KM1L, tuner/middenfrequent werkt niet (Techniek Radio/TV)
Gisteren bij stom toeval aan een KM1 geraakt. Lekker belgisch, want hij zit nog eens verpakt in een Acec kast. Vind ik persoonlijk één van de mooiste kasten ooit om een tv gebouwd.
Het apparaat heeft jaren in een onverwarmde ruimte gestaan waar het plantgoed binnen groeide. Op het stof na is de kast krasvrij. Eén van de beugels waarmee het chassis vast hangt is ernstig geoxideerd, maar voor de rest viel de oxidatie mee.
De grootste zorg was natuurlijk weer die lijntrafo. De wikkelingen leken op zicht niet groen geoxideerd. Inmiddels heb ik een bouwdroger in huis dewelke een half dagje op die trafo mogen blazen heeft.
Heel stilletjes en voorzichtig zeggen, maar gisteren heeft de trafo gedurende een kwartiertje toch al netjes zijn ding gedaan zonder één abnormaal geluid, dus hopelijk gaat het deze keer toch eens de goede kant op.
Het probleem... toen ik het apparaat de eerste keer opende was diode D496 eruit gefikt, D501 lag onderbroken. Nog genoeg van die groene krengen liggen van uit vader zijn tijd, dus meteen erin. Na het nodige langzaam opstarten met hoogspanningsgedeelte los leek alles netjes te gaan werken. Vermits de +25V voor de middenfrequent blikjes uit een aparte voeding gemaakt wordt zoals bij de K8, verwachtte ik meteen geluid. De geluidsversterker doet het wel, maar geen zender hoorbaar.
Wat heb ik reeds ontdekt...
Met de scope kon ik op pin 15 van U627 geen beeld meten, niks signaal daar. Op pin 15 van U626 meten doet een sterke ruis uit de speaker komen terwijl ik meet.
Als ik de normenschakelaar op Belgische lijnen zet, hoor je het typische AM geluid uit de luidspreker komen. Je hoort het ook veranderen als je aan de afstemwieltjes draait. Het leek me dus aanvankelijk of de kanaalkiezer het doet. In Belgische norm ga je immers U626 en U627 voor het geluid overslaan. Mijn pijlen dus even op die 2 MF blikjes gericht.
TS429 bleef gesperd staan. Even R1208 op maximum geregeld tot ik die TS429 kon doen geleiden. Waarempel, een beetje geluid op CCIR stand, doch met de volume regelaar bijna op maximum. Regel je de zender "scherp" af, verdwijnt het geluid quasi volledig. Ook dan geen beeld meetbaar op pin 15 van U627 (ook niet als het geluid sterker hoorbaar is bij niet scherp geregelde zender). Er is zelfs een ruisgeluid te horen als je de scope aanlegt op die pin 15.
Nu begrijp ik die AGC schakeling niet helemaal goed. Het is eerst en vooral niet normaal te noemen dat die R1208 op maximum moet staan wil je iets uit dat middenfrequent krijgen. Ook begrijp ik de functie niet van TS427 en TS428.
Omdat ik de lijntrafo zoveel mogelijk wil sparen, zijn die metingen uitgevoerd met losgekoppelde hoogspanning (kabine geopend). Nu weet ik dat aan de TS427 en TS428 nog een -10a toekomt, dewelke gemaakt wordt in de hoogspanning. De hoogspanning dan toch maar eens aangesloten levert totaal geen verschil op in metingen/vaststellingen. Met helderheidsregelaar op maximum is er gewoon een grijs beeld zichtbaar. Logisch als er zowel op pin 15 van U627 als op pin 15 van U628 geen beeld meetbaar is met de scope.
Mijn vragen zijn dus vooral, waarvoor dienen TS427 en TS428 en hoe kom je te weten of de fout in de kanaalkiezer zit, of in het middenfrequent? Onder het motto van "try and error" die U626 en U627 maar eens gewisseld. Een afbraakchassis dat 10 jaar geleden enkel een "C" signaal gaf en geen "Y", tot de lijntrafo het opgaf. Maar dat impliceert wel dat die blikjes nog goed zouden moeten zijn.
Ik voeg even een gedeelte van het schema toe. Een mooie kopie van een KM1L is slecht vindbaar online, dus mijn papieren ding maar even ingescand...
Bedankt alvast,
Gert