Heathkit IG52 wobbulator (Techniek Overig)
Deze Heathkit wobbulator/ sweepgenerator is niet bepaald de meest nauwkeurige of stabiele wobbler die je kan vinden. Toch heeft hij één voordeel : hij wobbelt over alle frekwenties van 5,5 Mhz tot +- 200Mhz. De meeste wobblers doen het enkel rond de gekende middenfrekwenties (en kosten het tienvoudige).
Ik wou het audio MF van een hondenhok dit weekend eens nakijken (zit rond de 18Mhz)en voor deze wat vreemde frekwentie de Heathkit gebruiken. Bij controle vooraf bleek de wobbler niet goed meer te werken (was al drie jaar geleden..). Er zat een dikke amplitudebult in de sweep (vroeger was die mooi vlak) 50hz brom op de HF uitgang en op het hoogste frekwentiebereik bleef de generator stil.
tevens brandde het schaallampje nogal onrustig (alsof het los in zijn voetje zat)
Meten rond de oscillator gaf vreemde resultaten, soms goed,soms doorspekt met 50 HZ brom. Nochtans was de voeding zelf zo glad als een biljarttafel.. (geen rotte of onderbrekende elco, wat ik eerst dacht)
Na wat herhaalde metingen links en rechts kwam ik tot de vreemde conclusie dat de frontplaat elektrisch geïsoleerd was geraakt van het interne chassis... (of toch ver van 0 Ohm)
nochtans zijn beiden stevig op elkaar geschroefd via de 5 doorgaande assen en bijhorende moeren.
zie de foto's
Sommige massa's voor de oscillator zijn genomen via het front.. andere van het chassis , geen wonder dat er problemen waren. (ook het schaallampje nam massa via het front)
Na het aanbrengen van enige massadraden tussen front en chassis waren de vreemde bobbels en de 50 Hz brom verdwenen. Ook het schaallampje brandde nu normaal...
andere optie was het afschuren van het front langs de binnenzijde, maar dan moest ik het front eraf halen, kost direkt wat tijd en ik wou eigenlijk aan het hondehok werken.
toch wou de oscillator nog niet werken in het hoogste bereik en metingen wezen uit dat het wel eens een "zwakke" buis zou kunnen zijn (6BQ7A).Vreemd, want dit apparaat heeft bijna geen draaiuren.
nog eens goed rondmeten en blijkt dat de gloeidraadspanning op de 6BQ7A veel te klein is. (op de andere buizen ok) Stap voor stap meting geeft een onzichtbare "droge soldering op pen 9 van de buisvoet, die enkel als draadsteun gebruikt wordt om de gloeidraad van voeding te voorzien en RF te ontkoppelen. NA het overdoen van die soldering was alles weer ok. bolt weer lekker op het hoogste bereik, oeff.
brosse soldering (bovenaan aan de buisvoet aan de C van 10000 pF . weerstand en C uit elkaar moeten halen om deze verbinding zichtbaar te maken.......)
na hersoldering:
.
Een van de prettige dingen aan deze generator is dat hij op RF gebied zo lek is als een mandje. Voor een snelle test hoef je zelfs geen kabel aan te sluiten..
Wil je nauwkeurig werken dan is een externe marker wel een must.
groeten
Kris