Helderheid (background) K8 te laag (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 26.10.2016, 13:32 (2954 dagen geleden) @ doeve

Het verhaal van een hoog contrast ken ik maar al te goed in de "moderne" tv toestellen. ESF beeldbuizen van Philips eind jaren '90... Zelf veel geplaatst en draaide ALTIJD het contrast op 1/4. De meesten hebben 15 jaar gespeeld en was de buis nog goed.

Nu dankzij jullie tips ben ik erachter dat ik waarschijnlijk compleet verkeerd zit te denken in mijn K8. Hopelijk nemen jullie even de tijd om mijn beredenering eens te lezen en goed of af te keuren.

Even de kleur vergeten en in zwart/wit denken. Als ik een grijsschaalpatroon uit mijn patroongenerator tover, dan is de witte balk zo fel als je maar wil. De volgende balk is wat minder enzoverder. Tenzij je de helderheid op max. zet, is de laatste zichtbare grijze balk niet meer te zien. Zoals net ook aangehaald mag de witte ondertitel tekst niet "dikker" worden. Ik kan mijn straalstroom regelen dat dat niet gebeurt, maar ik kan hem ook regelen dat hij zo fel gaat staan dat de letters wel dik worden.
Dat laatste bewijst volgens mij dat alles rond de hoogspanning goed werkt, alles rond de PD510 werkt (anders zou het beeld moeten opblazen en dat beeld staat als een huis zowel fel als donker) en de G2 spanningen zijn goed. Een onlangs opgedane ervaring met een KM1: rond de PCF200en moet ook alles goed zijn, want van licht naar donker blijven alle kleuren 100% constant. Een probleem in de matrix leidt blijkbaar ook tot enorme kleurverschillen bij regelen van licht naar donker. Zo heb ik gezien in de KM1 van onlangs.
Als ik mij nu het videosignaal van dat grijspatroon voorstel, is het bovenste stuk de witte balk die fel genoeg kan en het onderste gedeelte zijn de grijze balken die niet hevig genoeg kunnen.
Ik heb me dit nog nooit afgevraagd tot zonet op de plee (sorry, maar hier groeien mijn beste ideeën, nogal eens verteld :-D ): het uiterste bovenste deel van het videosignaal wordt toch geregeld met de contrast regelaar en het middelste en onderste stuk door de helderheidsregelaar? Klopt dit, of ga ik hier de mist in? (de scoop heeft het al min of meer bewezen)

Als mijn redenering klopt, dan zou ik de fout moeten gaan zoeken rond TS429.
Mijn kennis van elektronica is niet zo denderend goed om te begrijpen hoe men het in de schakeling klaar krijgt, door net dàt onderste stuk van het videosignaal meer of minder te versterken, bij verdraaien van helderheidsregelaar, in dat gedeelte rond die TS429.

Op voorwaarde dat mijn redenering kan kloppen en er me iemand kan uitleggen hoe in die schakeling men dat onderste stuk van het video regelt, zal het snel opgelost geraken denk en hoop ik.

Eens benieuwd...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum