DVD op buizen TV...hoe moet het nu echt??? (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 06.11.2008, 14:36 (5661 dagen geleden) @ Francesco

Beste forummers,

hier en daar al wat vernomen over het aansluiten van een DVD-speler op een antieke buizen TV, maar hoe het nu echt moet op technisch gebied, weet ik nog steeds niet.

Zelf kan ik ongeveer het volgende vertellen:
een hedendaagse DVD-speler heeft helaas geen coax-uitgang meer, waar het complete videosignaal gemoduleerd op bv. kanaal 3 ter beschikking is.
Wat wel aanwezig is, is een zgn. SCART uitgang die TV en DVD speler verbindt, en waarbij op een of andere wijze de informatie ook wordt doorgegeven.
Hoe dit echter in zijn werk gaat is mij onbekend, en interesseert mij feitelijk ook niet.
Nu zijn er nog 3 uitgangen op de moderne DVD-speler, nl. VIDEO (geel), AUDIO L en AUDIO R (wit en rood).
Ik veronderstel - maar ben niet zeker - dat hier het videosignaal met syncpulsen doch niet gemoduleerd uitkomt, en dan apart uit AUDIO het stereo audio signaal, doch ook niet gemoduleerd.
Kunnen deze signalen rechtstreeks aan video-eindbuis en geluidseindtrap aangesloten worden indien ik bv. hiervoor de aansluitingen voorzie?
Of moeten wij deze signalen bij elkaar brengen tot een volwaardig signaal, zoals de oude TV's het gewend zijn van binnen te krijgen?
Nu is het aan de knutselaar deze signalen te moduleren op bv kanaal 3.
Ik heb begrepen dat dit kan met onderdelen uit een oude video.

Nu gezien een video vanbinnen uit één print bestaat, hoe is dit dan te realiseren?
Moeten er onderdelen uitgehaald worden, die daarna m.b.v. externe voedingsspanning kunnen functionneren?
Wat moet precies met wat aangesloten enzoverder.
Dus ik vraag eigenlijk achter een heldere en technisch duidelijke uitleg over hoe DVD om te toveren in een bruikbaar TV-signaal.
Vooral het gedeelte van de oude video-recorder is mij onduidelijk.

Bij voorbaat dank en vriendelijke groeten,

Francesco:-)

Francesco,
het grootste probleem om direct composiet videosignaal (dus wat uit de gele connector komt, ook wel CVBS Color Video Blanking en Sync) in wat oudere toestellen in te voeren, is dat ze niet netgescheiden zijn. De externe apparatuur komt dus onder een levensgevaarlijke spanning te staan. Dat probleem is oplosbaar, door het toepassen van een scheidingstrafo, zoals dat voor buizenmonitors vroeger ook gebeurde. Dan kun je video aan de contrastregelaar toevoeren en dan zou het moeten werken. Je kunt dus simpel omschakelen van ontvangst naar videoingang. Helaas zijn niet alle televisieapparaten aan elkaar gelijk, dus je moet dat per toestel uitzoeken. Bovendien, zul je iets moeten doen aan zwartniveau herstelling, anders wordt het beeld gedurende donkere passages lichtgrijs.
Sluit je het videosignaal aan op een modulator, dan zijn er een aantal problemen opgelost, de netscheiding, de videoafhandeling, het geluid etc.
Helaas zijn videomodulatoren voor de VHF band niet dik gezaaid, maar ik denk dat ze wel te vinden zijn. Ze zijn in elk geval wel zelf te bouwen. Voor video kan dat al met een transistor en een diodemodulator. Zoiets heb ik wel eens toegepast voor een simpel testzendertje.
De beste optie is denk ik het bemachtigen van een testbeeldgenerator met een video en een audioingang. Die apparaten kunnen meestal op alle banden afstemmen.

Helaas zijn dat vrijwel altijd apparaten met halfgeleiders.

Tot slot, het CVBS signaal komt niet alleen uit de gele connector, maar is oo aanwazig op een van de pennen van de scartplug.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum