signaalzoeker van afgedankte huisraad (Algemeen)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 09.11.2008, 15:12 (5860 dagen geleden)
Bewerkt door Anton van den Oever, 09.11.2008, 15:29

Naar aanleiding van het draadje: Prik en Snuffelaar, waarin ik in een reactie schreef dat een signaalzoekertje makkelijk te maken is van wat afgedankt materiaal, kreeg ik via de mail een paar reacties met de vraag naar een schema en hoe e.e.a. dan te maken is .
Om deze mensen niet teleur te stellen (en zonder daarbij Jan voor de voeten te willen lopen bij de verdere ontwikkeling van de Prik en Snuffelaar), heb ik nogmaals zo’n dingetje gebouwd en het deze keer digitaal vastgelegd.
Men neme dus wat afgedankte huisraad zoals:
Een oud computer speakersetje, model en merk doen niet ter zake, een paar (lege) viltstiften, wat transistoren en verder componenten volgens schema en wat verloren uurtjes op een regenachtige dag.
[image]
Daar de gevoeligheid van een dergelijk computer versterkertje niet hoog genoeg is moet er een klein voorversterkertje bij geplaatst worden.
[image]
Dit is een direct gekoppeld tweetraps versterkertje met een emittervolger aan de ingang om een hoge ingangs impedantie te verkrijgen. Dit kan gemakkelijk op een stukje gaatjesboard gemonteerd worden[image]
De door mij gebruikte transistoren zijn alleen maar gekozen omdat ik deze ruim op voorraad heb, vrijwel ieder universeel npn type zal voldoen, moet u ze er nieuw voor kopen neem dan BC549C of BC550C.
Vanwege de hoge versterking is het wel verstandig om een afscherming van een stukje blik o.i.d. om het printje heen te maken.
[image]
Het geheel kan vervolgens makkelijk in de meeste kastjes een plaatsje vinden.
De condensator van 100 nF / 630 of 1000 V aan de ingang blokkeert gelijkspanning en zorgt ervoor dat de versterker alleen maar schrikt (wij ook trouwens) als er wordt gemeten op een punt met hoge gelijkspanningen.[image]
De 10 V zenerdiode houd de voedingspanning stabiel, de weerstand ervoor bedraagt ca. 100 Ohm bij 12 V, voor hogere voedingspanningen deze zodanig aanpassen dat de stroomopname ongeveer 10 á 12 mA bedraagt. Het versterkertje zelf gebruikt slechts een paar mA, het meeste vloeit in de zenerdiode.
De voeding wordt van het eindversterker printje betrokken, zoek hiervoor de afvlak elco op en soldeer een draadje op de plus en min.
Soms is het erg duidelijk, soms moet je er even naar zoeken.
In mijn geval stond er een duidelijke opdruk op de print.
[image]
De uitgang wordt met stukje afgeschermde kabel verbonden met een van de ingangen van de eindversterker, afscherming op slechts één plaats aansluiten, anders krijg je een aardlus.
Op het andere kanaal kan b.v. indien gewenst nog een VU meterje gemonteerd worden.
Indien het andere kanaal niet gebruikt wordt, sluit de ingang dan kort en monteer aan de uitgang een weerstandje van 10 Ohm.
De laagfrequent probe bestaat eigenlijk alleen uit een weerstand van 470 KOhm, de demodulator probe bevat wat meer componenten en ook dit kan het eenvoudigst op een strookje gaatjes print worden opgebouwd.
De oplettende lezer zal op de foto aan de ingang 2 condensatoren van 1 nF zien, deze staan in serie omdat ik geen 470 pF had met voldoende werkspanning.
[image]
Indien een aluminium viltstift houder wordt gebruikt, dan even een stukje isolatiemateriaal aanbrengen om kortsluiting te voorkomen.

Sommigen bezitten reeds een RF probe voor gebruik bij een universeel of buisvoltmeter, deze kunnen echter niet gebruikt worden omdat de grote RC tijd hiervan zorgt ervoor dat de modulatie niet gevolgd kan worden.
Indien correct gebouwd is er geen spoortje brom en is de gevoeligheid van het geheel zodanig, dat als men de demodulator probe tussen twee vingers vasthoud er al zenders te horen zijn!
E.e.a. pretendeert niet een compleet meetinstrument te zijn maar wel een handig toestelletje voor het opsporen van fouten in o.a. radio toestellen.
Bovendien kan het afhankelijk van de beschikbaarheid tegen geringe of geen kosten vervaardigd worden.
[image]
Veel plezier met nabouw en gebruik.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Huub @, 09.11.2008, 17:48 (5860 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Avond Anton ,

ondanks inderdaad gebruik van andere radio etc ,
ben ik altijd voor snoerloos en/of zo gering mogelijk volume .
de hobby tafel vaak al overvol...en al die snoeren.

nog onbekend met het goedkope PC audio kastje ,(als ik DAT geweten had :-D )
maakte ik uit TV audio gedeelte een snuffelaar ,die is niet erg gevoelig .
Dat probleem oplossen kreeg ik nog niet voor elkaar , Laat staan dat demodulatie deel
kan ik mooi er één bijmaken of ook jouw ontwerp voortrapje toepassen

mooie bijdrage wat mij betreft uwerzijds , bedankt .

ik plaats een foto van mijn bouwsels , links de snuffelaar ,
(het stuk handdoek erin dient ter vulling , maar ook handig om bij de hand te hebben
als bij de metingen het klamme zweet uitbreekt ):-D
rechts de pieper om radio door te "fluiten" , eenvoudige wienbrug oscillator meen ik .

misschien een heel simpele algemene tip , ik zet Ledjes die aan/uit signaleren ,
altijd in serie met de batterij (voeding) , om die te sparen .

groeten Huub

[image]

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 09.11.2008, 19:02 (5859 dagen geleden) @ Huub

Hallo Huub.
De meeste computer speakertjes zijn vanwege de aard van het gebruik uitgerust met netvoeding, toch kreeg ik laatst een setje wat ook met batterijen kan worden gevoed. Is bovendien ook nog erg compact.
[image][image]
Misschien iets voor een volgend project, het eet geen brood zeg ik altijd maar.
Het voortrapje zal het op een 9 V batterij prima doen, laat dan wel de zenerdiode en de serieweerstand vervallen, de elco kan dan 100 μF / 16 V worden om de inwendige weerstand van de batterij te compenseren.
Zeker een goed idee om de led in serie op te nemen bij batterij voeding, hoewel de spanningval van meestal zo’n 1,5 á 2 V niet altijd gunstig zal uitkomen.
Ook moet de stroom door de led wel binnen de perken blijven, maar dit is met batterijvoeding meestal wel het geval
m.vr.gr.
Anton van den Oever

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 09.11.2008, 19:16 (5859 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door fred101, 09.11.2008, 19:24

[image]
Dit is de mijne, in stijl natuurlijk. Het ontwerp is uit een electron van 1946. Rechts bovenin waar vroeger het afstemschaaltje zat zit nu een magisch ook wat dient als HF indicator bij een ongemoduleerde oscillator en als VU meter bij AF. Hij detecteerd zelf of je met RF of LF bezig bent.

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Jan vd Reijden, 09.11.2008, 19:55 (5859 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Leuk Anton.
Ik had ongeveer hetzelfde idee want heb ook sinds een paar dagen zo'n ding afgedankt. Heb op het moment veel andere dingen te doen dus kwam er niet aan toe om er ook wat van te maken.
Leuk gedaan. Tzt zal ik ook nog met wat dingetjes komen.

Jan.

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Ed van der Weele † @, Zeist, 09.11.2008, 23:50 (5859 dagen geleden) @ Anton van den Oever

[image]

De uitgang wordt met stukje afgeschermde kabel verbonden met een van de ingangen van de eindversterker, afscherming op slechts één plaats aansluiten, anders krijg je een aardlus.

Anton,

De ingang van de versterker zal toch op 2 punten met het te controleren object moeten zijn verbonden om het signaal correct te kunnen opvangen. Met slechts 1 draad aan de "hete" kant van de versterkeringang ontvangt de versterker een ongedefinieerd signaal en pikt allerlei omgevingsstoringen op. Met name de brom van het 50 Hertz lichtnet.

Een aardlus ontstaat alleen als een tweede massaverbinding op een ander punt wordt gemaakt. Dat is met zo'n pc-speakertje niet het geval. De eigen versterker van de pc-speaker krijgt zijn spanning via een geïsoleerde netvoeding en is verder nergens mee verbonden.

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Huub @, 10.11.2008, 01:29 (5859 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Bewerkt door Huub, 10.11.2008, 01:50

""De ingang van de versterker zal toch op 2 punten met het te controleren object moeten zijn verbonden om het signaal correct te kunnen opvangen.""

Dag Ed ,

de , hoe heet dat nullijn ?, van de inkomende signaal op de PC eindversterker ,
loopt al via de massa/nul voeding van die PC ?
(betrek je de voeding voortrapje uit)
dus of éénzijdig afschermen met aparte nul of die afscherming als nul gebruiken en tweezijdig verbinden ,lijkt me.
(ik begeef me wel op glad ijs nu;-) )


""De uitgang wordt met stukje afgeschermde kabel verbonden met een van de ingangen van de eindversterker, afscherming op slechts één plaats aansluiten, anders krijg je een aardlus.""

dit gequote deel van slaat op rechterzijde ....
groeten Huub

[image]

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 10.11.2008, 16:11 (5859 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Hallo Ed

De ingang van de versterker zal toch op 2 punten met het te controleren object moeten zijn verbonden om het signaal correct te kunnen opvangen. Met slechts 1 draad aan de "hete" kant van de versterkeringang ontvangt de versterker een ongedefinieerd signaal en pikt allerlei omgevingsstoringen op. Met name de brom van het 50 Hertz lichtnet.

Uiteraard, dit is juist.
Kon eerst het het juiste symbool niet zo snel vinden vandaar dat ik er een massa symbool bij had gezet.
Heb het schema aangepast, nu met het juiste symbool voor coaxiale stekker volgen NEN 5152, hoop dat het zo wat duidelijker is
[image]

De uitgang wordt met stukje afgeschermde kabel verbonden met een van de ingangen van de eindversterker, afscherming op slechts één plaats aansluiten, anders krijg je een aardlus

Inderdaad wordt hiermee de interne verbinding naar het eindversterker printje bedoeld
De retour(min) van de voeding dient via 1 draad te geschieden, ook een klein aardlusje kan roet in het eten gooien.
Ook dit heb ik in het schema geprobeerd te verduidelijken.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Bedankt Anton!

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 10.11.2008, 19:28 (5858 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Kijk, dat is nu wat ik gisteren bedoelde. Dit is nu zo'n artikeltje dat het verdient om onder de aandacht te blijven. Vooral mensen die niet over een scoop beschikken zijn hiermee geholpen, want hiermee kun je ten koste van weinig geld en moeite zowel HF- als LF-signalen localiseren.

Otto heeft toegezegd dit bij de forumartikelen onder te brengen.

Nogmaals bedankt Anton!

signaalzoeker van afgedankte huisraad

door Ed van der Weele † @, Zeist, 10.11.2008, 21:14 (5858 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Anton,

Dit maakt het duidelijker.
Bij aardlus dacht ik dat je een aardlus door de hele keten bedoelde, zoals deze vaak voorkomt als bijvoorbeeld een -uiteraard- geaarde pc met een eveneens geaarde audio-installatie wordt gekoppeld.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum