condensatortester (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 14.02.2017, 19:02 (2838 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door kris, 14.02.2017, 19:24

dat dit neonlampje geen exacte aanwijzing geeft begreep ik al. Maar dat is voor ons doel ook niet nodig.

omdat het neonbuisje af en toe een knipper geeft


Dat het lampje gaat knipperen lijkt me overigens uitgesloten. Hoe zou dat kunnen gebeuren?


Ondat het samen met de te testen condensator en zijn lekcircuit een relaxatie-oscillator vormt. Het idee is lang geleden zelfs toegepast in tijdbasis-circuits. (zonder lekkende C dan weliswaar ) Dus in principe kan je via de condensator waarde de lek-R bepalen dankzij de frekwentie. RC tijd x K(onstante) maar dat gaat velen te ver :-)


Dat je hier globaal isolatiewaarden tot 1.000 Mohm mee kunt aantonen is nogal onwaarschijnlijk. Dat betekent immers dat er via het neonlampje een wisselstroompje gaat lopen van 2x 0,3 uA = 0,6 uA. Zo'n lampje licht helaas niet op bij een dergelijk miniem stroompje.

Neonbuisjes gaan al glimmen bij hele kleine stromen. (weet niet precies meer hoeveel) maar dat maakt niet uit. Door het relaxatie-oscillatiegedrag krijg je duidelijk knipperen te zien.


Stel dat de voltmeter een inwendige weerstand heeft van 10 Mohm. Er loopt dan bij 300 volt een stroompje van 30 uA door de voltmeter. De stroom door het lampje is dan 60 uA. Het lampje licht hierdoor iets op, precies zoals de ontwerper van deze tester beschrijft. De lek van de twee diodes draagt hier ook nog iets aan bij, vooral in de zomer.


Die opmerking was al gemaakt. En ook dat het neonnetje na de diodes en de meter moet komen. Lees ook eens wat de dagen ervoor geschreven is...


Wanneer je vervolgens een isolatieweerstand van 1.000 Mohm parallel schakelt aan de voltmeter zal de stroom door het lampje met 1% toenemen tot 60,6 uA. Het lijkt me uitgesloten dat je het verschil met 60 uA kunt zien. Die 1.000 Mohm moet je dus
vergeten.


Die opmerking was al gemaakt. En ook dat het neonnetje na de diodes en de meter moet komen alleen dan kan het 1000Mohm en meer detecteren.

Good /no good is voldoende.


Maar het eigenlijke probleem van dit soort testers is nog weer anders. De suggestie wordt immers gewekt dat je hiermee de bruikbaarheid of onbruikbaarheid van oude radiocondensatoren kunt aantonen. Een nieuwe papiercondensator heeft meestal een isolatieweerstand die beter is dan 1.000 Mohm. Dat kan je in elk geval niet bepalen met deze tester, zie hierboven.

Een oude papiercondensator heeft een veel lagere isolatiewaarde. Dat betekent dat wanneer je een oude papiercondensator aansluit op deze tester het lampje vrijwel altijd zal gaan branden. Je hebt in dit opzicht dus niets aan deze tester, het resultaat is immers bijna altijd "no good".

De knipperfrekwentie geeft nog steeds een indicatie van hoe good, maar niet iedereen kan uitmaken of een lekkende condensator waar nog te gebruiken is. Dus de neon methodiek is vooral bedoeld voor gebruikers die good/no good verkiezen boven wat anders.


Conclusie. De bruikbaarheid van een oudere papiercondensator hangt af van de toelaatbare isolatieweerstand in de toepassing. Bij een ontkoppelcondensator voor een schermrooster van een l.f. pentode kan dat b.v. 500 Kohm of meer zijn. Het is voor een dergelijke test veel eenvoudiger om de schermroosterspanning in bedrijf te meten m.b.v. een hoogohmige multimeter. De bekende 3 papiercondensatoren, mits aanwezig, moet je altijd vervangen, de rest test je het best met een multimeter in bedrijf. Deze simpele test moet je overigens toch doen, er zitten immers ook nog andere onderdelen in een radiotoestel.

Hoveel lek je toelaat hangt idd van de schakeling, maar sommigen verkiezen lekkende exemplaren er meteen uit halen. das hun goed recht.


btw, Zelf gebruik ik de neon tester niet (omdat ik een nog snellere schakeling gebouwd heb die binnen één seconde de uitslag geeft tot 10000Mohm)maar er is niks met het idee en snap dus niet goed wat je probleem er mee is. De uitwerking van Frans kon beter, maar das een andere zaak.

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum