B2X80U (Algemeen)
Tja, zo zou het inderdaad moeten gaan, toch leert de praktijk helaas anders.
Natuurlijk is goed kunnen solderen een broodnodige vaardigheid bij reparatie werk en dit leer je inderdaad alleen maar door te oefenen.
Maar helaas zitten met name buisvoetjes op print vaak al een poosje niet meer lekker vast omdat de printsporen ook last hebben gehad van de warmte die via de buispennen is doorgetrokken.
Zeker bij eindbuizen en of gelijkrichters die al een tijdje hebben staan ploeteren vanwege lekke koppel condensatoren e.d.
Ik heb wel eens zo’n dergelijk U’tje gerepareerd waar vrijwel alle eilandjes van de buisvoet waren losgekomen en uiteindelijk waren afgebroken van de pertinax print, er blijft dan weinig ander over dan de nieuwe voet eerst op de print vast te lijmen met 5 min. 2K epoxy lijm en daarna iedere pen met een draadje waaraan een oogje is gebogen weer te verbinden met het betreffende printspoor.
Een tip voor de reparateurs, maak de ruimte rondom de te repareren sporen goed schoon en ruw iets op met een glasvezel borsteltje (Halfords).
Nadat de nieuwe sporen er op aangebracht zijn wordt de boel goed schoon gemaakt en alle fluxresten verwijderd (zelf gebruik ik hiervoor aceton) en hierna gefixeerd met een dun laagje 2K epoxy lijm.
Tot slot: probeer nooit (maar dan ook echt nooit!) printsporen of eilandjes met superlijm, secondenlijm (cyanoacrylaten) e.d. vast te zetten.
Als je er daarna aan gaat solderen stik je de dievenmoord want er komt dan direct een smerige en waarschijnlijk giftige rook vanaf en bovendien is het residu daarna nog enigszins geleidend ook.
Neemt u het maar van mij aan, ik was (uche uche uche) lang geleden al ervaringsdeskundige .
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Berichten in deze thread:
- B2X80U - Antoon Pijnenborg, 24.11.2016, 07:31