"gewonnen radio" (Techniek Radio/TV)
Beste medeforummers,
Een paar weken geleden had ik in de loterij op dit forum een Philips BX520A gewonnen.
Gisteren het toestel opgehaald bij de gulle gever in Haarlem. Op zich was het toestel zeker niet in slechte staat. De kast heeft een nieuwe laklaag nodig en het doek heeft een behoorlijke kring. De achterwand lijkt een replica maar daar kan ik me in vergissen. Inwendig is er ooit een nieuw draadje in gesoldeerd als vervanging van de afgebroken aansluiting van een teerknol.
Eigenlijk zag het er verder zo goed uit dat ik het gevoel had dat hij wel eens zou kunnen werken. Voorzichtig volgens de regelen der kunst met een gloeilamp op spanning gezet en een poosje laten staan. Buizen gloeiden, schaalverlichting ok.
Vervolgens op hogere spanning en een stuk antennedraad erin. En ja, er kwam geluid uit. Wel nog het nodige gekraak maar er lijkt niet zo heel veel aan te moeten gebeuren.
De beschadigingen aan de lak zitten vooral bovenop.
Helaas is tijdens het transport de aan/uit/volume knop gebroken. Daar zoek ik nog een nieuwe voor.
Daarnaast had de gever nog een verrassing in petto. Hij had nog een radio staan en vroeg of ik daar belangstelling voor had. Een mooie Franse Sonora ergens eind 30, begin 40-er jaren met een fraaie spiegelschaal en een bijna als nieuw ogende behuizing.
Binnenin uiteraard een stofboel.
Op de achterwand staat (heel moeizaam leesbaar) dat het een Excellence I betreft.
Dat type heb ik nog niet kunnen terug vinden. Niet in de database van de NVHR, niet
De buizenbezetting: 6A8MG, 6Q7, 6M7 , 25L6GT en 25Z6G.
Deze bezetting kon ik ook niet terugvinden. Het komt heel dicht bij een Sonorette 40.
De kast is er inderdaad één die bij een Sonora Excellence hoort. Maar alle Excellences hebben een andere buizenbezetting.
Op de Franse buizenradio site heb ik het schema van de Sonorette 40 (40TC) gevonden. De componenten lay-out klopt niet maar het schema moet grosso modo wel aardig in de richting zitten. De voeding klopt ook niet helemaal. De 40 kent een spanningskiezer gevolg door een autotransformator; de 40TC heeft geen spanningskiezer en wordt gevolgd door een dikke weerstandsdeler.
Mijn exemplaar kent nu juist een spanningskiezer gevolgd door een weerstandsdeler..
De weerstandsdeler is op twee plaatsen onderbroken. Daar moet een nieuwe voor komen of eventueel die onderbrekingen overbruggen met vaste weerstanden.
Er is ooit licht aan het toestel gesleuteld.
De vraag is nog: het echte schema