Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker (Techniek Overig)

door radiojan @, 28.01.2017, 14:24 (2855 dagen geleden)
Bewerkt door radiojan, 28.01.2017, 14:29

Hallo buizenliefhebbers,

Ik ben bezig met de bouw van PPP versterker, deze versterker heeft een autotransformator ofwel een spaartransformator met maar één wikkeling met aftakkingen voor de aansluiting op de buizen en luidspreker(s.)Deze uitgangstransformator schijnt makkelijker te maken te zijn dan een uitgangstransformator voor een balansversterker.
De impedantie voor deze transformator dient ongeveer 800 ohm te zijn.
De enigste gegevens die ik heb voor deze trafo die ik wil wikkelen zijn IRON E/I 62x76mm,de stapel hoogte van de lamellen is 45m deze spaartrafo heeft toevallig ook 800 wikkelingen in zijn totaal. De opzet van de versterker is dat feitelijk de eindbuizen parallel staan hierdoor wordt een lagere impedantie verkregen,wat ook belangrijk is dat er door de uitgangstrafo nagenoeg geen gelijkstroom loopt , hierdoor is het mogelijk een veel beter audio kwaliteit te bereiken met een goedkope uitgangstrafo.
De vraag is wat moet de diameter van koperdraad voor het wikkelen van de spoel worden? De kern afmetingen van de trafo is me eigenlijk ook niet helemaal duidelijk.
Zie het schema onder de deskundigen onder u hoop ik dat u mij advies kan geven.

[image]

Vriendelijke groeten van Radiojan nieuw op dit forum.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Goldline @, Oranjedorp, 28.01.2017, 16:41 (2855 dagen geleden) @ radiojan

beste Jan,
Google maar eens op Cyclotron amplifier, jouw schema werkt als een PPP, maar heet anders :-)

--
Cees PA1DBA

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 28.01.2017, 19:00 (2855 dagen geleden) @ Goldline

Hallo Goldline,

Deze versterker principe van de Finse uitvinder M. Köykkä zal je wel bekend zijn.
Parallel Push Pull principe deze versterker functioneert inderdaad anders dan een balans versterker met buizen .

De site die je me opgeeft heb ik al eens bekeken met die uitgangs-trafo's kom ik er niet zo goed uit , maar ik ga toch weer opnieuw die site bekijken misschien wat over het hoofd gezien.

m.v.g.radiojan

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door rkamp @, Den Haag, 28.01.2017, 19:05 (2855 dagen geleden) @ radiojan

Met deze informatie en de vraag omtrent draaddikte ben ik bang dat het zelf wikkelen een teleurstelling zal worden.

Als je echt een circlotron versterker wil bouwen naar het schema hierboven zal ik je aanraden eens op zoek te gaan naar een sloop versterker van Carad (met 2 x EL34) deze heeft een autotrafo van ongeveer 800ohm, eigenlijk bevat dat zo goed als alle nodige delen voor bovenstaande schema.
Of met 2xel84 een aas26, dit is gelijk een stereo model zodat je ook gelijk een paartje overhoud, schema van beide versterkers komt grotendeels overeen, trafo's zijn ongeveer 1k1ohm.

Een aas26 in originele staat is een beetje een tegenvallend apparaat(brom), maar met een mooie voeding of als een watt of 5 voldoende is met de modificaties die ook hier op het forum al eens zijn besproken heel erg leuk apparaat.

Voor info in het algemeen over circlotrons kijk eens op tubecad.com, met een beetje zoeken erg veel info.

Remko.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 28.01.2017, 19:20 (2855 dagen geleden) @ rkamp

Goeie tip rkamp zal ik in gedachte houden.

Gelukkig heb ik nogal wat koperdraad van diverse diktes liggen. Ook trafo blik heb ik diverse maten van. Als een trafo mislukt dan maak ik gewoon weer een nieuwe kost veel tijd maar leren doe ik er wel van . Ook heb ik een artikel van een symmetrische PPP versterker waar ook een autotrafo compleet met maten.Dit is voor een versterker met 2x EL 34 20 watt output. De versterker die ik bouw moet 30 watt ruim kunnen halen. Kom ik er niet uit met mijn versterker project dan ga die trafo namaken.
Maar eerst kijk ik naar jullie adviezen.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 28.01.2017, 22:22 (2855 dagen geleden) @ radiojan

Radiojan,
Welkom op dit forum.
Ik denk dan even wat ik een tijd geleden op de site van Menno van der Veen heb gezien.
Daar word een beschrijving gegeven van een heel veelzijdige trafo van hem.
Die UGT trafo was n.l ook op deze manier inzetbaar, zoals ik begrepen heb.
Wellicht dat je daar wat mee kan.
Cees.

--
CornelisBB

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 29.01.2017, 16:38 (2854 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Op deze site heb ook al rond gekeken, maar niet grondig bestudeerd . Als ik bijvoorbeeld zo'n trafo zou kopen als deze verkrijgbaar zijn , lijkt met dat wel duur te worden.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 29.01.2017, 22:37 (2854 dagen geleden) @ radiojan

Op deze site heb ook al rond gekeken, maar niet grondig bestudeerd . Als ik bijvoorbeeld zo'n trafo zou kopen als deze verkrijgbaar zijn , lijkt met dat wel duur te worden.

Die trafo van Menno is een universeel inzetbare blok kern trafo en is in aanschaf kosten
een stuk goedkoper als de meeste andere UGT's van hem.
Hij word heel uitgebreid op zijn site beschreven, met schema's, schakelingen met
beschrijving en uitleg daar bij.
Zelf een heel goede vergelijkbare UGT wikkelen is vak werk, wat je zonder kennis van
zaken niet kan doen.
Dat kun je dan beter overlaten aan een trafo wikkel laar, b.v Wil Blauw, A.E Europa,
zo heet zijn bedrijf.
Even voor de beide sites Googlen.
Cees.

--
CornelisBB

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 07:51 (2853 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Ik heb van Menno v/d Veen een heel groot PDF bestand gedownload met zeer uitgebreide beschrijving van buizen versterkers .
De sport bij mij is om uit de junkbox weer een goed werkend apparaat te maken.
Iets minde HiFi wil ik dan wel op de koop toe nemen.
Bij Menno en Wil Blauw wil ik best googlen mits het betaalbaar blijft.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 29.01.2017, 13:10 (2854 dagen geleden) @ radiojan

De enigste gegevens die ik heb voor deze trafo die ik wil wikkelen zijn IRON E/I 62x76mm,de stapel hoogte van de lamellen is 45m. De kern afmetingen van de trafo is me eigenlijk ook niet helemaal duidelijk.

De kern is waarschijnlijk een EI 62/76 kern. Afgaande op de norm DIN EN 60740-1 is de lengte ('rug' van de E) dan 62mm en gemeten over de benen van het E-deel samen met het er op liggende I-deel is ie dan 76mm hoog. Dat houdt dan in dat de benen van het E-deel langer zijn dan bij standaard EI blik. Bij standaard EI 62 blik zou een been 2/3 van 62mm zijn gemeten tot de 'rug' van de E.
Het middenbeen van de E is bij standaard blik 1/3 van de ruglengte, in dit geval dus ca. 30,7mm. Bij een stapelhoogte van 45mm kom je op een bruto kerndiameter van 13,8 cm2.
Reken voor de isolatie van de lamellen eens 5% dan is je netto kerndoorsnede 13,1 cm2.
Je hebt niet aangegeven wat voor soort kernmateriaal gebruikt wordt.

Bij gebruik van een alternatieve kern van onbekend materiaal kun je in eerste instantie het beste uitgaan van een kern met minimaal dezelfde doorsnede. Gebruik om de wervelstroomverliezen te beperken ook zo dun mogelijke lamellen. (0,35mm is nog tamelijk gangbaar) Het beste is om een eenvoudige proeftrafo te wikkelen en vervolgens met metingen de belangrijkste magnetische eigenschappen in beeld te brengen: de permeabiliteit en de BH kromme. Van daaruit kun je dan o.m. bepalen tot welke magnetische fluxdichtheid de kern zich nog lineair (dus zonder noemenswaardige vervorming) gedraagt. De permeabiliteit heb je nodig om te bepalen hoeveel windingen je nodig bent om een bepaalde inductie te behalen. De benodigde totale minimum inductie is weer afhankelijk van de laagste frequentie die je onverzwakt wilt kunnen weergeven. Bij een uitgangstrafo is het van belang niet meer 'koper' dan nodig te gebruiken; te veel koper resulteert in een lagere fluxdichtheid (minder vervorming bij lage frequenties) maar beperkt het frequentiegebied aan de hoge zijde van het spectrum door de onnodig hogere strooi-inductie. Je moet hier een compromis zien te vinden.

Er zijn boeken waarin vuistregels staan voor het wikkelen van uitgangstrafo's, die kun je aanhouden maar reken in dat geval niet op een optimaal resultaat. De maximaal gehanteerde fluxdichtheid is daarin doorgaans een veilige 0,5 Tesla gebaseerd op gebruik van ouderwets siliciumblik. Moderne kernmaterialen kunnen vaak wel 0,9 tot 1 Tesla aan zonder noemenswaardige vervorming te veroorzaken en geven dus de mogelijkheid minder koper te gebruiken.

De trafo in je schema heeft meerdere tappen om diverse luidsprekerimpedanties aan te kunnen sluiten. Tappen voor impedanties die je nooit zult gebruiken kun je het beste weglaten, dat komt de kwaliteit van de transformator ten goede omdat je netter kunt wikkelen. (betere koppeling tussen primair en secundair)

Als je alleen luidsprekers gebruikt van 8 Ohm dan moet de totale transformatieverhouding wortel(800:8)= 10 zijn. Dat is nog een behoorlijke verhouding, je kunt om de koppeling te optimaliseren de primaire en secundaire's het beste in secties opdelen en wisselend te gaan wikkelen. Als je in de door je benodigde autotrafo bijv. 800 primaire wikkelingen nodig bent, dan zijn er 80 nodig voor het luidspreker (secundaire) deel. Je kunt dan bijvoorbeeld 3 wikkelingen van 80 windingen maken (dikker draad) en deze parallel schakelen, tussen deze wikkelingen plaats je dan twee wikkelingen van 360 windingen en sluit die aan in serie daarmee zodanig dat het luidsprekerdeel elektrisch in het midden van de totale 800 windingen ligt. Probeer tappen zo veel mogelijk op einden van de spoelkoker uit te laten komen, dat geeft het netste en beste resultaat.

De door je gewenste trafo is een autotrafo en zal geen grote DC potentiaalverschillen zien. Toch is het aan te raden om tussen de wikkellagen, niet te dikke, lagenisolatie te gebruiken. Daarmee verklein je de wikkelcapaciteit en verhoog je de eigen resonantiefrequentie van de transformator. Ook hier is het een compromis: dikkere isolatie verkleint de koppeling en daarmee het frequentiebereik tussen primaire en secundaire delen

De vraag is wat moet de diameter van koperdraad voor het wikkelen van de spoel worden?

Hou een stroomdichtheid aan van 3 tot 4 A/mm2 (lager is beter). Twee EL84's trekken in klasse A ruwweg 100mA, bij een stroomdichtheid van 3A/mm2 heb je dan draad met 0,36 mm diameter nodig.

Suc6, Ron

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 29.01.2017, 16:21 (2854 dagen geleden) @ Ron Kremer

Hallo Ron super bedankt voor de zeer uitgebreide uitleg.

Hoe ik de wikkelingen op de kern moet leggen aan de primaire en de secundaire heb ik moeite mee om dat te begrijpen,en zijn dan wikkelingen volledig symmetrische zodat lengtes van de koperdraad dan gelijk is over de gehele trafo kern? Wat ik nog wel over die trafo heb kunnen vinden is de aftappingen voor de luidspreker. De informatie heb ik via een Portugese site over dit type versterkers waar ik mee bezig ben.
Het is mij bekend hoe minder koper en aftappingen en dunne wikkellagen hoe beter.
De opdeling van de wikkelingen wil ik toch even vermelden Ron waarschijnlijk kun je daar wat mee. 0 , 320 ,400 ,480 , 560 , 800 dus de aftakkingen gezien vanaf 0.
Links van de luidspreker 15ohm 320 en 560 voor 8ohm bij 400 en 560 en voor 4ohm 320 en 400. Ik wil alleen de 8ohm en de 4ohm aansluitingen voor luidsprekers kunnen gebruiken dus de taps van 15ohm laat ik vervallen. Midden aftakking van de wikkelingen is punt 480 wat met de massa verbonden wordt van de versterker.Verder wordt er nog een getal vermeld in het Portugees Fio #24 wat dat hek symbooltje betekend weet ik niet.
De URL van die site is http://www.novacon.com.br/audioel8682d.htm als door die site geheel naar onder scrolt zie de wikkelgegeven van die trafo . Op diezelfde site zie je ook nog een andere uitgangstransformator met soort gelijke gegevens voor een andere PPP versterker met een autotrafo. Kernmateriaal is me niet bekend. Misschien kunt u met u achtergrond daar nog wat uithalen. Ook voeg ik hier nog een schema met een kleine beschrijving van een soortgelijke versterker van 20 watt met een hogere impedantie hier staat ook een autotrafo in die je zelf kan maken .Deze wikkelingen zijn niet symmetrische en ik denk dat het geheel als één spoel gewikkeld is en dan wijkt aan het einde van de trafo de wikkel verhouding met het begin van wikkeling verhouding af.[image]

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 30.01.2017, 15:33 (2853 dagen geleden) @ radiojan

Hoe ik de wikkelingen op de kern moet leggen aan de primaire en de secundaire heb ik moeite mee om dat te begrijpen,en zijn dan wikkelingen volledig symmetrische zodat lengtes van de koperdraad dan gelijk is over de gehele trafo kern?
De opdeling van de wikkelingen wil ik toch even vermelden 0 , 320 ,400 ,480 , 560 , 800 dus de aftakkingen gezien vanaf 0.

Ik heb de door je genoemde site bezocht en kan niet anders concluderen dan dat de daar genoemde asymmetrische wikkelgegevens niet passen bij de in het schema getekende symmetrisch ingerichte trafo.
Ook de daar en door jou genoemde 6 tappen kloppen niet, er mist er één als je naar het schema kijkt want de trafo heeft 7 aansluitingen.

Fio #24 wat dat hek symbooltje betekend weet ik niet.

Dit refereert naar de draaddikte. Met het hekje wordt AWG (American Wire Gauge) bedoeld en in dit geval met maat 24, dat komt overeen met 0,51 mm diameter, ofwel 0,2 mm2. Ook hier klopt iets niet, deze dikte wordt voor de gehele wikkeling opgegeven, dus ook de delen waardoor de luidsprekerstromen moeten lopen. Een luidspreker van 4 Ohm trekt bij 30Watt 2,73Ampere. Ondanks dat het een spaartrafo betreft is een draad van 0,51 mm daarvoor wel erg dun. Voor de einden van de wikkeling, dus die delen waardoor alleen de buisstromen lopen is de draad wel (meer dan) voldoende dik.

Op diezelfde site zie je ook nog een andere uitgangstransformator met soort gelijke gegevens voor een andere PPP versterker met een autotrafo.

Je bedoeld zeer waarschijnlijk de trafo in fig.7. De daar genoemde wikkelgegevens zijn wel juist en je ziet daar ook dat de wikkelingen waarop de luidspreker aangesloten moet worden met dikker draad uitgevoerd zijn. (0,9mm , AWG19)
De trafo in fig.7 is voor 900 Ohm tussen de uiteinden, je kunt er makkelijk 800 Ohm van maken door de beide einden van elk 566 windingen terug te brengen naar 516 windingen per stuk.

In een andere reactie in deze thread wordt de suggestie aan de hand gedaan om een ringkern (voedings)trafo te gebruiken als uitgangstransformator. Een 230-24 V trafo heeft de goede verhouding om van 800 naar 8 Ohm te transformeren.
Zelf heb dat ook wel eens gedaan maar de bandbreedte viel aan de hoge kant tot vrij snel af, ca. 35kHz als bovenste -3dB punt werd gehaald en dat is niet echt geweldig.
E.e.a. hangt uiteraard van de trafo af maar een voedingstrafo is niet gemaakt voor grote bandbreedtes, hou er dus vooral rekening mee dat het tegen kan vallen.

Vr. groet, Ron

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 16:02 (2853 dagen geleden) @ Ron Kremer

Geweldig Ron,

Op de andere threads had ik al op gereageerd en gezegd dat ik mogelijk zo'n ringkern of voedings trafo ga uitproberen. Maar ik denk dat ik met jou adviezen aan de slag ga Je hebt me geweldig geholpen. Uit figuur 7 waar de wikkelingen wel symmetrisch van zijn kan ik mee gaan experimenteren. Helaas heb ik geen dunnere lamellen dan van 0,5mm.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 31.01.2017, 09:28 (2852 dagen geleden) @ Ron Kremer

Het middenbeen van de E is bij standaard blik 1/3 van de ruglengte, in dit geval dus ca. 30,7mm. Bij een stapelhoogte van 45mm kom je op een bruto kerndiameter van 13,8 cm2.

