Erres KY504 - elco (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 11.11.2008, 15:28 (5855 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door soundman2, 11.11.2008, 15:39

Ik ben bezig met het fixen van een ky504. Uit de speaker komt slechts een zacht gezoem, zowel vlak na inschakelen als na een minuut opwarmen. De originele voedingselco heeft z'n inhoud eruit geperst dus die is niet meer bruikbaar. Nieuwe elco's zijn er nu ingesoldeerd (aansluitingen oude elco onder het chassis doorgeknipt en geisoleerd, nieuwe elco eraan via draden (onder het chassis was geen ruimte meer voor de nieuwe elco's), de draad die boven het chassis loopt naar het soldeerlipje van de originele elco heb ik losgehaald en verbonden met de nieuwe elco's)
De originele elco zit volgens mij met een pertinax ring geisoleerd van het chassis, al meet ik wel 110 ohm. Het lijkt mij waarschijnlijk dat dat komt doordat de ring aangetast is door het elektrolyt.

Alle buizen gloeien. Er is hoogspanning op de elco's zelf, maar er lijkt geen stroom te lopen (hoogspanning is 30 sec na het uitschakelen nog 250v)
Verder is het stroomverbruik erg laag.
Bij het draaien aan de volumeknop is er ook geen gekraak...

Omdat het radiootje nu uitgekast is, zitten de aansluitingen voor de schaallampjes gewoon los.

Wat nu? Onder het chassis zie ik nergens losse draden of doorgebrande weerstanden, en volgens mij maakt het niks uit of die lampjes wel of niet vast zitten...

De elco ligt niet direct aan massa, maar via R12 en R13, samen zijn die 121 ohm (39 en 82). De gemeten waarde kan dus wel kloppen. Het toestel heeft dat nodig voor een negatieve spanning van -6 volt, die weer toegevoerd wordt aan het rooster van de eindbuis. Beide weerstanden zijn ontkoppeld met C41, die dus met de positieve pool aan het chassis zit.
De stroom door de eindbuis, althans de anodestroom, kun je meten door een mA meter parrallel te schakelen aan de uitgangstrafo. De waarde ligt dicht bij de werkelijkheid. De inwendige weerstand van de mA meter is slechts een fractie van de weerstand van de anodewikkeling en die is in dat geval te verwaarlozen.
Het schermrooster van de eindbuis zit rechtstreeks aan de plus. Toch kan het geen kwaad om even de schermroosterspanning te meten, als de buis kennelijk geen stroom trekt.

Henk Roovers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum