werkspanning condensator (Techniek Radio/TV)
door Steef , Heemskerk, 31.10.2016, 17:48 (2943 dagen geleden)
Ik wil een teer-C in een Aristona sa3107a vervangen maar twijfel over de benodigde werkspanning.
De oude C heeft een werkspanning van 1300volt en ik heb niet beter dan een 1000volt mkp10 voor handen.
Voldoet de 1000volt of kan ik er beter een met een hogere werkspanning voor regelen?
Het gaat om C50 in het schema.
De radio is trouwens het Aristona broertje van de Phillips b3x02a of b3x92a.
Mvg, Steef.
werkspanning condensator
door Laurens , Zaandam, 31.10.2016, 19:27 (2943 dagen geleden) @ Steef
1000v is voldoende. Er staat de onbelaste hoogspanning minus wat wisselspanning op. Omdat er wisselspanning over staat, kun je ze voor de veiligheid dimensioneren als hoogspanning + wisselspanning.
Omdat het zo'n kritische plaats is, en teercondensatoren niet zo betrouwbaar waren (en zijn), hebben ze voor een zeer hoge werkspanning gekozen. Je ziet ze evengoed regelmatig opengebarsten, behalve in de laatste serie plano's.
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
werkspanning condensator
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 31.10.2016, 21:49 (2943 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door Maarten Bakker, 31.10.2016, 21:58
De inductieverschijnselen van de uitgangstrafo spelen ook mee; je staat geen nette ohmse last aan te sturen. Met 1000V (wel MKP gebruiken) moet het echter wel kunnen.
Overdimensionering bij teerknollen is vooral nodig als ze sleets zijn. In nieuwstaat halen ze hun gelijkspanningsspecs ruimschoots dus daar zal Philips het niet voor gedaan hebben. Verliesfactor en dV/dt zijn van een MKP echter iets beter. Die laatste maakt vooral uit hoe goed ze tegen snelle piekspanningen en wisselspanningen in het algemeen kunnen. Ik durf daarom de gok wel aan dat die laatste 300V ruimte in de gelijkspanningsspecificatie niet heel hard nodig zijn als je een MKP gebruikt en geen gekke experimenten uithaalt waardoor je bijvoorbeeld HF-oscillaties in je eindtrap krijgt.
werkspanning condensator
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.11.2016, 09:26 (2943 dagen geleden) @ Maarten Bakker
De inductieverschijnselen van de uitgangstrafo spelen ook mee; je staat geen nette ohmse last aan te sturen. Met 1000V (wel MKP gebruiken) moet het echter wel kunnen.
Een uitgangstrafo heeft een relatief hoge zelfinductie, in de praktijk tussen de 5 en de 50 Henry. Hierdoor is de top-top waarde van de wisselspanning die over de primaire wikkeling kan optreden gelijk aan twee maal de waarde van de voedingsspanning. In dit geval dus (naar boven afgerond) 400 volt.
De effectieve waarde van deze maximaal optredende wisselspanning is 200 volt. Wanneer je de oorspronkelijke condensator vervangt door een plastic exemplaar neem je er dus een met een werkspanning van tenminste 200 volt AC.
Zo'n condensator is ook goed bestand tegen de voedingsspanning van dit toestel.
werkspanning condensator
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.11.2016, 09:38 (2943 dagen geleden) @ John Hupse †
De uitkomst voor Steef is gelukkig hetzelfde; hij kan zijn condensator gebruiken.
Blijft wel de vraag hoe Philips die berekening maakte, of beter gezegd welke andere berekening Philips gebruikte en welke parameter bepalend was. Er waren immers ook prima teerknollen van 630V en 1000V die 200VAC aankunnen en die waren goedkoper. Philips draaide elke cent 3 keer om alvorens hem uit te geven en het hoefde echt geen 20 jaar mee te kunnen.
werkspanning condensator
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.11.2016, 10:24 (2943 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Er waren immers ook prima teerknollen van 630V en 1000V die 200VAC aankunnen en die waren goedkoper.
de knollen- en condodiscussies zijn hier al uitputtend gevoerd. Vanaf de invoering van het wisselstroom radiotoestel hebben fabrikanten geworsteld met deze materie. Lees Radio Expres hier maar eens op na.
Uiteindelijk werd het probleem van de combinatie papiercondensator en wisselstroom grotendeels opgelost door het papier te vervangen door plastic. We hebben het dan over ongeveer 1960.
Voor wisselstroomtoestellen uit de periode tot 1960 (en soms nog wat later) kan je het beste preventief de Boucherot en de ratelcondensator vervangen wanneer het gaat om een papiercondensator. Plus de koppelcondensator, maar dat om een andere reden. Dit wordt al vele jaren aangeleerd bij de radio reparatiecursussen.
De fabrikanten die in deze periode radiotoestellen fabriceerden gebruikten natuurlijk hun opgedane praktijkkennis op dit gebied. Voor zover ze ontwerpers in dienst hadden (en bij Philips was dat met zekerheid het geval) wisten deze dat ze een forse veiligheidmarge moesten hanteren bij het specificeren van dergelijke onderdelen (in elk geval meer dan 100%). Dergelijke marges werden ook al gehanteerd door de betere fabrikanten van papiercondensatoren, wat de situatie op dit gebied laten we zeggen wat onoverzichtelijk maakte. Het kwam er indertijd op neer dat een ontwerper precies moest weten waarvoor een condensator werd gebruikt en wat b.v. de eisen waren v.w.b. de levensduur. Dit leidde natuurlijk al snel tot specifieke condensatoren voor aanloopdoeleinden van motoren, tot specifieke blokcondensatoren voor radiotoestellen enz. Bij Philips zie je bovendien dat het vaak om precies dezelfde onderdelen gaat, met verschillende specificaties die werden aangepast aan het gebruiksdoel.
Voor de hedendaagse elco's geldt een soortgelijk verhaal, men noemt dit tegenwoordig "derating". Vroeger sprak men wel over "safety margin".
werkspanning condensator
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.11.2016, 11:24 (2942 dagen geleden) @ John Hupse †
Duidelijk bericht en mee eens, maar ik denk dat we de echte reden dat Philips toch voor 1300V kiest over het hoofd zien.
werkspanning condensator
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.11.2016, 15:46 (2942 dagen geleden) @ Maarten Bakker
de echte reden dat Philips toch voor 1300V kiest over het hoofd zien.
Waarschijnlijk doel je hier op het inschakeleffect dat ontstaat wanneer je het toestel omschakelt van FM naar AM. Omdat C49 dan direct parallel komt te staan aan C50 valt dit effect wel mee.
Het kan ook zijn dat je de benodigde 200 volt AC spec vergelijkt met de DC spec van 1300 volt. Deze vergelijking gaat echter mank (appels en peren).
De onderliggende reden van de "safety margin" is uiteraard dat Philips vond (net als de meeste serieuze fabrikanten) dat het bedrijf zich geen slechte naam op het gebied van de veiligheid en de betrouwbaarheid van haar produkten kon permitteren.
Zie hiervoor b.v. de recente daling van de waarde van een fabrikant van radiografische telefoontoestellen, Samsung. In één dag minus vijftien miljard dollar. Dit soort onverwachte problemen probeert een bedrijf te voorkomen, desnoods door wat betere onderdelen te gebruiken die wel aan de gestelde eisen voldoen.
werkspanning condensator
door Steef , Heemskerk, 01.11.2016, 15:34 (2942 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Als ik het goed begrijp had ik dus ook een 275VAC x2 condensator kunnen gebruiken.
Misschien nog wel een betere keuze omdat een x2 in onderbreking moet gaan als hij defect raakt.
werkspanning condensator
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 01.11.2016, 21:59 (2942 dagen geleden) @ Steef
In zo'n kleine waarde lastig te vinden. Bovendien gaan X2 condensatoren niet persé in onderbreking, het mag ook kortsluiting zijn zolang ze maar niet in de hens gaan. Y2 was misschien wel een mogelijkheid, maar alsnog het risico dat ze te snel in onderbreking gaan door normale slijtage.
werkspanning condensator
door Steef , Heemskerk, 02.11.2016, 13:47 (2941 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Weer wat geleerd
Een x2 had ik achteraf wel in 3n3 trouwens.
Mvg, Steef
werkspanning condensator
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 01.11.2016, 10:27 (2943 dagen geleden) @ Steef
Deze condensatoren krijgen een kombinatie van spanningen te verduren:
de voedings gelijkspanning en daarop gesuperponeerd de anodewisselspanning van de eindbuis
Dat kan erg oplopen, vooral als de luidspreker aansluiting onderbroken zou worden.
Het risico bestaat dat àls die condensator door zou slaan er diverse onderdelen kunnen sneuvelen.
Zoals de UGT en de voeding
Mijn voorkeur blijft altijd: van anode eindbuis naar de aansluiting '+2'
helaas gaat dat in deze schakeling niet.
1000 volt zal op zich voldoende zijn, maar de condensator moet ook hoge wisselspanning kunnen verdragen.
Daar zijn ze niet allemaal geschikt voor
Nico
--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg
werkspanning condensator
door Steef , Heemskerk, 01.11.2016, 15:10 (2942 dagen geleden) @ Steef
Reacties genoeg zie ik.
Allemaal bedankt hiervoor.
Ik heb er een Wima mkp10 in gezet 3n3 1000volt.
Voor wat ik er van kan vinden op het web kan hij 1000volt DC en 600volt AC hebben.
Moet dus goed gaan denk ik als ik de reacties lees.
Zonder speaker laten spelen doe ik nooit.
Zelfs als ik een radio uit zijn kast heb hang ik de speaker er weer aan met een langer snoer als ik iets wil meten of testen.
Mvg, Steef.