eindtrap BX690a (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.04.2016, 07:20 (3159 dagen geleden) @ Sieme

Het begint toch akelig op een oscillator te lijken
hoe hou je dat stabiel?, zijn er situaties waarbij dit niet meer lukt?

er is nauwelijks een verschil tussen een versterker en een oscillator. Je wilt echter niet dat wanneer je een versterker bouwt het na afloop een oscillator blijkt te zijn, en je wilt ook niet het omgekeerde (een oscillator bouwen die niet wil oscilleren maar slechts versterkt).

Om deze reden is er in het verleden gewerkt aan een simpel criterium dat deze problemen van te voren zichtbaar maakt. De Amerikaan Harry Nyquist formuleerde een eenvoudige test voor de stabiliteit van een teruggekoppeld regelsysteem waarbij men de Nyquist-plot van het niet-teruggekoppelde systeem onderzoekt.

Wat je hiervoor moet doen is eerst het tegengekoppelde systeem "openknippen" zodat je het Nyquist diagram kunt bepalen en kunt tekenen. Vervolgens bekijk je of het punt van dit diagram dat een versterking van -1 representeert links of rechts van de curve ligt. Dit criterium wordt vaak op de volgende manier verwoord:

"Wordt de kromme van het polair figuur van een open lussysteem, bestaande uit op zichzelf al stabiele systemen, doorlopen van ω=0 naar ω=∞ en ligt hierbij het punt -1 aan de linkerzijde, dan is het gesloten systeem stabiel".

Een ander hulpmiddel om de stabiliteit van een versterker te bepalen zijn de Bode diagrammen. Deze methode (met fase- en frequentiediagrammen) is wat ingewikkelder dan het criterium van Nyquist.

Bij elk serieus versterkerontwerp van na de Tweede Wereldoorlog wordt rekening gehouden met de stabiliteit, en wordt er dus gebruik gemaakt van correctienetwerkjes en terugkoppeling. Geen enkele uitgangstrafo, buis, transistor enz. heeft immers de gewenste "ideale" eigenschappen. Dit geldt allemaal ook voor een balansversterker, en dus ook voor de balansversterker van een Philips BX690A.

Er bestaan natuurlijk nog eenvoudiger testjes om de stabiliteit van een versterker aan te tonen, maar die geven slechts een indicatie en geen absolute zekerheid. Wanneer je b.v. een blokgolf van een paar kHz toevoert aan een versterker kan je de wat ernstiger stabiliteitsproblemen meestal direct via een oscilloscoop bekijken.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum