niet met een omroepzender, gebruik hiervoor dus een goede stereocoder (Het lukt ook niet op het gehoor).
De 19 kHz kringen zijn bij de Erres RA657FMS S101, S102 en S103
De 38 kHz kring is S105
De 67 kHz kring is S104
De overspraak instelpot is R113
Wanneer een afregeling nodig is kan je deze niet omzeilen door een aantal willekeurige onderdelen te vervangen.
Afregelen Philips stereo decoder
door Jan Bus , Amersfoort, 11.01.2016, 14:35 (3243 dagen geleden) @ John Hupse †
Vraagje: Waar dient de 67 kHz spoel voor?
Groet, Jan
Afregelen Philips stereo decoder
door John Hupse † , Schoonhoven, 11.01.2016, 15:06 (3243 dagen geleden) @ Jan Bus
In die tijd was er nog geen ARI, maar wel een tweetal SCA (Secondairy Communications Authorization) kanalen, eentje op 67 en de andere op 92 KHz. Om storingen hiervan te onderdrukken werd meestal een zuigkring gebruikt op 67 KHz. Later stapte men over op ARI (57 KHz) en daarna op RDS (zelfde frequentie).
In de VS zond men meestal achtergrondmuziek (muzak) uit op de SCA kanalen.
Afregelen Philips stereo decoder
door Peter1952 , 13.01.2016, 11:41 (3241 dagen geleden) @ John Hupse †
Er is hier beslist geen sprake van "het vervangen van enkele willekeurige onderdelen". Het gaat hier om elco's die in 9 van de 10 gevallen uitgedroogd zijn.
Nu kun je wel zonder meer gaan afregelen, maar dat geeft geen gegarandeerd resultaat. Dan blijkt dat je alsnog aan de slag moet. Het kan best zijn dat het zaakje weer werkt als je een enkel component vervangt waarvan je zeker weet dat het defect is, maar korte tijd later zijn andere componenten (in dit geval elco's) aan de beurt en kan je weer beginnen. Allemaal extra werk dus.
Het is nu eenmaal bekend dat bepaalde onderdelen na meer dan 50 jaar hun functie niet goed meer verrichten.
Het uitbouwen van deze decoders gaat niet altijd even gemakkelijk, kun je het beter meteen grondig doen.
Eerst moet de boel goed in orde zijn en pas dan kun je aan afregelen denken.
Zo heb ik het tenminste geleerd.
Er worden genoeg toestellen verknoeid doordat men maar meteen is begonnen met "afregelen"
Ik begrijp ook niet waarom de opmerking "het vervangen van willekeurige onderdelen" steeds weer geplaatst moet worden.
Alsof we allemaal wat aanklooien. Ik dacht dat o.a. door de reparatiedagen keer op keer wordt bewezen dat er nog steeds goed vakmanschap aanwezig is.
Groeten,
Peter
Afregelen Philips stereo decoder
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 13.01.2016, 13:03 (3241 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door Maarten Bakker, 13.01.2016, 13:27
Versleten elco's moet je zonder meer vervangen, vanzelfsprekend. De kleine elco's in een decoder als deze kun je wat mij betreft op basis van statistiek alvast vervangen voordat je verder gaat met foutzoeken. Afregelen doe je pas als je weet dat de decoder technisch in orde is of redelijkerwijs kunt aannemen dat hij alleen maar ontregeld of verlopen is. Toch vind ik de opmerking van John Hupse ook weer niet zo gek.
Natuurlijk is er veel vakmanschap aanwezig, onder andere bij jou.
Toch is het ook belangrijk, juist voor de mensen die nog geen stevige technische achtergrond hebben, om regelmatig te benadrukken dat "het vervangen van dingen waarvan we toevallig weten dat ze vaak stukgaan" zeker geen panacé of tovermiddel is. Het is een middel dat, indien niet door deskundigen gebruikt, ook tot teleurstellingen en achteruitreparaties kan leiden en dus achteraf onnodig meer werk voor de deskundigen.
"willekeurige onderdelen vervangen" -> zonder de fout te constateren alvast maar wat vervangen omdat anderen dat in andere gevallen vaak doen, altijd wel enige kans op succes.
"onderdelen vervangen door willekeurige andere onderdelen" -> het toestel werkt misschien weer, maar hoe veilig en voor hoe lang? (werkspanning foliecondensatoren en weerstanden, levensduur elco's, etc.)
Beide zullen voor jou als techneut zonder meer herkenbare situaties zijn. Ik kan niet voor John Hupse spreken, maar als ik zulke woorden in de mond neem dan zijn ze niet gericht op de mensen die dat al lang weten. Wat mij betreft hoef je ze je dus niet aan te trekken.
Afregelen Philips stereo decoder
door Loek , Exloo, 11.01.2016, 10:51 (3243 dagen geleden) @ Mick
Hallo Mick,
Er is veel over dit onderwerp geschreven op dit forum. Op onderstaande foto is een stuk waarschijnlijk ook van John Hupse te zien.
Er is een Philips document "Philips-servomecum-stereodecoders afregelen"
Ik vindt dit niet op de NVHR site. Eventueel kan ik het versturen via mail.
Let wel op met draaien aan de kerntjes voor dat je weet gaat de spoelkern meedraaien en breken de draden af (spreek uit ervaring)
Met vriendelijke groet,
Loek
Afregelen Philips stereo decoder
door John Hupse † , Schoonhoven, 11.01.2016, 11:13 (3243 dagen geleden) @ Loek
in principe is de afregeling van dit soort decoders steeds gelijk, en geldt deze natuurlijk ook voor decoders met buizen.
De nummering van de onderdelen bij de decoder van Erres wijkt echter af van de decoder die Loek toont (een wat oudere Philips decoder van een B7X44A), er zit b.v. geen S107 in. De Erres decoder is waarschijnlijk wel door Philips vervaardigd.
Afregelen Philips stereo decoder
door Mick , Rotterdam, 11.01.2016, 17:40 (3243 dagen geleden) @ Mick
Heren,
Mijn hartelijke dank voor jullie raadgevingen. Via Soundman kwam ik erachter dat de servicedoc van de RA647 wel een afregelvoorschrift bevat.
Met jullie aanwijzingen ga ik aan de slag en verwacht dat het gaat lukken.
Groeten, Mick
Afregelen Philips stereo decoder
door kris , Gent België, 11.01.2016, 21:24 (3242 dagen geleden) @ Mick
Bewerkt door kris, 11.01.2016, 22:07
Ik wil er nog wat aan toevoegen. S101 komt uiteindelijk niet klakkeloos op maximum amplitude terecht. Hij staat ook in voor de juiste faze tussen het 19kHz en het 38kHz signaal. regel je gewoon op maximum, dan is de scheiding niet optimaal. (het is wel goed om eerst naar max te regelen en daarna na te regelen voor een maximum scheiding)
dus S101 heeft een naregeling nodig Het beste gaat dit met een stereogenerator. Op het gehoor kan het ook, maar je hebt wat ervaring nodig.. Je zoekt een zender met extreme stereo en regelt S101 een beetje naar links en naar rechts tot je het maximum stereo-effekt ervaart. (het bijregelen zal niet meer zijn dan +- een achtse slag naar links of rechts)
het potmetertje heeft veel minder invloed op de scheiding dan S101. zonder stereogenerator krijg je dat potje niet goed, en je laat het dus beter staan (staat normaal niet ver van de middenstand)
En vergeet niet: stereo is sowieso wat minder dan mono: meer vervorming, meer ruis.
en het philips decodertje mist een harmonischenonderdrukker.. (kortom, er waren er betere )
voor je aan het afregelen begint er zeker van zijn dat de kleine elco's ok zijn.
Als laatste : fouten in het MF of de detector kunnen ook tot een slechte stereoweergave leiden. Het monosignaal moet goed (onvervormd) zijn als basis voor het decoderen.
groeten
Kris
Afregelen Philips stereo decoder
door John Hupse † , Schoonhoven, 12.01.2016, 09:56 (3242 dagen geleden) @ kris
Ik wil er nog wat aan toevoegen. S101 komt uiteindelijk niet klakkeloos op maximum amplitude terecht. Hij staat ook in voor de juiste faze tussen het 19kHz en het 38kHz signaal. regel je gewoon op maximum, dan is de scheiding niet optimaal. (het is wel goed om eerst naar max te regelen en daarna na te regelen voor een maximum scheiding)
In theorie klopt dit, en is een potmeter voor de overspraak in theorie dus niet nodig. Je kunt de overspraak immers ook afregelen door de fase van het 38 KHz ietsje te verschuiven.
Voor de wat minder geroutineerden onder ons heeft de fabrikant de afregelingen van de amplitude van het pilot signaal en van de overspraak tussen de l.f. kanalen hier gescheiden uitgevoerd. Dit biedt de mogelijkheid om deze beide afregelingen los van elkaar uit te voeren. Uiteraard moeten ze wel in de aangegeven volgorde worden uitgevoerd, dus eerst alle spoelen op maximum signaal draaien en daarna pas de kanaalscheiding instellen.
Dit heeft twee voordelen: het pilot signaal heeft een maximale amplitude wanneer je het zo doet, dit is van belang voor de ontvangst van de wat zwakker doorkomende zenders en leidt in dat geval voor minder vervorimg en minder ruis. Het tweede voordeel is dat je de instelpotmeter voor de kanaalscheiding als een fijnregeling kunt gebruiken.
Afregelen Philips stereo decoder
door henkk , Alkmaar, 12.01.2016, 10:30 (3242 dagen geleden) @ John Hupse †
De theorie over deze decoder is dat zonder de overspraak compensatie de kanaalscheiding
bij de beste afregeling iets van 20 dB is.
Dit ligt vast in het principe van deze decoder,met de overspraak compensatie kan je nog
ongeveer 10 dB winnen en is de decoder ruimschoots toereikend voor het doel in simpele radiootjes.
Ik heb alles nog ergens in de vorm van Philips hogere wiskunde.
De overspraak compensator is dus een duidelijke verbetering.
Henk
Afregelen Philips stereo decoder
door hkruis , Amsterdam, 12.01.2016, 04:41 (3242 dagen geleden) @ Mick
Misschien is dit ook wel handig.
Servomecum - Philips stereo decoders
--
Gr. Henk van 't Kruis
https://www.buizenradioclub.nl
Afregelen Philips stereo decoder
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 12.01.2016, 06:36 (3242 dagen geleden) @ hkruis
Misschien is dit ook wel handig.
Uueh, niet echt, link werkt niet.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Afregelen Philips stereo decoder
door henkk , Alkmaar, 12.01.2016, 08:08 (3242 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Je moet eerst even inloggen bij buizenradioclub.
Henk
Afregelen Philips stereo decoder
door John Hupse † , Schoonhoven, 12.01.2016, 10:05 (3242 dagen geleden) @ hkruis
Bewerkt door John Hupse †, 12.01.2016, 10:55
Het Philips Serv-o-Mecum voor het afregelen van Philips radiotoestellen inclusief Philips stereo decoders kan iedereen gratis inzien via de NVHR-bibliotheek http://www.nvhr.nl/bibliotheek.asp
Deze database is, net zoals de NVHR-schematheek, al vele jaren gewoon voor iedereen toegankelijk.
Een geschikt trefwoord hiervoor is Serv-o-Mecum
Afregelen Philips stereo decoder
door kris , Gent België, 12.01.2016, 21:14 (3241 dagen geleden) @ John Hupse †
John, zoals Henk ook aangaf is de invloed van het potmetertje beperkt. (en daarom niet op het gehoor afregelbaar) de potmeter is wel nodig voor een betere scheiding. het betreft hier een schakeledecoder. De grote overspraak regel je weg met S101 . Er blijft altijd wat overspaak over, ook bij een ideaal afgeregelde faze. dit komt omdat de schakeledecoder de som van het somsignaal + de multiplex in een vertaalslag uit elkaar haalt in L en R. Werkt perfekt als het somsignaal en de multiplex de juiste amplitudeverhouding hebben, wat nooit het geval is. de 38kHz is door de lange signaalweg in zender en vooral de ontvanger steeds wat zwakker. door een klein deeltje van en L en R op te tellen kan je dit compenseren, dat doet het potje. voor zover de uitleg zonder hogere wiskunde
groeten
Kris
Afregelen Philips stereo decoder
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 14.01.2016, 15:22 (3240 dagen geleden) @ kris
Dat moet een geoefend oor nog wel kunnen horen. Zeker een jonger persoon hoort dat nog
wel. Als al het andere echt goed is afgeregeld kun je m.b.v dat potje het best nog wel
op het gehoor verder goed instellen.
Cees.
--
CornelisBB
Afregelen Philips stereo decoder
door kris , Gent België, 14.01.2016, 16:09 (3240 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Dat moet een geoefend oor nog wel kunnen horen. Zeker een jonger persoon hoort dat nog
wel. Als al het andere echt goed is afgeregeld kun je m.b.v dat potje het best nog wel
op het gehoor verder goed instellen.
Cees.
Je moet de hele draad lezen...
Mick heeft geen stereocoder. dus hij moet op zoek naar een zender die nummers draait met een sterk "stereogehalte" S101 kan je op die manier nog de goeie kant uitdraaien. (je hoort ogenblikkelijk meer of minder stereo) Het potje daarentegen regelt op -20..30 dB (dus als S101 al zo goed mogelijk staat) dat verschil kan je op een radiostation gewoon niet horen.
Met een meetzender (stereocoder) is het uiteraard een andere zaak. Je selecteerd bvb links op de coder en draait de balans op de radio naar rechts. Dan kan je perfekt afregelen op minimum, ook alsje wat ouder bent . daarna rechts selecteren en balans naar links. positie van de pot bijregelen vooroptimaal links. Uiteindelijk het potje zetten op de middenpositie tussen best L en R scheiding.
groeten
Kris