Meterschaal AVO MK4 (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 15.03.2016, 15:19 (3177 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 15.03.2016, 15:25

Hallo forum lezers,

Zoals al eerder op dit forum door mij aangegeven, ben ik nu bezig om de elektronische vervanger van de draaispoelmeter in de AVO MK4 weer te vervangen door een groter TFT display.

Dit display is niet alleen groter, maar heeft ook betere eigenschappen voor wat betreft de kijkhoek.

De maten van dit nieuwe display zijn 115*75 mm. En daardoor wordt de wijzerplaat zelfs iets groter dan de originele.

Het controleren van de nieuwe meter doe ik met een instelbare constante stroombron. Hiermee kan je (bijvoorbeeld) in stappen van 1uA de gehele schaal dekking controleren.

Bij een stroom van 30uA wijst de meter op de schaal 100mA aan dit klopt. Bij 0 uA wijst de meter ook 0mA op de schaal. Maar bij controle van de tussenliggende schaal delen kwam ik op afwijkingen van ongeveer een volledig schaal deel. Vooral rond om de 50 mA deel van de schaal.

De eerste gedachte was dat er misschien iets fout ging in de versterker die de spanning, welke normaal over de draaispoel staat, ongeveer 25 keer versterkt. Ook zou de fout in de Analoog naar Digitaal (A/D omzetter) kunnen zitten. Maar na meten en zoeken blijkt daar toch niet de fout te zitten.

Bij het nog eens goed bekijken van de gescande meterschaal blijkt dat de onderlinge verdeling op de schaal niet overal gelijk is. Je kan dit zelf opmeten en de verschillen zien tussen bijvoorbeeld de afstand te meten tussen de 0 en 10 mA en de afstand tussen de 90 en 100mA. Daar zit zeker een schaaldeel verschil in.

[image]


De verschillen in afstand tussen de schaaldelen zou weer kunnen komen door scanner afwijkingen.
Maar op verschillende scanners en ook in verschillende richtingen gescand blijven overal dezelfde afwijkingen aanwezig.

Ook op de originele schaal kun je de afwijkingen meten, maar omdat dan alles wat kleiner is valt het niet zo op. Dat is dan ook de reden dan bij het vorige display dat dus nog iets kleiner was het verschil nog minder te zien was.

Kortom ik heb dus een originele schaal waarvan de verdeling onderling niet gelijk is.
Nu vraag ik me af of deze schalen dan per meter gemaakt werden?
Anton van den Oever heeft bij de Russische buizentester wel waargenomen dat de wijzer plaat per meter is gemaakt.

Als dat ook zo bij de AVO MK4 het geval was hoe kan het dan dat er vroeger vervangende “movements” besteld konden worden. Ik heb ook nergens tot nu toe iets kunnen vinden over het wel/niet aangepast zijn van de schaal.

Gelukkig bestaan er in de softwarewereld geen problemen:-) . Ik heb inmiddels een programmadeel geschreven die alle afwijkingen op ieder punt van de schaal corrigeerd. Eigenlijk een soort mechanische balans maar dan via software.

Wie heeft er wel eens heel goed naar zijn schaal gekeken op de AVO MK4 en ook afwijkingen gezien?

Graag jullie reacties met vriendelijke groet,

Loek

Meterschaal AVO MK4

door electronenbuizen ⌂ @, Hellevoetsluis, 15.03.2016, 16:00 (3177 dagen geleden) @ Loek

Ik heb hier nog een los mk4 schaaltje ( 14824/4 ) liggen en daar is het ook zo De afstand van 0-10 is groter dan de afstand van 90 - 100

Meterschaal AVO MK4

door VCM163 @, 15.03.2016, 18:10 (3177 dagen geleden) @ Loek

Hi,

I did check some scales and the last portion varies, some are almost identical on both ends and some vary between 0.5mm up to 1mm. It is the same on the CT160 scales that I have.

One more point is that the 50 line is very seldom straight up on these scales.

AVO had special documents on how to draw scales and there were some discussions over at http://www.vintage-radio.net/forum/index.php how scales were drawn with certain points that were measured on the meter and the rest was then drawn with these measured points as ground for the rest of the scale. This will mean that the scale for each meter is adjusted to that specific meter and can't be moved to another meter without measurement errors.

/Martin

Meterschaal AVO MK4

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 15.03.2016, 18:39 (3177 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,
Ieder meetinstrument heeft nu eenmaal liniairiteit fouten, zo te zien heeft het AVO instrument dit in het onderste en bovenste deel van de schaal.
Een nauwkeurige instrument krijg je echter alleen door hem individueel te kalibreren en de schaal hierop aan te passen.
De schaal klopt dan alleen met het bij behorende instrument.
Om financiële redenen werd (wordt?) dat dit dan ook vaak door middel van zeefdrukken aangebracht. Dit geeft dan een schaal welke met de toegepaste instrumenten zo gunstig mogelijk uitpakt, in het beste geval +/- 2,5 %.
Het lijkt mij voor de AVO tester niet zoveel uit te maken, de nauwkeurigheid voor de steilheidsmeting bedraagt +/- 10 %, zoals gespecificeerd in de manual.
Een schaaldeel valt dan nog te verwaarlozen.

Ik heb inderdaad de schaal van een L3-3 instrument met ≤ 1% nauwkeurigheid overgetekend met autocad, eerst (laten) inscannen met een professionele scanner en daarna de nieuwe schaal er overheen tekenen. Daarna nogmaals kalibreren om de liniairiteits fouten van de scanner en de printer te controleren en waar nodig te corrigeren.
Monnikenwerk eigenlijk, maar dan heb je wel wat. :MUS:

[image]

Met het blote oog zijn dit soort zaken niet te zien, maar als je software automatisch de (in mijn geval)150 schaaldelen laat verdelen over de schaalhoek welke de wijzer maakt, valt de niet-liniairiteit van de individueel gekalibreerde schaal pas echt goed op.
Let vooral op het deel tussen de 50 en 60, dit is het meest liniaire deel.
Het eindresultaat:

[image]

m.vr.gr.
Anton van den Oever

Meterschaal AVO MK4

door Loek @, Exloo, 15.03.2016, 21:11 (3177 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Hallo Anton,

Ik ben het met je eens over de totale nauwkeurigheid van +/- 10 %.

Maar ik ben het niet eens met je opmerking dat dan de schaal afwijking daardoor niet belangrijk is.

Volgens AVO zou de totale schaal lineair moeten zijn met een maximale afwijking van 1% .In het gebied van 10 tot 25 is dit 2%.

Daarop zal dus ook de totale specificatie van 10 % op gebaseerd zijn. En misschien daarom zijn de schalen voor iedere meter zo afgeregeld om deze 10% te halen.

De afwijking nu is over de hele schaal al meer 2 % (minimaal 1 schaaldeel van de 50)dus dat lijkt me niet juist om dan te zeggen:

"Het lijkt mij voor de AVO tester niet zoveel uit te maken, de nauwkeurigheid voor de steilheidsmeting bedraagt +/- 10 %, zoals gespecificeerd in de manual.
Een schaaldeel valt dan nog te verwaarlozen."

Alle beetjes helpen dus heb ik de schaal nu via de software strak gecorrigeerd.
uiteraard ook leuk om dat eens te proberen.

Met vriendelijke groet,

Loek

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum