Een K6 chassis en toch geen K6 chassis ??? (Techniek Radio/TV)

door Eleen @, Deurne (BE), 13.01.2017, 02:25 (2876 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Eleen, 13.01.2017, 02:46

Als het een NTSC-uitvoering is zou je het mijnsinziens eerder in Canada moeten zoeken (export vanuit Nederland naar Canada?), maar dat blijft natuurlijk speculatie op basis van de indruk dat Philips weinig heeft gedaan met televisie in de VS. In Canada waren ze mijnsinziens actiever (zie ook de K4) en natuurlijk in Zuid-Amerika maar dat was meer ten tijde van de K7 (KL1 chassis, vergelijk KM1 voor de Belgische/Zwitserse/Italiaanse markt).

Alhoewel er van het K4 chassis wel degelijk een 525 lijnen-versie bestond, geschikt voor de Amerikaanse, dan wel Canadese markt, blijft het min of meer een vraagteken of die ook effectief over de grote plas geraakt zijn. Tot op heden is ginder geen enkel nog existerend apparaat of onderdelen daarvan aangetroffen...

Verder het idee dat het toestel iets met Duitsland te maken zou kunnen hebben... Ik heb er behalve "arbe" geen duidelijke aanwijzingen voor, maar het lijkt me ook niet zo vreemd. In Hamburg en Krefeld deden ze zelfstandig aan ontwikkeling en zullen ze niet blindelings achter Telefunken aan hebben willen lopen.

Welk bedrijf liep achter welk bedrijf aan? Hier gaan nogal wat geruchten over zonder spoor van een degelijke grond van waarheid. Wel is bijvoorbeeld met zekerheid geweten dat het onderzoekslabo van Walter Bruch zich in Hannover in de kelders van een voor de rest ongebruikt gebouw van Telefunken bevond, gewoonweg om zo weinig mogelijk 'mogelijke pottekijkers' de kans te geven, iets te zien of horen over waarmee men daar bezig was...


K5 blijft nog een beetje duister verschijnsel. Er wordt wel gezegd dat het om een toestel met ronde buis zou gaan, maar een van de documenten die circuleert is een application note en bevat geen aanwijzingen dat het om een chassis gaat dat voor mogelijke productie in aanmerking kwam. Een toestel dat zo dicht bij de K6 zit als het getoonde toestel, lijkt me ook niet direct een K5.

Blijft hevige speculatie natuurlijk. Wie weet duikt er wat hardere informatie op.

Een eigenaardigheid bij de K6 is bijvoorbeeld de extra mf-trap die zich op een apart printje in de nabijheid van de tuner op de achterzijde van het frontpaneel bevind. Dit is nodig omdat de VHF/UHF transistoren-tuner met 6 mechanische afstemdruktoetsen een veel kleinere signaal-amplitude op zijn mf uitgang afgeeft in vergelijking met de buizenkanaalkiezer met PC900 en PCF801. deze laatste buis functioneerdetrouwens als mf voorversterker bij UHF-ontvangst via de aparte UHF tuner. Er zijn dus waarschijnlijk K6 apparaten geweest met separate kanaalkiezer voor VHF plus UHF tuner.

Nachrift: de kooi LIJKT gewoon uit Turnhout te komen gezien de stempeling. Daarmee valt Krefeld niet onmiddelijk af maar het plaatst het toestel wel van dichter in de buurt van serieproductie. Verder zit de andere vertragingslijn er wel in standaardvorm in, zou zomaar kunnen dat men eerst een alternatieve schakeling uitprobeerde voor het stuk glas.

De vertragingslijn onderaan op het luminantie-signaalbord, heb je sowiezo in elk KTV systeem nodig, omwille van de grotere signaalvertraging in de kleursignaalverwerking via schakelingen met smallere bandbreedte terug te compenseren. Zou die niet aanwezig zijn in het veel breedbandigere luminantiekanaal, dan komt je helderheidsinformatie te vroeg aan op de kathode's van de beeldbuis, ten opzichte van de kleurverschilssignalen op de roosters...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum