zwak oplichtende EM 80 (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 17.10.2016, 20:36 (2961 dagen geleden) @ Harm Dusseljee
Bewerkt door Maarten Bakker, 17.10.2016, 20:52

Ik verander de insteek en ga je vraag anders formuleren, want het hoeft niet aan buizen te liggen. Buizen zijn aantrekkelijk om als boosdoener aan te wijzen omdat ze makkelijk te verwisselen zijn, maar vaak zijn ze nog goed of sneuvelen ze door langdurige overbelasting inplaats van normale slijtage en moet je dus ook zoeken of er sprake is van overbelasting. Zelfs als het verwisselen van een EZ80 (tijdelijk) lijkt te helpen. Een verse buis zal bij overbelasting immers beter werken dan eentje die al sleets is.

Vraag: "Waardoor komt het dat de EM80 zwak oplicht?"

Dat kan aan twee dingen liggen. Te lage voedingsspanning of versleten EM80. Ik ga op het eerste in, of dat het geval is kun je simpel vaststellen door de spanning op de anode (pen 9) na te meten. Die moet kloppen met het schema, vaak ergens richting 200V. Is hij duidelijk lager dan in het schema staat dan moet je de oorzaak gaan zoeken. Is hij ongeveer goed dan is het slijtage van de EM80 zelf.

De te lage voedingsspanning kan laag zijn doordat hij te zwaar belast wordt (verder zoeken) of doordat hij niet meer goed aangeleverd wordt (hoge inwendige weerstand van de voeding, dan is de EZ80 de eerste verdachte).

Als hij te zwaar belast wordt, ligt dat bijvoorbeeld aan een eindbuis die teveel ruststroom trekt. Dan is die buis zelf vaak nog niet stuk maar wordt hij te ver opengestuurd door bijvoorbeeld een lekke koppelcondensator (*). Dat is na te gaan door de stroom te meten zoals John Hupse al noemt.

Is die stroom goed, meet eventueel nog even de totale stroom die uit de EZ80 getrokken wordt en/of voel bij uitgeschakeld toestel even of de elco niet heet is geworden (lekstroom). Een eventueel aanwezige condensator (*) van anode / uitgangstrafo naar massa is ook een kandidaat om op lekstroom te controleren. Lijkt alles verder in orde dan is de kans groot dat de EZ80 gewoon versleten was en kun je daar eens een nieuwe proberen.

Als je in een van de voorgaande stappen overbelasting gevonden hebt en de oorzaak weggenomen, kan het alsnog zijn dat je de EZ80 en/of de eindbuis (als die teveel stroom trok) moet vervangen om het toestel weer helemaal in goede toestand te krijgen. Die hebben door overbelasting wel etra slijtage opgelopen.


(*) De twee condensatoren die ik met (*) gemarkeerd heb, zijn wel bij uitstek condensatoren om preventief te vervangen als er nog papiercondensatoren (teerknollen, erotjes, wimadropjes, huntskrengen) inzitten. Dat is standaard-onderhoud omdat ze vaak stukgaan en de gevolgen relatief ernstig kunnen zijn (versleten eindbuis en gelijkrichter als je geluk hebt, verbrande trafo's als je pech hebt).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum