Hallo
ik heb een Canwell SA124 Hi-Fi versterker, eindelijk ga ik hem/haar weer gebruiken (samen met m'n Thorens TD165 platenspeler en Mission speakers) ben ontzettend benieuwd naar de sound!
Nu heb ik mijn Canwell SA124 al 10/12 jaar niet meer gebruikt en vraag mij af of de huidige netspanning 230/240 V geen schade zal toebrengen aan deze vertserker. Volgens de specificatie kan hij/zij 230 V 'handelen'
Canwell is in principe hetzelfde opgebuowd als een Lafayette versterker.
Hoop dat iemand uitkomst bied of met goede tips/oplossingen komt
Alvast bedankt
Egbert Hotz
Voeding Canwell SA124
door Leo Snoeren , Dongen, 07.11.2016, 17:33 (2937 dagen geleden) @ Rocketdog
Beste Egbert,
Geen probleem, de set zal ook probleemloos werken op 230 volt. De netspanning kan overigens variëren, ergens tussen 210 en 240 volt, erg precies is het niet dus. Een en ander is afhankelijk van enkele factoren: hoever zit je van het transformatorstation bij jou in de wijk? En zijn er mensen met zonnepanelen bij jou in de wijk (of nog dichterbij)
Alle apparaten zijn ooit ontworpen met een marge van zeker 10%, dus de verhoging van 220 naar 230 volt is geen punt.
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Voeding Canwell SA124
door Rocketdog , 07.11.2016, 19:34 (2937 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Hallo Leo
bedankt voor jouw informatie, fijn om te weten dat deze Canwell SA124 (point to point solderingen met totaal 10 buizen erin, mooi he!) de net spanning van 240V trekt.
Bestaan er ook ombouwsets zodat de voeding 230V stabielblijft?
Deze laatste vraag is niet zo heel belangrijk maar dat vroeg ik mij gewoon af. Wie weet word de netspanning in de toekomst wel 280V of zoiets.
Egbert
Voeding Canwell SA124
door Leo Snoeren , Dongen, 07.11.2016, 19:47 (2937 dagen geleden) @ Rocketdog
Hallo Egbert,
De netspanning zal niet veel meer worden. De wijziging van 220 naar 230 was noodzakelijk om de spanningen binnen Europa aan elkaar gelijk te maken. Er zijn dus ook een aantal landen naar beneden gegaan met de netspanning. De voordelen? Het koppelnet is nu wat gelijkmatiger (stroom importeren en exporteren) en apparaten die elders op de wereld worden gemaakt hoeven niet erg veel meer te verschillen voor de verschillende landen.
De voedingsspanning stabiel houden kan met een netspanning stabilisator: persoonlijk vind ik het onzin, het is nergens goed voor. Maar er zullen best mensen zijn die het aan het geluid kunnen horen (meten niet, maar dat is een heel andere discussie) Ik zou het gewoon zo laten, als het beter moest had de fabrikant dat indertijd wel ingebouwd.....
Succes met de hobby en veel luisterplezier!
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Voeding Canwell SA124
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 07.11.2016, 20:16 (2936 dagen geleden) @ Rocketdog
De versterker moet het makkelijk aankunnen, want er wordt bij het ontwerp doorgaans gerekend met + of - 10% netspanningsvariatie.
Als je het echt goed wilt doen voor optimale levensduur en prestaties, kun je het het beste zo uitmikken dat de gloeispanning van de buizen precies 6,3V bedraagt bij de spanning die je doorgaans uit het net krijgt in jouw huis en op de momenten dat je de versterker gebruikt.
De simpelste manier is om een eventuele spanningskeuzeschakelaar of carrousel eerst op 220V en dan op 240V in te stellen en te meten bij welke instelling de gloeispanning de kleinste percentuele afwijking vertoont (bij even grote afwijking verdient de laagste gloeispanning meestal de voorkeur) en hem zo ingesteld te laten. Als de afwijking dan kleiner is dan 5% zou ik er zelf niets meer aan doen.
Als je een pietje precies bent of de afwijking is te groot, kun je de netspanning naar behoeven verhogen of verlagen door een in buck of boost geschakelde transformator in serie te zetten. Stel je krijgt een optimaal resultaat als je de versterker met 217V voedt maar je netspanning blijkt na meting 229V te bedragen. Dan neem je een 230V naar 12V trafo waarvan de secundaire wikkeling minimaal de stroom aankan die je versterker uit het net trekt (bijvoorbeeld 0,5A als je versterker 100W trekt). De primaire zet je over het net en de secundaire in serie met de netspanning naar de versterker zodanig dat deze verlaagd wordt (draden omwisselen geeft verhoging).
P.S. Na het 10 jaar niet gebruiken van een dergelijk apparaat kan het zijn dat er 1 of meer papiercondensatoren (netfilter, koppelcondensator) lek zijn gaan vertonen en voor rook en/of gevolgschade gaan zorgen. Ook kan het voorkomen dat de elco's niet meer zo goed geformeerd zijn.