B2X80U teerknollen? (Techniek Radio/TV)

door gero @, Eindhoven, 21.11.2016, 09:08 (2928 dagen geleden)

In de draad over mijn BD234 ben ik ook over de B2X80u begonnen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Vandaar dat ik de vragen die ik nog heb over deze radio in een aparte draad stel.

Eerst de relevante fotos:
[image]
[image]
[image]

Ergens las ik dat er geen teerknollen meer in dit toestel (1958/1959) gezeten zouden hebben. Ook meen ik dat de teerknollen die ik gezien heb er anders uitzagen: kleiner, meer kussen-vorm en meer pekkleur.

Kan iemand ahv de foto (een verdachte is goed zichtbaar)hier iets over zeggen?

B2X80U teerknollen?

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 21.11.2016, 10:14 (2928 dagen geleden) @ gero

C21 is vermoedelijk de zwarte grote condensator die je ziet in de buurt van de zekering..deze zou ik toch vervangen door eentje die tegen hoge spanningen kan (1000 volt bv) de koppelcondensator of dit een teercondensatoren is? Leo zei van niet.. indien toch een teercondensatoren best ook vervangen

B2X80U teerknollen?

door hans @, Hoorn, 21.11.2016, 10:18 (2928 dagen geleden) @ gero

Gero,

Wat je rechts tegen het plafond ziet hangen is een teerknol. Philips noemde ze uiteraard niet zo, maar persblok condensatoren met papier diëlectricum. Teerknollen bekt lekkerder. De condensatoren met bitumineuze bedekking in kussenvorm zijn mica condensatoren. Omdat mica niet hygroscopisch is en papier wel, wordt wel aangeraden om teerknollen te vervangen en de mica condensatoren te laten zitten waar ze zitten.

Hans

B2X80U teerknollen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.11.2016, 10:37 (2928 dagen geleden) @ gero

Heel goed dat je dat even dubbelcheckt inplaats van op een algemene uitspraak af te gaan.

Het klopt dat Philips in zijn Nederlandse en Belgische toestellen ergens vanaf 1958 begon met polyestercondensatoren (mosterd C's) maar vanwege de betere electrische eigenschappen (zoals werkspanning en pulsvastheid) zijn er op een paar kritieke plaatsen nog tot in de jaren '70 eerst in veel, later in sommige toestellen nog wel papiercondensatoren gebruikt. De condensator op je foto is duidelijk een 'teerknol'.

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 21.11.2016, 11:23 (2928 dagen geleden) @ gero

Bedankt voor de feedback. Als ik mijn twee laatste aanwinsten (B2X80U en BD234U) laat reviseren neem ik dit zeker mee.

Wel neem ik aan dat totdan het risico beperkt is, zeker als de radio uitstaat en ook als hij alleen aanstaat wanneer je erbij bent.

B2X80U teerknollen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 21.11.2016, 12:31 (2928 dagen geleden) @ gero

Als de radio uitstaat (steker niet in het stopcontact) is er geen enkel risico (behalve misschien dat hij van de plank valt).

Als hij aanstaat en er gaat wat roken, heb je kans dat je al te laat bent, maar het kan inderdaad goed gaan als je niet wacht op de rook maar hem uitzet als hij gaat vervormen of kraken.

Risico op aanraking is alleen beperkt als je er geen externe apparaten op aansluit.

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 21.11.2016, 18:10 (2928 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dat de radio rookt en/of stuk gaat vind ik geen risico. Een risico zou ik een brandend huis vinden. Volgens mij is de kans op een brandende radio (die dan het huis kan aansteken)klein, ook na 50 jaar. Althans dat hoop ik en ik ga er eigenlijk ook vanuit.

Omdat deze radio wel scheidingscondensatoren heeft op de pu aansluitingen begrijp ik toch dat het electrocutie / schok risico bij het aansluiten van een mp3 speler beperkt is.

Mij viel verder op dat in deze radio ook een paar zekeringen zitten. Beperken die niet ook het risico op brand / een brandende radio?

B2X80U teerknollen?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 21.11.2016, 21:00 (2928 dagen geleden) @ gero

Je krijgt echt geen brand van wat lekke condensatoren.
PURE FABEL EN BANGMAKERIJ!!


Huidige elektronica van bedenkele afkomst -GAmma-Praxis-Karwei
moet je je 10x meer zorgen om maken!!

Al die elektro zooi, verlengsnoertjes .. Brand als een fakkel indien men BV die sloffen
beetje gaat belasten.

En overige schakel materiaal..
Idem al die bedenkele adapters, Telefoon, Opladers etc.
Brand veel harder

Gemiddelde elektronica kastje wordt verziekend heet...

Gammele Led lamp zooi uit oorden die echt niet weten waar ze het over hebben, als maar goedkoop is.
OK wordt hier dan duur verkocht maar is zooi

Keurmerk...ja ja staat een stempel op maar die kan iedereen maken.

Daarbij meeste schakel materiaal is in de winkel al gammel.

Tenzij je gaat voor betere spul uiteraard.

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 21.11.2016, 21:34 (2928 dagen geleden) @ Maurice

Mee eens. Voorzichtig zijn is goed, bang zijn is meestal niet goed / niet terecht.

Ik volg Philips al zo een 40 jaar en mij is opgevallen dat de berichten over brandende of in brand vliegende radios of tvs extreem zeldzaam zijn. In de helft van die twee gevallen op de (honderden) miljoenen is er dan ook nog sprake van volstrekt onoordeelkundig gebruik. De radios waar we het hier over hebben zijn weliswaar (meer dan) 60 jaar maar ik mag hangen als Philips toen ook al niet oog had voor de veiligheid.

Mee eens dat de praxis rotzooi soms na een week of x maanden al rokend teruggebracht kan worden. Je krijgt wel gewoon een nieuwe en ook de garantie start weer opnieuw. Heb zoiets gehad met een kantenmaaiertje.

Trouwens ook een topmerk als Samsung kan een puntje zuigen aan de veiligheidsreputatie van Philips.

B2X80U teerknollen?

door Eleen @, Deurne (BE), 22.11.2016, 02:17 (2928 dagen geleden) @ gero

Philips (en de meest andere Europese fabrikanten) heeft/hadden tot het einde van de jaren 70 eenexelente reputatie op gebied van veiligheid. In de tachtiger jaren zijn er wel enkele toestellen geweest die een mindere reputatie hadden. Enkele bekende gevallen waren het Philips K40 chassis (loskomende aansluitingen van de flybacktrafo, kwam ook in latere chassis terug), de gele net-ontstoorcondensator in een aantal KTV modellen bij ITT en Grundig en Barco was wel degelijk een ernstig risico op brand. Dit zijn zo direct enkele zaken die me te binnen schieten.
Verder ben ik het wel eens met Maurice in verband met de kwaliteit van het goedkope massaspul dat tegenwoordig wordt aangeboden.


Eleen

B2X80U teerknollen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.11.2016, 02:40 (2928 dagen geleden) @ gero

Samsung is verre van een topmerk, maar inderdaad langzamerhand bezig het afgezakte Philips in te halen. Philips heeft minstens 1 bepaald omvangrijke terugroepactie wegens brandgevaar van televisies gehad in 1993 (voor toestellen die tussen 1984 en 1987 geleverd zijn), Samsung recentelijk ook met vers geleverde telefoons en over bepaalde DVB-T ontvangers zijn geruchten van brandgevoeligheid (feit is dat daar oudere types tussenzitten die erg heet worden en vaak stukgaan).

Verder zijn teerknollen zelf niet extreem brandbaar. Onder papiercondensatoren gaat die eer naar de 3-potige ITT filtercondensatoren uit de jaren '70; die zaten in veel Duitse toestellen en daar is menig televisiebrand door ontstaan.

Hoe dan ook, het is tamelijk onzinnig om de periodes dat de statistieken verzameld worden (ruwweg de eerste 10 jaar dat de apparaten op de markt zijn, vroeger misschien iets langer), naast hobbygebruik 50 jaar later te leggen. Een oud toestel reageert anders en vertoont andere mankementen. Daar hebben die statistieken geen betrekking op.

Wel geef ik Maurice gelijk dat het gevaar nog wel eens overdreven wordt (maar denk aan het RTVD-museum dat toch maar afgefikt is, het risico is absoluut geen 0). Zie ook mijn toelichting: de kans op een ontmoedigende schade of total-loss van het toestel zelf is groter dan van een afgebrand huis. Ik vind dat al erg genoeg want hoewel niet zeldzaam is elk toestel dat verloren gaat er toch weer 1. Je bent hobbyist of je bent het niet.

B2X80U teerknollen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.11.2016, 02:34 (2928 dagen geleden) @ gero

Risico op brand is zo goed als afwezig als je het toestel consequent niet onbeheerd laat spelen. Anders is het alsnog niet heel groot, maar ook niet afwezig.

De belangrijkste risico's vind ik toch vernieling van de radio zelf. De zekering beperkt de schade wel iets, maar hoewel alle onderdelen uit de sloop nog goed te krijgen zijn (geen zeldzaam toestel) kan de gevolgschade zorgen voor een erg ontmoedigende reparatie en soms zelfs een total loss.

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 22.11.2016, 06:38 (2927 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Het gaat gelukkig niet om veel geld, althans bij mij. Ik heb er maar drie. In de korte tijd dat ik ernaar kijk is me opgevallen dat er van alle drie zeer regelmatig (betaalbaar)aanbod is. Het komt dus goed bij een total-loss, hoe naar ook.

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 15:34 (2928 dagen geleden) @ gero
Bewerkt door John Hupse †, 21.11.2016, 16:06

Ergens las ik dat er geen teerknollen meer in dit toestel (1958/1959) gezeten zouden hebben. Ook meen ik dat de teerknollen die ik gezien heb er anders uitzagen: kleiner, meer kussen-vorm en meer pekkleur.

In dit specifieke toestel hoef je alleen de ratelcondensator (C21) preventief te vervangen. Gebruik hiervoor een plastic condensator 10 nF bij 250 volt AC.

Wat betreft het uiterlijk van "teerknollen", daar kan ik alleen maar naar gissen. Teerknollen, teerdotten, rotjes enz. zijn woorden die via social media (virtuele groepsvorming) worden gebruikt om allerlei verschillende onderdelen aan te duiden. Op die manier kan je leuk meepraten zonder er ook maar iets van af te weten. Wat men meestal op een forum doet is inderdaad gewoon wat meepraten met de groep, b.v. roepen dat "alle teerknollen moeten worden weggeknipt en vervolgens moeten worden weggegooid" (social talk). Het versterken van groepsmythes is nu eenmaal gewenst gedrag. Mark Zuckerberg (de eindbaas van de social media) gaat er binnenkort iets aan doen, zegt hij. Hij onderschat echter de vruchten van zijn eigen werk.

Je gaf zelf al eerder aan dat je een overeenkomst ziet tussen het vervangen van "teerknollen" en het geluid dat je hoort: "Het zou dus kunnen dat hij de teerknollen ook allemaal vervangen heeft, aannemend dat ze er oorspronkelijk wel inzaten. Daarmee in overeenstemming lijkt me dat de FM ontvangst (met maar een paar cm antenne) heel helder en zuiver is".

Dat is aanwijsbare onzin, te meer omdat je vervolgens een foto van het toestel laat zien waaruit blijkt dat alles nog origineel is. De onzin is vooral gelegen in het feit dat jij ook niet kan weten wat een "teerknol" is, maar je er wel van uitgaat dat deze dingen vervangen zouden kunnen zijn. En je er bovendien van uit gaat dat je zou kunnen horen dat deze kwaadaardige onderdelen door iemand zijn verwijderd.

Laten we nog even teruggaan naar de echte wereld. Algemeen gesteld kan je het beste de koppelcondensator, de ratelcondensator en de Boucherot condensator preventief vervangen, voor zover het gaat om papiercondensatoren. Dat geldt voor alle radiotoestellen met buizen. De rest hoef je in principe niet te vervangen, behalve wanneer je tijdens het opstarten van het toestel op een defect onderdeel stuit.

[image]

Is dit een teerdot, een rotje, een teerknol of nog iets anders (b.v. een scheidingstransistor)? Wie het weet mag het zeggen, graag ook even je eigen definities toelichten. Dit radio-onderdeel bestaat voornamelijk uit pek, papier en aluminium (afgezien van het bevestigingsmateriaal rechts).

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 21.11.2016, 16:15 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

Mijn hypotheses (kunnen die aanwijsbare onzin zijn?)waren erop gebaseerd dat degene die mijn eerste buizenradio opgeknapt heeft alle (of veel) teerknollen vervangen heeft en mij die heeft laten zien. Verder begreep ik van hem dat ook als ze nog niet stuk waren dat dan de capaciteit verlopen kan zijn en dat dan invloed kan hebben op de geluidskwaliteit.

Verder bedankt voor de informatie.

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 17:00 (2928 dagen geleden) @ gero

bedankt voor de informatie

Graag gedaan! Het viel me op dat concrete informatie grotendeels ontbrak, vandaar.

Of je hypotheses onzin zijn? Dat zei ik niet. Ik zie een paar hypotheses staan, deze bevatten geen onzin wanneer je ze afzonderlijk van elkaar bekijkt. Natuurlijk is het wel onverstandig om in je hypothese het woord "teerknollen" te gebruiken, vooral omdat iedereen daar een eigen betekenis aan mag geven en dus ook geeft. Maar dat maakt je hypothese nog geen onzin, wel nutteloos.

Wat ik al zei, het soort verband dat je meent te zien tussen het al dan niet vervangen van "teerknollen" en het geluid dat je hoort is wel degelijk onzin. Wanneer de onderdelen niet zijn vervangen (zoals in jouw geval) is het onmogelijk dat er verschil hoorbaar is. Wanneer de onderdelen wel zouden zijn vervangen kan er nog van alles mis zijn gegaan (of juist niet) en zegt de uitkomst van je luisterproef dus niets over je hypotheses.

We weten ondertussen dat de onderdelen (welke dat ook zijn) niet zijn vervangen. Het kan ook nog zo zijn dat de reparateur constateerde dat er helemaal geen "teerdotten" in je toestel zitten. Hoe dan ook, je conclusie dat er een verband zou kunnen zijn tussen vervangen onderdelen en wat je hoort is nergens op gebaseerd en is dus ongerijmd.

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 21.11.2016, 17:02 (2928 dagen geleden) @ gero

Beste Gero,

Snap dat dergelijke termen je duizelen en is moeilijk in te schatten.

Alleen een persoon die geschoold is (zowel zelf thuis door te lezen in de materie, cq de schoolbanken) weet wanneer het zin heeft om onderdelen BLIND te vervangen.

Daarbij uitgaande van de basis ontwerp dit toestelletje die geluidstechnisch natuurlijk niet erg hoogstaand is.
Al stop je er allemaal nieuwe onderdelen in, beter wordt echt niet.

Dit toestelletje bevat 1 "Persblok Papier Condensator" C21 en aangezien deze er "Teer achtig" uit ziet noemt men dit sinds decenia een "Teer condensator" of wel "Teerknol".
beetje denigrerend juist om aan te geven dat het na 50 jaar wel op is.
-Zelfde verhaal gaat ook op over de bekende "ERO" condensatoren welke uit was bestaan-

Hoewel, zeer vaak ook niet.
De gegevens schakeling of wel deel van de schakeling bepaald of een iets wat verlopen onderdeel ook echt bijdraagt in het niet of slecht functioneren van een toestel!

Mijn advies is altijd , Vervang die "Teerknollen" die aan de hoogspanning hangen of als koppelcondensator dienst doen.
Overige enkel na een juiste meting en deze zwaar defect blijken te zijn.

Het maar roekeloos alles vervangen in toestellen is totaal zinloos.
Zoals alle buizen omdat ze niet meer 100% op test instrumenten mee komen.
Weerstanden die enig afwijken, het zal bij menig bekend zijn dat goede ontwerpen
met toleranties werken. Vaak een 60% buis prima presteert in een bepaalde schakeling
omdat deze heel niet kritisch is.
Je moet het wel weten. Bekend zijn met schakelingen en weten waar dat WEL kritisch is.

Tenzij je idee hebt dat je daarmee je dag door kan komen.
Vervang je alles, niemand houd je tegen.

Philips Service Maandblad 1952-8
[image]

B2X80U teerknollen?

door Willem.H.N @, Enschede, 21.11.2016, 17:05 (2928 dagen geleden) @ gero

Mijn hypotheses (kunnen die aanwijsbare onzin zijn?)waren erop gebaseerd dat degene die mijn eerste buizenradio opgeknapt heeft alle (of veel) teerknollen vervangen heeft en mij die heeft laten zien. Verder begreep ik van hem dat ook als ze nog niet stuk waren dat dan de capaciteit verlopen kan zijn en dat dan invloed kan hebben op de geluidskwaliteit.

Verder bedankt voor de informatie.

Helemaal juist :OK: , en zo denk ik er ook over.
Heb er geen zin in om div. keren een toestel los te halen
omdat er weer een slechte teerknol uit moet.
willem.

--
Wil het niet lukken?
overkomt mij ook wel eens.

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 17:18 (2928 dagen geleden) @ Willem.H.N

Hallo Willem,

je hoeft in dit toestel slechts 1 onderdeel preventief te vervangen, zoals eerder is uitgelegd. Dit is overigens geen wijsheid die na een lange studie in mij opborrelt, maar iets wat iedereen snel kan aanleren door een goede reparatiecursus te volgen.

Welke condensator of welk onderdeel zou je dan nog meer preventief willen vervangen? Je roept nu wel wat, maar maak het nu eens concreet. Misschien het schaallampje?

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door Willem.H.N @, Enschede, 21.11.2016, 17:37 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb toch maar even in de doc. gekeken en zie er dan 5 en als ik
dan zo'n type hier heb ga ik ze al helemaal niet meer meten.
Dat is mijn methode en als dat niet mag omdat het dan niet meer origineel is
gaat ongerepareerd weer terug.
Maar dat er op gereageerd zou worden is voor mij niet nieuw.
m.v.g. willem.

--
Wil het niet lukken?
overkomt mij ook wel eens.

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 17:44 (2928 dagen geleden) @ Willem.H.N

Maar dat er op gereageerd zou worden is voor mij niet nieuw.

reageren is juist de bedoeling op een discussieforum :OK:

Maar mijn vraag staat voorlopig nog open, welke 5 "teerknollen" (of hoe je ze ook noemt) zie jij nu werkelijk in dit toestel zitten?

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 21.11.2016, 17:53 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

1 zit ook onder frame variabele condensator, boven in foto.
[image]

Maar tja meeste gekraak zal ook hier door komen.
En meeste zullen die fout niet vinden.
Ook niet na alles vervangen te hebben.
[image]

B2X80U teerknollen?

door Willem.H.N @, Enschede, 21.11.2016, 17:56 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Willem.H.N, 21.11.2016, 18:03

Volgens de doc. tekening C9/12/18/21/25

Nou , dus bovenkant ook nog 1 en voor die paar
euro laat ik ze niet zitten.
Dan komen de sterk verlopen of defecte weerstanden aan de beurt,
speelt het dan nog niet goed dan gaan we meten en op verdere onderzoek.
Ach , en zo heeft ieder zijn herstel methode.;-)

--
Wil het niet lukken?
overkomt mij ook wel eens.

B2X80U teerknollen?

door hans @, Hoorn, 21.11.2016, 18:23 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

Maar mijn vraag staat voorlopig nog open, welke 5 "teerknollen" (of hoe je ze ook noemt) zie jij nu werkelijk in dit toestel zitten?

Ja, maar ze zitten een beetje verstopt. Van achteren bezien zitten ze rechts voor.

Als de b2x80U met het lichtnet verbonden is en de schakelaar is op 'aan' gezet, dan is C9 mogelijkerwijs direct met de fase van het lichtnet verbonden. Is het een ratelcondensator? Een koppelcondensator? Een ontkoppelcondensator, Een Boucherotcondensator?

Als deze condensator lekt, dan komt er netspanning op de aardebus. Misschien toch maar preventief vervangen?

Hans

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 18:49 (2928 dagen geleden) @ hans

Als deze condensator lekt, dan komt er netspanning op de aardebus. Misschien toch maar preventief vervangen?

In het geval dat je het toestel op een wisselstroomlichtnet aansluit staat er met zekerheid netspanning op de aardbus. Ook nadat je deze condensator hebt vervangen. Dit heeft te maken met de eigenschappen van een condensator (deze laat wisselstroom door).

Het heeft verder niets te maken met de vraagstelling van Gero (hoeveel teerknollen bevat het toestel van Gero), maar ik gebruik bij het herstellen van radiotoestellen altijd een multimeter. Hiermee meet ik de lekstroom (AC) op zowel de aard- als de antenne aansluitingen. Ik heb overigens nog niet meegemaakt dat er ooit een probleem was in dit opzicht.

Ben trouwens nog steeds benieuwd wat een teerknol, rotje of teerdot nu eigenlijk is, en hoeveel er hiervan aanwezig zijn in het toestel van Gero. Ik kan deze vragen niet beantwoorden, maar misschien bewijst een forum dan juist haar kracht

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 19:12 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

De koppelcondensator (C25, 10 nF) moet in het toestel van Gero ook nog preventief worden vervangen.

Deze condensator zie je niet op de foto, dat komt omdat deze foto in de virtuele wereld van het internet op z'n kop staat. Dat is een oud idee van een internetgoeroe, die vinden nu eenmaal dat informatie onafhankelijk moet zijn van de zwaartekracht. Maar mensen reageren daar toch anders op, zoals nu weer blijkt.

Door de foto 180 graden te kantelen zie je C25 gewoon weer. Mooi, dan hebben we er dus al 2 te pakken. Nummer 3 (de Boucherotcondensator) hoef je hier niet te vervangen omdat deze rechtstreeks over de primaire van de luidsprekertrafo is geplaatst.

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 21.11.2016, 19:14 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

Zo uit het hoofd zag ik zeker 3 en misschien idd 5 "objecten" die qua kleur en vorm veel leken op de ene knol die op de foto "bovenin" hangt. Ze verschillen wel in fysieke grootte.

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 19:22 (2928 dagen geleden) @ gero

Je vraag was: Kan iemand ahv de foto (een verdachte is goed zichtbaar)hier iets over zeggen?

Nou, dat heb je goed opgelost. Voordat je de stekker in het stopkontakt steekt moet je dus C21 en C25 preventief vervangen. Overigens niet vanwege de teer, die houdt het nog wel een poosje vol.

Gelukkig had ik zelf ook nog een bijpassende vraag bedacht, zie hiervoor http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=224583 Misschien kan je hier ook nog even naar kijken?

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door hans @, Hoorn, 21.11.2016, 20:46 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

Als deze condensator lekt, dan komt er netspanning op de aardebus. Misschien toch maar preventief vervangen?

In het geval dat je het toestel op een wisselstroomlichtnet aansluit staat er met zekerheid netspanning op de aardbus. Ook nadat je deze condensator hebt vervangen. Dit heeft te maken met de eigenschappen van een condensator (deze laat wisselstroom door).

Zeker het schema niet bekenen? C9 staat tussen één aansluiting van het net en met de andere aan de aardebus [ook wel aardbus of aardeaansluiting]. De mate van doorlaten is -en dit schijnt nieuw voor je te zijn- afhankelijk van de frequentie. Frequentie wil zeggen het aantal veranderingen in de polariteit van een spanning. Als een condensator lekt, dan kan er een stroom gaan lopen die onafhankelijk is van de frequentie. Condensator C9 is bedoeld voor de veiligheid: geen netspanning naar de aardedraad die naar de aardebus gaat. Hij is slechts 4700pF; bij 50 Hz is de weerstand van deze C 33000 MΩ. Daar komt weinig stroom door. Tenzij hij lek is.

Het heeft verder niets te maken met de vraagstelling van Gero (hoeveel teerknollen bevat het toestel van Gero), maar ik gebruik bij het herstellen van radiotoestellen altijd een multimeter. Hiermee meet ik de lekstroom (AC) op zowel de aard- als de antenne aansluitingen. Ik heb overigens nog niet meegemaakt dat er ooit een probleem was in dit opzicht.

Nee, maar dat een individu geen probleem heeft meegemaakt is nauwelijks een argument te noemen. In dit verband mag ik erop wijzen dat er op dit forum al eens op gewezen is dat bij bepaalde modellen bandrecorder van Grundig de kop via een c'tje verbonden is met de hoogspanning. Dit werd toen ook als potentieel gevaar geduid.

Ben trouwens nog steeds benieuwd wat een teerknol, rotje of teerdot nu eigenlijk is, en hoeveel er hiervan aanwezig zijn in het toestel van Gero. Ik kan deze vragen niet beantwoorden, maar misschien bewijst een forum dan juist haar kracht

Ronduit flauw. Ieder ander [nee, ik heb ze niet allemaal gesproken] op het forum weet direct waar het over gaat.

Toen Gero zijn vraag stelde pakte ik terstond mijn B2X80U erbij. Daarom weet ik dat er een stuk of vijf persblok condensatoren met papier diëlectricum in dit model [kunnen] zitten. Lees mijn eerste reactie nog eens rustig door.

Hans

B2X80U teerknollen?

door Oldtimer @, Oegstgeest, 21.11.2016, 21:27 (2928 dagen geleden) @ hans

Condensator C9 is bedoeld voor de veiligheid: geen netspanning naar de aardedraad die naar de aardebus gaat.
Hij is slechts 4700pF; bij 50 Hz is de weerstand van deze C 33000 MΩ. Daar komt weinig stroom door. Tenzij hij lek is

Uh, mag het een paar ohm minder zijn?
Volgens mijn rekenmachientje is de impedantie dan 677255,077 ohm oftewel circa 0,68MΩ.

Willem

B2X80U teerknollen?

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 21.11.2016, 23:23 (2928 dagen geleden) @ Oldtimer

Condensator C9 is bedoeld voor de veiligheid: geen netspanning naar de aardedraad die naar de aardebus gaat.
Hij is slechts 4700pF; bij 50 Hz is de weerstand van deze C 33000 MΩ. Daar komt weinig stroom door. Tenzij hij lek is

Uh, mag het een paar ohm minder zijn?
Volgens mijn rekenmachientje is de impedantie dan 677255,077 ohm oftewel circa 0,68MΩ.

Willem

Of het nou 33000 M Ohm is of 0,68 M Ohm, er zal zo'n kleine AC stroom door lopen dat je
er niet dood van gaat.
MAAR als zo'n 50 jaar oude C DC stroom lekt dan kun je er WEL een stevige opdonder door
krijgen.
Sociaal talk? Het zal wel, maar ik vind voor mij zelf dat het toestelletje niet veilig
meer is om er een Pick-Up of welke andere signaal bron maar ook op aan te sluiten.
Niet doen dus is mijn advies.
Cees.

--
CornelisBB

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.11.2016, 08:25 (2927 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

MAAR als zo'n 50 jaar oude C DC stroom lekt dan kun je er WEL een stevige opdonder door

Wanneer een onderdeel defect is gaat er meestal iets mis. Daar ben ik het mee eens, vandaar dat ik de lekstroom bij zo'n toestel altijd even meet (ja, met de al eerder genoemde multimeter). Ben op die manier wel eens tegen een vervangen scheidingscondensator aangelopen die 100 maal te groot was. De hele test duurt ongeveer 10 seconden. Doe jij dat ook? Zo ja, dan zijn we het eens, zo niet dan even goede vrienden.

Overigens, in dit geval kan er alleen gelijkstroom gaan lopen wanneer je het toestel aansluit op een gelijkstroomnet. Wanneer je nu zegt "MAAR, van wisselstroom kan je ook een STEVIGE OPDONDER" krijgen, even goede vrienden. Vanwaar al deze emotie? Is er een reden voor?

Een paar jaar geleden is er inderdaad een radiomuseum in Haarlem afgebrand. Door een elektronisch defect in een hedendaags apparaatje uit China.

Het tweede geval dat ik mij herinner liep gelukkig beter af, het betreft een geheel gereviseerd radiotoestel uit de jaren '30. Stond tijdens een tentoonstelling te spelen, en het scheelde niet veel of het had vlam gevat. De oorzaak bleek te liggen bij een vervangen condensator, waardoor de nettransformator van het toestel steeds heter werd en op een gegeven moment een zo hoge temperatuur bereikte dat er een blauwe walm vanaf kwam. We konden het toestel nog maar net op tijd uitschakelen.

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door hans @, Hoorn, 22.11.2016, 11:13 (2927 dagen geleden) @ Oldtimer

Ja, foutje. Waarschijnlijk de 50 2x ingetikt: mijn waarde is 50x te hoog.

Maar het punt was inderdaad dat de resulterende stroom te klein zou zijn om gevaar op te leveren.

Hans

B2X80U teerknollen?

door Oldtimer @, Oegstgeest, 22.11.2016, 11:35 (2927 dagen geleden) @ hans

Ja, foutje. Waarschijnlijk de 50 2x ingetikt: mijn waarde is 50x te hoog.

Maar het punt was inderdaad dat de resulterende stroom te klein zou zijn om gevaar op te leveren.

Hans

Volgens mij is 33000/0,68 geen 50 maar ongeveer 50000.

De resulterende stroom zal zeker niet levensbedreigend zijn maar wel een schrikreactie kunnen opleveren. En dat kan van alles te weeg brengen...:-(

Willem

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.11.2016, 07:58 (2927 dagen geleden) @ hans

Hij is slechts 4700pF; bij 50 Hz is de weerstand van deze C 33000 MΩ. Daar komt weinig stroom door. Tenzij hij lek is.

Nou, nou, 330000 Mohm, dat is nogal wat. Ik zou de wisselstroomweerstand van zo'n condensator bij 50 Hz op ongeveer 600 Kohm schatten. Wanneer ik de netstroom meet die door de condensator loopt is dit 0,4 mA. De spanning die ik op de aardbus meet is gelijk aan de netspanning (230 volt).

Moet ik nu uit jouw verhaal afleiden dat dit gevaarlijk is? Of zeg je dit juist om mij gerust te stellen?

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.11.2016, 03:01 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 22.11.2016, 03:09

Ben trouwens nog steeds benieuwd wat een teerknol, rotje of teerdot nu eigenlijk is, en hoeveel er hiervan aanwezig zijn in het toestel van Gero. Ik kan deze vragen niet beantwoorden, maar misschien bewijst een forum dan juist haar kracht

Ter educatie: dit citaat is ook een vrij klassiek voorbeeld van trolling. En wel de categorie van de oudgediende die het antwoord heus wel weet maar een beetje teer op het vuur gooit om discussie uit te lokken of te verlengen (specifiek een die regelmatig terugkeert, dat komt geloof ik ook ergens in de definitie voor).

Begrijp me niet verkeerd. Trolling is een kunstvorm die leuk is om zo nu en dan met humor bedreven te zien worden en de vorm is hier ook vrij klassiek (goede oude tijd), maar soms wordt het gewoon een beetje vermoeiend en dan zeg ik er toch maar eens iets van. Ik kan me goed voorstellen dat als ik straks wakker wordt, deze thread van een flink hangslot voorzien is, maar in de tussentijd is hij in elk geval leerzaam geweest. Voor de radio-historie maar ook voor de internet-historie.

B2X80U teerknollen?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.11.2016, 09:13 (2927 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door John Hupse †, 22.11.2016, 09:59

Maarten,

Positief is dat je een eigen definitie hebt bedacht voor "teerknol", en dat je die met ons wilt delen. Dat waardeer ik zeer. Je bent tot nu toe de eerste die dit aandurft.

Misschien mag ik er op wijzen dat er op dit forum vrijwel continue discussies woeden over "teerdotten" en soortgelijk. Ik heb zoiets nog nooit gestart. Wellicht neem ik soms een afwijkend standpunt in, ik denk zelf dat dit nogal meevalt. Maar ik doe dit in elk geval niet om emoties van anderen uit te lokken, ook al beweer jij dat.

Het is vrij logisch dat wanneer je niets weet van radio-onderdelen je alleen naar het uiterlijk kan kijken. Dit gedrag wordt niet door mij uitgelokt, integendeel. Wanneer iemand het heeft over "teerdotten" of "rotjes" weet je al dat een inhoudelijke discussie niet meer lukt. Het gaat dan alleen nog maar om de vorm en de kleur van het onderdeel. Hierover kan iedereen meepraten. De conclusie kan dan alleen nog zijn "die kwaaie dingen moeten er uit". Een oude rot als jij moet dit toch weten.

We weten nu dat er volgens jou in een Philips BD234U geen "teerknollen" zitten. Toch weer een stapje verder gekomen.

--
http://www.hupse.eu/radio

B2X80U teerknollen?

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 21.11.2016, 22:55 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †

Wat betreft het uiterlijk van "teerknollen", daar kan ik alleen maar naar gissen. Teerknollen, teerdotten, rotjes enz. zijn woorden die via social media (virtuele groepsvorming) worden gebruikt om allerlei verschillende onderdelen aan te duiden. Op die manier kan je leuk meepraten zonder er ook maar iets van af te weten. Wat men meestal op een forum doet is inderdaad gewoon wat meepraten met de groep, b.v. roepen dat "alle teerknollen moeten worden weggeknipt en vervolgens moeten worden weggegooid" (social talk). Het versterken van groepsmythes is nu eenmaal gewenst gedrag.

John,

:OK: :OK: :OK:

--
Groeten van Fons

"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."

B2X80U teerknollen?

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 22.11.2016, 02:49 (2928 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Maarten Bakker, 22.11.2016, 02:56

Teerknollen is een gangbare aanduiding in het spraakgebruik voor Philips rolblok- of persblokcondensatoren, dat zou je inmiddels toch moeten weten. Het heeft geen zin om je uit educatieve overwegingen van den domme te houden of zelfs expres verwarring te zaaien (trollen heette zulk gedrag, al lang voordat mensen fora onder sociale media schaarden voor zover ze dat doen - ik heb nog steeds niet bedacht of ik het daarmee eens ben) door een opengewerkte elco te tonen die niemand ooit van zijn leven teerknol zou noemen.

Wat wel zin heeft is om ondubbelzinnig te melden dat er niet zoiets in die radio zit als scheidingstransistoren; dat moeten natuurlijk scheidingscondensatoren zijn. Ik meldde dat niet omdat ik in een eerder bericht al op een onjuiste formulering had gewezen en ook niet de hele tijd degene wil zijn die dat doet.

Overigens ben ik wel met je eens dat klakkeloos alles vervangen weinig zin heeft als je niet weet waarom je dat doet, maar dat wist je al.

B2X80U teerknollen?

door gero @, Eindhoven, 22.11.2016, 06:44 (2927 dagen geleden) @ gero

Van mij mag de draad op slot, zoals Maarten Bakker gesuggereerd heeft. Er komen wellicht nog steeds interessante bijdragen bij maar de lengte is zodanig dat nog eens even nalezen niet meer doenlijk is. Iedereen bedankt voor de bijdragen.

B2X80U teerknollen?

door Piet van Dort @, Arnhem, 22.11.2016, 08:19 (2927 dagen geleden) @ gero

beste allemaal,

Als ik een kleine toevoeging mag doen is als je het toestel toch
open hebt en het chassis eruit vervang dan die condensatoren en je
mag jezelf het verwijten als je dat niet doet oftewel dat is dom.

Van de bijdrage van Maurice en Maarten heb ik het meest genoten en
er hartelijk om gelachen, je merkt dat die de plank op de juiste
manier hebben geraakt.

Even dit nog dit, heb als Philips medewerker de Flyback condensatoren
netschakelaars en loszitten trafo's meegemaakt en dat kon echt misgaan.
Helaas heb ik niet meer de foto's van verbrande chassis en kasten maar
dat was niet leuk.

En ja, je mag mij dom vinden, maar adviseer een ieder alle verdachte
condensatoren gewoon vervangen kost minder tijd dan al dit geleuter er
over.

Een ieder een fijne reparatie tijd met die goede oude radio, en veel
luister plezier.

Hartelijke groet

Piet

--
De vos veroordeelt de val, niet zichzelf

B2X80U teerknollen?

door Forumbeheer @, 22.11.2016, 12:13 (2927 dagen geleden) @ gero

TS heeft hopelijk voldoende informatie/aanwijzingen ontvangen en voor het overige...

Wij sluiten deze draad.

Forumbeheer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum