werkspanning condensator (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.11.2016, 10:24 (2879 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Er waren immers ook prima teerknollen van 630V en 1000V die 200VAC aankunnen en die waren goedkoper.

de knollen- en condodiscussies zijn hier al uitputtend gevoerd. Vanaf de invoering van het wisselstroom radiotoestel hebben fabrikanten geworsteld met deze materie. Lees Radio Expres hier maar eens op na.

Uiteindelijk werd het probleem van de combinatie papiercondensator en wisselstroom grotendeels opgelost door het papier te vervangen door plastic. We hebben het dan over ongeveer 1960.

Voor wisselstroomtoestellen uit de periode tot 1960 (en soms nog wat later) kan je het beste preventief de Boucherot en de ratelcondensator vervangen wanneer het gaat om een papiercondensator. Plus de koppelcondensator, maar dat om een andere reden. Dit wordt al vele jaren aangeleerd bij de radio reparatiecursussen.

De fabrikanten die in deze periode radiotoestellen fabriceerden gebruikten natuurlijk hun opgedane praktijkkennis op dit gebied. Voor zover ze ontwerpers in dienst hadden (en bij Philips was dat met zekerheid het geval) wisten deze dat ze een forse veiligheidmarge moesten hanteren bij het specificeren van dergelijke onderdelen (in elk geval meer dan 100%). Dergelijke marges werden ook al gehanteerd door de betere fabrikanten van papiercondensatoren, wat de situatie op dit gebied laten we zeggen wat onoverzichtelijk maakte. Het kwam er indertijd op neer dat een ontwerper precies moest weten waarvoor een condensator werd gebruikt en wat b.v. de eisen waren v.w.b. de levensduur. Dit leidde natuurlijk al snel tot specifieke condensatoren voor aanloopdoeleinden van motoren, tot specifieke blokcondensatoren voor radiotoestellen enz. Bij Philips zie je bovendien dat het vaak om precies dezelfde onderdelen gaat, met verschillende specificaties die werden aangepast aan het gebruiksdoel.

Voor de hedendaagse elco's geldt een soortgelijk verhaal, men noemt dit tegenwoordig "derating". Vroeger sprak men wel over "safety margin".

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum