update variac voeding (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 02.02.2017, 19:09 (2845 dagen geleden)
Bewerkt door Loek, 02.02.2017, 19:16

Hallo forum lezers,

Hierbij een kort verslagje van updaten van mijn variac voeding.


Ik had deze variac met aparte scheiding transformator vele jaren geleden gekocht op de “boerderij beurs” (helaas al weer wat jaren is daar geen beurs meer).

De verkoper had dit apparaat zelf gebouwd. Alles is uitgevoerd met zeer zwaar materiaal. De kast is van 4 mm plaatstaal. Ook de scheiding transformator is zeer zwaar en gemaakt voor de tropen volgens een sticker. De fabrikant is TRAFA uit Ettenleur.
[image]

Er zaten twee rechthoekige meters in waarvan de A-meter een weekijzer type was.


[image]

Met een schakelaar kan je de uitgang op wissel of gelijkspanning zetten
De meters waren ook omschakelbaar in twee bereiken.

Na jaren tevreden gebruikt bleef de laatste tijd soms de voltmeter hangen. Ook de uitlezing van de meterschalen was lastig.

Dat waren dan de reden om deze voeding eens te gaan updaten.
Gezien de dikte van het plaatstaal en zeer degelijk lak moest de update gebeuren zonder dat de kast en de gaten daar in aangepast moesten worden.

In China zijn paneel metertjes gekocht deze zijn ongeveer 5 Euro per stuk. De behuizing van de oude meter is gebruikt om deze meters in te bouwen. Er hoeft dus niet aan de kast aangepast te worden
Links zie je een A en V meter voor wissel spanning de bereiken zijn 600V AC en 10A AC (via een shunt). Deze meters moeten aparte voedingen hebben van 7 tot 30 V (AC/DC). Deze twee meters geven dus de spanning en stroom aan op de uitgangsklemmen. In de stand gelijkspanning zijn dit de waarde gemeten van voor gelijkrichting.

Rechts boven is ook een AC meter met het bereik van 600V AC . Deze meter heeft geen eigen voeding nodig (voed zich uit meetsignaal). Het nadeel is dat de meter pas iets weergeeft boven de 80V AC. In dit geval is dat niet erg omdat deze meter de waarde van de netspanning aangeeft.

De meter rechts onder geeft ook de status van de uitgang weer voor spanning-stroom-vermogen –KWh en cos-phi . Eigenlijk zijn de waarde voor V-A dubbel maar deze meter voed zich ook uit de meetspanning. Dus ook pas boven de 80V AC zijn er resultaten zichtbaar en dat kan lastig zijn in gebruik.

Voordat ik de meters gemonteerd heb zijn er natuurlijk verschillende controles uitgevoerd. Ik moet zeggen dat ze erg nauwkeurig zijn. Ook de cos-phi meting heb is gecontroleerd met een vaste faseverschuiving gemeten op een scoop.

De meter rechtsonder meet de stroom niet via een shunt maar met een spoel. De bedoeling is dat je de belasting via een draad door deze spoel gaat.

Om bij kleine stroom waarde toch een goed resultaat te krijgen voor A-vermogen en KWh is op de spoel ook 10 wikkelingen gemaakt waarmee je de aanwijzing 10 * hoger maakt.

De tekst op de kast heb ik voor het eerst gemaakt met een Dymo letra tag (aanbieding Aldi) met transparant tape.

Het geheel ziet er nu zo uit.

[image]

[image]

Dit hele verslag is niet een technisch hoogstandje maar misschien hebben jullie hier iets aan als je een eenvoudig metertje zoekt of tekst op een meetapparaat moet printen.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum