temperatuur Kattenoog? (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 14.01.2016, 23:47 (3239 dagen geleden) @ Hugo Sneyers
Bewerkt door Maarten Bakker, 14.01.2016, 23:55

Het kwartwattertje meen ik te herkennen als een Philips CFR25 mogelijk uit de tijd dat ze nog 0,33W mochten dissiperen inplaats van 0,40W. Of de toegelaten spanning toen ook al 250V was, weet ik niet maar veel hoger zal het niet zijn. Dat er in een korte test onder verder ideale omstandigheden niets gebeurt, betekent natuurlijk niet dat je de levensduur niet flink verkort of dat hij niet stukgaat als er eens wat meer vocht in de lucht zit of als de omgeving wat warmer is of als er eens een kort piekstroompje wordt getrokken ofzo. Een duurtest zou al meer zeggen, en dat kan alsnog wel een paar jaar duren voor een weerstand die binnen de specs gebruikt tientallen tot honderden jaren mee kan.

De tweede weerstand is een iets ouder type en fysiek groter, die mogen vaak (vuistregel - geen zekerheid) wel wat meer spanning hebben. Niet meer vermogen, het zou zomaar een 0,25W exemplaar kunnen zijn.

Als er origineel composietweerstanden werden gebruikt, heb je best kans dat die net als de moderne wel iets richting 350V mogen hebben. Vandaar dat die het al gauw 60 jaar uithouden (ver boven de minimaal vereiste levensduur) en dan door onbekende oorzaak alsnog stuk gaan. Die onbekende oorzaak kan natuurlijk electromigratie of iets dergelijks zijn maar dat hoeft zeker niet. Dit was dus een verantwoorde keuze van Philips.

Hoe dan ook, heb ik in de hobbyreparatiepraktijk door schade en schande geleerd dat je met specificaties van onderdelen beter aan de veilige kant kunt gaan zitten, omdat je anders zo nu en dan apparatuur terug krijgt. Zoals ik toen nog niet van ESR en rimpelstroom wist bij condensatoren, zo wist ik ook nog niet van werkspanning bij weerstanden. Mijn dieptepunt-record was een uur bij een goedkope Chinese metaalfilmweerstand die al een tijdje onder onbekende omstandigheden opgeslagen had gelegen als vervanger van een eveneens ondergedimensioneerde koolfilmweerstand die het origineel meestal toch nog wel 5 a 10 jaar uithield in het betreffende apparaat.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum