Identificatie/schema Sonora radio (Techniek Radio/TV)
door Leo Bolier , Goor, 26.04.2016, 11:44 (3137 dagen geleden)
Wie kan me helpen met het thuisbrengen van deze radio.
Het is een Sonora zoals duidelijk zichtbaar op de afstemschaal.
Op de achterwand staat onder die gekleurde sticker van de leverancier in een wat vage print met grote letters dat het een "Excellence I TOUS COURANTS" betreft (nauwelijks of niet leesbaar op deze foto).
Zoeken in diverse databases (NVHR, Radiomuseum en een Frans equivalent) levert op dat de kast inderdaad die van een Excellence is.
Echter de buizenbezetting (6A8MG, 6Q7, 6M7, 25L6GT en 25Z6G) is veel meer in line met een Sonorette 40 of 40TC TC staat hier ook voor Tous Courants).
Het toestel is geschikt voor 110, 130, 220 en 250V, via een spanningskiezer op de achterwand en dit wordt gedaan door een zware vermogensweerstand met een handvol aftakkingen.
Hier is het eerste probleem: 3 wikkelingen zijn hiervan defect.
Meten is een probleem: elke meting igeeft steeds andere resultaten. Iets met verroeste kontakten lijkt me maar globaal gemeten kom ik uit op weerstandsdraad van circa 3 ohm/cm draadlengte.
Het schema zou een variant op de Sonorette 40 en/of 40TC kunnen zijn.
De 40 kan op 110 en 130 worden aangesloten en dat wordt gerealiseerd met een schakelaar en een paar zware vermogensweerstanden.
De 40TC kent dezelfde spanningen als dit toestel maar doet dit met spanningskiezer en autotransformator.
Identificatie/schema Sonora radio
door Armand , 26.04.2016, 12:04 (3137 dagen geleden) @ Leo Bolier
Informeer eens bij Philippe Delmotte.
e-mailadres is o.a. te vinden onder "Accueil" in onderstaande link.
http://www.radio-sonora.com/fiche-radio-55-Excellence-1.html
Volgens deze Sonora verzamelaar bestaan er 4 modellen met dezelfde bakelieten kast met op zijn minst 8 verschillende chassis.
Groeten, Armand
Uit privacybeschermingsoverwegingen werd een e-mailadres verwijderd en informatie toegevoegd.
Forumbeheer.
Identificatie/schema Sonora radio
door Armand , 26.04.2016, 13:17 (3137 dagen geleden) @ Armand
Of het e-mailadres nu hier staat of terug te vinden is in de link die ik gaf, maakt volgens mij geen verschil, maar goed.
Het is trouwens niet Accuell maar wel Accueil.
Groeten, Armand
Identificatie/schema Sonora radio
door Leo Bolier , Goor, 26.04.2016, 16:34 (3137 dagen geleden) @ Armand
Armand,
Bedankt; ik heb mijn Frans wat opgepoetst en een mailtje gestuurd.
Hopelijk is de man nog aktief; zijn laatste meldingen op de website dateren uit 2007...
Identificatie/schema Sonora radio
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.04.2016, 13:54 (3137 dagen geleden) @ Leo Bolier
Bewerkt door John Hupse †, 26.04.2016, 14:31
Het schema zou een variant op de Sonorette 40 en/of 40TC kunnen zijn.
TC betekent Tous Courants, jouw toestel is dus de Sonora Excellence 1 TC (1945-1946).
Wat betreft de voeding is er een belangrijk verschil met de Sonorette 40TC. Jouw toestel kan worden ingesteld op 4 verschillende netspanningen (110, 130, 220 en 250 volt), het model 40TC kan slechts op 2 verschillende netspanningen worden ingesteld: 110 of 130 volt. Om deze reden heeft de ballastweerstand in jouw toestel dan ook meer aftakkingen dan het geval is bij de 40TC.
De getoonde weerstand zit ongeveer zo in elkaar:
Door deze weerstand loopt zowel de gloeistroom (300 mA) als de plaatstroom. Omdat de plaatstroom slechts de helft van de tijd door de weerstand gaat moet je voor het bepalen van de weerstanden rekenen met de dubbele waarde van de plaatstroom. Het totale wattage is ongeveer 60 Watt.
X is de aansluiting voor de plaatstroom, Y is de aansluiting voor de gloeistroom. De meest linkse weerstand is voor het pilotlampje. De weerstanden die niet zijn onderbroken kan je het beste doormeten met een ohmmeter, het kan b.v. zo zijn dat in dit toestel een ander schaallampje zit dan in de 40TC. De verroeste aansluitingen moet je uiteraard eerst herstellen voordat je de weerstanden doormeet.
Identificatie/schema Sonora radio
door Leo Bolier , Goor, 26.04.2016, 18:00 (3137 dagen geleden) @ John Hupse †
De 75 ohm die je noemt aan de bovenkant van de weerstand klopt aardig met de enige meting die een min of meer constant resultaat geeft van ongeveer 80 ohm. Ietsje hoger dus. Dat levert nominaal iets van 375mA op waarvan 300 als gloeistroom.
De rest is dus voor de plaat/roosterstromen en de 5 (!) schaalverlichtingslampjes.
Ik denk dat die in serie staan maar dat moet ik nog uitzoeken. Ik heb er een op spanning gezet. Bij een volt of 2 gaf die wel enig licht.
Overigens aan de aansluitlip waar nu niets aan lijkt te zitten zat ook nog een draad.
Deze was afgebroken en er is ooit geprobeerd om dat te solderen. Hij hing los.
Verder zijn de opgetelde gloeispanningen bij elkaar 68,9 volt (2 x 25 en 3 x 6.3).
Ik baseer me voorlopig een beetje op het schema van de Sonorette 40. Dat zijn dezelfde buizen. Als je dat naloopt dan kloppen jouw waarden wel ongeveer. Bij de Sonorette is er iets van 10 volt beschikbaar voor de pilotlampjes (300mA over 30 ohm). Opgeteld bij de 70 volt gloeispanning aan het einden plus nog een spanningsval over 125 ohm die daar zit kom je dan bij de 110 volt uit die de Sonorette als laagste voeding kent.
Ik ben nu bezig om de aansluitingen los te maken. Die bestaan uit drie onderlegringetjes en een splitpennetje. Op de foto van onder af gezien heb je de kop van de splitpen, een ringetje, de aansluitlip, weer een ringetje, dan de draad geklemd in de splitpen en tot slot weer een ringetje waarna de pen uit elkaar gebogen is.
Merkwaardige manier van aansluiten. Zouden die aansluitingen zo heet kunnen worden dat de soldeer smelt ?
Identificatie/schema Sonora radio
door John Hupse † , Schoonhoven, 26.04.2016, 18:19 (3137 dagen geleden) @ Leo Bolier
Zouden die aansluitingen zo heet kunnen worden dat de soldeer smelt ?
Dat hangt van de maten van de weerstand af. Zo'n 60 Watt weerstand kan inderdaad erg heet worden. Het soldeer verdampt dan op den duur.
Je kunt eventueel de draden vastzetten aan de weerstand met kleine boutjes, ringetjes en moertjes.
De vijf schaallampjes branden waarschijnlijk niet alle vijf tegelijkertijd, maar worden omgeschakeld via de golflengteschakelaar.
Identificatie/schema Sonora radio
door Leo Bolier , Goor, 27.04.2016, 10:00 (3136 dagen geleden) @ John Hupse †
De weerstand geheel uitgebouwd. Niet zonder nog wat verdere schade.
Op zich maakt dat niet uit; ik ga denkelijk geen kans zien om die weerstand echt te herstellen. Voorlopig ga ik er vanuit dat het toestel uitsluitend op 110 Volt gaat draaien en dat ik een weerstand van 80..90 ohm over de vierde wikkeling ga zetten.
Punt X naar de gelijkrichter is tevens de 110 Volt. De afvlakelco's lijken me dan wat krap; 150 Volt werkspanning.
Nu de contacten schoon zijn kon ik de echte waarden meten, de weerstand per cm bepalen en aan de hand van de gegeven spanningen en aantallen windingen de ontbrekende waarden invullen.
De gloeidraden van de vijf buizen staan idd in serie naar massa.
Er gaan maar liefst 4 draden naar de 5 schaalverlichtingslampjes. Der onderste draasd (Y) wordt geschakeld via de bereikschakelaar die 4 standen kent echter maar twee bereiken. Neem aan dat je kunt kiezen uit lage en hoge verlichtingssterkte in elk bereik. Over die 20 ohm weerstanden zal dan iets van 6 volt vallen.
Kan dit nog niet uittesten wegens ontbreken van een variac en om het na te meten moet er nogal wat uitgebouwd worden.
Identificatie/schema Sonora radio
door John Hupse † , Schoonhoven, 28.04.2016, 14:34 (3135 dagen geleden) @ Leo Bolier
Der onderste draasd (Y) wordt geschakeld via de bereikschakelaar die 4 standen kent echter maar twee bereiken. Neem aan dat je kunt kiezen uit lage en hoge verlichtingssterkte in elk bereik.
bij sommige Franse toestellen heeft men voor de MG de Franse zenders aan de ene kant van de schaal geplaatst, en de niet-Franse zenders aan de andere kant van de schaal. Ik denk dat dit bij de Excellence 1 ook het geval is.
Je kunt dan kiezen tussen vier verschillende schalen, terwijl er toch maar drie bereiken zijn. Het onderscheid tussen Frans en niet-Frans wordt daarbij aangegeven door een ander lampje aan te zetten.
Een eenvoudig voorbeeld met twee lampjes zie je hieronder, met 5 lampjes kan het nog veel mooier:
Identificatie/schema Sonora radio
door Leo Bolier , Goor, 28.04.2016, 16:04 (3135 dagen geleden) @ John Hupse †
Hij kent inderdaad drie bereiken: kortegolf (witte schaal, 15-50 meter), middengolf (gele schaal 200-550 meter) en lange golf (rode schaal 1100-1900 meter).
, die elk een helft van de schaal beslaan. De stations zitten gewoon door elkaar. De korte golf kent maar één Franse zender kent (Paris Mondial op 25 meter).
Twee schaalverlichtingslampjes zitten vast bovenaan (zie foto); deze hebben een gemeenschappelijke 'nul' en elk een aparte voedingsdraad.
Van de andere drie zitten er twee naast elkaar en de derde apart daarvan, 180 graden uit elkaar, achter de schaal en ze draaien mee met de afstemming. Op de varco zit een alu (?) trommel met daarin twee lichtspleten. Daar schijnt het licht van die drie lampjes doorheen en dat zul je dan wel zien als een oplichtende streep in het wapenschildvormige transparante deel van de schaal.
Leuk bedacht; ik vind het een typisch Franse oplossing.
Morgen of overmorgen ga ik toch even de hoofdaansluitingen losmaken en daar 18 volt op zetten. Kieken wat't wordt.
Is het mogelijk om de spiegelschaal te herstellen?
Zowel aan de boven- als onderkant is de spiegel wat aangetast achter de afdeklaag.
Het rozige is slechts de hand die de camera vast hield
Wat jammer is de kwart boog links boven onder de letters PO.
Dat is slijtage van de spiegel ontstaan door de er achter ronddraaiende trommel van de varco. De varco staat een beetje voorover gekanteld wat weer veroorzaakt wordt doordat de achterste bevestiging niet goed vast zit wegens een ontbrekende spie onder het chassis.
Identificatie/schema Sonora radio
door Leo Bolier , Goor, 30.04.2016, 11:12 (3133 dagen geleden) @ John Hupse †
De bovenste twee schaallampen branden altijd. Beetje merkwaardig dat ze elk een aparte voedingsdraad hebben. Ik heb nog niet kunnen zien waar die heen gaan. Daarvoor zit de varco teveel in de weg.
De ene losse lamp is voor de MG. Hij zit achter de linkerschaalhelft.
De twee andere dienen voor de korte- resp. lange golf. De lange golf lamp zit qua uitstraling wat meer naar binnen.
In bereik stand 4 branden dus alleen de bovenste twee lampjes.
Het zijn 6,5 volt 100mA types en dat is ook ongeveer de nullast spanning over die 20 ohm weerstanden. In bedrijf zakt de brandspanning naar 3 tot 5 volt.