Jan,

In mijn vorige verhaal zit een rekenfoutje: het middenbeen is 1/3 x 62mm = 20,7mm breed en niet 30,7 zoals eerder vermeld.
Bij een stapelhoogte van 45mm is de bruto kerndiameter dan 9,32 cm2.

Vr. groet, Ron

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 01.02.2017, 11:55 (2851 dagen geleden) @ Ron Kremer

Bedankt Ron

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Oldtimer @, Oegstgeest, 29.01.2017, 13:41 (2854 dagen geleden) @ radiojan

Hallo buizenliefhebbers,

Ik ben bezig met de bouw van PPP versterker, deze versterker heeft een autotransformator .
De enige gegevens die ik heb voor deze trafo die ik wil wikkelen zijn IRON E/I 62x76mm,de stapel hoogte van de lamellen is 45m


Dat is dan een behoorlijk hoge trafo...:-D

Willem

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Goldline @, Oranjedorp, 29.01.2017, 16:56 (2854 dagen geleden) @ radiojan

Radiojan, heb je ook de informatie uit Funkschau 24/87 ?
helaas kan ik je hieraan niet helpen, maar misschien staan hier wikkelgegevens bij.
Een oproep via Jogis Forum?

--
Cees PA1DBA

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 29.01.2017, 17:04 (2854 dagen geleden) @ Goldline

Het schema heb ik al ontvangen van Jac.Helaas staan er geen trafo gegevens in ,wat fijn dat jullie allemaal zo meedenken.

M.v.g. Jan

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Sieme @, Niekerk, 30.01.2017, 08:07 (2853 dagen geleden) @ radiojan
Bewerkt door Sieme, 30.01.2017, 08:17

Waarschijnlijk kun je een ringkerntrafo gebruiken.
Een exemplaar van 2x110 naar 24 volt zou zich hier weleens van een goede kant kunnen laten zien,
groeten,
Sieme

--
het experiment heeft altijd gelijk

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 13:24 (2853 dagen geleden) @ Sieme

Ik heb ook bij een Circlotron artikel met een trafo 2x 115 volt en 18 volt uit iets over gelezen de laagste frequentie lag bij 35Hz de hoogste frequentie weet ik niet meer.
De impedantie lijkt dan wat te hoog.
Waar kan ik 'zo'n ringkern trafo verkrijgen? Bij Conrad?

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 31.01.2017, 23:00 (2852 dagen geleden) @ radiojan
Bewerkt door Cornelis B-B., 31.01.2017, 23:06

Ik heb ook bij een Circlotron artikel met een trafo 2x 115 volt en 18 volt uit iets over gelezen de laagste frequentie lag bij 35Hz de hoogste frequentie weet ik niet meer.
De impedantie lijkt dan wat te hoog.
Waar kan ik 'zo'n ringkern trafo verkrijgen? Bij Conrad?

Bij ILP Googlen en je vind die in alle mogelijke maten, ringkern.Nieuw en betaalbaar.
Goedkope oplossing, maar zal in deze schakeling waarschijnlijk niet zo gaan klinken als
moet, als je Hi Fi wil hebben. Maar misschien valt het mee.
Cees.

--
CornelisBB

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Hans PA0H @, Apeldoorn, 30.01.2017, 13:14 (2853 dagen geleden) @ radiojan

Wordt bij dit ontwerp de maximale Vk-f =100V niet overschreden?

Groeten , Hans PA0H

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 13:38 (2853 dagen geleden) @ Hans PA0H

Hoi Hans het ontwerp is niet van mij ,deze schakeling heb ik overgenomen uit Funkschau 87 een bestaand ontwerp.De eindbuizen worden afzonderlijk gevoed en of er te veel spanning over de buizen staat weet ik niet.Als de buizen rood dreigen te worden ga ik experimenteel de instellingen wijzigen.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2017, 14:42 (2853 dagen geleden) @ radiojan
Bewerkt door John Hupse †, 30.01.2017, 14:54

De wisselspanning over de balanstrafo is circa 250 volt AC. Wanneer je de gloeidraden met de nul verbindt is de max. spanning tussen de kathode en de gloeidraden dus bijna 180 volt.
Buizen van het type EL84 zijn duidelijk ongeschikt voor dit ontwerp. Door verschillende gescheiden gloeiwikkelingen te gebruiken kan je dit oplossen (in dit geval 3). Zorg wel voor passende lekweerstanden.
Ook bij de beide condensatoren van 150 nF is niet gelet op de spanningseisen. De plaatspanning is ruim 300 volt, piekspanning is zelfs 350 volt. Een werkspanning van 250 volt DC is hier dus onvoldoende, neem minimaal 350 volt DC types.

het ontwerp is niet van mij

Het oorspronkelijke ontwerp is uit 1957 en is van Fritz Kühne. In 1987 heeft Helmut Becker hetzelfde ontwerp nogmaals in het blad Funkschau gepubliceerd. Dit ontwerp heb jij nu weer uit de kast gehaald. In dergelijke publikaties zitten eigenlijk vrijwel altijd ernstige fouten. Maar het principe is goed, dus met wat logisch nadenken kan je er best iets fraais van maken. Zie http://www.grammofoon.com/HiQGN/Fotos/players38.htm voor wat uitleg over balansversterkers.

Nog wat algemene opmerkingen:

- wanneer je een te hoge spanning tussen de kathode en de gloeidraad van een buis aanlegt wordt de buis niet "rood". Integendeel, je krijgt een sluiting tussen de kathode en de gloeidraad
- de gebruikte schakeling is die van een Circlotron, niet van een cyclotron. Een cyclotron is een cyclische deeltjesversneller, en die ben je waarschijnlijk niet aan het bouwen
- de uitgangstrafo kan een nettrafo zijn, 230 volt primair en 18 volt secondair, ongeveer 40 tot 50 Watt. Gewoon even zoeken in de dumphandel of op beurzen.
Een autotrafo kan in dit geval ook, maar heeft technisch gezien nauwelijks voordelen in deze schakeling.
Door de relatief lage impedantie van de schakeling (1.000 ohm) is het niet nodig om allerlei wikkeltrucs toe te passen, en is een niet al te beroerde nettrafo gewoon goed bruikbaar. Een 18 volts trafo is geschikt voor zowel 4 als 8 ohm luidsprekers, een 24 volts trafo is prima voor 8 ohm luidsprekers.

--
http://www.hupse.eu/radio

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 15:46 (2853 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Op diverse sites heb ik gelezen dat dit type versterker erg stabiel is en dat de geluids kwaliteit op een zeer hoog niveau ligt. UIteraard heeft elk ontwerp nadelen en deze ook. Ik bouw deze versterker om op de kosten voor de uitgangstrafo's te beperken en omdat ik dit type nog nooit gebouwd heb.

Je geeft aan dat er ernstige fouten in vele van dit type versterkers zitten, dat gevoel heb ik ook . Als ik namelijk naar het schema en kijk bij het halve deel van de ECC83 zit een weerstand van 1 Megaohm en een condensator van 2,2uF.Het rooster lijkt voor de signalen kortgesloten te liggen naar de zwevende massa van de uitgangstrafo?

Buizen worden rood als er te veel stroom via anode naar kathode loopt dat begrijp ik.

Het spanningsverschil tussen de gloeidraad en de kathode zit mij ook dwars. Ik gebruik twee trafo's met aparte gloeidraad wikkelingen. Je hebt het over een derde aansluiting voor de gloeidraad, dan zou ik nog een extra trafo nodig hebben is er geen andere oplossing? In het oorspronkelijke ontwerp worden de gloeidraden via twee 100ohm weerstanden aan massa gelegd om de brom te onderdrukken. Het gevolg is dan dat inderdaad een erg hoog potentiaal verschil naar de gloeidraad is t.ov. de kathode. De massa is zwevend en geheel gëisoleerd van voedingstrafo's zo heb ik het gemaakt in ieder geval'.De gloeidraden wil ik dus niet aan massa leggen.

De condensatoren Elko's zijn 450volt . Keramische condensatoren van 630v en een aantal condensatoren van 400volt. ik wil niet op het randje gaan zitten vind ik ook slecht in het schema die te lage spanningswaarden.

De uitgangstrafo 240volt 24volt of 12 volt heb ik ook al aan zitten denken. Met deze versterker ga ik toch nog mee experimenteren en dan zet ik de scoop erop.
Bedankt voor de goede tips hier kan ik wat mee.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2017, 18:06 (2853 dagen geleden) @ radiojan

en kijk bij het halve deel van de ECC83 zit een weerstand van 1 Megaohm en een condensator van 2,2uF.Het rooster lijkt voor de signalen kortgesloten te liggen naar de zwevende massa van de uitgangstrafo?

Het rooster is d.m.v. een condensator van 2,2 uF met de nul verbonden, dat is correct en is geen fout. De tweede ECC83 is geschakeld als een verschilversterker, functioneel gezien is het een fasedraaier. Waarom je denkt dat de nul van deze versterker zweeft vermeld je niet, het rooster waar je het over hebt zweeft evenmin.

Het spanningsverschil tussen de gloeidraad en de kathode zit mij ook dwars. Ik gebruik twee trafo's met aparte gloeidraad wikkelingen. Je hebt het over een derde aansluiting voor de gloeidraad, dan zou ik nog een extra trafo nodig hebben is er geen andere oplossing?

Je vertelt er niet bij hoe je een aanpassing t.o.v. het schema met slechts twee gloeiwikkelingen wilt gaan realiseren. Het gaat net wanneer je de gloeidraden van de ECC83 buizen parallel zet aan de gloeidraden van de bovenste EL84 buizen. Maar echt fraai is dat niet (tijdens het uitsturen van de versterker staat de halve uitgangsspanning dan op de gloeidraden van de voorversterkerbuizen).

Voor een EL84 geldt dat de maximaal toelaatbare spanning tussen kathode en gloeidraad 100 volt is. Verder geldt dat de gloeispanning niet mag "zweven", en dat er een weerstand van maximaal 20 kOhm tussen de gloeidraad en de kathode zit.

Wanneer je het schema dat je hier hebt geplaatst aandachtig bekijkt zie je dat aan beide voorwaarden niet wordt voldaan.

Je kunt dit oplossen door de gloeidraden van de bovenste EL84 buizen, de onderste EL84 buizen en de beide ECC83 buizen van elkaar te scheiden. Je hebt in dat geval dus een nettrafo nodig met 3 gescheiden gloeiwikkelingen, plus 3 extra weerstanden van elk 20 Kohm.

De spanning tussen de kathode en de gloeidraad voor de beide ECC83 buizen mag maximaal 180 volt zijn. Ook hier geldt dat de gloeidraden niet mogen "zweven" maar dat deze via een weerstand van maximaal 20 Kohm met de kathode moeten zijn verbonden.

Natuurlijk zijn er andere oplossingen mogelijk, maar de al genoemde oplossing is de meest eenvoudige. Een andere oplossing is b.v. om buizen te gebruiken die de spanningen die in de getekende versterker straks aanwezig zijn wel aankunnen. Met b.v. PL36 eindbuizen wordt het al een stuk eenvoudiger.

--
http://www.hupse.eu/radio

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Eleen @, Deurne (BE), 30.01.2017, 18:31 (2853 dagen geleden) @ John Hupse †

...
Een andere oplossing is b.v. om buizen te gebruiken die de spanningen die in de getekende versterker straks aanwezig zijn wel aankunnen. Met b.v. PL36 eindbuizen wordt het al een stuk eenvoudiger.

Het probleem van de max kathode/gloeidraad spanning is ind enkel met 3 aparte gloeistroomwikkelingen op te lossen.
in eerste instantie dacht ik aan EL86'en als eindbuizen, maar dat heeft weer extra complicatie's met de maximale schermroosterspanning. Gebruik van PL36'en (GEEN EL36 !!) geeft dezelfde complicatie.

Een ander aandachtpunt is dat het hele voedingsapparaat (de 2 hoogspannings-wikkelingen plus gelijkrichters en buffereleco's) direct aan de signaal voerende anode's (en kathode's) van de eindtrap hangen en zo extra capaciteiten over de uitgangstrafo veroorzaken.

Mvg,
Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 20:33 (2853 dagen geleden) @ Eleen

Hallo Eleen,

Ik wil graag de spullen uit mijn junkbox gebruiken , buizen die je vernoemd heb ik niet

Ik zie niet waarom de voedings-elko's de uitgangstrafo dempen. Met een goede uitgangs trafo zijn de specificaties als volgt frequentie bereik bij 3db grens is
10hz t/m 70khz.
30watt sinus en muziek 40watt
vervorming 0.01% 500hz ...... 5khz bij 1watt in 4 ohm
dempingsfactor circa 30 db
ruis-spannings afstand 101 dbA (1,4volt bij 4 ohm)

Dit lijken me toch nette waardes , als het allemaal waar is wat er staat.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Goldline @, Oranjedorp, 31.01.2017, 07:59 (2852 dagen geleden) @ radiojan

sorry Jan,
als je -80 db haalt mag je blij zijn.
driver gloeidraden op gelijkspanning zetten....
en 2 % IM bij 4W
en 0,1 HD bij 4w

--
Cees PA1DBA

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 31.01.2017, 08:51 (2852 dagen geleden) @ radiojan

Ik zie niet waarom de voedings-elko's de uitgangstrafo dempen.

Hallo Jan,

Je kunt relatief grote parasitaire capaciteit verwachten over de uiteinden van de uitgangstrafo m.n. doordat de beide hoogspanningswikkelingen in de voedingstrafo hun capaciteiten hebben t.o.v. de andere voedingswikkelingen en de kern, de laatste ligt doorgaans rechtstreeks aan massa. Deze beïnvloeding is nadelig voor de hoge kant van het frequentiebereik.
Anderzijds is het zo dat de uitgangstrafo zelf met 800 Ohm zeer laagohmig is wat weer gunstig is om deze invloed minder schadelijk te laten zijn dan wanneer je met een normale trafo van bijv. 4 kOhm zou werken.

Vr. groet, Ron

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 31.01.2017, 08:44 (2852 dagen geleden) @ Eleen

Eindbuizen zoals EL86 en PL36 zijn zeer geschikt voor dergelijke versterkers door hun goede kathode-gloeidraadisolatie. Maar je moet hierbij het schermrooster apart voeden met een lagere spanning, zoals b.v. bij de Philips AG9007 wordt gedaan. Een andere manier is om deze lagere spanning af te leiden van de plaatspanning, dat kost je wel een paar neon stabilisatiebuizen (of zenerdiodes).

Wanneer je het aantal gloeiwikkelingen wilt beperken is dat de aanpak.

Anders kan je b.v. eens kijken hoe Carad het deed bij haar AAS26 stereo huiskamerversterker. Met precies dezelfde buizen (2x ECC83 en 4x EL84) als in het Funkschau mono ontwerp realiseert Carad een stereo versterker. Hierbij wordt dan weer wel een nettrafo gebruikt met 5 gescheiden gloeiwikkelingen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 30.01.2017, 19:54 (2853 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Sorry ik heb in mijn enthousiasme en in mijn haast niet goed beschreven wat ik bedoel.
De massa is niet zwevend ik ben in de war maar de beide hoogspanningsvoedingen zijn zwevend en slechts geaard via de halve voedingsspanning. Ik begrijp de schakeling ook niet geheel vandaar dat mijn vragen krom over komen , maar van vragen leer ik en gelukkig krijg ik reactie. Door je uitleg begin ik nu wel de schakeling aardig te begrijpen ik had ook niet door dat het om een verschil versterker gaat bij de ECC83.
Over dat gloeidraad probleem als nog derde trafo nodig zou hebben kom ik voor een mono- versterker op 1 uitgangstrafo , 2 hoogspannings trafo's met gloeistroomvoorziening en 1 aparte gloeistroom trafo. Dat zijn er 4 erg veel voor een mono apparaat.
Misschien is er nog een andere oplossing. Met diodes de gloeistroom gelijkrichten en afvlakken met elko's en dan die gloeistroom niet aan massa leggen is dat een mogelijkheid of kan dat technische niet? Wat misschien ook kan, met aparte diodes ik leg Kathode aan de hete kant dat zou dan massa moeten zijn t.ov.de kathode van de buis. Aan de gloeistroomtrafo ook een diode met anode aan de trafo. Over die dioden een condensator plaatsen om de brom naar massa af te voeren?? De eerste oplossing lijkt me beter.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 31.01.2017, 23:25 (2852 dagen geleden) @ radiojan

Hallo John,

Sorry ik heb in mijn enthousiasme en in mijn haast niet goed beschreven wat ik bedoel.
De massa is niet zwevend ik ben in de war maar de beide hoogspanningsvoedingen zijn zwevend en slechts geaard via de halve voedingsspanning. Ik begrijp de schakeling ook niet geheel vandaar dat mijn vragen krom over komen , maar van vragen leer ik en gelukkig krijg ik reactie. Door je uitleg begin ik nu wel de schakeling aardig te begrijpen ik had ook niet door dat het om een verschil versterker gaat bij de ECC83.
Over dat gloeidraad probleem als nog derde trafo nodig zou hebben kom ik voor een mono- versterker op 1 uitgangstrafo , 2 hoogspannings trafo's met gloeistroomvoorziening en 1 aparte gloeistroom trafo. Dat zijn er 4 erg veel voor een mono apparaat.
Misschien is er nog een andere oplossing. Met diodes de gloeistroom gelijkrichten en afvlakken met elko's en dan die gloeistroom niet aan massa leggen is dat een mogelijkheid of kan dat technische niet? Wat misschien ook kan, met aparte diodes ik leg Kathode aan de hete kant dat zou dan massa moeten zijn t.ov.de kathode van de buis. Aan de gloeistroomtrafo ook een diode met anode aan de trafo. Over die dioden een condensator plaatsen om de brom naar massa af te voeren?? De eerste oplossing lijkt me beter.

Indirect verhitte buizen zijn zo gemaakt dat de gloei gevoed kan worden met wissel
spanning. Lijkt mij dus niet nodig om die met gelijkstroom te voeden.
Heeft alleen zin in b.v een microfoon trapje.
Daar komt nog bij dat de elco, door de hoge stroom het zwaar te verduren krijgt en
daardoor niet erg lang zal mee gaan.
Dat probleem heb je bij een microfoon trapje niet, om dat het kleine buisje dat daar
voor gebruikt word een kleine gloeistroom trekt.
Cees.

--
CornelisBB

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 01.02.2017, 11:54 (2851 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Hallo Cornelis,

Als ik de wisselstroom omzet naar gelijkstroom dan ben ik toch van het eventuele brom-probleem af mits ik de voeding goed afvlak. Waarom hebben de elko's een kort leven door de hoge aanloopstroom?? Als ik elko's gebruik voor 6,3 volt gelijkspanning en de elko's zelf kunnen bijvoorbeeld 40 volt verdragen dan denk ik dat ze niet vlug stuk zullen zijn?

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 01.02.2017, 18:30 (2851 dagen geleden) @ radiojan
Bewerkt door Maarten Bakker, 01.02.2017, 18:38

Ze kunnen snel stuk zijn, een elco heeft meer parameters dan alleen spanning en capaciteit. Bijvoorbeeld ESR (impedantie) en maximaal toegelaten rimpelstroom.

Op die rimpelstroom kan het in zulke gevallen misgaan. Een forse bekerelco of meerdere wat kleinere normale elco's parallel kan soms gunstiger uitkomen vergeleken met een wat grotere normale elco (altijd even datasheets raadplegen).

Maar ik heb al teveel gezegd, want de vorige keer werd een thread over de wat diepere ins en outs van elco's zó lang dat hij gesloten werd. In tips en trucs staat het niet, maar met de zoekfunctie van het forum en op websites van condensatorfabrikanten zoals Panasonic kun je veel leesstof vinden. Ik zag ergens laatst ook een mooie duidelijke uitleg bij de berekening van rimpelstroom, weet niet meer waar dat was. Misschien op circuitsonline.net waar ook veel algemene electronicakennis en componentenkennis zit.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 01.02.2017, 18:48 (2851 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten bedankt voor de reactie,

Je hebt helemaal niets te veel gezegd , ik vind het heel positief als mensen goede adviezen willen geven. Alleen ik begin beetje te twijfelen of ik wel met dit schema aan de slag had moeten gaan want er zitten toch wat onderschatte uitdagingen aan.
Ik probeer de moed er in te houden:-(

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 01.02.2017, 19:54 (2851 dagen geleden) @ radiojan

Wat mij betreft kun je gewoon met wisselspanning beginnen op de gloeidraden. Mocht er een bromprobleem ontstaan dan kun je altijd nog kijken hoe je de gelijkstroomvoeding moet dimensioneren.

Ik doelde niet op jou met teveel gezegd. In het verleden zijn discussies over condensatoren en elco's vaak vrij lang geworden omdat dat nou typisch onderdelen zijn die ingewikkelder worden naarmate je er dieper op ingaat, en dan door het beheer gesloten omdat ze te lang werden.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 01.02.2017, 20:10 (2851 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Eerlijk gezegd maak ik me geen zorgen over de brom maar wat in deze draad geadviseerd is. De EL84 buizen waarvan de gloeidraad naar de kathode t.o.v. de massa meer dan 100 volt tussen staat en dat kan problemen geven , toen had ik gedacht dat probleem op te lossen door de gloeidraden van gelijk stroom te voorzien zodat ik de gloeidraden niet aan massa hoef te leggen . In de draad heb ik op die vraag nog geen reactie gehad.

Maarten ik heb je verhaal begrepen geen punt.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Eleen @, Deurne (BE), 01.02.2017, 21:12 (2851 dagen geleden) @ radiojan

Eerlijk gezegd maak ik me geen zorgen over de brom maar wat in deze draad geadviseerd is. De EL84 buizen waarvan de gloeidraad naar de kathode t.o.v. de massa meer dan 100 volt tussen staat en dat kan problemen geven , toen had ik gedacht dat probleem op te lossen door de gloeidraden van gelijk stroom te voorzien zodat ik de gloeidraden niet aan massa hoef te leggen . In de draad heb ik op die vraag nog geen reactie gehad.

Maarten ik heb je verhaal begrepen geen punt.

Juist, ja... Als je die gloeidraadcircuits niet aan massa mag leggen? Waaraan dan wel?
Een goed idee lijkt me om de gloeidraadlijn van de EL84'en telkens aan de verbinding te leggen, waar ook de kathodeweerstanden en condensatoren aan verbonden zijn, eventueel met tussenschakeling van een weerstand van ca 1 tot 10 kOhm.
De gloeidraden van de ECC83'en kunnenofwel direct aan massa, dan wel via een ontkoppelde potnetiometerschakeling dooor middel van 2 weerstanden tussen pluslijn en massa op een DC potentiaal van ca 30 V. worden gelegd. Dit laatste verminderd de Vf/k van de tweede ECC83 en voorkomt brom door emmisssie van de gloeidraad(einden) naar kathode's en roosters in de eerste ECC83

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 02.02.2017, 18:56 (2850 dagen geleden) @ Eleen

Hallo Eleen,

Watje schrijft lijkt me een hele goede oplossing.

M.v.g. Jan

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 02.02.2017, 10:56 (2850 dagen geleden) @ radiojan

In een ander schema hadden ze de gloeidraden op kathodepotentiaal inplaats van massa gebracht geloof ik. Of hadden ze daar met gelijkspanning gewerkt? Heb even niet de tijd om dat nu na te zoeken. Een wat hogere voorspanning op de gloeidraden zetten moet in principe ook kunnen als je ze met wisselspanning voedt.

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 02.02.2017, 18:59 (2850 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten ik heb een tip van Eleen gekregen, je hoeft niet te zoeken wel bedankt voor de moeite.

M.v.g. Jan

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 01.02.2017, 07:51 (2851 dagen geleden) @ radiojan

Hallo Jan,

Hierbij een door mij gebouwde PPP versterker met EL34's. De trafo's heb ik indertijd gekocht op een markt, dus zonder specificaties. De primaire impedantie bleek ongeveer 800 Ohm te zijn. De voedingstrafo's heb ik van iemand door ruiling over kunnen nemen, waarbij de oorspronkelijke toepassing onbekend was. Echter, doordat er dubbele wikkelingen op zaten voor hoogspanning en gloeispanning, zeer geschikt voor een PPP schakeling. De gloeispanning van de stuurbuizen komt van een extra (derde) trafo. Hierbij de schema's en wat foto's. Succes met de bouw.

Piet

[image]
[image]
[image]
[image]

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 01.02.2017, 08:18 (2851 dagen geleden) @ Piet van der Pol

In een woord prachtig! :OK:
Het vakmanschap druipt er gewoon vanaf.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Bert V. @, Amstelveen, 01.02.2017, 13:08 (2851 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Schitterend Piet!, vakmanschap, en met zorg opgebouwd.

[image]


Bert

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door radiojan @, 01.02.2017, 13:38 (2851 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Hallo Piet,

Wat prachtig gemaakt:-) Ook het schema zelf ontwikkeld ? Met potlood prachtig strak het schema getekend.
Erg leuk dat je dit wil delen met andere mensen.
Kun je ook wat vertellen over de specificaties van deze prachtige zelfbouw!!!

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Piet van der Pol @, Alblasserdam, 02.02.2017, 06:57 (2850 dagen geleden) @ radiojan

Hallo Jan,

Ik heb de buis niet uitgevonden, en ook de PPP schakeling niet. Dus het belangrijkste deel van de schakeling komt al uit een verder verleden, zoals ook jou schema. Maar je kunt de onderdelen wel een beetje anders rangschikken, en dat heb ik wel gedaan. De instelling van de stuurbuis voor de eindbuizen, en de keuze van deze buis zelf, komt uit een ander schema. De rest vind je eigenlijk in allerlei andere schema's ook terug.

De versterker heeft een uitgangsvermogen van 30 Watt. De bandbreedte beslaat de normale audioband (20 Hz tot 20 kHz). Dus ruim meer dan ik kan horen.

De negatieve roosterspanning voor de eindbuizen is vast ingesteld, maar de eindbuizen hebben ook nog afzonderlijke kathodeweerstanden. De ruststroom is ongeveer 60mA. Over de kathodeweerstanden valt dus een (klein) deel van de negatieve roosterspanning. Met buizen die een beetje gelijk zijn, is er dan geen aparte instelling voor de buizen nodig. Maar ook bij verschillende buizen blijkt de PPP schakeling op deze manier erg tolerant, doordat er een sterke tegenkoppeling in de eindtrap zelf plaats vind.

Verder zijn er in de primaire van de nettrafo's nog kleine smoorspoelen opgenomen. Deze zorgen voor een geringe spanningsval, zodat de 220V trafo's op 230V aangesloten kunnen worden.

Het aanbrengen van de 1N4148 diodes, dat doe ik in de regel bij versterkers die geen buisgelijkrichter hebben. Bij het inschakelen van de voeding staat er direct 350V op alle buizen, terwijl de buizen nog koud zijn, en de koppelcondensatoren nog moeten opladen. Om te voorkomen dat er dan een hoge positieve spanning op de stuurroosters komt (er kan nog geen roosterstroom lopen in een koude buis) zijn deze diodes aangebracht. Of het echt nodig is, weet ik niet. De maximale negatieve roosterspanning op een buis wordt vaak wel gespecificeerd, maar de maximale positieve spanning op het rooster, bij een koude buis, niet.

Piet

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 01.02.2017, 18:35 (2851 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Mijn complimenten, dat ziet er fantastisch uit! :OK:

Zelf heb ik ongeveer 30 jaar geleden ook 2 PPP versterkers gebouwd. (2x mono)
Die klonken bijzonder goed.

Wat mij meteen opviel op de foto was de blauwe instrumentklem, dus niet het standaard rood+zwart, want dat zou tot problemen kunnen lijden, bij zwart denk je aan massa.
Bij de PPP versterker ligt de '-' van de luidsprekeraansluiting niet aan massa! Maar het midden van de uitgang is massa.

Op het schema viel mij op dat er vast negatief gebruikt wordt voor de eindbuizen, dat had ik nog niet eerder gezien.

Ook vallen mij de 3 stuks 1N4148 op, zijn die echt nodig?

Ger

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"

Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker

door Eleen @, Deurne (BE), 01.02.2017, 20:55 (2851 dagen geleden) @ Ger Fust

Ook vallen mij de 3 stuks 1N4148 op, zijn die echt nodig?

Die dioden staan over het rooster en de kathode; zodra het rooster meer dan 0,6 V. postief wordt, komt de diode in geleiding en voorkomt hogere positief tegenover kathode. Zo zou je kunnen stellen dat ze zin hebben...
Echter al veel vroeger, bij 1 tot 0,5 V negatief op het rooster loopt er al roosterstroom. Dus, zinnig of niet? Ze voorkomen in elk geval grotere rampen.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum