Sonora Excellence I: voedingscircuit (Techniek Radio/TV)

door Oldtimer @, Oegstgeest, 11.07.2016, 13:33 (3061 dagen geleden) @ Leo Bolier

Oldtimer,

De Excellence is in veel uitvoeringen uitgekomen. Er is een Franse site van een Sonora verzamelaar (www.radio-sonora.com) die een hele verzameling vermeld waaronder de Excellence 1 t/m 5, een 200 serie, een 300 serie enz. Helaas ontbreken net de schema's van de oudere modellen. De eigenaar van de site reageert niet op email. Het laatste commentaar op zijn site dateert uit 2007. Lijkt dat hij niet meer aktief is.

Mijn Excellence I heeft de volgende bezetting:
6A8 - 6M7G - 6Q7 - 25L6GT en 25Z6. Dus nog een andere als jij noemt.

Ik begrijp niet wat je bedoelt met de versterking van de penthodes.
Die 1M weerstand zit in serie met een condensator van (gemeten 1100nF...maar dat kan niet kloppen) tussen de + voedingslijn en massa en heeft dus niets met versterking te maken. Het knooppunt van die 1M en de 1100nF zit op die niet gebruikte pin 6...
Ik zie niet wat dit circuitje bijdraagt aan de werking van het toestel.

Bedoel je misschien dat er mogelijk ooit een penthode op die plaats heeft gezeten en dat die weerstand naar het schermrooster ging ? Dat zou een mogelijkheid zijn.
Vraag ik me nog wel af waarom die 1M uitgevoerd is als 2 parallelle weerstanden van 2M en dan ook nog eens naar schatting 1 Watt types. Bij 1M wordt daar nauwelijks iets gedissipeerd. De voeding is iets van 120...130 volt.

Groet, Leo

-----------------------------------

Leo,

De buizenbezetting die ik heb aangegeven geldt alleen voor de Sonora Excellence 1.
Er zijn ongetwijfeld nog meer buizenbezettingen mogelijk voor dit model. Zo vlak na de oorlog gebruikte men alles waar men de hand op kon leggen. Philips deed dat en bij Sonora ging het natuurlijk net zo.

Dat je niet begrijpt wat wat het nut is van die RC combinatie bij een 6Q7 is begrijpelijk maar die onderdelen zitten er dus voor een buis waar een penthode in zit.
Ik denk dus inderdaad dat er oorspronkelijk een andere buis in heeft gezeten.

Voor wat de rol is van de schermroosterweerstand en dus de schermroosterspanning op de versterking verwijs ik voor het gemak naar het eerste deel van de Philips boekenserie: "De grondslagen van de radiobuizentechniek".
Zie: http://www.shinjo.info/frank/sheets/033/suppinfo/01.html

Dat die twee parallel geschakelde weerstanden elk 1 watt zijn is een aanname van jou. Vroeger waren de onderdelen allemaal wat groter dan we nu gewend zijn. Kijk maar eens naar de forse teerknollen van Philips en de bekende gele condensatoren met dezelfde waarde en werkspanning.
En waarom ze nou net die waarde hebben weet ik ook niet, dat is het geheim van de onbekende ontwerper...

Groet, Willem


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum