Boostercondensatoren Siera K8 (Techniek Radio/TV)

door Eleen @, Deurne (BE), 15.10.2016, 17:57 (2965 dagen geleden) @ Gert Wouters
Bewerkt door Eleen, 15.10.2016, 18:09

Wel inmiddels is er reeds een bestelling de deur uit, waar ook twee fonkelnieuwe Wima booster C's bijzitten. Ik had maar de vrees dat de hspbuizen en de hsptrafo het niet zo gezellig vinden als ze moeten werken met slechte booster C's.
Gebeurt er bij de K8 trouwens hetzelfde als bij de K9: booster C kapot, hoogspanning omhoog?

Neen, de hoogspanning wordt ofwel veel lager, ofwel valt volledig weg. Afhankelijk van wat er fout gaat met de boostercoondensator heb je twee mogelijkheden:
- De booster C heeft kortsluiting:
In dit geval wordt als het ware het circuit van windingen op de trafo, die dienen voor het recupereren van de magnetiche energie tot een extra spanning die bovenop de voedingspanning wordt getelt, kort gesloten. De eindbuis (PL) ziet dan een veel te lage impendantie om alle vermogen in de trafo te 'dumpen' tijdens het tweede deel van de heenslag. hierdoor neemt haar anodestroom zodanig toe dat ze overbelast word en met een rood kleurtje op de anode komt te staan. Uiteraard is de grotere stroom door de primaire van de FBT ook niet erg gezond. Er is in dit geval vrijwel geen hoogspanning.
- De booster C is onderbroken (dus geen capaciteit meer):
Hierdoor wordt het samenspel van heenslag op lijnfrequentie en terugslag op een hogere harmonische verstoort. Dit veroorzaakt zowel tijdens het eertse deel van de heenslag, wanneer onder normale conditie, de afbuigstroom geleverd wordt door de electrische energie die opgeslagen zit in de capaciteit van de booster C, die in dit specifieke geval dus afwezig is, het niet op tijd in geleiding komen van de boosterdiode. Op het einde van de terugslag is er hierdoor geen demping en de FBT blijft gedemte osscilaties op een harmonnische van de lijnfrequentie produceren. Pas op het moment dat de lijneindbuis terug stroom gaat voeren (ongeveer net voor het midden van de heenslag) wordt de trafo voldoende gedempt om deze uitslingering volledig te niet te doen. Het afwezig zijn van de boostercapaciteit, maakt dat tijdens het stroom voeren van de eindbuis, deze niet wordt gevoed vanuit de booster C, maar vanuit de boosterdiode; De 'voedingspanning' aan de primaire van de FBT is veel lager dan normaal. Er ontstaat hoogspanning, maar deze is veel lager.

De condensator die zich in transistor lijneindtrappen (K9, K12 enz) over de collector en emittor bevindt, kan je niet als booster C beschouwen. Deze heeft als doel om het abrupt afbreken van de stroom door de FBT als het ware min of meer afgerond te laten verlopen. Met deze C wordt de piek tijdens de terugsslag begrenst op ca 1200 V. Zonder deze C kan deze piek makkelijk oplopen tot 2500 V. met als gevolg een hoogsspanning tot waarden in de 40000 Volt! Gevolg is doorslag van het glas van de beeldbuis op de plek waar dit het dunste is (de nek ter plaatse van het afbuigjuk.


Het kleine beetje ervaring dat ik met de K8 heb en wat ik van vroeger nog herinner van m'n pa blijkt toch weer waarheid gaan te zijn als ik dat allemaal zo lees: de K8 was toch niet echt het meest betrouwbare buizen-kleur-tvtoestel dat Philips ooit gemaakt heeft blijkbaar.

Ik heb hier een K6, een K7 en een KM1 staan waar amper aan gewerkt is en die het inmiddels al een hele tijd goed doen en blijven doen. Niet dat ze dagelijks draaien, maar elke 14 dagen toch een uurtje of 2-3.
Die 2 K8jes hebben zo te zien massa's reparaties gekend. En heel vaak in de Oost-west en Noord-zuid correctie. Ik herinner me mijn pa nog vloeken op die Noord-zuid in zo'n K8...

Komt me bekend voor... Als er een overslag in de hoogspanning was geweest, was het meestal byebye noord-zuid correctie en of blauw lateraal amp...
Die blauw lateraal amp viel nog mee; deze zit op een klein pcb'tje dat makkelijk bereikbaar is. Anders is het gesteld met torren van de noord zuid eindtrap die zich op de print onder de beeldbuis bevind. Het toestel op zijn zij; de beelbuisprint eraf en dan de beugels waarop het chassis normaal onderaan kantelde, er uit en dan kon je er beter bij. Op de print met de convergentieregelaars bevinden zich ook nog 2 printjes met complementaire paartjes die dan wel eens stuk waren.


Eleen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum