verschil tussen ul 84 en el 84 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.12.2016, 11:38 (2918 dagen geleden) @ Eleen

Het 'waarom' weet waarschijnlijk enkel de fabrikant/ontwerper

Kijk ook eens naar de markt voor dit soort toestellen, dan begrijp je de ontwikkelingen beter. In de jaren '50 was er ook al behoefte aan kleine radiotoestellen. Niet voor tienerkamers of slaapkamers ("tweede toestel" ), maar gewoon voor in de huiskamer. Er waren toen nog gelijkstroomnetten, dus was er behoefte aan Universele toestellen. Men noemt dat hier meestal "Uutjes", maar daarmee wordt het gebruik van U-buizen (100 mA gloeistroom) snel verwart met de constructie van een Universeel toestel. Dat zijn twee verschillende dingen, die in de jaren '50 toevalligerwijs samenvielen.

Begin jaren '60 zijn de meeste gelijkstroomnetten echter uitgeschakeld, en neemt de welvaart verder toe. De FM wordt gemeengoed. Vandaar dat er andere eisen worden gesteld aan kleine radiotoestellen.

Je kan wel zeggen "ik vind dat raar", maar de tijden veranderden nu eenmaal. Begin jaren '60 zijn de kleine radiotoestellen dus niet meer van het Universele type, maar wel relatief goedkoop (de concurrentie uit het Verre Oosten neemt sterk toe) en moderner vormgegeven (op een tienerkamer komt zo'n bruin Philips kastje nu eenmaal niet zo tot z'n recht). De Philips B1X02A is een voorbeeld van zo'n goedkoper en moderner toestel met FM dat geen "Uutje" meer is maar een wisselstroomtoestel.

De nettransformator keert terug (dat kon weer omdat "Uutjes" niet meer nodig waren), maar nu als autotrafo. Hierdoor vervielen de voorschakelweerstanden en NTC's. De FM kwam er bij.

Zo'n autotrafo kan je goed optimaliseren door bij een netspanning van 110 volt de anodespanning te transformeren, en bij een netspanning van 220 volt de gloeispanning te transformeren. Het getransformeerde vermogen moet in beide gevallen ongeveer gelijk zijn,rekening houden met de enkelzijdige gelijkrichter. Dat is hier dan ook gedaan, met als gevolg drie 100 mA buizen over de 110 volt wikkeling en de anodespanning op 200 volt. Voor de overblijvende 3 buizen en het schaallampje lukt een dergelijke optimalisatie niet, daar is dus gekozen voor de standaard 6,3 volt buizen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum