tv-geschiedenis (Algemeen)
door John Hupse † , Schoonhoven, 12.05.2016, 14:08 (3119 dagen geleden)
Bewerkt door John Hupse †, 12.05.2016, 14:17
Ik dacht altijd dat Duitsland in 1936 al TV had,
de Duitse televisieuitzendingen via de "Paul Nipkow" UKW-zender in Berlijn begonnen in april 1934. Vanaf maart 1935 werden er reguliere televisieprogramma's uitgezonden via deze zender. De antenne bevond zich bovenop de Berliner Funkturm.
In november 1943 werd de zender vernield door een bombardement, en viel deze dus stil.
Testbeeld
Deze draad werd afgesplitst van Reistip: Radiomuseum in Havixbeck D.
Forumbeheer.
tv-geschiedenis
door meteor , 12.05.2016, 19:16 (3119 dagen geleden) @ John Hupse †
Betrof het hier dan ook televisie volgens het elektro-mechanische principe zoals de naam doet vermoeden?
tv-geschiedenis
door ruudtx , 13.05.2016, 14:37 (3118 dagen geleden) @ meteor
Met 445 lijntjes redt je het niet meer met een Nipkow schijf.
Het was helemaal electronisch, zij het dat de electronische camera nog niet optimaal was, dus werd alles op fiilm band opgenomen, omdat scannen van alles wat transparant was, dia's en film, wel goed ging.
Dus ook de continuity (de omroepster) werd vantevoren op film opgenomen.
(Later werd ditzelfde principe ook gedaan bij de REM - TV Noordzee)
De Olympische spelen werden semi live uitgezonden, een filcamera op een repo wagen nam de scene's op, de film werd via een slang in de wagen geleid, ontwikkeld en door de scanner gehaald. Zwischenfilmverfahren. Een proces van ca 10 minuten. De film werd weggegooid, maar technici hebben gelukkig nog wat mee naar huis genomen, en dat kunnen we dus nog steeds zien.
Overigens worden de uitzendingen nu door de Duitsers aangegeven als Nazi Fernsehen.
tv-geschiedenis
door meteor , 13.05.2016, 15:02 (3118 dagen geleden) @ ruudtx
Okee, bedankt.
Toch wel een prestatie al die bewerkingen in 10 à 15 minuten.
Ik keek laatst namelijk naar een documentaire waarin bleek dat de BBC eind jaren 40 allebei de systemen naast elkaar gebruikten, namelijk Baird/Nipkov en Fainsworth.
Daarin blijkt dat de duitsers toch weer voorop loopten met de ontwikkeling.
Wat een verhaal trouwens de uitvinding van de TV, vooral het leven van Fainsworth
tv-geschiedenis
door John Hupse † , Schoonhoven, 13.05.2016, 14:41 (3118 dagen geleden) @ meteor
Bewerkt door John Hupse †, 13.05.2016, 14:59
Betrof het hier dan ook televisie volgens het elektro-mechanische principe zoals de naam doet vermoeden?
de naam van de zender, bedoel je?
De genoemde televisiezender is vernoemd naar Paul Nipkow, dit is de uitvinder van onder meer de Nipkow schijf. Nipkow patenteerde zijn schijf in 1885 en is daarmee de grondlegger van de televisie.
In 1935 gebruikte men in Berlijn voor het opnemen van televisiebeelden meestal filmcamera's, de films werden vervolgens afgetast, uiteraard met mechanische middelen. Deze filmverwerking was deels mechanisch, deels chemisch en deels elektronisch en gaf een vertraging van circa 15 minuten.
In 1936 werden echter al elektronische TV-camera's gebruikt, onder meer tijdens de Olympische spelen in Berlijn. Deze camera's maakten gebruik van optisch-elektronische principes.
De televisiezender zelf werkte elektronisch, terwijl de Telefunken TV-toestellen vanaf 1933 meestal waren voorzien van een ronde beeldbuis met een diameter van 25 cm.
Hier zie je zo'n toestel, men zat op de rugleuning van de stoel zodat je het vrij kleine beeld toch nog goed kon zien:
Telefunken FEII, 1933, 180 lijnen.
tv-geschiedenis
door ruudtx , 14.05.2016, 15:02 (3117 dagen geleden) @ John Hupse †
Nou ik denk dat de schone juffrouw op de rug vd stoel zit om een pijnlijke nek te voorkomen, het TV toestel, een complete opbouw, was nogal hoog.
Aftasten van film kon al heel snel electronisch, het is niet veel meer dan een beelbuis met blank beeld met welk systeem dan ook, door een dia of film projecteren en aan de andere kant een lichtgevoelige cel. Het gaf hoe dan ook in die tijd veel beter beeld dan de electronische camera's die ook nog eens hopeloos ongevoelig waren, er was zeer veel licht nodig in de studio.
Zelf denk ik dat de BBC er voor koos de omroeper/ster wel live te laten werken, maar dan buiten beeld, met een dia als beeld. Feit is dat de omroepers bij de BBC tot op de dag van vandaag buiten beeld zijn.
In de VS werd lang gewacht met TV, enerzijds omdat er ruzie was over het lijnensysteem, opgelost door de oprichting van het National Television System Committee (NTSC) dat de knoop doorhakte.
Maar ook wilde men goede electronische camera's hebben anders kon er niet live worden gezonden, en dan heb je geen echte omroep. Er is heel veel geld uitgegeven aan de ontwikkeling daarvan, vooral door RCA. De TV begon daar pas officieel in 1939.
tv-geschiedenis
door kris , Gent België, 14.05.2016, 23:01 (3117 dagen geleden) @ ruudtx
Het aftasten van de film gebeurde in Berlijn wel degelijk mechanisch, met een Nipkovschijf van 180 lijnen. De schijf draaide in een vacuumkamer.
In de UK had men eerst een 25P systeem volgens Baird (Mechanisch)maar men ging al snel over naar 50i en met een opnamebuis van Fansworth.
groeten
Kris
tv-geschiedenis
door ruudtx , 15.05.2016, 14:33 (3116 dagen geleden) @ kris
Voorzover mij bekend zond Berlijn met 445 lijnen vanaf 1935. Dan is een N schijf niet meer bruikbaar.
180 lijnen mechanisch kan goed mogelijk geweest zijn daarvoor, zoals blijkt uit het getoonde ontvangst toestel. (Er was in NL ook iemand (Kerkhof??) die met 180 lijnen experimenteerde)
Als je met 25 beeldjes werkt, zonder interliniering, kan je de filmband mechanish ook aftasten met een schijf met de gaatjes in een cirkel ipv spiraal, door de filmband met constante snelheid te transporteren. (OOk 50 interlin kan maar dan moet de film met 50 frames/sec zijn opegenomen)
Er hoeven ook geen 180 gaatjes in te zitten, de 180 lijnen per/sec kan ook met hogere schijfsnelheid worden verkregen.
Bijkomend voordeel is dat de film niet meer schoksgewijs getransporteerd hoeft te worden. Je kan zelfs het geluid op de film op het zelfde punt zetten als het beeld, (optisch geluid, direct in de camera opgenomen) als de camera met bewegende spiegel principe werkt, wat super makkelijk monteert. (Anders dan normaal bij film dus).
Maar het is allemaal achterhaald.