wo. 9 maart - Radiolezing Erres KY107 - Zeist (Agenda)

door gerard ⌂ @, Zeist, 24.02.2016, 17:47 (3006 dagen geleden)

Voor veel Forum-lezers is het RadioCafé in Zaandam te ver om op een avond te bereizen. Jammer, want het is ontzettend leuk om een avond lang hobbygenoten te ontmoeten en over een radio-onderwerp te praten: een combinatie van Leren en Contact!
Voor luitjes uit Midden-Nederland (en Oost-, West, Noord- en Zuid-Nederland en de overzeese gebiedsdelen) die dit ook eens willen meemaken, ga ik een paar van mijn RadioCafé-lezingen nog een keer houden, en wel in Zeist.

Dus: wil je wel eens een radiolezing bijwonen in Zeist, of weet je dit nog niet maar wil je het "misschien" wel, onthoud dan dit bericht. Of nog beter, reageer erop, dan krijg je een mail erover.

De lezing van Woensdag 9 maart 2016: De Erres KY107 door Gerard Tel.

De Erres KY107 uit 1930 is het eerste "all-in" radiotoestel, dwz., waar voeding en luidspreker waren ingebouwd in een (fraaie eikenhouten) kast. Bediening en geluidskwaliteit waren ongekend in die tijd. Twee jaar geleden kwam ik in bezit van dit prachtige toestel en na enig restauratiewerk speelde het weer zoals het 85 geleden gemaakt werd.

De lezing vertelt hoe ik het toestel verkreeg en weer tot leven bracht, en hoe het schema in elkaar zit en werkt. Natuurlijk gaan we ook luisteren, waarbij de deelnemers de radio zelf mogen bedienen.
Wat kun je nog met een radio van 80 of 90 jaar oud? Nu er meer en meer middengolfzenders verdwijnen, kijken we wat je moet doen om nog geluiden op te vangen. En we vragen ons af, of het apparaat de honderd wel gaat halen, nu de gebruikte onderdelen (buizen) schaars en onbetaalbaar worden. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor: je kunt een oude buis goed vervangen door een PC86.

Deze lezing is bij mij thuis, daar is plek voor ongeveer 15 mensen. Vandaar dat je me even moet mailen voor het adres, via het envelopje. Omdat het bij mij thuis is, is het ook gratis dwz je hoeft niets te betalen, zelfs niet voor consumpties of parkeren.

Ik ben heel benieuwd of veel mensen belangstelling hebben!
Hopelijk tot zien in Zeist,
Gerard.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum