Buiscode VCL11 (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 07.05.2016, 10:32 (2972 dagen geleden) @ electronenbuizen

je moet bijzonder voorzichtig zijn met het revisienummer in de Philips produktcode. Het document dat je aanhaalt geeft dit al aan: "The intention of this is not clear but it may have been a symbol that was to be changed for each batch produced" (dus "wat dit betekent is onduidelijk, het zou een symbool kunnen zijn dat werd gewijzigd wanneer een volgende partij buizen werd gemaakt".

Uiteraard werd het revisienummer van een produkt niet voor elke partij die men produceerde veranderd. In dat geval zou het immers niet om een revisienummer gaan maar om een batchnummer. Zoals jij het nu interpreteert gaat het echter niet om een batchnummer, maar om een datumcode. Maar dat dit zo is blijkt niet uit het aangehaalde document. Integendeel, men zegt daarin juist dat het om een "batchnummer zou kunnen gaan".

Het aangehaalde document hinkt dus op twee gedachten, enerzijds zegt men dat het wellicht gaat om een batchnummer, anderzijds zegt men dat je met behulp van deze code (mede) de datum kunt bepalen. Dit kan logisch gezien niet kloppen. Ik denk dat de wens om de buizen te kunnen dateren in dit geval de vader is van de gedachte.

Mocht dit nog onduidelijk zijn kijk dan naar het volgende voorbeeld:

"For example: Month W with change T would be unique to May 1955". Hoezo uniek, het kan met precies dezelfde redenering ook mei 1954 zijn geweest of mei 1956.

Wat ik verder denk (maar dat is natuurlijk geen bewijs) is dat het om de code gaat voor het revisienummer. Wanneer er een wijziging werd aangebracht in het produkt werd het revisienummer voor dat specifieke produkt opgehoogd. Dit staat los van de datumcode en staat eveneens los van het batchnummer.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum