ZZ1030 Wie kan me verder helpen? (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 19.11.2016, 18:05 (2925 dagen geleden)

Innerhalb eines gasgefülten Glaskolbens befindensich vier voneinander electrisch getrennte Glimmstrecken. Jede diese Strecken ist in einem nicht verschmolzenen Glasröhrchen untergebracht. Dadurch bleibt der gesamten Gasvorrat für alle Glimmerstrecken verfügbar, während eine Strmübernahme zwischen den einzelnen strecken vermieden wird...
Deze info heb ik uit het Laborbuch band3 van Telefunken. De datasheet van betreffend buisje geeft hier geen uitsluitsel over, alhoewel de buis als één gezamelijke ballon met vier ontladings"delen" wordt getoond. Ook de beperking van de spanning tussen de verschillende delen laat vermoeden wat het Laborbuch vermeld.
Bij verschillende proeven met hogere spanningen (tot ca 2500 volt, wel via een stroombegrenzende weerstand) lukt het niet om een glimontlading tussen verschillende delen te krijgen. Wanneer ik de buis test volgens de normale instellingen, werkt ze wel binnen de specificatie's.
[image]
De in mijn bezit zijnde buizen hebben deze uitvoering. Het is onduidelijk of bij deze uitvoering sprake is van niet dichtgesmolten ontladingsbuisjes. Heeft iemand weet van andere uitvoering(en)?

Eleen

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Ben ⌂ @, Waddinxveen, 19.11.2016, 18:25 (2925 dagen geleden) @ Eleen

Eindelijk zie ik iets wat op mijn buisje lijkt maar kan je niet veel verder helpen. Groet, Ben

[image]

--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Jac Janssen @, Eindhoven, 19.11.2016, 18:40 (2925 dagen geleden) @ Eleen

Eleen,

Ik heb wel een verhaal/datasheet van 8 blz van de Telefunken STV500/0,1, die hetzelfde zou zijn als de ZZ1040.
Heb je dat al of anders interesse erin? Laat maar weten, dan mail ik het je.

Groetjes,
Jac

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Eleen @, Deurne (BE), 19.11.2016, 20:04 (2925 dagen geleden) @ Jac Janssen
Bewerkt door Eleen, 19.11.2016, 20:18

Eleen,

Ik heb wel een verhaal/datasheet van 8 blz van de Telefunken STV500/0,1, die hetzelfde zou zijn als de ZZ1040.
Heb je dat al of anders interesse erin? Laat maar weten, dan mail ik het je.

Groetjes,
Jac

Hoi Jac,
Inderdaad is de ZZ1030 van Telefunken ook door de Fa. Stabivolt uitgebracht onder het typenr STV500/0.1
Ik neem aan dat je verwijzing naar de ZZ1040 een "tijpvoutje" is want dat is een heel ander caliber stabilitatorbuis (brandspanning 100V tot 60 mA en voorzien van een hulpanode om ten allen tijde de gasionisatie op gang te houden, dus geen hogere ontseekspanning voor de hoofdontlading). Het Stabivolt-zusje van de ZZ1040 heet STV100/60Z.

Overigens is alle info welkom, dus mail maar door. Alvast dank!

Groetjes,
Eleen

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Jac Janssen @, Eindhoven, 19.11.2016, 20:06 (2925 dagen geleden) @ Eleen

Hi Eleen,

Is inderdaad een foutje. Moet uiteraard ZZ1030 zijn.
Verhaal is al opgestuurd naar je.

Jac

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Eleen @, Deurne (BE), 20.11.2016, 14:50 (2924 dagen geleden) @ Jac Janssen

Bedankt voor de toegezonden documentatie :OK:

Eleen

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Oldtimer @, Oegstgeest, 19.11.2016, 21:23 (2924 dagen geleden) @ Eleen

Innerhalb eines gasgefüllten Glaskolbens befinden sich vier voneinander elektrisch getrennte Glimmstrecken. Jede dieser Strecken ist in einem nicht verschmolzenen Glasröhrchen untergebracht. Dadurch bleibt der gesamten Gasvorrat für alle Glimmstrecken verfügbar, während eine Stromübernahme zwischen den einzelnen Strecken vermieden wird...
Deze info heb ik uit het Laborbuch Band 3 van Telefunken.

Voor belangstellenden, zie bladzijde 229 en verder van het bovengenoemde Laborbuch.


Willem

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Mans Veldman @, Leidschendam, 21.11.2016, 20:57 (2922 dagen geleden) @ Eleen

Ik heb een ZZ1031 van telefunken. Volgens Valve Museum gelijk aan de ZZ1030 alleen zonder glasballon.
[image]

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away

ZZ1030 Wie kan me verder helpen?

door Eleen @, Deurne (BE), 22.11.2016, 01:21 (2922 dagen geleden) @ Mans Veldman
Bewerkt door Eleen, 22.11.2016, 01:33

Verdere vorderingen im de poging om een neon ontlading tussen de kathode van één stabilitorsysteem en de anode van een ander systeem (door de gemeenschappelijke ballon) tot stand te brengen:

Ondanks dat ik afgelopen Zondag de beschikking had over een hoogspanningsvoeding van Philips (0,4 - 2 kV / 5mA.) is het me niet gelukt om de hierboven vermelde situatie te bereiken. Ondertussen een heel verhelderende info gevonden maar daarover vertel ik later.

Eerst even vertellen waarom ik precies wilde weten of er een ontlading tussen de systemen mogelijk is, en welke ontsteekspanning minimaal nodig zou zijn.
Goed 10 jaar geleden heb ik een apparaat gebouwd om alle mogelijke parameters en caracteristieken aan buizen statische en dinamisch te meten. Verder bevat het toestel ook de nodige schakelingen om door middel van een dubbelbeam oscilloscoop ook caracteristiekenscharen weer te geven. Er is ruim 15 maanden aan gebouwd.

[image]

[image]

In de stroom-spanning-convertie schakelingen is gebruik gemaakt van de ZZ1030 als koppel-element tussen de anode- en scherm- regulators en de differentieelversterkers

[image]

Als koppel-element staan 3 van de 4 stabi-delen in serie; het vierde dient als koppeling tussen 2 trappen in de differentieelversterker zelf en bevind zich als dusdaanig op een heel ander potentiaal.

[image]
De grijze buizen zijn telkens een ZZ1030 met 3 systemen in serie geschakeld

Ik was er tot dan van uit gegaan dat de afsmelting bovenaan de stabibuisjes een open verbinding vormde met het inwendige van de gemeenschaappelijke glasballon, want op deze manier zou de ontladingsweg tussen de buisjes onderling, de langst mogelijke weg hebben.
De enige informatie over de ZZ1030 waarover ik toen beschikte, is de datasheet die op de site van Francks electrontube's te vinden is. Het symbool van de buis duide op een ballon met vier stabilizerende ontladingen die een gemeenschappelijke gasvulling heeft. Hoewel alles naar wens functioneert, heeft het me altijd wel bezig gehouden of het dus mogelijk zou zijn dat er ontlading mogelijk zou zijn tussen de drie eertse stabi's en het laatste.

Gezien de fisieke opbouw van de ZZ1030 (vier neonbuisjes in een noval ballon) en het door de datasheet ingegeven vermoeden dat de gasvulling doorheen de ballon met de vier stabibuisjes in verbinding staat, deed mij vermoeden dat de afsmelting bovenaan open zou zijn. Hoe ik de buis ook bekeek, zelfs met een vergrootglas, een duidelijke bevestiging van mijn vermoeden zag ik niet!

Na mijn vraag op het forum hier, kreeg ik de oplossing toegestuurd:

[image]
Met dank aan Jac voor het toegestuurde PDF

Hier is duidelijk aangegeven hoe de opbouw van de buis in elkaar zit.
Het is dus niet bovenaan, maar onderaan; de bijgevoegde uitleg maakt alles duidelijk.
Ook waarom het me niet is gelukt om eenontlading tussen electrode's van verschillende systemen te krijgen(onderlijnde alinea in de afbeelding hier boven).

Bleef dus de vraag of er wel degelijk eenopen gasverbinding is?
Ik heb vandaag van één buis het bovenaan afgesmolten topje afgebroken om zodoende het gas te vervangen door gewone atmosfeer: zuurstof, stikstof,Co en wat er al meer in onze huidige atmasfeer zit. Na verloop van tijd was het getter tot wit poeder vergaan en wat blijkt?

Geen enkel van de vier neonpitjes is nog tot ontsteking te brengen!

Vraagstuk beantwoord! Er is dus wel degelijk een open verbinding voor het(oorspronkelijke neon) vulgas tussen de vier pitjes!


Op dit vlak onderscheiden de ZZ1030 en de ZZ1031 zich dus wel degelijk; bij deze laatste zijn gewoon 4 aparte (gasgevulde en afgesmolten) stabilitatorbuisjes op een noval basis met epoxy bevestigd. Vermoedelijk is de spreiding in brandspanning bij deze laatste dus ook groter.

Eleen

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum