Vacuum weerstand (Techniek Overig)

door Will @, Zuidzande, 05.02.2017, 13:43 (2847 dagen geleden)

Hallo Leden
Ik vond tussen wat radio materiaal een vacuum weerstand van 20 k Ohm, het merk is Loewe ken een van jullie zo'n weerstand en waarvoor werd hij gebruik, de weerstand zit in een glazen omhulsel en lijkt wel wat op een zekering dus aan de beide kanten van het omhulsel een messing bus zadat hij in een houder geplaats kan worden,ben benieuwd naar reacties.

groet Will

Vacuum weerstand

door hans @, Hoorn, 05.02.2017, 13:58 (2847 dagen geleden) @ Will

Will,

Dat is stokoud spul. Uit de tijd dat pioniers zelf radio's in elkaar zetten. In de foto zie je een weerstand en een condensator van Loewe met daaronder een 20mm zekering ter vergelijking. De weerstand heeft duimwieltjes waar je een draad in kunt klemmen; de condensator past in een klemmetje. die klemmetjes heb ik ook, maar weet ik nu even niet te vinden.

[image]

Hans

Vacuum weerstand

door Will @, Zuidzande, 05.02.2017, 14:06 (2847 dagen geleden) @ hans

Hallo Hans

Ik had ze nog nooit gezien en ik ben toch al zo,n 60 jaar bezig in de radio reparatie ik ken wel de gewone uitvoering met de duimschroefjes maar vacuum kon ik nog niet , de weerstand die ik heb is zonder de schroefbevestiging, wat zou de reden zijn van het vacuum?, zo,n weerstand kan toch slecht zijn warmte kwijt,vacuum geleid geen warmte.Misschien weet iemand het antwoord hierop.
groet Will

Vacuum weerstand

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 05.02.2017, 14:22 (2847 dagen geleden) @ Will

Hallo Will,

Dergelijke weerstanden kwamen wel vaker voor in radio's uit de jaren '20 en begin jaren '30.
Ze bestonden dus ook met gewone draadjes om gesoldeerd te worden zoals hier in een van mijn radio's:

[image]

Groeten .... Hugo Sneyers

Vacuum weerstand

door Will @, Zuidzande, 05.02.2017, 14:41 (2847 dagen geleden) @ Hugo Sneyers

Hallo Hugo
Dit bewijst wel weer je bent nooit te oud om te leren,ook deze had ik nog nooit gezien maar de vraag blijf staan ,wat is de reden van het vacuum?

groet Will

Vacuum weerstand

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.02.2017, 15:04 (2847 dagen geleden) @ Will

Loewe maakte in de tweede helft van de jaren '20 niet alleen weerstanden, maar ook condensatoren die luchtdicht waren afgesloten en vacuum gepompt.

Dr. Loewe gebruikte deze onderdelen in eerste instantie in zijn bekende geïntegreerde 2- en 3-voudige buizen (b.v. het model 3Nf. http://www.hupse.eu/radio/tubes/3Nf.htm ) Om vervuiling van het vacuum van zo'n buis te voorkomen moesten de passieve onderdelen apart worden opgesloten in glas.

Het bleek echter snel dat deze verpakking nog een voordeel had, zowel de weerstanden als de condensatoren waren veel stabieler en vertoonden veel minder veroudering wanneer je ze vacuum insmolt in een glazen buisje. Loewe verkocht in de genoemde periode zeer veel van deze onderdelen, en ze werden zeker niet alleen gebruikt door amateurs maar ook door fabrikanten van radiotoestellen.

Deze Loewe condensatoren en weerstanden waren uiteraard wat duurder in aanschaf, maar aantoonbaar beter.

--
http://www.hupse.eu/radio

Vacuum weerstand

door humfred ⌂ @, Dubai, 05.02.2017, 15:07 (2847 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb ze niet eerder gezien maar ik kan me voorstellen dat ze zeer geschikt waren voor gebruik in de tropen.

Vacuum weerstand

door Will @, Zuidzande, 05.02.2017, 15:20 (2847 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John

Dat was nog eens een staaltje van buizen maken, ziet er schitterend uit, zoiets in een verzameling zou zeker niet misstaan wie weet. Maar waarom vacuum alleen in een glazen omhulsel zou toch ook werken, deze vraag blijf dus staan.

groet Will

Vacuum weerstand

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 05.02.2017, 16:40 (2847 dagen geleden) @ Will

Maar waarom vacuum alleen in een glazen omhulsel zou toch ook werken,

Je zou ook een of ander edelgas kunnen gebruiken. Geen lucht, want in lucht zit zuurstof en dat kan zorgen voor oxidatie. Weerstanden bevatten onder meer koolstof, wanneer zich dat bindt met zuurstof ontstaat kooldioxide en dat geleidt niet. De weerstandswaarde neemt dan toe.

--
http://www.hupse.eu/radio

Vacuum weerstand

door Goldline @, Oranjedorp, 06.02.2017, 11:27 (2846 dagen geleden) @ John Hupse †

Maar waarom vacuum alleen in een glazen omhulsel zou toch ook werken,


Je zou ook een of ander edelgas kunnen gebruiken.

Ben u niet bang dat dat ontsteekt bij ongeveer 70 volt spannings-potentiaal over het component ?

--
Cees PA1DBA

Vacuum weerstand

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 06.02.2017, 12:29 (2846 dagen geleden) @ Goldline

Ben u niet bang dat dat ontsteekt bij ongeveer 70 volt spannings-potentiaal over het component ?

Hallo Cees,

je hebt kennelijk al gekozen voor een vulling met neongas. Er bestaan echter 7 verschillende edelgassen, en een veelvoud aan mengsels met dergelijke gassen. Neongas heeft de laagste ontsteekspanning, xenongas heeft b.v. een aanzienlijk hogere ontsteekspanning. Ook de druk van het gas speelt een rol, door deze te verlagen stijgt de ontsteekspanning.

Vacuum voldeed indertijd zeer goed voor de Loewe weerstanden die in radiotoestellen werden gebruikt.

Een commerciële toepassing van gasgevulde weerstanden zijn b.v. de met waterstof gevulde stroomregelweerstanden die werden gebruikt in acculaders. Het voordeel van waterstof is bij deze toepassing de relatief goede warmtegeleiding van waterstofgas.

--
http://www.hupse.eu/radio

Vacuum weerstand

door Jacques Hermans @, Arnhem, 05.02.2017, 16:41 (2847 dagen geleden) @ Will

Hallo Will


Zoals John al duidelijk vertelt, is het insmelten van deze onderdelen noodzakelijk gebleken omdat in genoemde zogenaamde "Mehrfachröhren", het vacuum werd verpest door het bij deze weerstanden en condensatoren toegepaste materiaal dat bij temperatuurverschillen tijdens het gebruik verstorende stoffen uitscheidde. Het vacuum pompen was nodig om in de onderdelen het zelfde vacuum te hebben als in de rest van de buis, hetgeen resulteert in minder risico van lekkage, immers, de druk is dan gelijk laag, zowel in de buis zelf als in de glazen omhulsels van de onderdelen. Ik heb deze kennis van de ontwerper van deze buizen zelf, die ik in 1994 in Dresden persoonlijk heb gesproken. De destijds 94-jarige Bruno Wiennecke hield daar een lezing ter gelegenheid van het feit dat de leden van de "Interessengemeinschaft Geschichte der Rundfunktechnik" van de destijds DDR, deze gemeenschap (een vereniging was in de DDR niet toegestaan!) beëindigden en de meesten van hen overstapten naar de GFGF, de Duitse radiovereniging. Ik herinner mij nog dat deze Bruno Wiennecke, de enkele keer dat hij tijdens zijn lezing een notitie raadpleegde, dat kon doen zonder het gebruik van een leesbril. Ik heb deze lezing destijds op video vastgelegd, een zeer indrukwekkende ervaring!


Jacques Hermans

Vacuum weerstand

door Will @, Zuidzande, 05.02.2017, 17:03 (2847 dagen geleden) @ Jacques Hermans

Hallo John en Jacques
In een buis kan ik me voorstellen dat deze weerstanden en condensatoren geisoleerd opgesteld waren , dus in glas verpakt en vacuum gezogen maar als los onderdeel ,dus buiten een buis zou alleen de reden kunnen zijn die John heeft beschreven nml stabieler en minder slijtage door veroudering, in ieder geval wordt iedereen die gereageerd heeft op mijn vraag van harte bedankt , ik ben toch weer wat wijzer geworden.
groet Will

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum