stinkend onderdeel (Algemeen)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 11.11.2008, 08:07 (5858 dagen geleden)

Ik ben een Marconi CT218 ex-leger meetzender aan het restaureren. Hij is waarschijnlijk uit 1954. In deze meetzender zit een blikje met schroefdeksel. Na heel veel prutsen heb ik het open gekregen. Er in zit een reserve filmschaal (zo'n paar meter lange strook van een of andere doorzichtige kunstof) en een trimsleutel ingepakt in papier. Dit heeft zo te zien zijn hele leven dicht gezeten. De koker was luchtdicht (rubberring). Nu is de filmschaal helemaal vergeeld en de metalen sleutel helemaal verroest. Dat heeft dus blijkbaar chemisch op elkaar gereageerd. Er zat een raar soort bruin/rode korst op, heel anders als gewone roest. Maar er kwam een lucht van af, dat wil je niet weten. Mijn hele hok stonk ernaar. Het rook naar accuzuur. Ik pakte wat schuurpapier om het te schuren en toen kreeg ik gelijk brandende ogen en keel dus gelijk gestopt. Daarna er wat olie opgedaan ivm het stof wat er afkwam en die laag werd toen pikzwart (zoals een taninelaag) Voor de veiligheid hem in de garage maar even afgedraaid en gepolijst. Blijkbaar zat er een soort laag op dat staal wat is gaan reageren.
Ik liet het ding beneden aan mijn vrouw zien op weg naar de garage en toen ik 20min later terug kwam zei mijn vrouw dat ze de stank van dat ding nog rook toen ik al weer weg was.

Heeft iemand een idee wat dit voor reactie/materiaal is geweest.Vond het wel wat eng dat het zo irriterend was. Soort zelfmoord capsule voor het geval de vijand hem in handen krijgt :-P

Fred

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

stinkend onderdeel

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 11.11.2008, 10:33 (5858 dagen geleden) @ fred101

Hoi, Fred heb je een foto van die filmstrip en sleutel of fotos van de restanten. Geheel ?

Geen militair impregneer/ontsmettingsmiddel?

De filmschaal kan van celluloid zijn ?

in eerste instantie zat ik aan boorzuur te denken maar dat zit in vloeistofgevulde elkos (elektroliet)


groet Sander

stinkend onderdeel

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 11.11.2008, 11:49 (5858 dagen geleden) @ fred101
Bewerkt door S.Leunissen, 11.11.2008, 11:54

Ik gok op twee mogelijkheden:

Celluloid bevat nitro verbindingen en nitroverbindingen kunnen met ijzer een verbinding vormen die ijzernitraat heet en dit geeft een bruine kleur. Celluloid vergaat vanzelf (oude films die afbrokkelen). Het toeval wil dat ijzernitraat wordt gebruikt om te patineren. Salpeterzuur bevat nitraat.

Is de film van celluloseacetaat (opvolger van celluloid) dan zou met ijzer ijzeracetaat gevormd kunnen worden dat een rode kleur vormt. Acetaat ruikt naar azijnzuur ….

Een en ander is wel afhankelijk van wat voor omstandigheden er gelden. Temperatuur, vocht zuurstof aanwezig, licht.

Metaal dat in een keer zwart wordt kan verzilverd zijn en zilvermateriaal kan misselijkmakend vies ruiken. Zilver onder invloed van nitraat geeft zilvernitraat (fotografie).

Ijzersulfide is ook een stof die zwart is … IJzer kan onder zuurstoofloosheid met bijvoorbeeld zwavelzuurdampen reageren tot ijzersulfide = zwart.

Bij het schuren verwijder je de zouten oxidatie roestdelen. Deze komen als stof in de lucht en reageren met lichaamsvocht en lossen dan gedeelteijk weer op met als gevolg dat je de "oorspronkelijke verbindingen weer terug kunt krijgen met als gevolg zuren zowel salpeter of zwavel die sterk etsende eigenschappen hebben.

Mogelijk is het rubber vergaan waarin ook zwavelverbindingen (vulcanisatieproces) zitten die een reaktie hebben teweeggebracht.

groet sander

Meer kan ik er niet van maken

Sander

stinkend onderdeel

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.11.2008, 12:39 (5858 dagen geleden) @ fred101

Het rook naar accuzuur.

Celluloid is chemisch niet erg stabiel, er kan salpeterzuur en zwavelzuur vrijkomen. Dit tast het metaal weer aan. Accuzuur is een oplossing van zwavelzuur in water.

Een ander probleem is de zeer grote brandbaarheid van celluloid.

--
http://www.hupse.eu/radio

stinkend onderdeel

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 11.11.2008, 19:24 (5857 dagen geleden) @ John Hupse †

Aan de hand van jullie info , een mailtje van een lezer en info via de marconi groep denk ik dat het inderdaad is zoals hier boven door jullie beschreven. De film is van celluloid en dat was erg brandbaar. Er zijn naar aanleiding van strenge brandvoorschriften toen varianten ontwikkeld. In 1948 de laatste begreep ik. Deze was niet brandbaar maar viel, bleek later, onder invloed van bv hitte (in een blikje naast buizen) veranderde dat snel van samenstelling waarbij idd een zuur vrijkwam. Hierin is gezien zijn leeftijd waarschijnlijk de 1948 variant gebruikt. Dank voor de interessante info.

Fred

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

stinkend onderdeel

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 11.11.2008, 19:51 (5857 dagen geleden) @ fred101

En dan te denken dat die celluloid in de bioscopen werd belicht door zeer sterke hete lampen !

Graag gedaan.

Groet Sander

stinkend onderdeel

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 11.11.2008, 20:03 (5857 dagen geleden) @ S.Leunissen

Daar ging het dan ook regelmatig mis als de film om één of andere reden bleef hangen. Had je geluk dan smolt de film, maar het gebeurde ook dat daardoor de boel in de fik vloog.

Een hele poos geleden ooit eens een oude Italiaanse speelfilm over gezien. Ging over een jongetje dat zijn opa in een bioscoop hielp. Opa was op een keer weg, jongetje draait de film, loopt vast, bioscoop in de fik.

Groeten,

Matthias

stinkend onderdeel

door Jan vd Reijden, 11.11.2008, 20:17 (5857 dagen geleden) @ fred101

Ik heb gehoord, weet niet of het waar is, dat de oude films spontaan in de fik kunnen vliegen bij blootstelling aan de lucht, nadat ze jaren in een metalen doos zaten.
Mijn schoonvader durfde daarom zijn oude amateurfilms van de kinderen niet meer over te laten zetten. Vertonen al helemaal niet. Films zitten nog steeds in een blikken doos.

Jan.

stinkend onderdeel

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 11.11.2008, 22:44 (5857 dagen geleden) @ Jan vd Reijden

Amateurfilms zijn bij mijn weten niet van celluloid. Tenzij ze heel oud zijn misschien, ik zag een jaartal van 1948 genoemd worden als jaar waarin een minder brandbare variant is ontwikkeld en nog weer later zullen ook plastics gebruikt zijn voor film.

stinkend onderdeel

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 11.11.2008, 22:55 (5857 dagen geleden) @ Jan vd Reijden

Mijn vader schoot al in het begin van de 50'er jaren wat 8 mm filmmateriaal. Ik heb dat nog onlangs op DVD laten overzetten. De films zijn al die jaren in blik bewaard en zien er nog steeds normaal en ongeschonden uit. Bij het kopieerbedrijf wekte men ook niet de indruk dat je daar voorzichtig mee zou moeten zijn.

stinkend onderdeel

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 12.11.2008, 06:29 (5857 dagen geleden) @ Jan vd Reijden

Celluloid is op een gegeven moment vervangen door celluloseacetaat houdende dragers die veel stabieler waren dan celluloid.

Oude dias en films hebben de neiging te verkleuren ook al zet je ze donker en luchtdicht en koel (constante temperatuur) weg.

Het is ook gen wonder dat oude films en dossiers bewaard worden in klimaatkamers waar de omstandigheden worden beheerd zoals temperatuur vochtigheid zuurgraad luchtkwaliteit lichtsterkte.

groet Sander

stinkend onderdeel

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 12.11.2008, 06:35 (5857 dagen geleden) @ Jan vd Reijden

Jan, ik zou de films er gewoon zeer voorzichtig uithalen en dan toch laten overzetten. En vooral letten op het handmatig afrollen afspoelen in plaats van met een projector meteen aan de gang te gaan. Voorzichtig de twee lagen film van elkaar krijgen. Omdat anders breuk kan optreden.

Deze films gaan echt niet spontaan ontbranden. Dat lijkt mij een broodje aap.


groet Sander

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum