Ik heb een Siera SA5213A is eigenlijk een Philips waarvan de FM-tuner het niet meer doet, de spanningen zijn aanwezig maar geen signaal.
De weerstanden meten ok binnen de tolerantie.
Heb weinig ervaring in deze fm-tuners, wie weet wat er defect is, meestal gaat het over hetzelfde foutje.
In hoeverre mogen de condensatoren afwijken om nog een goede werking te garanderen
FM-Tuner van SA5213A
door Leo Snoeren , Dongen, 20.02.2016, 07:37 (3203 dagen geleden) @ jean-paul
Hallo Jaen-paul,
Kun je het schema van de FM tuner eens leesbaar afbeelden? Nu is het te klein on details te kunnen zien. Ik ga ervan uit dat je al eens een andere ECC85 hebt geprobeerd? Zo ja, dan kan ik je wel vertellen waar je de fout moet zoeken. Ik heb dan wel een leesbaar schema nodig......
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 20.02.2016, 14:19 (3203 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Is gebeurd door John Hupse waarvoor dank ,ik hoop dat het duidelijk genoeg is, anders moet ik het zelf tekenen, laat maar weten.
FM-Tuner van SA5213A
door John Hupse † , Schoonhoven, 20.02.2016, 10:35 (3203 dagen geleden) @ jean-paul
De FM-afstemmer van dit toestel bestaat uit een a-periodisch afgestemde h.f. versterker, gevolgd door een zelfoscillerende mengtrap. Tussen deze twee trappen is nog een afgestemde VHF-kring aanwezig.
De veronderstelling dat in dit toestel altijd dezelfde fout zou optreden berust op een misverstand. Deze stelling kan je alleen volhouden wanneer je het verschijnsel "toestel doet het niet" beschouwt als een specifieke fout.
Pak zoiets op de normale manier aan, spoor dus eerst de fout op voordat je gaat repareren. Begin met het controleren van de oscillatorfrequentie b.v. m.b.v. een tweede FM-ontvanger. Je kunt zo bepalen of de oscillator correct werkt.
De meest voorkomende fout is een verlopen anodeweerstand: R63 (10 Kohm). Controleer ook de oscillatortrimmer, wanneer je deze trimmer te ver indraait maakt de metalen kern sluiting met de spoel en slaat de oscillator af.
Uiteraard moet de ECC85 voldoende emissie hebben (minstens 25 mA), en dient een voldoende sterk VHF signaal op de antennebussen aanwezig te zijn.
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 20.02.2016, 14:28 (3203 dagen geleden) @ John Hupse †
De weerstanden meten allen ok.
De buis is gecontroleerd op mijn buizentester en meet nog 90% van de waarde. Met hetzelfde toestel geen sluitingen tussen de elementen van de buis kunnen vaststellen.
Met de trimmer C88 geen probleem vastgesteld.
Wat ik wel nog kan meegeven, geweldig veel ruis, maar geen ontvangst, zal met een frequentie meter controleren of de oscilator werkt, maar indien niet dan ????
FM-Tuner van SA5213A
door John Hupse † , Schoonhoven, 20.02.2016, 16:44 (3203 dagen geleden) @ jean-paul
zal met een frequentie meter controleren of de oscilator werkt, maar indien niet dan ????
je kunt fouten vinden door het gebied waarin zo'n fout kan zitten te verkleinen. Dat is het belangrijkste dat je moet weten over het onderwerp "hoe vind ik een fout".
Wanneer je weet dat de oscillator niet werkt (dit kan je eenvoudig vaststellen m.b.v. een tweede FM-ontvanger, deze moet natuurlijk wel werken) dan weet je dus dat de fout zich alleen kan bevinden in de oscillator van de defecte ontvanger, en nergens anders.
Deze methode leidt tot de meest snelle oplossing van fouten omdat je vervolgens alleen nog maar het oscillatorcircuit hoeft na te kijken.
FM-Tuner van SA5213A
door Jan van Liempdt , Maarssen, 20.02.2016, 21:14 (3202 dagen geleden) @ John Hupse †
10,7 Mhz m.f. zal geen sterke ruis veroorzaken als de oscillator niet zou werken.
Mijn vermoedden zegt dat de oscillator wel werkt maar misschien op een niet juiste frequentie of geen antennesignaal krijgt aangeboden.
Het is inderdaad aan te bevelen de oscillator frequentie te controleren of even een antenne signaal " te prikken" na de eerste triode van de ECC85 in het circuit of er dan wel ontvangst is.
Blijf zeggen: wegelegd voor hen met ervaring in verband met hoogspanning.
FM-Tuner van SA5213A
door John Hupse † , Schoonhoven, 21.02.2016, 09:24 (3202 dagen geleden) @ Jan van Liempdt
Mijn vermoedden zegt dat de oscillator wel werkt
ook wanneer je constateert dat de oscillator correct werkt (hiervoor hoef je niet eens de achterwand van het toestel te verwijderen, dus met die hoogspanning valt het in dit geval wel mee) ben je al een flinke stap verder. De oscillator hoef je dan immers verder niet na te kijken.
Je kunt bij de keuze van wat je gaat testen er het beste voor zorgen dat het gebied waar de fout moet zitten bij elke zoekstap ongeveer wordt gehalveerd. Je hebt kennelijk al in een eerder stadium geconstateerd dat de fout zich moet bevinden in de FM-afstemmer, zie ook de vraagstelling.
Aan vermoedens heb je hier niet zo erg veel, dit omdat een vermoeden niets bewijst en dus een vermoeden het gebied waar de fout zich kan bevinden geen millimeter kleiner maakt. Bovendien is het bijzonder menselijk om je (te veel) te laten leiden door vermoedens, hierdoor is in het verleden al veel mis gegaan. Dit noemt men soms "tunnelvisie", een verschijnsel waardoor alle andere mogelijke verklaringen over het hoofd worden gezien.
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 21.02.2016, 10:14 (3202 dagen geleden) @ John Hupse †
Wat ik niet goed begrepen heb is het volgend:
Begin met het controleren van de oscillatorfrequentie bv. m.b.v. een tweede FM-ontvanger. Je kunt zo bepalen of de oscillator correct werkt, ik zie niet in hoe je dat moet doen.
Wat heb ik als volgende stap gedaan; heb de tuner uitgebouwd, werkt gemakkelijker.
6,3v aangebracht 150v gelijkspanning aangebracht en dan gaan meten.
Anodespanning eerste gedeelte triode +- 146 V over een weerstand van 1K geeft dit een stroom van 4mA, wat aanvaardbaar is, maar wanneer ik meet aan het oscillator gedeelte, op het punt waar C92-93 -R63 – S59 samenkomen, meet ik 101V, daar verwacht ik en zeer hoge spanning misschien wel 500V door de opslingering van de oscillator, dit is een collpits oscillator denk ik.
C93 en C86 heb ik al gecontroleerd waarde gemeten ongeveer juist, is moeilijk meten omdat de condensatoren zo een kleine waarden hebben, de invloed van de korte meetsnoeren speelt hier al een aanzienlijke rol. Ik heb die condensatoren ook een 30 tal seconden aangesloten op 500v voeding en ik meet geen stroomverlies.
Dus we zijn er nog niet, maar ik hoop dat we zo al een beetje in de beurt komen
Mvg
FM-Tuner van SA5213A
door John Hupse † , Schoonhoven, 21.02.2016, 11:44 (3202 dagen geleden) @ jean-paul
het principe van foutzoeken is dat je het gebied waar de fout zich kan bevinden stapsgewijs verkleint via wat testjes. Wanneer het gebied op deze manier voldoende is verkleind is het meestal niet erg tijdrovend meer om het defecte onderdeel te vinden. Bij buizentechniek verklein je het gebied meestal tot 1 versterkertrap, in dit geval dus de h.f. versterker of de mengtrap.
Wanneer je al zover bent dat je zeker weet dat de fout zich in de FM-afstemmer bevindt is het eigenlijk helemaal niet zo lastig meer om het gebied waar de fout zit verder te halveren. Het belangrijkste wat je dan moet doen is uitzoeken of de oscillator nog correct werkt.
Zoals bekend straalt elke superheterodyne ontvanger zijn eigen oscillatorsignaal uit. Door dit te beluisteren met een tweede ontvanger kan je nagaan of de oscillator nog correct werkt. Je hoeft hiervoor niet eens de achterwand van je toestel te verwijderen!
Het resultaat van dit testje kan zijn:
- ja, de oscillator oscilleert, en wel op de juiste frequentie
- ja, de oscillator oscilleert, maar niet op de juiste frequentie
- nee, de oscillator oscilleert niet
Afhankelijk van de uitslag ga je dan de volgende stap bepalen. In elk geval weet je nadat je dit testje hebt gedaan meer over de fout die je zoekt, en daar gaat het bij foutzoeken nu eenmaal om. Probeer je te concentreren op het lokaliseren van de fout, en ga pas meten aan onderdelen wanneer je de schakeling waarin de fout zit hebt gelocaliseerd.
Veronderstel nooit iets, maar ga bij foutzoeken alleen af op de feiten.
Het oscillatorsignaal van een superheterodyne is niet FM-gemoduleerd, je hoort het echter wel via een tweede ontvanger omdat het signaal zo sterk is dat het de achtergrondruis wegdrukt.
Het meten van de anodestroom van de eindbuis, de gloeispanningen, schermroosterspanningen en anodespanningen op de buisvoeten doe je vlak na het opstarten van het toestel. Dit voorkomt erg veel gezoek naar fouten naderhand.
De anodespanning van de tweede triode in de FM-afstemmer (B1') is geen 500 volt, maar 160 volt DC. Je meet deze apanning dus, zoals gezegd, vlak na het opstarten van het toestel met behulp van een multimeter. Wanneer je veel radio's met novalbuizen repareert maak je hiervoor natuurlijk een verloopvoetje met meetlippen, anders draai je tijdelijk een stukje dun soepel snoer om pootje 6 van de buis zodat je een en ander eenvoudig kunt meten
Vergeet nooit om de genoemde stroom en spanningen te controleren vlak na het opstarten van een toestel. Er is nog veel meer bekend over het repareren van radiotoestellen en versterkers, volg eventueel een goede reparatiecursus op dit gebied.
tweede ontvanger, ik zie niet in hoe je dat moet doen
Je sluit op de tweede radio een antenne aan die zich in de buurt van de SA5213A bevindt. Anders kan je het oscillatorsignaal niet opvangen. Het bereik wisselt van een halve meter tot wel 5 meter, afhankelijk van de toegepaste afscherming en de kwaliteit van de toegepaste neutrodynisatie.
Een SA5213A oscilleert op een frequentie die 10,7 MHz hoger ligt dan de naald op de stationsschaal aanwijst. Dus het oscillatorsignaal ligt tussen 98,2 en 114,7 MHz. Zelfs met een normale FM-onvanger moet je een flink stuk van dit gebied kunnen ontvangen en aantonen. Sommige superheterodyne ontvangers oscilleren juist onder de ontvangstband, maar dit komt maar zelden voor. Je kunt het signaal dan natuurlijk nog steeds ontvangen op de tweede ontvanger.
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 21.02.2016, 12:40 (3202 dagen geleden) @ John Hupse †
Ok heb al een beter zicht op hoe het moet gebeuren.
Maar mijn redenering en metingen klopt dat?
Mijn oscillator werkt niet is hieruit mijn besluit.
FM-Tuner van SA5213A
door John Hupse † , Schoonhoven, 21.02.2016, 13:17 (3202 dagen geleden) @ jean-paul
Mijn oscillator werkt niet is hieruit mijn besluit.
Wanneer je dit hebt geconstateerd weet je eigenlijk precies waar je de fout kunt vinden.
Wanneer de oscillator niet oscilleert terwijl de buis voldoende emissie heeft en de anodeweerstand de juiste waarde heeft (10 Kohm) dan zal de anodespanning te laag zijn. Een osillatorbuis die normaal oscilleert trekt immers minder stroom dan een oscilatorbuis die niet oscilleert. Hierdoor is de anodespanning op pen 6 te laag (hoe meer anodestroom hoe minder anodespanning).
Mogelijke oorzaken: de oscillatorkring wordt gedempt door een sluiting in S55, S56 of S57, of de oscillator doet het niet omdat een van de condensatortjes van de oscillator defect is geraakt. Verder kan R61 nog zijn verlopen, dit laatste komt nauwelijks voor, maar het kan natuurlijk wel. Let ook goed op of er geen sluitingen of onderbrekingen in de bedrading van de oscillator zitten, of dat de oscillatorschakeling is gemodificeerd (men probeert soms zo'n 104 MHz afstemmer om te katten naar een 108 Mhz afstemmer).
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 24.02.2016, 06:37 (3199 dagen geleden) @ John Hupse †
Wat war er fout?
De condensator C92 10pF fout
Hoe vastgesteld?
De kleur van de condensator is grijs (type buiscondensator) deze had een zeer lichte bruine schijn los gesoldeerd gemeten, hij had nog de juiste waarde 10pF, op een gelijkspanning van 500V gezet, met een ampèremeter van 0 tot 25 mA geen uitslag (misschien niet gevoelig genoeg) geen uitslag.
Toch maar vervangen en ja hoor terug werkend.
Bedankt voor de hulp
Jean-Paul
FM-Tuner van SA5213A
door Leo Snoeren , Dongen, 20.02.2016, 18:49 (3203 dagen geleden) @ John Hupse †
De veronderstelling dat in dit toestel altijd dezelfde fout zou optreden berust op een misverstand. Deze stelling kan je alleen volhouden wanneer je het verschijnsel "toestel doet het niet" beschouwt als een specifieke fout.
Beste Jean-Paul,
Ondanks de reactie van John (die deels wel gelijk heeft), toch nog even het volgende; Er zijn geen "standaard fouten" in radio toestellen, maar wel fouten die regelmatig voorkomen en waar je als ervaren reparateur kennis van hebt. Als je de door John genoemde punten hebt gecontroleerd en geen rare afwijking hebt geconstateerd, kun je het volgende nog proberen:
Kijk eens naar de condensatoren in rood omcirkeld:
Indien een van deze condensatoren lek is (d.w.z. een sluiting naar massa veroorzaakt) werkt de radio niet meer op FM. Vervelend is echter dat je dit niet met een capaciteitsmeter i.o.d. kan constateren. Je kan het echter wel meten.
Ook lijkt in het schema nog een fout te zitten. Als ik het schema bekijk krijg ik het idee dat de onderkant van S56, C88, C89 verbonden moet zijn met massa. Dit is niet getekend, maar moet er volgens mij wel zijn....
Sterke afwijkingen in spanningen duiden erop dat zaken niet kloppen: vervangen van de desbetreffende onderdelen kan de fout oplossen, maar pas op! Vervang onderdelen alleen door iets soortgelijks, wat op dezelfde manier gemonteerd wordt. Afwijkingen in de bedrading kunnen de tuner ontregelen......
Succes,
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 21.02.2016, 07:14 (3202 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Beste iedereen, die me wil helpen met mijn probleem alvast bedankt.
Ik heb nu al heel wat informatie verzameld en ga nu terug aan de slag, om het geleerde toe te passen.
Ik hou jullie verder op de hoogte of wel de fout gevonden, ofwel verder denkwerk met mijn bijkomende informatie
Mvg
Jean-Paul
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 24.02.2016, 06:37 (3199 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Wat war er fout?
De condensator C92 10pF fout
Hoe vastgesteld?
De kleur van de condensator is grijs (type buiscondensator) deze had een zeer lichte bruine schijn los gesoldeerd gemeten, hij had nog de juiste waarde 10pF, op een gelijkspanning van 500V gezet, met een ampèremeter van 0 tot 25 mA geen uitslag (misschien niet gevoelig genoeg) geen uitslag.
Toch maar vervangen en ja hoor terug werkend.
Bedankt voor de hulp
Jean-Paul
FM-Tuner van SA5213A
door Piet van Dort , Arnhem, 20.02.2016, 11:52 (3203 dagen geleden) @ jean-paul
Jean-Paul,
Je hebt toch wel jet 10,7 Mhz signaal gecontroleerd dat die door het MF
circuit gaat. Dat zou je het beste eerst controleren. Dan kan je volgende
weekend nog naar Driebergen kunnen komen (technische dagen)
zo ja laat met dat weten dan heb ik voor jouw een tuner bij mij als
een vervanger.
Hartelijke groet
Piet
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 20.02.2016, 14:17 (3203 dagen geleden) @ Piet van Dort
De middenfrequenten gecontroleerd met een signaalgenerator op 10,7Mhz en alles ok.
Ik kan volgend weekend niet naar Driebergen komen, heb andere verplichtingen op het programma staan. Maar toch bedankt voor het voorstel, ik zou in eerste instantie de tuner willen herstellen, als dit me lukt heb ik alweer iets bijgeleerd, en dat geeft iets meer voldoening, maar ik hou het vriendelijke aanbod achter de hand, kunnen dan indien nodig misschien wel wat regelen.
FM-Tuner van SA5213A
door jean-paul , 24.02.2016, 06:38 (3199 dagen geleden) @ Piet van Dort
Wat war er fout?
De condensator C92 10pF fout
Hoe vastgesteld?
De kleur van de condensator is grijs (type buiscondensator) deze had een zeer lichte bruine schijn los gesoldeerd gemeten, hij had nog de juiste waarde 10pF, op een gelijkspanning van 500V gezet, met een ampèremeter van 0 tot 25 mA geen uitslag (misschien niet gevoelig genoeg) geen uitslag.
Toch maar vervangen en ja hoor terug werkend.
Bedankt voor de hulp
Jean-Paul