Wat triggert wat.... (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 10.11.2008, 10:58 (5859 dagen geleden) @ fred101

Dat MF anders krijgen is het probleem niet. Die oscillator op een andere frequentie ook niet maar de gelijkloop is een ander verhaal. Ik heb ooit zelf een (torren)superhet (80m ssb) bedacht en gebouwd waarbij ik er achter kwam hoe moeilijk het is om gelijkloop te berekenen. Zeker als je niet zoals een fabrikant de mogelijkheid hebt om een varco speciaal voor dat doel te maken met ongelijke banken. Als je zeker wil zijn dat de boel werkt zou ik 1 op 1 het schema nabouwen maar het is natuurlijk veel leuker om het toch met andere componenten voor elkaar te krijgen:EVL: Ik heb toen ook geexperimenteerd met diverse MF's (frequentie en filter methodes) in dat bouwsel. Het leukste was een MF van 500Kc waarbij ik een 0V1 op buizen als detector gebruikte :-D

Onno: nooit geweten van dat lage MF. Ik dacht dat ze 450-460 kozen omdat daar niet veel stations zaten. Maar hoe lager de frequentie ook hoe groter de spoel en condensator (kost geld). Je maakt wel makkelijker een smaller filter. Nu snap ik ook waarom in veel marine ontvangers een 100Kc MF wordt toegepast. Daar werd niet op een paar centen gekeken.

Fred

Het heeft in elk geval met de kostprijs te maken, maar ook met selectiviteit.
Een lage MF, kan heel selectief zijn, maar daarmme loop je het risico op ontvangst van spiegelfrequenties, dat zijn de zenders die werken op de oscillatorfrequentie + de MF. Bij 128KHz, is dat nauwelijks iets meer dan 250KHz. Het valt niet mee om antennekringen te maken die alleen de gewenste frequentie door laten, zeker als de ontvangstfrequentie en paar MHz is.
In de kortegolf lukt dat meestal zo slecht, dat daar wel de dubbelsuper wordt toegepast. Eerst wordt er gemengd naar een hoge middenfrequentie, waarbij de spiegels zover weg liggen dat de antennekringen selectief genoeg zijn. Vervolgens wordt er naar een lagere MF gemengd om voldoende selectiviteit te verkrijgen voor naast elkaar liggende zenders. Een dubbelsuper is een stuk ingewikkelder en duurder om te maken. De MF rond de 450 KHz is een compromis.
Er kunnen in dat freq gebied wel zenders werken, die dan rechtstreeks inwerken op de MF. Daarom werden er verschillende MF freq toegepast. De meeste Duitse radio's gebruikten dan 460KHz, maar exporttoestellen hadden dan weer 452KHz. Dat was voornamelijk omdat Radio Scheveningen storingen veroorzaakte op 460.

Henk Roovers


Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum