B2X80U teerknollen? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 21.11.2016, 15:34 (2928 dagen geleden) @ gero
Bewerkt door John Hupse †, 21.11.2016, 16:06

Ergens las ik dat er geen teerknollen meer in dit toestel (1958/1959) gezeten zouden hebben. Ook meen ik dat de teerknollen die ik gezien heb er anders uitzagen: kleiner, meer kussen-vorm en meer pekkleur.

In dit specifieke toestel hoef je alleen de ratelcondensator (C21) preventief te vervangen. Gebruik hiervoor een plastic condensator 10 nF bij 250 volt AC.

Wat betreft het uiterlijk van "teerknollen", daar kan ik alleen maar naar gissen. Teerknollen, teerdotten, rotjes enz. zijn woorden die via social media (virtuele groepsvorming) worden gebruikt om allerlei verschillende onderdelen aan te duiden. Op die manier kan je leuk meepraten zonder er ook maar iets van af te weten. Wat men meestal op een forum doet is inderdaad gewoon wat meepraten met de groep, b.v. roepen dat "alle teerknollen moeten worden weggeknipt en vervolgens moeten worden weggegooid" (social talk). Het versterken van groepsmythes is nu eenmaal gewenst gedrag. Mark Zuckerberg (de eindbaas van de social media) gaat er binnenkort iets aan doen, zegt hij. Hij onderschat echter de vruchten van zijn eigen werk.

Je gaf zelf al eerder aan dat je een overeenkomst ziet tussen het vervangen van "teerknollen" en het geluid dat je hoort: "Het zou dus kunnen dat hij de teerknollen ook allemaal vervangen heeft, aannemend dat ze er oorspronkelijk wel inzaten. Daarmee in overeenstemming lijkt me dat de FM ontvangst (met maar een paar cm antenne) heel helder en zuiver is".

Dat is aanwijsbare onzin, te meer omdat je vervolgens een foto van het toestel laat zien waaruit blijkt dat alles nog origineel is. De onzin is vooral gelegen in het feit dat jij ook niet kan weten wat een "teerknol" is, maar je er wel van uitgaat dat deze dingen vervangen zouden kunnen zijn. En je er bovendien van uit gaat dat je zou kunnen horen dat deze kwaadaardige onderdelen door iemand zijn verwijderd.

Laten we nog even teruggaan naar de echte wereld. Algemeen gesteld kan je het beste de koppelcondensator, de ratelcondensator en de Boucherot condensator preventief vervangen, voor zover het gaat om papiercondensatoren. Dat geldt voor alle radiotoestellen met buizen. De rest hoef je in principe niet te vervangen, behalve wanneer je tijdens het opstarten van het toestel op een defect onderdeel stuit.

[image]

Is dit een teerdot, een rotje, een teerknol of nog iets anders (b.v. een scheidingstransistor)? Wie het weet mag het zeggen, graag ook even je eigen definities toelichten. Dit radio-onderdeel bestaat voornamelijk uit pek, papier en aluminium (afgezien van het bevestigingsmateriaal rechts).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum