zoek gegevens Philips trafo A3 161 88.0 (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.05.2016, 10:26 (3039 dagen geleden) @ Paul van der Mast

wie kan dat verklaren?

"De componententester ID10 is voor het identificeren van allerlei soorten componenten zoals weerstanden, condensatoren (incl. ESR meting!), spoelen, diodes, transistoren,(mos-) fets, thyristoren, triacs, scr's e.d. Het is mogelijk om zonder verdere instelling een onbekend component te testen op soort en waarde. De tester zal gelijk laten zien wat het is, welke waarde en hoe die is aangesloten. Deze (bijna) alles tester is te koop bij van Dijken."

Tot zover de theorie. In de praktijk werken meettoestellen waarbij in de beschrijving de Engelse afkorting "ESR" voorkomt meestal zeer gebrekkig v.w.b. laagfrequent metingen. Of ze werken gewoon niet, zoals in dit geval.

Wanneer de term "ESR" wordt gevolgd door een uitroepteken (of wanneer de tekst geheel uit hoofdletters is opgebouwd, of wanneer in de tekst wordt gesteld dat het om een "actieve meting" gaat) verzwakt dit de werking van het toestel nog verder.

Meettoestellen waarbij in de beschrijving wordt gesproken over "cos phi" of "verlieshoek" daarentegen werken in het algemeen voortreffelijk m.b.t. laagfrequente metingen. De verklaring hiervoor is vrij simpel, jouw instrument werkt m.b.v. een hoogfrequent signaal in plaats van met b.v. een 400 Hz signaal. Hierdoor blijft de prijs en omvang van het toestel beperkt, is de handelsmarge hoog maar werkt het m.b.t. l.f. metingen helaas niet meer. Men vergeet vaak om dit even te vermelden, dat is meestal geen boze opzet maar gewoon onkunde. In dit geval zegt men bovendien dat "bijna alles" is te testen met dit toestel, maar dat klopt al helemaal niet.

De zwarte Philips servicetransformator die je toont heeft twee laagohmige wikkelingen met een aantal aftakkingen. Verder is er 1 wikkeling die hoogohmig is. Het meest voor de hand ligt is dat het hier gaat om een Philips luidsprekertransformator die is bedoeld om een laagohmige luidspreker aan te sluiten op een 100 volt versterker of op een 800 ohm versterker. Je kunt de wikkelverhouding correct instellen door wat te spelen met de verschillende aftakkingen.

De 800 ohm transformator die Huub bedoeld (de Philips 918-05) is het overigens niet.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum