Restauratie desoldeerstation Philips type SBC314 (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 04.05.2016, 17:18 (3127 dagen geleden)

Hallo Forumlezers,

Binnenkort moet ik een aantal lastige klussen gaan uitvoeren aan een oscilloscoop van Tektronix.
Er moet bijvoorbeeld een geheugen IC uitgesoldeerd worden met de bedoeling dit IC daarna uit te lezen en te vervangen door een ander exemplaar.

Tot nu toe gebruikt ik daarvoor de bekende desoldeer gereedschappen.
[image]

Maar vaak viel het resultaat tegen. Ik was dus al een tijd op zoek naar een wat professionelere desoldeerstation. Op de afgelopen beurs in Driebergen was een station van Philips type SBC314 te koop. Volgens verhalen op internet is dit dezelfde type die ook door Hakko uitgebracht is met type nummer 483.

[image]

Volgens de verkoper werkte het apparaat goed. Thuis gekomen ben ik gelijk gaan testen maar het element werd niet warm. Bij het openschroeven van het pistool zag je de aansluitdraden van het element los liggen.
[image]


Het element zelf was niet onderbroken. De draden zaten vast met een puntlas verbinding en wat kit.
Later bleek dat bij een mede hobbyist een ongebruikt nieuw element ook al lossen contacten had. Waarschijnlijk dus een veroudering verschijnsel.

De temperatuur regeling (via fase aansturing en een triac) was ook defect . Dit is uitgeprobeerd met een belasting, maar er kwam geen spanning op de belasting. De pomp zoog nog wel, maar ik had het idee veel te weinig.

Bij openmaken van het pomphuis zag je dat de rubber kleppen geheel opgelost waren naar een kleefachtige substantie.

[image]


Zowel het element als de kleppen zijn niet meer te koop. Ook niet van het merk Hakko .

Als eerste maar de klep nagemaakt uit een stuk binnenband van een fiets. Van de oude klep eerst een scan gemaakt. Daarna deze scan als mal gebruikt.

Het eindresultaat ziet er zo uit

[image]


Ik heb nog geprobeerd met allerlei type klemmen om het oude element weer te kunnen gebruiken, maar niets lukte.

Uiteindelijk is een nieuw piestool besteld die voor een ander desoldeerstation ( de ZD915) als reserve verkocht wordt. Deze zou moeten werken op 24 Volt/ 80 W. Maar vaak zie je in de beschrijving ook weer (130 W) tussen haakjes staan? Bij 18 V meet je een stroom van ongeveer 5,1 A. Dus de weerstand zou ongeveer 3,5 ohm moeten zijn. Ik durfde het niet aan om de originele transformator van 24 V te gaan gebruiken.

Dankzij een oproep op dit forum heb ik van Otto Tuil een ringkern trafo van 2 * 18 V gekregen. Deze is nu ingebouwd. In het nieuwe element zit ook een thermokoppel, hiermee kan je de temperatuur meten. Om de temperatuur te kunnen regelen is een TFT scherm toegepast met (natuurlijk) een microprocessor. Ik had nog een complete set liggen dus inclusief alle interface signalen van het AVO MK4 project. Het element wordt na wat rekenwerk door de microprocessor geschakeld via een power mosfet .

[image]
[image][image]


Op het display kun je de gewenste temperatuur instellen met stappen van 5 graden naar boven of beneden in het bereik van 200 tot 450 graden. Standaard start het station op met 350 graden.

De gewenste en huidige temperatuur zijn op het display af te lezen. Rechts onder staat een “dot” deze is rood als het element onder spanning staat en groen bij uitschakelen.

Geheel onder in beeld staat dat er nog zoveel minuten zijn voordat de stand-by temperatuur van 200 graden wordt ingesteld. Als de stand-by temperatuur is ingeschakeld dan staat er een andere tekst. Wordt de pompschakelaar ingedrukt dan wordt de timer voor stand-by gereset.

[image]

Nadat alles werkte was de vraag hoe werkt het station nu. Ik heb een paar testjes uitgevoerd. De eerste was een print met redelijk grove soldeer punten. En dat ging zeer gemakkelijk.

[image]


De tweede poging was een connector die vast zat op zeer kleine eilanden. Uiteindelijk ging de connector ook los, maar wel met meer moeite.


[image]

Uiteindelijk is dus alleen de pomp en de kast gebruikt om een desoldeerstation te maken, maar ja als je eenmaal bezig bent dan blijf je doorgaan.

Al met al ben ik toch wel tevreden over de nieuwe desoldeer station. Reserve onderdelen zoals het element zijn zeer goedkoop en ook zijn er verschillende dikte van zuig-punten te koop.

[image]

Ik had nog wel moeite met moet dit nu op het transistor forum of mag dit hier beschreven worden?
Voor mij is het een stuk gereedschap dat ook bij buizen toestellen gebruikt kan worden.


Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum