Tweelamps voorschakeltoestel (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 16.02.2017, 12:03 (2836 dagen geleden)

Na de thread van vorige week over voorschakelgloeilampen heb ik ook mijn serievoorschakelgloeilampfaciliteringstoestel gebouwd. De ervaren restaurateur in het filmpje had vier gelijke lampen op zijn kastje, welke hij afzonderlijk aan en uit kon doen. Maar verder hoorde ik niemand erover dat het zinvol is om tussen veel lampen te kunnen schakelen.

[image]

Daarom heb ik me beperkt tot een tweelamps-toestel. De fittingen en een berg oud glas had ik al in huis en zaterdag ben ik, ondanks het slechte weer, even naar de kringloopwinkel gefietst om een WCD (stopcontact) en een kistje te shoppen. Er zit nu een schakelaar in om tussen twee lampen of een directe netverbinding te schakelen. Afhankelijk van het toestel kun je natuurlijk verschillende lampen erin draaien, maar omdat de meeste toestellen zo 40 tot 50W gebruiken, zal de 40W en de 60W wel het meest gebruikt worden.

[image]

Maandag heb ik een Philips B2X40U opgestart (na vervangen van vijf condensators, behalve de standaard drie heb ik stiekum ook de AVC condensator en de HF schermroosterontkoppelaar vervangen), dit ging prima, het toestel speelde al via de 40W lamp en nog beter via de 53W halogeenlamp. Hier is het (niet erg verrassende) schema:

[image]

Tweelamps voorschakeltoestel

door soundman2 @, Wouw, 16.02.2017, 15:19 (2836 dagen geleden) @ gerard

De schakelaar heeft meer standen volgens de tekening. Als hij ook meer dekken heeft, kun je de lampen ook nog serie en parallel schakelen.

Tweelamps voorschakeltoestel

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 16.02.2017, 15:51 (2836 dagen geleden) @ gerard

Ook heel mooi gemaakt.
Alleen nog even een goede knop met duidelijke pijl er op
zodat je goed kunt zien in welke stand de schakelaar staat.

Aankomende beurs vast weer bakken vol knoppen te vinden.
:OK:

Tweelamps voorschakeltoestel

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.02.2017, 13:11 (2835 dagen geleden) @ gerard

Aanvulling: omdat de B2X40U een universeeltoestel is, heb ik voor het opstarten de lampendoos uiteraard via een scheidingstrafo aangesloten. Voor de meesten hier zal dat duidelijk zijn, maar even expliciet, een lamp doet vrijwel niets voor je op gebied van persoonlijke veiligheid.

Omdat twee lampen me genoeg leek, zal het aanbrengen van serie of parallelverbindingen ook niet veel toevoegen. De draaischakelaar in mijn voorraad had vijf standen en vier dekken dus ja, heel ingewikkelde combinaties kan ik hiermee maken!

Een andere knop moet er inderdaad op! Dit was de enige passende die ik in mijn rommelbak vond, maar inderdaad moet er een knop komen met een duidelijke pijl.

Tweelamps voorschakeltoestel

door kris @, Gent België, 17.02.2017, 14:48 (2835 dagen geleden) @ gerard

Na de thread van vorige week over voorschakelgloeilampen heb ik ook mijn serievoorschakelgloeilampfaciliteringstoestel gebouwd. De ervaren restaurateur in het filmpje had vier gelijke lampen op zijn kastje, welke hij afzonderlijk aan en uit kon doen. Maar verder hoorde ik niemand erover dat het zinvol is om tussen veel lampen te kunnen schakelen.

Gerard,

misschien heb je mijn "bakje" niet gezien in het vorige topic. Uiteraard is het zinvol tussen lampen te kunnen schakelen en combinaties daartussen. Niet iedere radio verbruikt evenveel. Ik verkoos één schakelaar per lamp. (bij mij zitten er 1+ 3 in van verschillend wattage) Dus ik kan heel wat combinaties maken. En je zit ook niet met een onderbreking tijdens het schakelen, wat met een draaischakelaar wel kan (hangt van het type af)

groeten

Kris

Tweelamps voorschakeltoestel

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.02.2017, 15:09 (2835 dagen geleden) @ kris

misschien heb je mijn "bakje" niet gezien in het vorige topic. Uiteraard is het zinvol tussen lampen te kunnen schakelen en combinaties daartussen. Niet iedere radio verbruikt evenveel.

Ja, jouw apparaat had ik zeker wel gezien en ik had ook wel gemerkt dat dit een meerlampstoestel is. Bij jou zijn alle lampen echter vast ingebouwd, waardoor je sneller behoefte hebt aan meer lampen. Maar ik begreep toch, dat je voor een bepaald toestel niet heel veel verschillende gebruikt. Kijk voor een normaal radiotoestel van bv 50W verbruik is natuurlijk 7,5W veel te weinig, dan doet-ie niks, en 250W te veel, dan is er nauwelijks stroombegrenzing. En wat doe jij als je een BX998A op je werkbank krijgt, met een verbruik van zo'n 100W?
Bij mij zijn de lampen uitwendig aangebracht en snel wisselbaar. Zo kan ik, per toestel wat ik opstarten wil, een of twee lampen kiezen, bv 40 en 60 voor een buizenradio, of 150 en 250W mocht ik TVs gaan repareren, of 7 en 12 voor een transistorradio. Zolang ik met dat ene toestel bezig ben, is de simpele omschakelmogelijkheid dan genoeg.

Tweelamps voorschakeltoestel

door kris @, Gent België, 17.02.2017, 21:55 (2835 dagen geleden) @ gerard

de 7,5 watt en 15 wat zijn handig voor heel kwetsbare dingen, zoals sommige miniatuurbuisradio's alsook voor het formeren. De 60 watt is de meeste gebruikte. De 250 watt geeft nog steeds voldoende stroombegrenzing voor de zware jongens, er kan nooit meer dan 1A gaan lopen. Het geeft ook de volle spanning voor kleinere toestellen (als je ze eens voluit wil horen) met nog enige vorm van bescherming.
Der had ook nog een 150 watt lamp ingekund, maar vond het niet nodig. Voor een TV heb je al gauw een 500 watt lamp nodig. (ik heb voor de uitzonderingen nog enkele aparte plankjes... :-) Maar nu ben ik in vele gevallen van het lampwisselen vanaf en is ook de kans op glasbreuk nihil. De schakelaars laten alle combinaties toe zonder een ingewikkelde bedrading. In het kastje zit ook nog een variac, dus het is combineren naar hartelust.

Het kan altijd beter, maar het kastje is lekker compact en kan dus ook makkelijk mee op verplaatsing.


groeten

Kris

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum