gelijkrichter voor dombo's (Techniek Radio/TV)

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 27.10.2008, 12:56 (5671 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Ik kan mij er wat bij voorstellen dat de secundaire spoel bij een sluitende gelijkrichter eerst naar de knoppen gaat
voordat de primaire kant in de gaten krijgt dat er iets niet in orde is.

Groet,
Paul

Hallo Paul ... een transformator werkt niet met vertraging, het vermogen dat je er aan de secundaire kant uithaalt moet langs de primaire kant binnenkomen.
Als je dus een sluiting maakt aan de secundaire, schiet daar het afgenomen vermogen enorm de hoogte in en op dat zelfde ogenblik (en geen seconde later ofzo) schiet het opgenomen vermogen van de primaire in dezelfde verhouding de hoogte in en daardoor zal de zekering het begeven.
Dat er toch nog trafo's sneuvelen heeft meestal 2 oorzaken:
1 - iemand heeft de zekering in de primaire vervangen door een veel te zware of een stuk draad.
2 - er gaat iets elektrisch lekken in de radio waardoor de stroom van de secundaire groter wordt maar niet zo groot dat de zekering springt: wanneer bv een voedingelko gaat lekken en de stroom van de secundaire gaat van bv. 60 mA (normale waarde) naar 120 mA dan zal de secundaire wikkeling gaan opwarmen en na langdurig gebruik zo heet worden dat de lak van de koperdraad gaat afspringen en alzo sluiting maken met ernaast liggende wikkelingen. Op dat moment gaat de opgenomen stroom aan de primaire kant spectaculair de hoogte in en zal de zekering het begeven ... maar helaas is dan het kwaad al geschied.

In het voorjaar heb ik bij een SBR een verbrandde voedingstrafo moeten vervangen en de oorzaak was hier duidelijk de oorzaak nummer 1 :

[image]

Groeten ... Hugo Sneyers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum