Boostercondensatoren Siera K8 (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 14.10.2016, 14:40 (2966 dagen geleden)

Nu de KM1 zijn lijntrafo in de vernis ligt te drogen is het tijd om mijn laatste aanwinst, een Siera K8, eens op tafel te zetten.
De goede zielen die me telkens met raad en daad bijstaan herinneren zich nog wel dat ik voor de zomer aan een Novak K8 bezig was, waar uiteindelijk lijntrafo B van defect bleek te zijn. Destijds wegens tijdsgebrek en het goede weer in het schab gezet. Omdat de Siera er technisch en optisch beter uitziet, ga ik mijn pijlen op dat apparaat richten. Mocht hij straks weer tiptop zijn, kan de Novak in de stock voor onderdelen.

De vorige eigenaar van de Siera had hem in 1986 bij een klant spelend uitgeschakeld terwijl hij er een nieuwe Philips 2B plaatste. De glanzende kast was nog zo mooi dat hij hem al die tijd bewaarde. In een grote garage met aanpalende werkruimte. Volgens hem droog, maar ik heb mijn twijfels daarover.
Voor de verkoop vond hij het nodig er nog eens snel 230V aan te leggen, wat na 5 min resulteerde in een kapotte bruggelijkrichter.

Goed, ik ben begonnen met de brugdiodes te vervangen door de min of meer originele BY227, het afbuigjuk los en stilaan alles weer laten wennen aan de 230V.
Kort nadien, na alles weer aansluiten, een bibberend beeld zonder rood. Na 5 min spelen een knets rond de beeldbuishals. Denkelijk overslag aan de vonkenbruggen. Er lag hier veel stof op. Meteen stofvrij gemaakt.

Net zoals ik in een K7 ook had, alle "Background" potentiometers van 2,2Mohm verlopen. Die vernieuwen gaf meteen rood. Losse contacten rond de PL508 en geoxideerde pennen gaf het bibberend beeld.
Op een beeldbuis die nog een regenereerbeurt kon gebruiken na(focus niet meer 100% op fel witte delen) eigenlijk een bijzonder mooi plaatje. En vooral een recht, wat ik bij een K8 sterk vind ;-).
Echter na 10 min spelen werd het beeld horizontaal langzaam smaller. Zo snel mogelijk de handel uitgeschakeld. Op de Booster C van hsp.trafo A stonden uitstulpingen. Duidelijk dus.
Meteen dacht ik aan de zwarte teer booster C's in de ouwe zwart/witjes van Philips. Die spelen meestal ook zo'n 10 minuten voor het pek uit die booster C loopt. Die vervang ik al standaard voor het toestel nog maar in te schakelen.

Mijn vraag is nu wat tegenwoordig de ervaring is met die booster C's van een K8. Blijkbaar zijn dat allemaal van die groene condensatoren van Ero. Ik heb nog twee hoogspanningscabine's liggen van een K8 (weliswaar met defecte THT's), maar allebei met die Ero condensatoren.
Zijn die tegenwoordig zo rot als de teerknollen, of heb ik gewoon pech gehad?

Voor de zekerheid maar twee nieuwe besteld. Voor elke trafo één.

tnx
Gert

Boostercondensatoren Siera K8

door Roland Huisman @, Zwolle, 14.10.2016, 15:27 (2966 dagen geleden) @ Gert Wouters

Hoi Gert,

Mijn vraag is nu wat tegenwoordig de ervaring is met die booster C's van een K8. Blijkbaar zijn dat allemaal van die groene condensatoren van Ero. Ik heb nog twee hoogspanningscabine's liggen van een K8 (weliswaar met defecte THT's), maar allebei met die Ero condensatoren.

Ze kunnen stuk maar mijn ervaring is dat ze best taai zijn hoor :-)
Als ze goed zijn laat ik ze zitten. Maar het kan verkeren...

Groeten, Roland

Boostercondensatoren Siera K8

door henkk @, Alkmaar, 14.10.2016, 16:37 (2966 dagen geleden) @ Gert Wouters

Gewoon pech,deze zijn vrijwel altijd nog goed.
Dus gewoon een van een sloopchassis nemen.

Henk

Boostercondensatoren Siera K8

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 14.10.2016, 19:33 (2966 dagen geleden) @ Gert Wouters

Gezien de reacties van de anderen zijn ze vrij degelijk... Maar ik heb het vermoeden dat het gaat om hybride condensatoren, ook wel mixed dieelectric geheten dus papier en folie. Dat papier de tand des tijds niet altijd overleeft is bekend. De kans dat ze stukgaan ligt mijnsinziens ergens midden tussen de kans dat een papiercondensator faalt en de kans dat een foliecondensator faalt.

Boostercondensatoren Siera K8

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 14.10.2016, 20:27 (2966 dagen geleden) @ Gert Wouters

Gert W,
Onder op één van de trafo's zit een kleine wima c.Geen Wima dropje, maar toch...
Als die doorslag geeft dan lijkt het net of de primaire van die trafo stuk is.
Die C kan na zo veel jaren het beste maar preventief vervangen worden.
En bij de K8 kun je ook hebben dat het beeld geleidelijk weg zakt en er bij de
hoogspanning een draad gewonden blok R stuk gaat. Na vervanging van die R na een lange tijd spelen weer dat weg zakken, smal worden van het beeld. Oorzaak?
Een slechte PL802 video eindbuis. Dat verwacht je niet.
De BY227 kun je maar het beste vervangen door een vrij zware brug gelijk richter.
(Zo'n zwart recht hoekig blokje met schuine kant.)Die BY dioden gaan nog al vaak stuk.
Na vervanging van zo'n blokje met dikke draden er aan blijft het goed.
Cees.

--
CornelisBB

Boostercondensatoren Siera K8

door henkk @, Alkmaar, 15.10.2016, 09:16 (2965 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Mijn ervaring is dat hoe meer je aan een K8 vervang hoe sneller deze weer kapot
gaat.
Om de eenvoudige reden dat hoe meer je in deze antieke electronica ga wroeten hoe
gammeler het wordt vanwege de vele solderingen en contacten in zo'n toestel.
Doe dus niet meer dan strikt noodzakelijk en behandel de ingewanden met de nodige
eerbied ;-) .

Henk

Boostercondensatoren Siera K8

door Gert Wouters @, 15.10.2016, 16:29 (2965 dagen geleden) @ henkk

Wel inmiddels is er reeds een bestelling de deur uit, waar ook twee fonkelnieuwe Wima booster C's bijzitten. Ik had maar de vrees dat de hspbuizen en de hsptrafo het niet zo gezellig vinden als ze moeten werken met slechte booster C's.
Gebeurt er bij de K8 trouwens hetzelfde als bij de K9: booster C kapot, hoogspanning omhoog?

Het kleine beetje ervaring dat ik met de K8 heb en wat ik van vroeger nog herinner van m'n pa blijkt toch weer waarheid gaan te zijn als ik dat allemaal zo lees: de K8 was toch niet echt het meest betrouwbare buizen-kleur-tvtoestel dat Philips ooit gemaakt heeft blijkbaar.

Ik heb hier een K6, een K7 en een KM1 staan waar amper aan gewerkt is en die het inmiddels al een hele tijd goed doen en blijven doen. Niet dat ze dagelijks draaien, maar elke 14 dagen toch een uurtje of 2-3.
Die 2 K8jes hebben zo te zien massa's reparaties gekend. En heel vaak in de Oost-west en Noord-zuid correctie. Ik herinner me mijn pa nog vloeken op die Noord-zuid in zo'n K8...

Ten vroegste dinsdag heb ik tijd om verder te gaan met de betreffende K8. Het zal er vanaf hangen of de onderdelen tegen dan binnen zijn dat de nieuwe erin gaan of wat van een sloopchassis.

Hij heeft nog niet meer dan een 10 min. na elkaar aangestaan. Blijft nog bang afwachten wat de lijntrafo's gaan doen.
Wat zeggen jullie eigenlijk ivm vernissen in de K8? Doen of niet?
Ik heb intussen wat allerlei Philips kleuren-buizen-bakken onder ogen gehad. Het valt me wel op dat hoe nieuwer ze zijn, des te meer de primaire spoelen van de lijntrafo in de hars zitten. De originele lijntrafo van de eerste K7's en K6en hebben imo amper hars tussen de wikkelingen. De Acec KM1 lijkt wel het laatste van het potje volledig over zich heen gekregen te hebben. Hij is dan ook van het jaar 1972...

Boostercondensatoren Siera K8

door Eleen @, Deurne (BE), 15.10.2016, 17:57 (2965 dagen geleden) @ Gert Wouters
Bewerkt door Eleen, 15.10.2016, 18:09

Wel inmiddels is er reeds een bestelling de deur uit, waar ook twee fonkelnieuwe Wima booster C's bijzitten. Ik had maar de vrees dat de hspbuizen en de hsptrafo het niet zo gezellig vinden als ze moeten werken met slechte booster C's.
Gebeurt er bij de K8 trouwens hetzelfde als bij de K9: booster C kapot, hoogspanning omhoog?

Neen, de hoogspanning wordt ofwel veel lager, ofwel valt volledig weg. Afhankelijk van wat er fout gaat met de boostercoondensator heb je twee mogelijkheden:
- De booster C heeft kortsluiting:
In dit geval wordt als het ware het circuit van windingen op de trafo, die dienen voor het recupereren van de magnetiche energie tot een extra spanning die bovenop de voedingspanning wordt getelt, kort gesloten. De eindbuis (PL) ziet dan een veel te lage impendantie om alle vermogen in de trafo te 'dumpen' tijdens het tweede deel van de heenslag. hierdoor neemt haar anodestroom zodanig toe dat ze overbelast word en met een rood kleurtje op de anode komt te staan. Uiteraard is de grotere stroom door de primaire van de FBT ook niet erg gezond. Er is in dit geval vrijwel geen hoogspanning.
- De booster C is onderbroken (dus geen capaciteit meer):
Hierdoor wordt het samenspel van heenslag op lijnfrequentie en terugslag op een hogere harmonische verstoort. Dit veroorzaakt zowel tijdens het eertse deel van de heenslag, wanneer onder normale conditie, de afbuigstroom geleverd wordt door de electrische energie die opgeslagen zit in de capaciteit van de booster C, die in dit specifieke geval dus afwezig is, het niet op tijd in geleiding komen van de boosterdiode. Op het einde van de terugslag is er hierdoor geen demping en de FBT blijft gedemte osscilaties op een harmonnische van de lijnfrequentie produceren. Pas op het moment dat de lijneindbuis terug stroom gaat voeren (ongeveer net voor het midden van de heenslag) wordt de trafo voldoende gedempt om deze uitslingering volledig te niet te doen. Het afwezig zijn van de boostercapaciteit, maakt dat tijdens het stroom voeren van de eindbuis, deze niet wordt gevoed vanuit de booster C, maar vanuit de boosterdiode; De 'voedingspanning' aan de primaire van de FBT is veel lager dan normaal. Er ontstaat hoogspanning, maar deze is veel lager.

De condensator die zich in transistor lijneindtrappen (K9, K12 enz) over de collector en emittor bevindt, kan je niet als booster C beschouwen. Deze heeft als doel om het abrupt afbreken van de stroom door de FBT als het ware min of meer afgerond te laten verlopen. Met deze C wordt de piek tijdens de terugsslag begrenst op ca 1200 V. Zonder deze C kan deze piek makkelijk oplopen tot 2500 V. met als gevolg een hoogsspanning tot waarden in de 40000 Volt! Gevolg is doorslag van het glas van de beeldbuis op de plek waar dit het dunste is (de nek ter plaatse van het afbuigjuk.


Het kleine beetje ervaring dat ik met de K8 heb en wat ik van vroeger nog herinner van m'n pa blijkt toch weer waarheid gaan te zijn als ik dat allemaal zo lees: de K8 was toch niet echt het meest betrouwbare buizen-kleur-tvtoestel dat Philips ooit gemaakt heeft blijkbaar.

Ik heb hier een K6, een K7 en een KM1 staan waar amper aan gewerkt is en die het inmiddels al een hele tijd goed doen en blijven doen. Niet dat ze dagelijks draaien, maar elke 14 dagen toch een uurtje of 2-3.
Die 2 K8jes hebben zo te zien massa's reparaties gekend. En heel vaak in de Oost-west en Noord-zuid correctie. Ik herinner me mijn pa nog vloeken op die Noord-zuid in zo'n K8...

Komt me bekend voor... Als er een overslag in de hoogspanning was geweest, was het meestal byebye noord-zuid correctie en of blauw lateraal amp...
Die blauw lateraal amp viel nog mee; deze zit op een klein pcb'tje dat makkelijk bereikbaar is. Anders is het gesteld met torren van de noord zuid eindtrap die zich op de print onder de beeldbuis bevind. Het toestel op zijn zij; de beelbuisprint eraf en dan de beugels waarop het chassis normaal onderaan kantelde, er uit en dan kon je er beter bij. Op de print met de convergentieregelaars bevinden zich ook nog 2 printjes met complementaire paartjes die dan wel eens stuk waren.


Eleen

Boostercondensatoren Siera K8

door Gert Wouters @, 16.10.2016, 06:17 (2964 dagen geleden) @ Eleen

Dat was duidelijk. Een vraag waar ik al lang mee kampte over het wel en wee van die boosterspanning in zo'n oud ding is nu goed beantwoord :-).

Ik kan het me bij een K9 herinneren dat er zo'n mja condensator losgekomen was op de print. Gelukkig stond die tv toen in een min of meer vochtige ruimte en vloog de vonk vanuit de anode-aansluiting van de beeldbuis naar alle kanten naar de aqualaag. Geen verdere schade later :-).

Het lijkt me dan toch dat die Ero C's dezelfde kwaliteit hebben als die rode jongens in een K6 en K7. Nog nooit stuk gehad. Van één K6 weet ik zeker dat die bijna 40 jaar ongebruikt weggezet was.
De lijntrafo's daarentegen... :-(

Alle tips voor de K8 worden meegenomen naar dinsdag. Wellicht knutsel ik dan verder.

Boostercondensatoren Siera K8

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 16.10.2016, 07:51 (2964 dagen geleden) @ Gert Wouters

Gert,
Toch heb ik die rode in de K7 ook wel stuk gehad.
Mat als een draadje.
Maar kwam niet vaak voor dat dat type c stuk was.
Cees.

--
CornelisBB

Boostercondensatoren Siera K8

door Gert Wouters @, 23.10.2016, 10:03 (2957 dagen geleden) @ Gert Wouters

Later dan voorzien, maar einde van de week de nieuwe booster C's binnen en dan maar eerst tijd, dus heb ik er maar gelijk een paartje nieuwe ingestoken. Gelijk het volgende probleem...

Eerst en vooral was ik de boosterspanningen aan het nameten en die zijn exact met wat schema voorschrijft. Dus al een geruststelling.
Wat die tv nu soms doet is ergens een serieuze vonkoverslag genereren. Out of the blue, nergens sissen oid horen gewoon een knal en lekker verder spelen. Al twee keer dat ik naar het beeld zat te kijken toen het gebeurde. In mijn ooghoek een lichtflits gezien rond de beeldbuishals. Komt de flits nu uit de hspcabine en wordt ze zo op de bbhals geprojecteerd, ik weet het niet.
Het kunststofplaatje op de bb print waar de focus op toe komt alvast nog vrijgemaakt van nicotine.
De kabel die de top-aansluiting van de PD510 verbindt was heel poreus geworden en was vlak aan de topaansluiting bloot komen liggen. Zou ik sterk vinden mocht dat vonken, want heel de topaansluiting is uiteindelijk ongeïsoleerd. Nergens een vonkenbaan of niets te zien... Het moet toch gebeuren, dus een nieuwe draad geplaatst en voorlopig geen vonk meer gehad. (ook nog maar 10min aangestaan sindsdien).

Tweede probleem: de beeldhelderheid is net te laag. Contrast kan je geven zoveel je wilt, maar de helderheid zelf blijft achter, ondanks de pot.meter prima gelijkmatig regelt. De pot.meter achterop de helderheidsregelaar regelt ook, maar niet voldoende ver.
Nu is dat min of meer erger geworden na verlopen G2 potentiometers te vervangen. Ga ik op de G2 aansluitingen van de beeldbuis meten, zijn die spanningen correct met schema.
De kathodespanningen is een andere zaak: zij zouden 230V moeten hebben en er is maar een 170. Regel je de helderheid minder, dan gaat die spanning stijgen richting de aangegeven waarde. Natuurlijk donkerder beeld.
Wel gek dat het contrast het prima doet... Wat zie ik hier over het hoofd?

Boostercondensatoren Siera K8

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 23.10.2016, 10:58 (2957 dagen geleden) @ Gert Wouters

Rond de hals beeldbuis.

Zou toch eerst sterk buitenzijde beeldbuis reinigen.
Mogelijk dat vanaf de 25kV plug over de beeldbuis zich lading ontstaat.

Kan zijn dat de buitenmantel van de 25kV is beschadigd.
Kijk op knik punten.

Ik heb gehad dat er doorslag was van binnen en buiten mantel.

Kan ook zijn dat op de beeldbuisprint de vonkbruggen aanspreken.
Eerst reinigen dan evt bepalen welke de amokmaker is.

Mogelijk het filter R2337/C1962 , kontroleer alle verbindingen op beeldbuis en
chassis.
Reinig plug SV10

42 bv gaat naar Rooster PD510 (B46)
en 19 gaat naar C1938.

Zet er een film camera op.Met wat lagere resolutie anders wordt filmpje erg veel MB's.

Boostercondensatoren Siera K8

door Gert Wouters @, 23.10.2016, 15:50 (2957 dagen geleden) @ Maurice

Zo, helderheidsprobleem lijkt van de baan.
Het viel me op dat alle afgeleide spanningen van de +3 te laag waren. Verder gaan zoeken en bleek dat uit de brug slechts een kleine 280V kwam ipv de te verwachten +300 en. Bij de Novak K8 met kapotte hsptrafo dat ik nog staan heb, was dat wel het geval.
De brug was zeker OK en afvlakelco C623 ook.
Men maakt gebruik van een NTC R891 dewelke koud 2,8 Kohm meet en die in de Novak meet er 28 ohm. Gezien dat de Siera zijn brug aanvankelijk stuk gegaan is wellicht door te hoge stroom door de afvlakelco's, dacht ik dat die NTC ook wel klop kon gekregen hebben.
De NTC uit de Novak even geplaatst en mooi 302V. Wel een bijzonder gekke rimpel als je aan de bruggelijkrichter meet. Met de "nieuwe" NTC is die piek in die rimpel maar 10V terwijl daarvoor dik 30.

Hoogspanning en alles er weer aan gaf meteen een enorm fel beeld. Moet G2 settings enzo nog minderen nu.
Het viel me aan dat toestel ook altijd op dat je de opkomende hoogspanning nauwelijks hoorde "ritselen" op de beeldbuis. Mijn ruimte is hier kurkdroog door constant een bouwdroger de boel op 42% luchtvocht te laten houden, dus kan niet door vocht zijn.
Nu de nieuwe NTC erin zit hoor je de ritsel wel een stuk duidelijker.
Morgen dus maar opnieuw de boosterspanningen meten, ik kan me voorstellen dat die nu hoger gaan zijn.

Blijft de vraag waar de vonk van kwam. Zoals aangeraden heel de beeldbuis netjes gemaakt en alle verbindingen verder gecontroleerd.
Viel me wel het volgende onderaan de beeldbuis op:
[image]

In eerste instantie dacht ik aan vonkoverslag daar. Ik kan het niet goed plaatsten, het lijkt alsof de aquadag-stof daar niet goed gepakt heeft in de fabriek. Het is wat afgeborsteld nu. Kunnen jullie dat plaatsen?

Helderheid te laag Siera K8

door Gert Wouters @, 24.10.2016, 17:37 (2956 dagen geleden) @ Gert Wouters

Net eens een half uurtje zitten kijken op de K8 na het regelen der boosterspanning (zoals verwacht was ze te hoog geworden van trafo A).

Het valt me op dat de beeldhelderheid nog steeds aan de lage kant is. Je moet de helderheidsregelaar op 90% zetten, wilt de "achtergrond" niet te donker zijn.
Als je bij de meeste tv's de helderheid naar maximum laat gaan, zijn de zwarte/donkere delen zodanig overbelicht dat ze grijs zijn. Dit fenomeen is absoluut niet mogelijk in mijn K8.
Zoals eerder gezegd, de regelaars zijn allemaal goed. In een zwart/witje was het kwestie van een spanning te regelen op de beeldbuis. Hoe doen we dit in een K8. Krijg er even kop noch staart aan.

Het beeld is in principe goed en stabiel (op de onderkant die af en toe even bibbert na), contrast kan zo hevig dat je bang hebt dat de beeldbuis gaat barsten, maar omdat ik graag de puntjes op de i zet mag die helderheid meer.

help... ;-)

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum