probleem hybride versterker (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.11.2008, 21:37 (5661 dagen geleden) @ rik

maar je moet natuurlijk wel goede speakers hebben die het laat horen!

Ja, dat denk ik ook. Ik heb toevallig een aantal weken geleden een goed werkende luidspreker en een geluidsversterker gebouwd. De gelijkrichter van de voeding bestaat uit 2 normale siliciumdiodes, dit geeft geen enkel probleem. De versterker is volkomen stabiel, zonder dat daar enige speciale maatregel voor nodig was. De afvlakelco is 2x 50 uF, brom is niet hoorbaar, ook niet wanneer je zeer geconcentreerd luistert. Ik gebruik wel een goed netfilter.

Ik heb eerst een alternatieve voeding uitgetest met een gelijkrichtbuis, een Philips AZ4. Verder alles hetzelfde. Het enige meetbare verschil met de siliciumdiodes is een vermindering van het uitgangsvermogen, de AZ4 geeft een circa 50 volt lagere gelijkspanning af. Op het gehoor kon ik geen enkel verschil ontdekken.

Uiteindelijk heb ik om praktische redenen gekozen voor de silicium diodes, voornamelijk omdat de beschikbare voedingstrafo geen gloeistroomwikkelingen heeft en ik dus een extra nettrafo zou moeten inbouwen om de AZ4 te kunnen gebruiken.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum