Philco PT-6 (Algemeen)

door Radionico, 25.10.2008, 10:13 (5875 dagen geleden)

Op de laatst gehouden jukebox beurs in Rosmalen kocht ik een Philco radiootje, type PT-6.
Het toestel werd als defekt zijnde verkocht en de gemonteerde europese 230V stekker (eigenlijk moet ik natuurlijk "contactstop" schrijven) deed me al het ergste vermoeden: waarschijnlijk heeft de vorige eigenaar geprobeerd om dit 117V toestel aan te sluiten op 230V...
Dit heeft hoogstwaarschijnlijk geleid tot een zeer fraaie, doch kortstondige lichtshow, waarna het toestelletje akelig dood achter bleef.:-(
Eerste inspectie leerde al gauw, dat gelijkrichtbuis 35Z3 een onderbroken gloeidraad had. Tevens bleek het schaalverlichtingslampje defekt.
Amerikaanse buizen liggen hier niet voor het oprapen, maar omdat ik, om herhaling te voorkomen, de radio wilde voorzien van een originele amerikaanse AC plug toch maar even naar BACO dump in IJmuiden gereden. Deze konden me helaas niet helpen: de geschikte buis was niet bekend en de voorheen verkochte amerikaanse pluggen mochten niet meer verkocht worden in Nederland.
Uiteindelijk de gewraakte spullen in de US besteld bij Radio Daze en deze na een week in ontvangst genomen.
Bij het uittesten bleek helaas ook de 7B7 overleden, maar die had ik zelf nog op voorraad.:-)
Na vervangen van diverse condensatoren (is echt nodig: de ervaring leert dat deze toestellen in het begin goed spelen, maar er na een paar uur toch mee stoppen als je dit niet doet!) speelt het toestelletje weer keurig, via een 230-110V adapter.
Wat me echter opvalt is de bijzondere antenne! Werden de meeste amerikaanse toestelletjes in de jaren 50 uitgevoerd met een soort honingraad antenne:[image] zoals bij deze Emerson uit 1946, bij dit toestel uit 1940 maakte men gebruik van een ingewikkelde, en volgens mij ook lastig te maken raamantenne:[image].
Toch eigenlijk wel veel mooier dan zo'n simpel ferriet staafje...[image]
O ja: zo ziet de Philco PT-6 er aan de voorkant uit:[img]

images/uploaded/20081025135516490309242a9a3.jpg[/img]
Typisch amerikaanse "Colonial" stijl, maar wel grappig toch?
Het zwakke punt bij deze "All American Five" toestellen is het luidsprekertje. Het conusmateriaal bestaat vaak uit een bijzonder dun soort papier, wat in de loop der jaren ontzettend bros is geworden. Ook van deze Philco bleek de speaker defekt: de lijm waarmee de conusrand aan het luidspreker chassis vast zat had losgelaten. Gelukkig was dit relatief eenvoudig te verhelpen.
Ik vond het wel leuk om dit te laten zien, juist vanwege het verschil in inzichten tussen de europese en amerikaanse radio fabrikanten...

Philco PT-6

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 25.10.2008, 15:33 (5874 dagen geleden) @ Radionico

Nico,

"Wat me echter opvalt is de bijzondere antenne! Werden de meeste amerikaanse toestelletjes in de jaren 50 uitgevoerd met een soort honingraad antenne:"

Mijn Andrea T16 uit 1946 had reeds ook al een dergelijke inwendige antenne.

Andrea T16 (1946)

[image]

Philco PT-6

door Laurens @, Zaandam, 25.10.2008, 18:29 (5874 dagen geleden) @ Maurice

De correcte benaming van die antennespoel is niet honingraat, maar eerder spinnenwebspoel.

Zie ook: http://www.hupse.eu/radio/honingraatspoelen.htm

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Philco PT-6

door Radionico, 25.10.2008, 18:49 (5874 dagen geleden) @ Laurens

OK, Laurens, die benaming is inderdaad toepasselijker: bij zulke platte honingraten zouden die bijen ook geen schijn van kans hebben...:-D

Philco PT-6

door ruud, 26.10.2008, 13:51 (5873 dagen geleden) @ Radionico

Europese radioos zoals Philips moesten op een buiten antenne worden aangesloten anders doen ze niets.
Amerikanen vinden dat dus gewoon onhandig en maakten al ver voor de ferriet antenne dit soort raamantennes. Plug and Play.
Ook vrijwel altijd alleen MG, soms KG erbij. LG hebben ze daar niet dus dat scheelde alweer.

Later met TV precies hetzelfde, je moest kunnen kijken met binnen-antenne, daarom waren de zenders heel sterk. Wij Europeanen bouwden hele antenne-wouden.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum