Uitgangs transformator voor een PPP buizenversterker (Techniek Overig)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.01.2017, 18:06 (2853 dagen geleden) @ radiojan

en kijk bij het halve deel van de ECC83 zit een weerstand van 1 Megaohm en een condensator van 2,2uF.Het rooster lijkt voor de signalen kortgesloten te liggen naar de zwevende massa van de uitgangstrafo?

Het rooster is d.m.v. een condensator van 2,2 uF met de nul verbonden, dat is correct en is geen fout. De tweede ECC83 is geschakeld als een verschilversterker, functioneel gezien is het een fasedraaier. Waarom je denkt dat de nul van deze versterker zweeft vermeld je niet, het rooster waar je het over hebt zweeft evenmin.

Het spanningsverschil tussen de gloeidraad en de kathode zit mij ook dwars. Ik gebruik twee trafo's met aparte gloeidraad wikkelingen. Je hebt het over een derde aansluiting voor de gloeidraad, dan zou ik nog een extra trafo nodig hebben is er geen andere oplossing?

Je vertelt er niet bij hoe je een aanpassing t.o.v. het schema met slechts twee gloeiwikkelingen wilt gaan realiseren. Het gaat net wanneer je de gloeidraden van de ECC83 buizen parallel zet aan de gloeidraden van de bovenste EL84 buizen. Maar echt fraai is dat niet (tijdens het uitsturen van de versterker staat de halve uitgangsspanning dan op de gloeidraden van de voorversterkerbuizen).

Voor een EL84 geldt dat de maximaal toelaatbare spanning tussen kathode en gloeidraad 100 volt is. Verder geldt dat de gloeispanning niet mag "zweven", en dat er een weerstand van maximaal 20 kOhm tussen de gloeidraad en de kathode zit.

Wanneer je het schema dat je hier hebt geplaatst aandachtig bekijkt zie je dat aan beide voorwaarden niet wordt voldaan.

Je kunt dit oplossen door de gloeidraden van de bovenste EL84 buizen, de onderste EL84 buizen en de beide ECC83 buizen van elkaar te scheiden. Je hebt in dat geval dus een nettrafo nodig met 3 gescheiden gloeiwikkelingen, plus 3 extra weerstanden van elk 20 Kohm.

De spanning tussen de kathode en de gloeidraad voor de beide ECC83 buizen mag maximaal 180 volt zijn. Ook hier geldt dat de gloeidraden niet mogen "zweven" maar dat deze via een weerstand van maximaal 20 Kohm met de kathode moeten zijn verbonden.

Natuurlijk zijn er andere oplossingen mogelijk, maar de al genoemde oplossing is de meest eenvoudige. Een andere oplossing is b.v. om buizen te gebruiken die de spanningen die in de getekende versterker straks aanwezig zijn wel aankunnen. Met b.v. PL36 eindbuizen wordt het al een stuk eenvoudiger.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum